Изграждане на фундамент за тухлена къща

Къщите, изработени от тухли до днес, са най-популярното решение, въпреки появата на значителен брой други строителни технологии. Въпреки това, както всяка друга конструкция, те се нуждаят от солидна и надеждна основа.

Тухлена къща на основата на панделка

Тухлена къща на основата на панделка

Тази статия ще разгледа всички характеристики на избора и изчисляване на фондацията за едноетажна и двуетажна тухлена къща. Също така ще научите как да укрепите основата на една тухлена къща и цялата необходима информация за нейното ремонт със собствените си ръце.

Обща информация и функции

Правилно, изпълнено съгласно всички технически изисквания, фондацията е гарант за безпроблемна дългосрочна експлоатация на помещенията. Този въпрос е особено остър по отношение на основите на частните жилищни сгради, които често са създадени сами, без участието на професионални специалисти за постоянен контрол върху строителния процес.

Изпълнението на основата за едноетажна или двуетажна къща, всъщност, технически, не е трудно нещо, което може да бъде направено от група хора, които разполагат с необходимото оборудване. Най-важното е да се избере типа фундамент, който е оптимален за конкретните условия: вида на почвата, както и теглото и размерите на къщата, която се строи.

Има три основни типа фундаменти, които са еднакво подходящи както за едноетажна, така и за двуетажна къща:

  • колан;
  • Купчината;
  • Плоча.

Всеки от тях има своите предимства и недостатъци, които ще бъдат разгледани подробно в тази статия.

Избор на типа фондация

Основният параметър, от който е необходимо да се избере основата за тухлена къща, е голямата тежест на конструкциите на тухлите им. Този фактор незабавно премахва от възможните варианти два типа фондации - колонна основа на тръби, и плитка лента (не се отнася за класическата фондова основа, която, напротив, е една от оптималните опции, върху които може да се построи едноетажна или двуетажна къща).

Неподходящи видове основи, по какъвто начин не отговаря на тяхното допълнително укрепване просто не се издържат получава голям обем на къщата, така че пукнатини непрекъснато се формира по стените му, които, както знаете, не е благоприятна за никаква сигурност, не дълъг период на използване на имущество.

Лични предпочитания и издаването на спестяване в ситуация, в която избраният основите на тухлена къща, избледняват на заден план, тъй като най-атрактивните на пръв поглед, в основата може да не е подходящ за мястото, където ще се извършва къща зидария.

Изчисляването на основата за една тухлена къща се извършва на базата на четири ключови параметъра:

  • Характеристики на релефа;
  • Дълбочината на замръзване на почвата в най-студеното време на годината;
  • Ниво на подземните води;
  • Физико-механични свойства на почвата.

Изборът на дълбочината на основата, основаващ се на дълбочината на подпочвените води

Изборът на дълбочината на основата, основаващ се на дълбочината на подпочвените води

Анализ на почвата "по око", за да се определят тези параметри не е достатъчно, е необходимо да се привлече специалист, който ще извърши всички необходими изследвания, и ще предостави изчерпателна информация за конкретната ситуация.

Препоръчва се също така да общуват с хора, които живеят на тази територия за дълго време, и да се повиши информацията за това, което в основата под тухлена къща, която използват, и ако те имат някакви оплаквания за работата им, с други въпроси, може да се окаже, че по-голямата част от къщи във вашия район имат лента фондация, която е най-разпространеният тип фондация в нашата страна.

Таблиците в статията показват необходимата информация, която ще ви помогне да изберете подходящата основа за една тухлена къща.

Таблица за избор на типа фундамент, базиран на типа на почвата

Таблица за избор на типа фундамент, базиран на типа на почвата

За едноетажна къща

Ако съединител хоумръна в нормална грундове, а след това най-добрият вариант е класически стриптийз фондации дълбоко proleganiya - въз основа на това може да бъде изградена и помещения с мазе или мазе, тя ще изисква само малко погребе самата основа и повдигнете лента бариера. Най-безспорното предимство обладан от базата лента - е икономичен, тъй като споразумението си не изисква специално оборудване и може да се извършва на ръка.

Ако теренът има проблематична, разпадаща се земя, тогава за едноетажна къща най-добре е да използвате фундамент. Ако сградата на едноетажна се изгражда на базата на силно наситени vysokoraspolozhennymi подпочвените води, в резултат на което е възможно пропадане, зидария къща трябва да се движат по плочките на мазето.

Таблица за избора на вида фундамент въз основа на параметрите на сградата

Таблица за избора на вида фундамент въз основа на параметрите на сградата

За двуетажна къща



Изграждането на двуетажна къща налага допълнителни изисквания за максималната маса, която фондацията може да издържи.

Като цяло, основните правила за избора тук са същите, както за едноетажни сгради: за изграждане на къща на два етажа на нормална почва най-подходящ ивица начала, с достатъчно укрепена. Укрепването му трябва да се извършва чрез увеличаване на ширината на решетката.

На нестабилна почва, която е склонна да се отцепи, полагането на двуетажна къща трябва да се извърши на купчина основи от железобетонови купчини с увеличен диаметър. За изграждането на двуетажна къща в подножието на земята - само дълбоко-дълбока керемида основа.

Пилотна основа

Изграждането на пилотна основа в разпадащи се почви е оправдано поради способността на купчините да прехвърлят товара от къщата на дълбоко разположени плътни слоеве почва. Подреждането на пилотната основа за една тухлена къща може да се извърши с използване на три различни типа пилоти:

  • винт;
  • Железобетон от пелети;
  • Отегчен (а именно отегчени пилоти голям диаметър с разширена подметка са оптимално подходящи за изграждане на тежки двуетажни къщи).

Структурата на такава основа се състои от купчини, разположени един до един и половина до два метра една от друга, и бетонна скара, върху която се извършва зидария. Изграждането на светлинни къщи осигурява възможност за повдигане на стената на скарата, което води до свободно пространство между сградата и почвата, но при изграждането на тухлени къщи използването на тази технология е ограничено.

Възможни варианти на основата на пилона

Възможни варианти на основата на пилона

Основа на плочите

Най-прости по отношение на дизайнерските характеристики и технология е изграждането на фундаментна плоча. Всъщност такава основа е една стоманобетонна плоча от типа "cast-in-situ", който трябва да бъде повдигнат над почвата с размери 30-50 сантиметра, на чиято повърхност е направена зидарията на сградата.

Класификацията на фундаментните плочи се основава на дълбочината на основата. Разпределяне: изрови (усилване не е предвидено, задната пластина се създава директно на повърхността на земята), слабо задълбочи (спуска в земята от 50 cm), и вдлъбнат (плоча намира под точката на замръзване на почвата)

Най-добрият вариант за самоусъвършенстване е ниската основа на плочата: разходите за труд за нейното подреждане са оптимално корелирани с нивото на надеждност, което ще получите.

Фондация за ленти

Основата на лентата се счита за най-популярния тип, поради своята простота и отлични технически характеристики. Неговата конструкция може да издържи безпроблемно тежките едноетажни къщи и ако се осигури достатъчно армировка, тя може да се използва за полагане на двуетажна къща.

Основите на лентата могат да бъдат направени от бетон или тухла, докато тяхното подреждане не изисква специализирано оборудване - с изключение на бетонобъркачките. Лентите са разположени по периметъра на сградата, както и на места, където проектът предвижда поставянето на вътрешните стени на къщата. Класификация на лентовите основи се извършва в зависимост от дълбочината на неговото възникване и от монолитния характер на структурата.

Продължение от дълбочина на основата, изолиран създаване на малки депозити (около 50-70 см) и заровена основа, която пада 30-50 сантиметра по-ниска от дълбочината на замръзване на почвата през зимата. Тухлена двуетажна къща от тухлена зидария може да бъде изпълнена изключително върху заровена основа. Погребената основа позволява да се оборудват мазето или мазето, чиито стени ще служат като фундаментни ленти.

В зависимост от монолита, те разграничават хвърлените бетонни и тухлени конструкции. Най-честите са тухла фондация със собствените си ръце, която, обаче, има малко по-малко сила от монолитни основи със собствените си ръце, което често изисква допълнително укрепване.

Процесът на изливане на основата на лентата

Процесът на изливане на основата на лентата

Укрепването на основите на лентата може да се извърши по няколко начина:

Изстреляният бетон

Подсилването на щампован бетон се извършва в случай, когато старата фундамент изгуби свойствата си поради утаяването на разтвора. За целта се използва специален пистолет, чието решение под силно налягане се пръска от външната страна на основата.

Има по-икономичен начин за ремонт и укрепване на фундаментът от тухлени фундаменти, който не изисква изкопаване на окопите около къщата - карбуризиране. За тази цел специални инжектори - етапи на метода, който прилича на конвенционална спринцовка - задълбочени такива устройства в почвата в близост до лентата основа, и се подават в течно бетон, при което се образуват възли, които изпълняват необходимата структурно укрепване.

Увеличен морски език

Методът е труден, обаче, дава ефективно укрепване на фондацията. За изпълнението му е необходимо да се монтират специални стоманени панели по външния контур на външната лента и да се излее полученото свободно пространство с бетон.

Укрепване с циментово яке

За да направите това, около лентата е мрежа от армировка, която е инсталирана кофраж на покривни материали, след което пространството между яке и фондация се изсипва с бетон.

Укрепването и ремонта на основата на тухлена къща със собствени ръце се извършва най-добре с помощта на технологията за увеличаване на подметката и инсталиране на циментова риза, която с минимални усилия осигурява ефективно укрепване на основата.

Основните грешки в подреждането на основите на тухлени къщи (видео)

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Проекти на рамкови къщи 6x6Проекти на рамкови къщи 6x6
Проекти и оформление на тухлена къщаПроекти и оформление на тухлена къща
Броят на тухлите в 1м3 зидария се счита за оценка на строителството на тухлена частна къщаБроят на тухлите в 1м3 зидария се счита за оценка на строителството на тухлена частна къща
Изчисляване на основитеИзчисляване на основите
Важна информация за монолитната основаВажна информация за монолитната основа
Тухлена къщаТухлена къща
Как да изчислим потреблението на тухли за зидарияКак да изчислим потреблението на тухли за зидария
Предимства и недостатъци на тухлени сградиПредимства и недостатъци на тухлени сгради
Тухлена или дървена къща, която е по-изгодно да се построиТухлена или дървена къща, която е по-изгодно да се построи
Проектът на къщата с перспектива за завършванеПроектът на къщата с перспектива за завършване
» » Изграждане на фундамент за тухлена къща
© 2021 BggeHat.com