Как да направите лента основа?

Фондацията на лентата правилно се нарича най-често срещаните видове фондации. Това се дължи на гъвкавостта на използване, както и на относително ниските икономически разходи. И технологията на производство е достъпна дори и на неопитен човек в строителството. Защо въпросът "как да направите основа на бандата със собствените си ръце" е толкова популярен.

Фондация за ленти

Фондация за ленти

Основата на лентата на къщата е затворена рамкова конструкция, изработена от стоманобетонови блокове.

Описание на технологията

Има два начина да направите фондация с лента, като използвате собствените си ръце:

  • монолитна;
  • сглобяеми-монолитна.

На първо място, се прави маркировка, изкопа се изкопава и бетонната маса се излива в инсталирания кофраж. Сглобяемият монолитен метод е комбиниран, отличава се с факта, че готовите стоманобетонни блокове се подреждат върху подземната лента.

Ако решите да направите колонна лентова основа със собствените си ръце, тогава технологията TISE ще ви помогне много.

Тези конструктивни решения се използват предимно за плаващи почви със сезонни деформации. Пробиването на TISE позволява производството на кладенци, които се разширяват до дъното и осигуряват силни стълбове след изливане с бетон.

Предимства и недостатъци

Може би основният недостатък на базата е нейната значителна работна сила в производството. Но много от изкопните работи са повече от обхванати от проста производствена технология.

По-лесно е просто да използвате плочите като основа. Но плочите на основата, за разлика от лентите, се характеризират с висока интензивност на материала. Освен това, преди да започнете работа, трябва внимателно да проучите вида на почвата, нейното възможно отклонение, както и оформлението.

Ribbon фондация рядко се използва, ако строителната площадка е дълбоко замразяване, или puchinistye грунд. Точките на свързване на отделните блокове са така наречената "Ахилесова пета" на такава основа.

ленти способни да издържат на много различни товари - като се започне от гаража, завършвайки с имение от тухли, което ги прави необходими за най-разнообразните цели на такава област на дейност като изграждане на къща.

С тухла трябва да се справяте особено внимателно. Основите на него отрицателно реагират на водата и значително намаляват живота на сградата, един и половина пъти по-малко от този на бетонни основи.

Комбинираната сглобяема монолитна основа ще струва повече от монолитната основа, тъй като изисква квалифицирани работници и специално оборудване. В допълнение, той печели в сглобяеми монолитни и също така в сила от 20-25.

Избиране на фондация

В допълнение към разликите в монолитна основа от собствени ръце, или сглобяеми монолитни, Базата може да се различава в дълбочината на депозита в земята.

Когато използвате фундамента на лентата, можете да разграничите два основни вида: плитка (мазето дълбочина е над нивото на замръзване на почвата) и погребан (дълбочината на находището е под нивото на почвата). Процесът на тяхното снасяне се случва през топлия сезон.

Използвайки блокове с малък излитане и намалявайки дълбочината на насипа, можете да постигнете икономии от 20.

Тръб за изливане на лентата

Тръб за изливане на лентата

Методът на изграждане на блокове с помощта на къси разстояния от възглавници и стени блокове е много често при изграждането на гараж.

Като цяло, основната аксиома на избор на основанията за гаража: колкото по-голямо е замразяването на почвата, толкова по-дълбоко е нивото на тяхното полагане.

Основните норми за дълбочина на депозита са, че:

  • в присъствието на кълвави почви се изчислява дълбочината на замръзване;
  • за нетрупани почви (главно твърда глина и фин пясък) - дълбочината на насипа е 0,5, когато се замразява до 1 метър, а за нивата от 1,5 и 2,5 метра - съответно 0,75 и 1 метър от настройката;
  • песъчливи и сухи площи им позволяват да се поставят над нивото на замръзване, но не по-малко от 60 см от нивото на земята.

Ако се изисква да се издигне фундамент на сноп, за предпочитане е да се избере фундаментна лента плитко погребение. Но това ще отнеме по-конкретно, отколкото при изграждането на плоска повърхност, е необходимо точно изчисляване на количеството.

Важно е основата на лентата на височината на склона да не надвишава в долната точка на наклона стойността на квадратната ширина. Когато се открие подземна вода, се изисква хидроизолация на основата.

Технология на TISE

Ако сте замислили изграждането на баня или гараж или едноетажна къща - основата на лентата е много подходяща структура за такива цели. Би било разумно да се използва технологията TISE - на тази основа е възможно да се създадат стоманобетонни конструкции на почти всяка почва, особено ако ги проектирате да направите основа за ленти под вана.

С помощта на TISE е възможно да се построят двуетажни вани, включително и с подсилване на стоманобетон.

Основата на TISE - добър заместител на лентовите бази и може да изпълнява функции дори и върху локви, както и в непосредствена близост до железопътната линия, където нормалната основа би била повредена от вибрациите.

Изливане на пилоти TISE

Изливане на пилоти TISE

Но ако планирате да построите баня, не бива да забравяте за толкова важно нещо като хидроизолация. В по-голямата си част за тази цел се използва рубероид.

Изграждането на баня е на първо място, изчисляването на основата на TISE и точна маркировка на обекта. За да направите това, нанесете водно ниво или маркуч с вода при липса на специално оборудване.

Според технологията TISE нулевото ниво на банята трябва да се намира на разстояние 350-400 мм. от земята. Освен това ще трябва да закупите специална сеялка за сондажни кладенци, в която по-късно ще се поставят подпорите на фондация TISE.

Стандартното изчисление на конструкцията на баня или гараж изисква около 50 кладенци. Конструктивните решения на технологията TISE предполагат, на първо място, основите на къщата, които са под класическата лента.

Между другото, прегледите на "banshchikov" за закупуване на TISE тренировка от компании са предимно отрицателни, и затова се препоръчва да го направите сами.

Алтернативата е монолитна основа



Монолитни плочи - един от най-популярните варианти на солидна основа. Те са особено добри в случаите, когато строителството се извършва на пясъчни възглавници или дръпнати почви.

Прочетете още: подреждане на пясъчна възглавница за изграждане на фундаменти върху почвата на подпочвените слоеве.

Поради факта, че такива плочи покриват цялата площ на сградата, за такава фундамент почвените смени не са ужасни.

Основните плочи са разнообразието от основите на лентата. Те често се използват за изграждане на къща или гараж.

На монолитна плоча няма практически недостатъци, с изключение на високите разходи. Монолитна основа може да бъде около 30-50 цени на цялата кутия на къщата.

При използване на основа от малък проникване, материалните разходи се компенсират достатъчно прости структури, но ако основата е укрепена значително, в допълнение към голямо количество бетон за необходимостта от изграждането на обекта да донесе голям брой от фин пясък и чакъл, за да зададете възглавница и запълване на изкопа.

Подготвителна работа и монтаж на кофраж

Но колко правилно да се направи фондацията фондация? Преди всичко, нека започнем с малко труд: трябва да почистим работното място и да осигурим съхранението и доставката на строителни материали. След това базовите оси се маркират и се изчисляват и за да се определи местоположението на елементите им, се монтират колчета с опъната мрежа.

Профили за основа на ленти

Профили за основа на ленти

Маркирането е от съществено значение в началния етап на построяването на къща - трябва точно да прехвърлите дизайнерските размери към природата и да проверите правилността на ъглите.

След завършване на маркирането се извършва следното изкопни работи, ръчно, с инструменти от гаража или с използване на специално оборудване.

На дъното на формирания изкоп изсипва пясъчна възглавница от фин пясък с дебелина 15-20 см, който се натрошава и напоява. Над нея е хидроизолационната и профилирана бетонна мембрана, това се изисква от технологията на устройството на основата на лентата.

Изливането на фундаментна основа изисква конструктивни решения под формата на кофражен механизъм. Използвайте дъски с дебелина 4-5 см, както и шисти и шперплат, в която има хидроизолация.

Производство на кофражи за основата със собствени ръце задължава редовно да проверява тяхното ниво и вертикалност. Височината на рамката над почвата не трябва да надвишава 30 см. Тази разлика се използва за бъдещото полагане на комуникации като водопровод. Кофражът се отстранява след около 4-6 дни след изливането на бетона.

Заздравяване и изливане на бетон

Технологията на основата на лентата предполага наличието на арматурна рамка. Монтажът на армировката се извършва непосредствено преди наливането на бетон. Първо се създава рамка: подсилващи пръти с диаметър от 10 до 12 мм. завързани с тънка тел, така че да се появят квадратчета с размери 30 см.

Когато ги поставяте директно в кофража, трябва да наблюдавате разстоянието от края на бъдещата основа до 50-70 мм. Това е необходимо, за да се предпази клапата от корозия.

Запълване на основата на ремъка

Запълване на основата на ремъка

Избиране на бетон има огромно значение в бъдещия успех на строителството. Тя може да бъде поръчана както в предприятието, така и произведена самостоятелно на строителната площадка.

Минималната степен на бетон за фундаменти започва с M200, използвайки не много фин пясък. И най-разпространеният днес е марката M400. Производството на бетон изисква първо изчисляване на компонентите на бетонова смес, както и изчисляване на обема на продукцията.

Освен това, трябва да знаете как да запълнете правилно основата на лентата. Когато се излива фундаментът на лентата, сместа трябва да бъде хомогенна и да не се допуска слоеве.

Технологията на изливане на основата на лентата изисква необходимостта от компактното й използване на дълбоки вибратори.

Процесът на преработка на бетона в природни условия отнема 28-30 календарни дни. След като основата е напълно изсъхнала, върху нея се нанася хидроизолация под формата на полиуретанова пяна. В допълнение, той може да се използва не само като хидроизолация, но и като топлоизолационен материал, например за гараж или дори за дома. Комбинация от битумен мастик и покривен материал над основата на къщата - по-достъпна хидроизолация, която не изисква повикване от специалисти.

Как да направите лента основа (видео)

Ремонт на основата на лентата

Ремонтът се извършва в тези случаи, ако:

  • се наблюдават външни пукнатини;
  • има проливане на основата;
  • сноп в консистенция като пластилин;
  • непреднамерена технология чрез намаляване или повишаване на нивото на основата;
  • се изисква подмяна на елементи.

Ремонтът на основата на лентата е по същество нейната подсилване и подмяна на компоненти, за да се избегне унищожаването на къщата.

Първо, се прави анализ на естеството на унищожаването и идентифицирането на причините, въз основа на които ще се извършват ремонтите. По същество, за да се определи, че ремонта е необходим само от най-малките пукнатини на повърхността на основата.

Поетапното изпълнение на тези етапи не навреди на цялостната структура на сградата:

  • всички повърхности се почистват от мръсотия и гипс. Базата е освободена от земята;
  • С помощта на гнездо и носеща бара се извършва отстраняване на разрушената площадка. Това ще помогне на скрап, чук и къртачи;
  • разглобяването на тухли се извършва чрез хоризонтални удари отгоре надолу по шевовете;
  • подмяна и обновяване на разрушената площадка;
  • веднага след извършването на главния ремонт се монтират хоризонтални хидроизолации в ставите.
Ремонт на старата фондация

Ремонт на старата фондация

Хидроизолацията се извършва главно от течни и листови каучукови материали. Изчисляването на количеството на битумен мастик, действащ като хидроизолация, е 1-1,5 кг / м2 за мастика на студени разтворители или водна основа и 2-2,5 кг / м2 за гореща мастика.

Замяната на хидроизолацията изисква използването на разтвор на М3.

Ремонт на вертикални хидроизолация е една и съща инсталация на хидроизолационни материали, където е важно предварително да изсъхне мястото на инсталация.

В нарушение на технологията на зидарията и потъването на смолата, може да се наложи ремонт на разширение. Разширяване на основата на къщата, с помощта на тухли, не се препоръчва, защото на вредните ефекти от влага върху него.

Ремонтът обикновено се състои в разширяване на едната страна на къщата с различни видове бетон. Желателно е да се поправи основата на лентата през пролетно-летния период от около май, като се постигне съпътстващо сухо време.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Ние сме ангажирани с създаването на монолитна стоманобетонна плочаНие сме ангажирани с създаването на монолитна стоманобетонна плоча
Плюсове и минуси на колонни основиПлюсове и минуси на колонни основи
Какъв вид фундамент е по-надежден в строителството върху почвата на подпочвените слоеве?Какъв вид фундамент е по-надежден в строителството върху почвата на подпочвените слоеве?
Изборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетонИзборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетон
Колко правилно да направите панделка под оградата?Колко правилно да направите панделка под оградата?
Основа на колана със собствени ръцеОснова на колана със собствени ръце
Фондация на колоните със собствени ръцеФондация на колоните със собствени ръце
Фондация под къщата от газоблоковФондация под къщата от газоблоков
Важна информация за монолитната основаВажна информация за монолитната основа
Фондация за ограда с тухлени стълбовеФондация за ограда с тухлени стълбове
» » Как да направите лента основа?
© 2021 BggeHat.com