Ние сме ангажирани с създаването на монолитна стоманобетонна плоча

Основите за модерни сгради са от различен тип. Всеки тип е предназначен за изграждане на сгради със специфични характеристики и оформление. Основите се избират, като се вземат предвид текущите GOST, SNIP, технически справочници и структурните характеристики на сградата.

Устройството на монолитна основна плоча

Устройството на монолитна основна плоча

Междувременно има почти универсални базови проби, които са еднакво подходящи за повечето сгради.

Характеристики и цел

Стоманобетонната основа е структура, с която в повечето случаи започва изграждането на всяка къща. Железобетонните строители бяха избрани поради изключителната си здравина, способността да работят перфектно за компресиране, при относително ниска цена.

Недостатъците на бетона се отстраняват чрез армировъчна армировъчна мрежа и добавянето на специални пълнители.

Стоманобетонни основи могат да бъдат построени по няколко стандартни модела. Например, основата на стоманобетонния стълб се сглобява от погребани в земните стълбове, които са свързани със свързващите колани от гредите.

Основата на колоната е доста икономична и подходяща за хлабави почви, но не издържа на сериозен товар.

Фондацията на лентата също е изключително популярна. Той се събира от монолитни блокове, които образуват възглавницата и тялото на основата. Също често архитектите предпочитат сглобяеми блокове или комбинират бетонни блокове с монолит.

Ако използвате ГОСТ и един скосен на стоманобетонни конструкции, можем да отбележим факта, че основите на стриптийз са идеални за използване с рамки структури, в които целия товар се прехвърлят през стените носещи.

Също така популярни са купчина сглобяеми бази, които се основават на отегчени колони или купчини, тъй като те се наричат ​​строители. Текущите GOST и SNIP на пилотни основи им дават предимство при подреждането на относително леки сгради на нестабилни почви.

Укрепване на фундаментна монолитна плоча

Укрепване на фундаментна монолитна плоча

Но никоя от горните проби не може да се сравни в популярността си с създаването на плоски монолитни плочи. Основата на плочата се отличава с изключителната си простота в изпълнение, но в същото време доста сериозна трудност.

Тези две привидно несравними свойства, въпреки това присъстват на плоски (твърди) основи. И всичко това поради факта, че устройството им има някои разлики.

Устройството на плоски монолитни или сглобяеми основи не предвижда използването на блокове, пилоти или стълбове в тях. Цялата основа се състои от единична твърда плоча с подсилена рамка.

Както разбирате, монолитна стоманобетонна плоча се създава с помощта на доста проста технология. Достатъчно е лесно да оцените GOST и SNIP и да събирате товари от сградата. GOST трябва да се приложи към определена. По-добре е да разберете конкретния номер.

В този случай GOST 52086-2003 е подходящ. Въпреки това, дори GOST на по-стария модел също е подходящ. SNIP трябва да се използва под номер 52-01-2003. Това за изрезки от озаглавен "Бетон и стоманобетонни конструкции", в който са изброени всички правила за тяхното подреждане, укрепване, наливане и защитен слой, и т.н.

Цялата информация, която ви дава текущите SNIP и GOST, трябва да бъде взета под внимание. И можете да научите почти всичко, което трябва да работите там. Дори необходимата дебелина на кофража и подпорите.

Работете по директното изпълнение на табелата, с която трябва да се справите. И всичко това заради обема на работата, за да се създаде солидна основа плочи са най-впечатляващи, особено ако се вземат в сравнение с колонен, купчина или дори лента база.

Самата плоча ще има дебелина от 15 до 50 сантиметра. Размерите му не могат да бъдат по-малки от размерите на къщата. А средната къща, ако погледнете статистическите данни, има размери от 10 × 6 метра. В същото време, цялото пространство на плочите трябва да бъде подсилено и много сериозно.

Схема на устройството с монолитна основна плоча

Схема на устройството с монолитна основна плоча

Под самата основа е уредил подготовката на чакъл и пясък, с минимална дебелина от 50 см. От това следва, че за изграждането на чинията на фондация необходимо копаят яма, а с внушителни размери, а след това още един, и то наполовина пълни с камъчета.

Очевидно е, че когато изграждате ленти или пилотни основи, ще трябва да отделите много по-малко време и ресурси.

Какво е предимството на базите от този тип? Това е много просто. Плътната монолитна плоча дава на конструкцията изключителна стабилност.

Първо, тя стабилизира къщата и елиминира възможността за нейното потъване. Появата на пукнатини или други подобни проблеми също е практически невъзможна. В Европа дори небостъргачите често се издигат върху фундаментна възглавница от една плоча.

На второ място, и това е най-важната точка, тази основа е подходяща за абсолютно всички видове почви. Дори и най-хлабав и люспест. В най-лошите условия къщата просто седи на едно място или отива дълбоко по периметъра. Но проектите ще останат непокътнати и ще устоят до последното.



Това е възможно поради начина, по който е оборудван уреда. Благодарение на огромната си площ и уеднаквеното разпределение на натоварването, плочата може да се задържа на всяка повърхност, тъй като натискът от къщата се разпростира върху голяма площ. Тук се прилагат елементарните закони на физиката.

Любителите на ски могат да наблюдават подобни свойства. Ако човек сложи крак върху дълбокия сняг, веднага се провали.

Но на ски, той може да изпълнява много по-сериозни манипулации, без да се страхува от неуспех. И всичко това, защото теглото на теглото му се разпределя по цялата площ на ските, които са 5-8 пъти по-големи от площта на човешкия крак.

Видове и разлики на здрави основи

Има два вида солидни основи. Но първо ще вземем предвид техните сортове по отношение на технологията на строителството. На този параметър те се разделят на:

  • монолитна;
  • Национални отбори.

Монолитните основи са за предпочитане, тъй като те имат увеличена сила. Те не използват отделни блокове или елементи, но цялата чиния се излива в един ден. Това, което заслужава да се отбележи, налага известни неудобства.

Така че, ако блокове и пластини от тип монтаж могат да бъдат инсталирани малко по малко и за дълго време, тогава монолитни основи със собствените си ръце излейте едно заседание. Този процес не може да бъде разделен, тъй като такива действия са изпълнени с появата на пукнатини в местата, където се срещат решения на различни предписания.

Предварително изработени твърди основи се сглобяват от блокове или плочи. Най-често се използва комбинацията им. Например, лицата на основата формират блокове и тялото му е сглобено от готови стоманобетонни плочи. Същото се случва и по друг начин. Когато блоковете изобщо не се използват, вместо тях се излива лента за усилване на превръзката върху лицата.

Над плочите се изсипва и стабилизираща рамка с минимална дебелина от 5 сантиметра. Предварително изработените твърди основи обаче са по-слаби от монолитните, което трябва да се има предвид.

Устройството с твърди основи под формата на плочи също има свои собствени характеристики. По вид на конструкцията те са разделени на:

  • Стандартна табелка;
  • С долния стабилизиращ колан от блоковете.

В първия случай, ние се занимаваме с най-простата основа, чието устройство е конвенционална плоча, която е инсталирана на подготовка на чакъл.

Долна армировъчна монолитна плоча, върху самостоятелно изработени дървени щандове

Долна армировъчна монолитна плоча, върху самостоятелно изработени дървени щандове

Вторият вариант е по-скоро като лента тип фондация, но само частично. В него от блоковете и твърдия монолит се изливаше някаква заграждаща структура. Тук блоковете играят ролята на стабилизатор и фундаментна възглавница.

Ако погледнем го отстрани или разрез на формата ще наподобява обърната чаша или съд, в който се свързва блокове са лица, и плаката тава.

Този дизайн е популярен в Европа, благодарение на повишената стабилност на сградата и увеличаването й. Но времето за създаване на табели от този тип ще трябва да харчи повече.

Технология на подреждането

Както вече споменахме по-горе, е по-трудно да се изгради фундамент на плочата, отколкото да се създаде колан от предварително направени блокове или монолит. По-трудно е по отношение на труда, необходимостта да се запълни цялата структура наведнъж, както и необходимостта от прекарване на много време в копаене на голяма яма.

И ако основата на плочата използва допълнителни блокове или фасети под самата плоча, количеството работа ще се увеличи.

Не забравяйте за цената на използваните материали. На плочите се използват най-много бетон и особено фитинги.

Въпреки това, след изграждането му ще забравите за всички проблеми и неудобства. В крайна сметка на такива основи може да разчитате на всичко: колони, стени, греди и др.

При изграждането е силно препоръчително да използвате текущия SNIP и да разгледате GOST. Това ще ви помогне да избегнете повечето от основните грешки. Особено полезно е да действаме по този начин за тези, които решават да създадат фондация със свои ръце.

Директно технологията за създаване на твърди основи е както следва.

Подравняване на бетонов разтвор при изливане на кофраж от монолитна плоча

Подравняване на бетонов разтвор при изливане на кофраж от монолитна плоча

Етапи на работа:

  1. Избираме място за фондацията, изчисляваме нейните параметри, вида на армировката и др.
  2. Извършваме геоложки разрез на почвата, определяме точните размери на конструкцията.
  3. Копаем фундаментната яма.
  4. Отстраняваме глината и почвата, заместваме с чакъл и пясък.
  5. Ако е необходимо и в съгласие с проекта, вземаме възглавница геотекстил или слой хидроизолация.
  6. Ние създаваме дъска от дъски и греди за кофраж.
  7. Сглобяваме и сглобяваме подсилващата клетка.
  8. Напълнете структурата с бетон.
  9. Изчакаме една седмица, докато бетонът грабне и ще бъде възможно да се разхождаме по него. Още 20 дни се препоръчва да изчакате до началото на издигането на носещите конструкции.

Ако използвате фундамент с долна лента. Това за нейната ерекция може да вземе предварително сглобени бетонни блокове или запълване на монолит. В този случай, първо те ще направят рамката на колана и ще копаят една яма за тях. Тогава всички ще бъдат изляти с бетон, а след това вече ще бъдат ангажирани със създаването на самата плоча.

Подсилващата клетка на плочата е създадена съгласно стандартната схема. От дъното имаме арматура с диаметър 15 мм. Намираме го кръстосано с стъпка от 15-20 см. Колкото по-голяма е стъпката, толкова по-слаба ще бъде плочата.

Горната мрежа, за разлика от технологията за формиране на плочи, е изработена изцяло и, според схемата, почти изцяло повтаря долната схема. Само тук стъпката може да бъде малко по-голяма, а диаметърът на работните пръти ще бъде 8-14 мм.

Горната мрежа се монтира на специални захващащи скоби и опори. Долната стойка на фиксаторите за подсилващите се клетки. Под дъното мрежата трябва да бъде не по-малко от 3-5 cm от защитния слой от бетон. Това ще предотврати възможни случаи на корозия на металите.

Създаване на монолитна основна плоча (видео)

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Ние анализираме характеристиките на видовете фондации за частна къщаНие анализираме характеристиките на видовете фондации за частна къща
Защо се нуждаем от фундаментна плоча с плитка връзка?Защо се нуждаем от фундаментна плоча с плитка връзка?
Монолитна основа със собствена конструкция за ръцеМонолитна основа със собствена конструкция за ръце
Технология на изграждане на фундамент на фундамент със собствени ръцеТехнология на изграждане на фундамент на фундамент със собствени ръце
Плюсове и минуси на колонни основиПлюсове и минуси на колонни основи
Изборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетонИзборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетон
Характеристики на разширителните фуги в основитеХарактеристики на разширителните фуги в основите
Подреждане на основите на колоните от стъклен типПодреждане на основите на колоните от стъклен тип
Монолитна стоманобетонна основа за сграда с подземен подМонолитна стоманобетонна основа за сграда с подземен под
Важна информация за монолитната основаВажна информация за монолитната основа
» » Ние сме ангажирани с създаването на монолитна стоманобетонна плоча
© 2021 BggeHat.com