Монолитна основа със собствена конструкция за ръце

Монолитна фундаментна плоча тип - една от най-надеждните основи, подходяща за изграждане на нискоетажни сгради от всякакви конфигурации. Плочата, благодарение на голямата си подпорна площ, е в състояние да издържа на тежки сгради на нискокачествени почви.

Монолитна плоча

Монолитна плоча

Тази статия представя технологията на монолитна стоманобетонна плоча. Ще разгледаме плюсовете и минусите на тази фондация, характеристиките на нейното изчисление и ще дадем схеми за укрепване на базата.

Сортове и използване на основата на плочите

Монолитна основа е стоманобетонна плоча, заемаща цялата площ на сградата. Дизайнът действа като сутерен на къщата, което намалява последващите разходи за изграждането на грубия под.

Основата на плочата може да бъде произведена в два варианта - монолитна или сглобяема. Монолитна плоча се образува директно на строителната площадка, за монтажа на сглобяеми основи, стоманобетонни пътни плочи или блокове FBS, които след полагането се изравняват със слой от лицева замазка.

Апаратура монолитна плоча с ръцете си, е за предпочитане, защото на неговата издръжливост и надеждност - фондация, поради армировката, има висока якост, твърдост и устойчивост на натоварвания (PBS сглобяеми единици, които не са предмет на армировката). също изграждането на монолит е по-евтино, тъй като доставянето на FBS в съоръжението, инсталирането им с помощта на кранна технология и последващото изливане на нивелиращия слой са отговорни за високите разходи за изграждане на сглобяема плоча.

Монолитна фундаментна плоча

Монолитна фундаментна плоча

Типът монолитна фундаментна плоча е подходящ за издигане на къщи с височина 1-3 етажа от всякакви материали - от къщи до къщи до тежки тухлени къщи. Това е един от най-добрите основи за изграждане в почвата. Правилно оборудвани със собствените си ръце фундаментната плоча действа като "плаваща" структура - тя се движи заедно със земните премествания и не претърпява неравномерни деформации.

При условията на почвите технологията осигурява изолация на монолитна плоча - под нея има слой от топлоизолационен материал, който е необходим, за да се предотврати замръзването на почвата под основата. Като отоплител е по-добре да се използва ЕЕП с плътност 50 кг / м2 - екструдираната пяна от полистирол не изгнива, не абсорбира влагата и има висока якост (не се пресова под тежестта на плочата).

Предимства и недостатъци

Помислете за предимствата на основата на плочата:

  • устройството на плочата приема минимално количество изкопни работи - монолитът се полага на повърхността на почвата или се задълбочава в почвата с 2/3 от дебелината си;
  • правилно подредената фундаментна плоча има най-голяма трайност сред всички видове фондации, нейният оперативен ресурс надвишава 150 години;
  • Плочата, поради голямата си носеща площ, има максимална носеща способност, може да издържи на тежка двуетажна къща, където монолитната лента за основа не осигурява необходимата надеждност. Например, дебелината на монолита, която държи асансьорна кула на кулата Ostankino на височина 64 метра, е само 100 см;
  • липсата на неравномерни деформации на конструкцията гарантира целостта на стените на къщата при условия на подпухнала почва;
  • монолитна основа ви позволява да направите подови настилки, в които плочата действа като под.

Недостатъците на основата на плочата са неговата цена - устройството на плочата със собствените си ръце е придружено от голяма консумация на бетон и армировка, лентата или колонната основа ще струват много по-малко. Въпреки това, ако търсите по-добра основа и приоритет е поставен върху фактора надеждност и дълготрайност, тогава няма аналози на стоманобетонния монолит.

Конструктивни особености на основата

Устройството на основата на плочата се изпълнява върху пломба с дебелина 20-40 см, състояща се от два слоя пясък и чакъл. Дебелината на всеки слой е една и съща, на първо място идва пясъкът, отгоре му чакъл. Уплътнението се полага върху предварително изравнената почва, между слоевете се поставя геотекстилен междинен слой, което предотвратява замазка на развалините.

Дебелината на стоманобетонната плоча варира в диапазона от 30-50 см (монолитна конструкция с големи финансови размери не е печеливша, ще бъде по-евтино съоръжението да се оборудва с стоманобетонни купчини). Технологията предвижда задължително подсилване на мазета.

Схема за основа на пластините

Схема за основа на пластините



Укрепване на основната плоча се изпълнява от двуслоен скелет с използване на пръчки с диаметър 12-16 mm. Изборът на армировка зависи от начина на сглобяване на рамката - ако е закрепена чрез заваряване, се използват лентите, маркирани с C (заварени - пример A3c) фиксиране с плетене на тел с кука Стандартната горещовалцована арматура от клас А3 или А2 се използва.

Бетон M300 и M400 се използват за бетониране на плочата. Изисквания към бетона: коефициент. хидрофобност - W8, устойчивост на замръзване - 200 цикъла, индекс на мобилност - P3. Изграждането на фундамента възприема хидроизолацията на конструкцията след изливане, което се извършва с материали за битумно покритие.

Изчисляване на основата на плочите

Изчисляването на основата на монолитен тип се състои в определяне на необходимата дебелина на плочата въз основа на масата на сградата и носещата способност на почвата в района. Можете да получите информация за характеристиките на почвата чрез проучване или като вземете средни данни от регулаторните таблици.

Изчисляването на масата на сградата се извършва чрез умножаване на площта на нейните структурни части - покрив, тавани и стени с конкретното тегло на строителните материали.

Ето един пример на изчисление за изграждане на плочи с ръцете си тухла двуетажна къща (10 х 10 т, площ - 10000 cm2) с тегло 225 тона, изградени върху пластмаса глинеста почва с капацитет от 3 кг / см2.

  1. Ние изчисляваме необходимото натоварване върху почвата: 10000 * 3 = 300 тона. При по-малко натоварване теглото на сградата не може да балансира изхвърлящите сили на разбиването, при по-голямо свиване на почвата е възможно.
  2. Изчисляване на теглото на монолитната плоча: 300-250 = 75 тона.
  3. Изчисляваме обема на бетона с тегло 60 тона (специфичното тегло на бетона е 2.7 тона / м2): 60 / 2.7 = 27.7 м3.
  4. Извършваме изчислението и определяме коя дебелина ще има 27.7 кубчета бетон с площ на запълване 100 m2: 27.7 / 100 = 0.277 m = 27.7 cm.

В резултат на това примера изчисление показа, че за изграждането на двуетажна къща, ние трябва да попълните табела с дебелина от 28 см.

Прочетете същото: Характеристики на изграждането на различни видове основи за къщата със собствените си ръце.

Основа на плочата със собствените си ръце (видео)

Изграждане на фундаментни плочи

Технологията за инсталиране на основата на плочите от собствените си ръце се осъществява съгласно следния алгоритъм:

  1. Оформление - конструктивните контури на плочата се транспортират до площадката посредством дъските на дъската, между които се простира строителният кабел.
  2. Разработване на фундаментна плоча за плоча с багер или ръчно (дълбочина копаене на фундаментната яма подобно на дебелината на уплътняващата основа под основата) и изравняването на дъното на вдлъбнатината.
  3. Създаване на уплътнителна възглавница. Първият слой е пясък с дебелина 10-15 см, който се разлее с вода и се уплътнява с ръчна бразда или вибрационна плоча, така че да няма повърхностни остатъци от обувки. По-нататък върху пясъка Полага се геотекстилният слой, което ще предотврати смесването на пясък и развалини по време на експлоатацията на основата и слой развалини за основата.
  1. Над фундамента е изпълнен с чакъл - M100 течна консистенция бетонен слой дебелина 5 cm, който запълва кухина чакъл легла и след втвърдяване образува плоска повърхност на плочата за пълнене.
  2. Покритието е покрито с хидроизолация - подовата настилка на покрива 30-40 см повече от площта на плочата, така че в бъдеще е възможно да се увие хидроизолацията в краищата на мазето. Свива между ролков хидроизолационен материал Необходимо е да се свържете, след като сте преминали през факлата си или вентилатор.
  3. На хидроизолационния слой се натрупва топлоизолация (по-добре е да се използва EPS).
  4. На контурите на плочата се формира композитен кофраж от рендосани дъски. Самостоятелно изработен кофраж за основа изисква внимателно подсилване на страничните разделители и връзки, тъй като структурата може да бъде деформирана под натиска на бетон.
  5. В дъното на обучението се формира подсилваща клетка, състоящ се от две мрежи от армировка с диаметър 12-16 mm (размерът на клетките е 25 * 25 cm). Горните и долните ребра на рамката са свързани чрез вертикални мостове. Рамката трябва да бъде вдлъбнато в дебелината на плочата с 5 см от всяка страна.
  6. Бетонирането на плочата се извършва. Технологията не позволява междинно втвърдяване на слоевете и изисква едностепенно пълнене - трябва да поръчате партида готов бетон в точното количество.
  7. След бетониране плочата се уплътнява чрез изграждане на вибратори или чрез байонетна армировка и се изравнява.
Монтаж на основата на плочите

Монтаж на основата на плочите

Силата на основата е 20-25 дни. След втвърдяване на конструкцията страничните участъци на хидроизолацията са залепени към краищата на плочата.

Отзиви за основата на плочата

Д. Савелиев, 35-годишен, Москва:

Дълго избра, каква е най-добрата основа за къща от пяна блок 9 × 9 м. - предварително сглобена лента от блокове FBS или монолитна плоча. Лента - по-евтино, но изграждане планира "от векове" и спря в монолита. Той построи самата основа, технологията, макар и трудоемка, но не сложна. По мое мнение, за нискоетажни сгради това е най-добрият вариант на мазето.

Л. Парфенов, 49-годишен, Петър:

След като проучиха предимствата и недостатъците на монолитна основа, според професионалните строители, решиха да вдигнат двуетажен труп. Изпълни собствената си плоча плоча дебелина от 25 см, инсталирането отне почти една седмица, която за такова капитал строителство trivia. Къщата вече е на трета година без никакви проблеми. Аз препоръчвам.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Избор на основата за заобикалящата средаИзбор на основата за заобикалящата среда
Изграждането на основите със собствени ръцеИзграждането на основите със собствени ръце
Ние анализираме характеристиките на видовете фондации за частна къщаНие анализираме характеристиките на видовете фондации за частна къща
Ние сме ангажирани с създаването на монолитна стоманобетонна плочаНие сме ангажирани с създаването на монолитна стоманобетонна плоча
Защо се нуждаем от фундаментна плоча с плитка връзка?Защо се нуждаем от фундаментна плоча с плитка връзка?
Студена фундамент с технология за изграждане на грилСтудена фундамент с технология за изграждане на грил
Технология на изграждане на фундамент на фундамент със собствени ръцеТехнология на изграждане на фундамент на фундамент със собствени ръце
Видове фондации за преглед на най-добрите опции от домаВидове фондации за преглед на най-добрите опции от дома
Как да създадем фондация за плочки?Как да създадем фондация за плочки?
Изборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетонИзборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетон
» » Монолитна основа със собствена конструкция за ръце
© 2021 BggeHat.com