Плоча основа ще направи наистина надеждна основа за себе си!

Основата на плочата е предназначена за различни видове сгради. Такава основа изисква значителна инвестиция на материали, но завършената структура е надеждна и трайна.

Основна плоча - за кои обекти се използва?

Основата на плочата се препоръчва за изграждане на тухлени и каменни сгради, сгради от клетъчен бетон, частни къщи от типа рамки. Тя е почти необходима за:

  • земни работи по трудни почви;
  • изграждане на съоръжения, в които фондацията играе ролята на фундаментна основа (в случая организацията под нея за качествена хидро и топлоизолация);
  • Изграждането на частни къщи без висок етаж или под-етаж.
Схема на образуване на основната плоча

Схема на образуване на основната плоча

Препоръчително е да се осигури описания вид фундамент за сгради с височина не повече от 2-3 етажа. Много често тази основа се издига в райони със студен климат, на места, където земята замръзва доста силно през зимата. Поради тази причина плоските основи са толкова популярни в скандинавските страни и в районите на Далечния север.

Плоча конструкции са класифицирани като стоманобетонни монолитни конструкции, разположени по цялата площ на построената сграда или къща. Това осигурява намаляване на натоварването на почвата, което на свой ред осигурява увеличаване на устойчивостта на сградите спрямо сезонните промени, характерни за различните видове почви. Всъщност леярската плоча функционира като една - надеждна и тежка работа, платформа, от която не се страхуват локални деформации.

В условията на почвата на почвата, структурата на плочата се повдига, когато почвата замръзне (този процес протича равномерно), а в случай на размразяване пада. Поради тази особеност на работата плочите на основата често се наричат ​​плаващи. Тук има един нюанс. Под плаващ разберете неразработената платформа. Те са инсталирани строго върху повърхността на почвата. Ясно е, че с подобно подреждане за подготовка на мазето в сградата няма да работи.

Ако плочата попадне по-дълбоко в земята - под знака, където замръзва почвата, вече е въпрос на погребана основа. Изборът на определен тип фондация зависи от редица фактори. При проектирането на платформа за плоча обикновено се вземат предвид следните елементи:

  • дълбочината на замръзване и общите характеристики на почвата;
  • допустимо натоварване на платформата (отчитат се особеностите на терена и вида на построената сграда);
  • необходимостта от допълнително укрепване на основата и създаване на дренаж.

Ние добавяме, че в много случаи табелата е подсилена със специални усилващи елементи. Те са монтирани под или над основата. Важно! Под ребрата на плочата се намират места, където къщата е планирана да построи котловина, по-висока - ако искате да осигурите най-твърдо фиксиране на конструкцията с пясъчна възглавница.

Устройството на плочата - какво е необходимо да знаем?

Основите, които ни интересуват, са изградени от материали с определени характеристики. Особено внимание се отделя на свойствата на използвания бетон. То трябва да има такива показатели:

  • устойчивост на замръзване - не по-малко от F200;
  • Индекс на якост - M-300 и по-висок;
  • категория на мобилност - P-3;
  • индексът на съпротивление на водата не е по-малък от W8.

Монолитната плоча като фундамент се характеризира с определени параметри. Най-важната от тях е дебелината на бетонната платформа. Този индикатор зависи от вида на конструкцията. Например, за изграждане на по-голямата част от частните жилищни строежи от тухла, камък, препоръчителната дебелина на плочата е равна на 20-25 см. Но гаражи, Frame панел къщи и друга лека конструкция могат безопасно да бъдат поставени въз основа на 10-15 см.

Устройството за производство на плочи приема задължителното наличие на възглавница с пясък и чакъл под него. Височината му обикновено е 0,2-0,4 м. Без такава възглавница плочите не са монтирани. Следващото условие за оборудване на монолитна платформа е висококачествената хидроизолация. Изпълнява се отстрани на конструкцията, в горната и долната й част. Това е въпрос на сложна защита на основата от влага. От дъното е изолиран (в повечето случаи) от битум-полимер, рулонни материали, които трябва да се използват на етапа на конструкцията на кофража.

Тези хидрозащитни продукти се монтират върху пясъчна възглавница. Свръзките между парчета изолация са запечатани от технологията на настилката. За неговото изпълнение се изисква да се използва специална газова горелка. Част от защитния материал остава в резервата. С негова помощ краищата на плочата са защитени (неизползваните парчета са увити около напълнената платформа). Горната част на основата може да бъде изолирана по различни начини. За тази цел използвайте пръскане, покриване или конвенционални рула и продукти.

От какво се състои основата?

Пластинчати слоеве

Затоплянето на основата се извършва, за да се намали загубата на топлина. По-разумно е тази операция да се извърши след запълването на основата - под замазката (на етапа на подреждане на подовете). Позволена е и така наречената подфондова топлоизолация. Това включва полагане на монолитна платформа директно върху слоя изолационни продукти. Подфондамент изолация е рационално за сгради, използвани не постоянно, но сезонно (вили, къщи за лятната резиденция). В други случаи, топлозащитата трябва да се извърши под замазката.

Кофражът за плочи се прави съгласно стандартната схема, като се използват дървени дъски с дебелина 2,5-3 инча. Елементите на конструкцията трябва да бъдат сглобени в щитове, монтирани по протежение на периметъра на основата, която трябва да се напълни, а след това колкото е възможно по-качествено да се фиксират с колчета и подпори. Подобна работа без проблеми се извършва от собствените си ръце и изисква от майсторите на къщи минимални строителни умения.

При леене на плоча е разрешено използването на всякакъв вид армировка. Тук е необходимо да се вземе предвид само техниката, чрез която металните пръчки ще бъдат фиксирани в рамката. Частните разработчици обикновено произвеждат телени плетене. За този метод класа на армировката не е важна. Използвайте всички продукти. И тук при изграждането на скелети чрез електрическо заваряване е желателно да се приложи арматура с маркировка А500С. То е създадено точно за заваряване. Този процес, който отбелязваме, се осъществява чрез електроди с напречно сечение най-малко 1,2 cm.

Предимства и недостатъци на монолитните платформи - нека разберем



Нека да разгледаме плюсовете и минусите на проектите, които ни интересуват. Основното им предимство е способността да се монтират на всякакъв вид почви (включително най-проблематичните). Ако е правилно да се направи основата на плочата, като се съсредоточи върху съветите на специалистите, тя няма да потъне и да се деформира по време на целия жизнен цикъл. Долната линия е, че пространствената армировка и голямата площ на такава фундаментация намаляват нейното налягане върху почвата (до 0,1 кг на квадратен сантиметър) и също така осигуряват ефективна толерантност на товарите с така наречените променливи знаци. Последните са образувани в резултат на земните движения и причиняват значително увреждане на надеждността на подредените основи на други видове.

Схематично представяне на монолитна плоча

Схематично представяне на монолитна плоча

Други предимства на монолитните платформи:

  • оптималното съотношение на относително малката дебелина на плочата и нейната носеща способност.
  • възможност за самоизливане;
  • приемливите разходи за конструкцията и скоростта на необходимата работа (при условие, че бетона се разтоварва от миксера директно до мястото, където е изградена основата);
  • възможността за опериране на плочата като подово покритие за подземни помещения в мазето.

Недостатъците на описаната основа не са критични. Основният недостатък на плочите е необходимостта от трудоемки и увеличаване на разходите за изграждане на водоустойчиви мерки. Освен това трябва внимателно да изберем мястото за изграждане на плочата. Тя не може да се монтира на навиващи и неравни платформи. В някои случаи не е лесно да настроите ръчно сайта на необходимото ниво на качество. Трябва да поръчате специално оборудване за земни работи. Но ако сайтът под фондацията първоначално е сравнително равен, разходите за тези дейности се свеждат до минимум.

Като цяло, подреждането на монолитна основа не е евтино. Но простотата на работата и високата надеждност на получената основа напълно компенсират всички разходи.

Основно - технологията, редът на работа и важните съвети

Изграждането на плочата трябва да започне с изчислението. Не е реалистично да се извършва тази операция без помощта на специалисти. Много занаятчии в домашни условия не са сериозни за този етап от работата. Те се консултират със съседи и познати, които преди това са построили платформа за платформа, извършват изчисления "по око". Такъв подход до известна степен е оправдан в изграждането на малка икономическа сграда, плевня, гараж, малка къща. Ако строите къща за постоянно пребиваване, не съжалявайте за парите и поверявайте всички необходими изчисления на професионалните дизайнери.

Как изглежда монолитна плоча преди да изливате бетон

Монолитна плоча преди отливане с бетон

След като определихме размера и другите характеристики на фондацията, можем да започнем да подготвяме мястото за подреждането му. Отстраняваме горния слой на почвата до необходимата дълбочина (дефинирана в изчислението). Внимателно изравнете района. На повърхността му не трябва да има дупки и удари. Изсипваме пясък и натрошен камък (или чакъл) на дъното на направения изкоп. След уплътняването на тези материали височината на тортата трябва да бъде както следва:

  • 30-40 см за кълчища и глинеста почва;
  • 15-20 см за пясъчни и обикновени почви.

На Съвета. На мокри и блатни почви правим пай стриктно с пясък и чакъл. Последният изпълнява функцията на допълнителна защита на бетона от водата. На други почви може да се използва чакъл вместо развалини.

След това поставяме отварящите се части на канализационната мрежа, водоснабдителната мрежа и други мрежи, след което изграждаме подготовката на бетона. Това се разбира като замазка с дебелина около 10 см. Излива се директно върху възглавница от пясък и чакъл. Замазката е най-удобно направена от готови сухи смеси. Те се продават във всички строителни магазини. Препоръчва се закупуване на пясъчно-бетонни формулировки.

При бетонната подготовка след замръзването й поставяме покривен материал (друг вид хидроизолационен материал). Свийте шевовете между отделните части на защитния материал. От горния капак се покрива слой изолация с нагревател. Можете да използвате екструдирани материали от експандиран полистирол или пяна. Ако конструкцията няма да се използва през студения сезон, нагревателят не може да се монтира.

Сега на пай от пясък, хидро- и топлоизолационни материали, инсталираме подсилена телена мрежа. Направете го от пръчки от 1.2-1.6 см. Препоръчителните параметри на рамковите клетки са от 20x20 до 30x30 см. Следващата стъпка е монтажа на кофража от дъските (необходимата дебелина е посочена по-горе). Отделни елементи на конструкцията са закрепени с винтове. Те трябва да бъдат инсталирани в ъглите на получените щитове. По желание, вместо дъски се допускат дъски от фибростъкло. С тяхна помощ се изгражда постоянен кофраж. Неговите части са закрепени от замазки и ъгли от метал, а също и от подпори. Демонтирането на такава конструкция след изливане на бетон не се изисква. Но цената на влакнестата конструкция е значително по-висока от тази на дървесината.

Напълнете бетонната смес. Процесът се изпълнява едновременно! Необходимо е да се напълни цялото решение наведнъж, без да се разтяга операцията в продължение на часове и дни.

Бетонът задължително се набива и изравнява с помощта на специални вибратори (наричани дълбоко) или ръчно. След това заглаждаме получената основа, покриваме я с пластмасова обвивка, оставяме я в продължение на 20-30 дни. Обърнете внимание. Бетонът трябва да се напоява всеки ден.

Когато разтворът има ниво достатъчна плътност, която се прилага към краищата на полимерен хидроизолация плоча и след това се затопли базовите плочи от полистирол. Това е цялата подредба на основата на плочата. Попълнете го в светлината на всички препоръки и вашата къща ще бъде на надеждна основа от десетилетия!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Видове фондации за преглед на най-добрите опции от домаВидове фондации за преглед на най-добрите опции от дома
Как да направите основата за печката в къща и баня?Как да направите основата за печката в къща и баня?
Фондация на глинаФондация на глина
Основата на гумите е по-надеждна база за леки сградиОсновата на гумите е по-надеждна база за леки сгради
Каква е основата на шведската плоча и какви са нейните предимства?Каква е основата на шведската плоча и какви са нейните предимства?
Монолитна стоманобетонна основа за сграда с подземен подМонолитна стоманобетонна основа за сграда с подземен под
Фино разчистена основа на лентата върху абразивни почвиФино разчистена основа на лентата върху абразивни почви
Важна информация за монолитната основаВажна информация за монолитната основа
Основи въз основа на купчиниОснови въз основа на купчини
Използването на армировка от фибростъкло при строителството на сгради и съоръженияИзползването на армировка от фибростъкло при строителството на сгради и съоръжения
» » Плоча основа ще направи наистина надеждна основа за себе си!
© 2021 BggeHat.com