Как да направите основата за печката в къща и баня?

Изграждането на фундамент за печката е толкова отговорно и отнема много време, колкото издигането на основите на тухлена или дървена къща. Има много нюанси и тънкости, без да е известно, че ще бъде трудно да се справите с тази задача.

Изграждане на тухлена пещ с фундамент

Изграждане на тухлена пещ с фундамент

Преди да поставите основата под печката, първо трябва да определите вида на почвата и да продължите от нея, изберете метода на изграждане.

Прочетете още: как да избирате и правилно да подготвите основата за дървена къща?

Изберете по тип на почвата

Силната и надеждна основа под печката във ваната е гаранция за дългото й обслужване, тъй като движенията на почвата могат да нарушат целостта на конструкцията. Особено, ако става въпрос за изграждане на собствена ръка на каменна или тухлена пещ. По принцип основата за печката е отделен елемент, като само пещите с тегло по-малко от 700 кг могат да бъдат инсталирани на общия етаж.

По качество всички почви могат да бъдат разделени в четири категории:

  1. утаечен: образувани на места, където са били използвани водни тела. В своята плътност такава почва е подходяща за издигане върху нея на основата на сложността на сауната. Изключение е порестата глинеста почва, която абсорбира добре влагата и се разширява при замръзване. Ако строителната площадка пореста глина, фундаментната яма за печката за печката е изтеглена по-дълбоко от маркировката за максимално замразяване на почвата. Като запълване използвайте компактен натрошен камък и пясъчна възглавница, височина най-малко 50-100 см. Зидарията се прави най-добре от бута.

  2. континентален: образувани в резултат на унищожаването на скалите и са смес от чакъл и пясък. Това е най-успешната почва за изграждане на фундамент под печката, тъй като тя е най-малко вероятно да бъде засегната от природните условия.

  3. обем: се формират на строителни площадки или на места с разрушени сгради. В състава му има чакъл, пясък и чакъл. На такива почви, затрупани в продължение на три или повече години, можете да изградите всяка основа за пещта.

  4. вечната замръзналост: основата под печката на такава почва не трябва да бъде само надеждна основа на пещта, но също така служи като елемент на топлоизолация между замръзналата почва и самата стая.

Как да оборудваме основата на печката?

Преди да направите основата за печката от тухла, трябва да изчислите нейното приблизително тегло. Направете това изчисление не е трудно, ако вземем като основа стандартното тегло на тухла 3,5 кг. На практика такава печка ще има обща маса над 1200 кг, така че типът на основата трябва да бъде избран за цялостен.

За глинести почви с тясно разположени подземни води, можете да направите купчина основа със собствените си ръце. Основата за печката трябва да е отделна конструкция и да бъде инсталирана с интервал от 3-5 см от основната. Това пространство е необходимо за утаяването на двете структури. След изграждането е покрит със слой пясък и изолиран от всички страни от покривен материал.

Между бъдещия етаж на банята и основата на печката остава празнина от 15-20 см, за 2-3 реда тухли. След като основата на печката е издигната, повърхността й трябва да бъде направена с циментова замазка не по-дебела от 2-3 см и да се изравнява до нивото. Първият ред зидария започва да се прави върху хидроизолационния слой, който ще предпази тухлата от разрушителните ефекти на влагата (мухъл, гъбички).

Основата на колана под къщата и плочата за пещта

Основата на колана под къщата и плочата за пещта

Ако почвата е скалиста или пясъчна, основата под тухлената пещ е положена на дълбочина не по-голяма от 40 см. За целта е необходимо да се отстрани само горния слой на почвата и да се започне работа върху основата. Като основен материал, от който ще бъде направена основата за печката, използвайте захват, стоманобетон или тухла.

Прочетете още: каква основа е най-добре за изграждане на къща, изработена от експандирани глинени блокове?

Монолитна плоча

Основата на плочата под печката е здрава основа за руска печка, изработена от масивна стоманобетонна плоча. Това е доста често срещан начин да се положат основите на печката в сауната, тъй като тя не изисква големи финансови инвестиции и труд.

С всичко това основата на плочата е надеждна и твърда и не се страхува от движенията на почвата, тъй като може да се движи с нея. При избора на този метод е необходимо да се вземе предвид факта, че фурната ще бъде свързана към подовата повърхност, така че дори и нейните минимални движения да са нежелателни.

Най-добре е да поставите основата за печката със собствените си ръце в тези области, където е почвата не подлежи на силно свирене, и подземните води преминават близо до повърхността на земята. Методът ще бъде целесъобразен и в случаите, когато пещта ще бъде достатъчно масивна и няма да бъдат отделени много пари за проекта.

Стъпки за създаване на фундамент под печката (видео)

Пилотна основа



Основата на купчината под печката е оборудвана с глинеста и глинеста почва. И въпреки че на цена ще струва повече от една чиния, но е в състояние да осигури безопасността и здравината на фурната в къщата и във ваната.

Оптималният начин за изграждане на основата на печката с ръце е както следва :. Използване ръка тренировка в земята отвора на дълбочина на почвата замразяване, с диаметър 20 cm в долната част на шахтата за основите на печката излива 10 cm слой от чакъл се уплътнява. След кофража направи - от валцувани покривен материал тръба, да ги поставите във вдлъбнатините и да запълни бетон до желаното ниво.

Приблизително 10 дни по-късно, когато бетонът стане достатъчно силен, те започват изграждането на пещта директно. Както всяка друга основа, купчината също се нуждае от хидроизолация над горния ръб. За тази цел листовете покривен материал се използват в две допълнения и се размазват с гореща битумна паста.

Отличните индикатори за якост показват основата под печката на винтови купчини, които се завинтват в земята с помощта на резби върху тях. Основното предимство на този вид купчина преди обичайното е да се спестят пари за изкопни работи.

Основата на винтовите купчини под руската печка за сауна е в състояние да издържа на високи натоварвания при компресията. Това се дължи на начина, по който се монтират купчините - когато се завинтват, почвата не се разхлабва, както при копаене, а напротив, става по-гъста.

Основа на купчината под пещта

Основа на купчината под пещта

Тъй като свиването на купчините е минимално, няма нужда да чакате известно време, преди да поставите самата пещ. Винтови пилоти - това е доста скъп материал, и в допълнение, със собствените си ръце, за да направите основата за печката по този начин няма да работи, без квалифициран екип от строители не може да направи. Животът на винтовите пилоти е от 40 до 70 години.

Основа на колана

Създаване на такава фундамент под печката е най-подходящ в ниско строителство - дървена къща или руска баня. Технологията му е в следните етапи:

  1. Потапяйте собствените си ръце или яма за строителна техника и нанесете в нея маркировката на лентовите линии.

  2. На линиите кофражът е монтиран за изливане на бетонова смес.

  3. Вътре в кофража е монтирана усилваща метална армировка.

  4. Изсипете бетон.

  5. Пличките, образувани в центъра на основата на лентата, са покрити с отстранената земя и са увити плътно.

За избор на основа за метална пещ

Под лека метална пещ, солидна основа, като правило, не: достатъчно твърд под. Но ако те все още искат да укрепят структурата, те избират най-простата версия на базата:

  1. Изкопайте ямата под желязната пещ на дълбочина 50 см и с ширина 20 см повече от размера на пещта.

  2. Дъното на ямата е покрито с натрошен камък, с дебелина не по-малко от 30 см, плътно увит.

  3. Натрошената каменна възглавница се излива в циментов разтвор в съотношение 1 част цимент към 4 части пясък с консистенция на течна заквасена сметана.

  4. След втвърдяването на хоросана, кофражът се монтира, хидроизолира се и се излива бетонната плоча, която за подсилване може да бъде подсилена.

  5. След изтичане на 3 дни кофражът се отстранява и образуваните кухини се покриват с пясък.

Тази опция за изграждане на фундамент за пещта се счита за най-евтината.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Пещ за баня с тухли от собствените си ръцеПещ за баня с тухли от собствените си ръце
Фурни за метални вани със собствени ръцеФурни за метални вани със собствени ръце
Как да направите печка за ванаКак да направите печка за вана
Печка с печка със собствени ръцеПечка с печка със собствени ръце
Тухлена фурна със собствени ръцеТухлена фурна със собствени ръце
Фурна за отопление на частна къщаФурна за отопление на частна къща
Изчисляване на основитеИзчисляване на основите
Монолитна стоманобетонна основа за сграда с подземен подМонолитна стоманобетонна основа за сграда с подземен под
Тухлена къщаТухлена къща
Как да си направим баня със собствените си ръцеКак да си направим баня със собствените си ръце
» » Как да направите основата за печката в къща и баня?
© 2021 BggeHat.com