Каква е основата на шведската плоча и какви са нейните предимства?

Основата на шведската плоча е монолитна плоча от плитко насип, която заема цялата площ на основата на къщата и е изолирана по периметъра. За него директно свързване на системата на топъл под, който се счита за най-ефективен в отоплението на частно строителство.

Схематично представяне на основата на шведската плоча в раздел

Схематично представяне на основата на шведската плоча в раздел

Той е ефективен по отношение на всички почви, като всяко появяване на подземните води може да бъде оборудвано със собствени ръце.

Предимства и недостатъци на шведската плоча

Както показват ревютата, основата на този тип има своите положителни и отрицателни страни. Сред предимствата на дизайна са следните:

  • скорост на конструкцията на плочата. Това отнема средно две седмици, за да се получи;
  • повърхността на конструкцията е напълно плоска, така че тя може да служи като подова настилка на приземния етаж, която не изисква допълнително изравняване;
  • нивото на топлинните загуби у дома се намалява, поради наличието на изолация през периметъра на плочата;
  • изолацията в дебелината на конструкцията "отрязва" студените мостове, което също подобрява показателите за защита на стаята от студа;
  • в основата е възможно изграждането на комуникации, което подобрява естетическия облик на сградата;
  • затоплянето на почвата под печката елиминира проблемите, които причиняват на почвата да се издига през зимата;
  • за работата с фондацията не е необходима друга техника, освен за бетонобъркачка.

Основаване на шведската табела

Основаване на шведската табела

Фондацията UWP също така демонстрира недостатъци, сред които:

  • невъзможност за изграждане на структурата на прекомерно пучинистки почви;
  • невъзможност да се спестят пари за издигането на къщата, тъй като плочата на ushp е доста скъпа;
  • технологията не е предназначена за многоетажни сгради от тежки материали: тухли и камък.

Въпреки високата цена на шведската плоча в сравнение с обичайната монолитна конструкция, този тип устройство позволява да се спести на отопление на жилища. Сравнителното изчисление показва, че технологията плаща за десет години работа в къщи.

Технология на основата

Шведска печка е подредена според следните етапи:

  1. Първо, е създадена фундаментна яма за плитко погребение. Изчисляването на нейната ширина трябва да включва размера на къщата по периметъра плюс няколко квота от всяка страна. Също така, каналите са направени за носещи стени.
  2. Ямата е покрита с равномерен слой пясък. В някои случаи се препоръчва геотекстил. Той преминава през вода, но запазва пясъчния слой. Дебелината му трябва да бъде 10-15 см.
  3. Пясъкът е внимателно подложен. Над нея са разположени дренаж и вода, канализация и електрически комуникации. На тяхната дължина е необходимо да се даде малък запас.
  4. Полага се слой от чакъл, който покрива тръбите. Тя трябва да бъде уплътнена, така че стоманобетонна плоча от типа "cast-in-situ" беше напълно плоска. За това материалният слой се навлажнява с вода.
  5. Полагат се два слоя пяна, между които е облицована хидроизолацията. Можете да използвате полимерна плюка. Изолационният слой трябва да бъде 20 см.
  6. Тръбите от топлата система на пода се полагат върху пяната. За да се запази обемът при изливане на бетон, те трябва да се изпомпват с въздух.
  7. Подсилващата мрежа е разположена.
  8. Многослойната конструкция се излива едновременно с бетон и веднага се изравнява.


Следвайки технологията на многослойния пай, шведската печка със собствени ръце е напълно осъществима и не изисква участието на специалисти.

Основаване на шведската плоча (видео)

Правила за укрепване на фондацията

За да се гарантира, че дъската запазва своята твърдост и форма през целия си живот, се използва армировка. Преди да започнете работа, е необходимо да се изчислят прътите и да се подготвят за работа, както и жица за свързване на пресичанията на прътите.

Тя може да има напречно сечение с диаметър от 4 до 8 mm. Необходимо е да изрежете парчета от него на 20 см. Изчисляването на броя на армировката се извършва въз основа на правилото, че разстоянието между пръчките му е от 20 до 40 см.

Материалът не трябва да е ръждясал или да има най-малка деформация в структурата му. За пакет шведски плочи е необходимо да се използват два слоя армировка. Първият се намира на височина 5 см от дъното на изкопа, а вторият - точно под нивото на кофража.

За пакет барове е необходимо да използвате специална кука или пистолет за плетене. Ако планирате да построите тежки стени у дома, тогава можете да използвате заваряване. Важно е да фиксирате здраво ъглите на пакета. За устройството на шведската пластина е по-добре да се използват оребрени пръчки с напречно сечение.

Те са свързани чрез жица, възел под формата на фигура - осем. За да изолирате шведската плоча не е деформирана, трябва да се опитате да гарантирате, че пакетът е възможно най-силен. Важно е да запомните, че прътите не трябва да докосват земята, тъй като това може да доведе до корозия.

Как да изчисляваме?

Ако се планира изграждането на "шведска стена" за малка сграда, тогава параметрите могат да се изчисляват независимо, следвайки параметрите:

Слоеве на фондацията шведска плоча

Слоеве на фондацията шведска плоча

  • Дебелината на общата плоча се произвежда чрез стоманобетонна отливка и трябва да остане в рамките на 120-180 мм;
  • На периметъра на основата е необходимо да се оборудват с усилващите елементи не по-малко от 30 х 30 см. Те ще станат основата под носещите стени;
  • под стените на къщата около периметъра са издигнали вътрешни усилватели със стъпала от 1,5 до 4 м;
  • размерът на подсилващите ленти не трябва да бъде по-малък от 200 × 200 mm;
  • Фондацията на Ushp може да има различни дълбочини. Ако мазето е замислено, то ямата може да достигне 2 м;
  • плочата се подсилва с стоманена пръчка с диаметър 10-14 mm и клетка от 20 × 20 m - се получава двуслойна армировка с разстояние на разстояние повече от 100 mm. Необходимо е да се внимава, че армировъчната мрежа се абсорбира напълно от бетона.

Затопляне на фондацията

Технологията на фондацията предполага интегрирането на топла подова система в нея. За да се изолира шведската плоча, е необходимо да се следват следните правила за инсталиране на отоплителни тръби:

  • конструкцията на тръбите трябва да е стегната, а по външните стени се изисква по-голяма плътност, отколкото в средата на плочата;
  • За да се балансира дебита на тръбите и да се осигури оптимален пренос на топлина, разстоянието между тях трябва да бъде най-малко 10 см;
  • за да се осигури равномерно разпределение на топлинните потоци, разстоянието между тръбите не трябва да бъде по-голямо от 25 см. Температурните разлики по пода не трябва да надвишават 4 градуса, след което те няма да се усещат от стъпалото;
  • Тръбите за отопление трябва да се полагат в фундаментна основа не по-малко от 15 см от външните стени;
  • Препоръчва се дължината на тръбите да бъде изчислена така, че да не е по-голяма от 100 м, защото прекомерната дължина води до хидравлични загуби.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Избор на основата за заобикалящата средаИзбор на основата за заобикалящата среда
Дренаж около къщатаДренаж около къщата
Основа на плочитеОснова на плочите
Подреждане на основата на мазета със собствени ръцеПодреждане на основата на мазета със собствени ръце
Пещи, тухла, отоплениеПещи, тухла, отопление
На приземния етаж със собствени ръце къщата ще стане по-просторнаНа приземния етаж със собствени ръце къщата ще стане по-просторна
Монолитна основа със собствена конструкция за ръцеМонолитна основа със собствена конструкция за ръце
Как се изчислява основата за къщата?Как се изчислява основата за къщата?
Шведска фурна със собствени ръцеШведска фурна със собствени ръце
Какъв вид фундамент е по-надежден в строителството върху почвата на подпочвените слоеве?Какъв вид фундамент е по-надежден в строителството върху почвата на подпочвените слоеве?
» » Каква е основата на шведската плоча и какви са нейните предимства?
© 2021 BggeHat.com