Основа на плочите

Всеки знае, че силата и дълготрайността на основата зависи от силата и дълготрайността на сградата. Един от най-често срещаните типове днес е основата на лентата, която не е толкова скъпа, колкото монолитна, но и осигурява по-голяма надеждност, за разлика от основа на колона или колона.

Често има ситуации, когато сградата има много етажи или ще бъде построена върху товарни площадки. Какво да направя в такива случаи? От тази ситуация има поне два начина. Ако почвите са разхлабени, нивото на подпочвените води е близко до повърхността на мазето или теренът има променлив терен, тогава си струва да изберете тип купчина. В този случай, строителят е лишен от възможността за изграждане на мазе или сутерен. Ако тези фактори не са налице, тогава разработчикът трябва да избере основата на плочата.

Плюсове и минуси на основата на плочата. Цената оправдава ли качеството?

Плюсове и минуси на основата на плочата. Цената оправдава ли качеството?

Разбира се, основата на плочата, при определени условия, е най-добрият вариант.

По-долу има няколко положителни аспекта на това развитие:

  • Разпределението на товарите се извършва в цялата област. Във всяка точка на основата товарите са минимални в сравнение с други видове основи, което прави възможно изграждането на високи и тежки сгради на почви с малък носеща способност.
  • Идеален за глинести почви, които притежават свойствата на измръзване, подуване, потъване и подвижност. В такива случаи монолитната плоча ще се движи заедно с почвата, което няма да причини значителни щети на стените на сградата: множество пукнатини или дори да се раздели на половина.
  • При определени условия дълбочината на монолитната плоча ще бъде минимална, което ще намали разходите за изкопни работи.
  • Тя е издръжлива и надеждна, чудесна за многоетажни къщи.
  • На места, където качеството на почвите е лошо и другите видове фундаменти не са подходящи, основата на плочата може да се превърне в "панацея" и решение на всички проблеми.
  • Скоростта на леене и простотата на формите също са значително предимство на основата на плочата.

От този списък е възможно да се направи мнение, че основата на плочата е подходяща за почти всяка сграда и е най-издръжливата и надеждна, но това не винаги е така. Както всяка структура, тя има редица недостатъци, които понякога надвишават качествата и ви карат да решите за друг тип фондация.

Недостатъците на основа от монолитна плоча включват:

  • Обемът на изкоп, дори и с малка дълбочина и площ, може да бъде значителен. В този случай, не може да се направи само с ръчно захранване, е необходимо да се обадите на специализирана служба с труд и голямо оборудване.
  • Изливането на бетонна плоча не трябва да се извършва на етапи, а трябва да се попълва едновременно. Това е оправдано от факта, че в случай на втвърдяване на горната част на всеки слой или дори образуването на малка кора отгоре, това може да доведе до образуването на слаба зона на зашиване. Тази зона при тежки натоварвания може да предизвика пукнатина и сградата ще бъде частично или напълно унищожена. Такова голямо количество цимент, което е необходимо за монолитна плоча, не може да бъде разтворено независимо и в такива случаи е необходимо специално оборудване и екип от силни работни ръце.
  • Този тип фундамент не е подходящ, ако почвите във вашия регион са насипни или твърде наситени с вода. В този случай, основата на купчината е по-добра.
  • Укрепването на основата изисква голям брой арматурни прътове, което значително увеличава разходите.
  • Този тип фондация е един от най-скъпите и скъпи. Въпреки всички недостатъци изграждането на монолитна плоча е все още оправдано при определени условия.

Схемата за изграждане на основата на плочата

Схемата за изграждане на основата на плочата

Това е "пластове пай". Първият слой е пясъчна и чакълна възглавница, която ще предпази бъдещата основа от извивки и измръзване. Следващият слой е геотекстил. Това, от своя страна, предпазва пясъчната и чакълната възглавница от ерозия от подпочвените води. Често те са пренебрегвани, в името на икономиката, но често и силата на цялата структура зависи от нея. След това се поставя бетонният препарат, който играе ролята на изравняване на геометрията на плочата. Следващият слой е хидроизолация. Това е незаменим елемент, който никой не пренебрегва и изисква качествен материал, за да осигури надеждна защита срещу влага. Тогава е изградена подсилваща мрежа, която е рамка от армировка. Тя поддържа силата на конструкцията и поема някои от товарите. След това се излива бетонната плоча.

Пластична основа със собствени ръце инструкции стъпка по стъпка

Пластична основа със собствени ръце инструкции стъпка по стъпка

Подготвителен етап. Това включва почистване на територията от отломки и други външни елементи, включително растителност. В някои случаи това изисква отстраняване на малък слой почва, обикновено 5-10 сантиметра. Тогава фондацията е маркирана, в съответствие с плана за построяване на къщата. Маркировките трябва да са 5 сантиметра по-широки от всяка страна. Маркирането може да се извърши с помощта на здрава резба и колчета от парчета дървени греди. Важно е ъглите на маркиране да са напълно прави, а нишката да е опъната на същата височина. Това може да изисква ниво на сградата: вода или лазер. Лазерното ниво е най-доброто за тези цели. Ако направите перфектно правите прави ъгли не работи, можете да използвате много стар начин. Древните египтяни използваха триъгълник със следните размери: 3: 4: 5. Това направи възможно създаването на перфектно плосък правоъгълник. Тъй като краката и хипотенузата се намират в релси или метални пръти, всички гладки дълги строителни елементи, които са под ръка.

Маркиране на изкопните работи. Това се прави, като се вземе предвид топлоизолацията и отводнителната система, най-често первазите отстрани се вземат не по-малко от дебелината на фундамента, понякога тези издатини надвишават 1 метър. Всичко зависи от плановете, които ще внесете, след като основата бъде излята.

изкоп. Изкопаването на фундаментната яма ръчно е много отнемащ време процес. Дори и с плитка дълбочина на поле и площ, това може да отнеме седмица работа, така че ще бъде много по-ефективно, ако поръчате специално оборудване. Ако не искате да плащате прекалено, бъдете готови за дълга работа. Дълбочината се изчислява, като се вземе предвид пясъчната възглавница, която е задължителна за такава основа. Ако планирате да поставите топлоизолацията, дълбочината също ще бъде по-голяма. Изкопаването на горната почва, дори и предвид факта, че плочата ще се намира почти на повърхността, е задължително. Много представители на флората могат да повредят конструкцията или дори още по-зле: да проникнат през къщата.

Етап от ръчна работа. Това е работа за изравняване на повърхността. Това се прави с помощта на геодезическо ниво или ниво на лазерно конструиране. Понякога е по-лесно да заспите с неравномерна почва, отколкото да изравнявате повърхността, като изкопаете ненужните. Важно е тази повърхност да е напълно плоска и да е уплътнена отгоре, т.е. тя не е имала свобода. В допълнение към дъното, вертикалните стени също са подравнени. Тези работи могат да отнемат от 3 до 5 дни, в зависимост от климатичните условия и броя на свободните ръце.



Маркиране на плочките. Извършва се с помощта на нишка и метални пръчки. Краищата трябва да са перфектно равномерни и всички ъгли да са 90 градуса. Също така на този етап можете да маркирате дренажната система и комуникациите.

Полагане на канализации. Това е много важен етап, защото няма да е възможно да се върнете към него толкова просто. На този етап полагането на канализационни тръби е най-изгодно.

Полагане на геотекстил. Този слой ви позволява да предпазите възглавницата от пясък и чакъл от ерозия и утаяване, причинени от подпочвените води.

Полагане и опаковане на пясък и чакъл възглавници. Този етап е отнема много време, тъй като трябва да се извършва с най-голяма прецизност. Възглавницата трябва да е поне двуслойна.

Първо, се изсипва пясък и след това чакъл. Това предотвратява проникването на капилярна вода нагоре.

Монтаж на кофраж и хидроизолация. Перфорирането е направено от дървени блокове, които се разполагат на разстояние от 50-100 сантиметра един от друг. Хидроизолацията се полага върху пясъчната и чакълната възглавница равномерно по цялата площ. Важно е, че той отива далеч извън ръбовете на възглавницата.

Укрепване на основата. Тя се извършва с помощта на армировка, чрез метода на конструкцията на рамката.

Местата за преплитане могат да бъдат укрепени чрез заваряване или специални елементи за свързване на метални пръти.

Изливане на бетон. То трябва да бъде изпълнено едновременно с всички табели. Това ще отнеме няколко ръце, за да стане процесът бързо. Също така трябва да наемете необходимото оборудване.

Изчисляване на размерите на плочите

Изчисляването на размерите на плочата се извършва въз основа на физическите характеристики на почвата. Най-доброто от всичко, ако някой от експертите е поканен за това, като вземе предвид факта, че цялата инженерна и геоложка работа е била извършена преди това. Изчисляването на дебелината на фундаментната плоча се извършва с помощта на специален калкулатор, който отчита цифровите характеристики на устойчивостта на почвата и очакваните натоварвания. Ако искате, можете да го направите сами.

данни

данни

Най-често в изграждането на масивни и тежки конструкции е единствената изходна монолитна основа. Наред с други неща, тя може да бъде оптимална за ниска почвена носеща способност, хлабина, влага или подпухналост. Една монолитна плоча може да предотврати значително земно налягане отдолу, като по този начин се предотврати появата на големи пукнатини и разцепвания на стените на сградата.

Наскоро основата на шведската плоча стана все по-популярна. Този проект предполага наличието на отоплителна система, която значително намалява разхода на топлина през зимните сезони. Преди всичко, основната плоча на шведската плоча може да бъде единственото правилно решение за райони с постоянно замръзване или райони със студен, силен климат.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Монолитна основа със собствена конструкция за ръцеМонолитна основа със собствена конструкция за ръце
Видове фондации за преглед на най-добрите опции от домаВидове фондации за преглед на най-добрите опции от дома
Ние изграждаме основите на рамката къща със собствените си ръцеНие изграждаме основите на рамката къща със собствените си ръце
Пясъчна възглавница за изграждане на основи върху почвата на подпочвените водиПясъчна възглавница за изграждане на основи върху почвата на подпочвените води
Как да създадем фондация за плочки?Как да създадем фондация за плочки?
Изборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетонИзборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетон
Фондация за къща от газови единици избираме вариант за джоб и възможностиФондация за къща от газови единици избираме вариант за джоб и възможности
При избора на основите за изграждане на гаражПри избора на основите за изграждане на гараж
Характеристики на разширителните фуги в основитеХарактеристики на разширителните фуги в основите
Основа на колана със собствени ръцеОснова на колана със собствени ръце
» » Основа на плочите
© 2021 BggeHat.com