Характеристики на разширителните фуги в основите

Основата на всяка сграда е основната носеща конструкция, върху която попадат повечето статични натоварвания по време на експлоатацията на конструкцията. Качеството му зависи от продължителността на експлоатация на сградата и безопасността й по време на работа.

Задължително е да се уреди деформация между основата на разширението

Задължително е да се уреди деформация между основата на разширението

Елементът на фондацията, който заслужава специално внимание, е деформационният шев.

Описание и видове разширителни фуги

Деформационният шев е в специално подготвена зона на основата на сградата, чиято задача е да предпази основата от преместване на земята и да се противопостави на внезапните температурни промени. Специално внимание се отделя на защитата на основите на основата чрез устройството за деформация в райони с повишена сеизмична активност.

По-често деформационният шев се прилага под устройството за укрепване на основите на сградите от типа колан.

Сега по време на строителството се използват основните видове разширителни фуги. Има четири от тях:

  • седиментен шев;
  • температурен шев;
  • свиващ шев;
  • сеизмични шевове.

Избор на подходящи видове разширителни фуги за фундаментни основи въз основа на анализ на събраните данни за температурата, типовете почви и сеизмичната активност на района, в който се планира строителството.

Характеристики на приложението на сеизмични и седиментарни шевове

Сеизмичната разширяваща се връзка за основи, както се вижда от името, се използва най-често в райони с повишена опасност от неочаквани движения на почвата. Основната му задача е да смекчи опасните деформации на основата при сеизмична дейност.

Характеристика на сеизмичния компенсатор е отделянето на основната структура в няколко отделни квадрата.

Разширение на основата на плочата

Разширение на основата на плочата

Изчисляването на размерите на тези блокове се извършва на предварителна фаза. Между тези квадрати с еднакви страни се изпълнява компенсиращо устройство от този тип. Особено внимание трябва да се обърне на подобна работа като хидроизолация на сеизмични шевове, тъй като постоянното излагане на влага и внезапни температурни промени значително намалява износоустойчивостта на материалите и намалява цялостния живот на структурата.

качествен ролкова хидроизолация ще удължи живота на фондацията.

Задачата на седиментната разширяваща се връзка за фундаментни основи е да се защити фундаментната структура от появата на пукнатини в плочата, докато се смалява почвата под сградата. Свиването на почвата по време на експлоатацията на сградата може да възникне поради различната плътност на почвата под частите на сградата и неравномерно разпределеното натоварване.

В съвременната архитектура на сградите често се използва променлив брой на етажите, структурните особености на различните части на сградата, всички видове надстройки. Сгради, които са построени на хомогенна земя със същата плътност на почвата в цялата строителна зона, са изключително редки.



При голяма разлика в стойностите на плътността на почвата, натоварванията, причинени от земното движение, могат да доведат до различни деформации в структурата на сградата: изместване, пукнатини, стружки и други повреди.

Изчисляването на разширяващите фуги от седиментния тип се извършва за всяка сграда отделно, въз основа на данните от анализа на плътността на почвата. Основната им задача е да компенсират изместването на отделните градивни елементи, причинени от течението.

Характеристики на прилагане на температурни и свиващи шевове

Прилагането на температурни фуги за фундаменти се дължи на климатичните особености на планирания за строителство регион, което може да има отрицателно въздействие върху използваните материали при строителството на сградата. Основни шевове от този тип Те се използват при строителството на сгради в студен и горещ климат.

Изграждането на термични шевове предполага, че цялата сграда е разделена на няколко квадратни блока, видовете блокове и размерът им се определят при предварителното изчисление. Подготовката отчита фактори като дълбочината на замръзване на почвата, сеизмичната стабилност на района и много други показатели. Трябва да се отбележи, че хидроизолацията на шевовете е задължителна при всякакви условия.

Свиващите фуги за основи се използват за защита на основата на лентата при конструирането на бетонни рамки, за които се използват големи обеми бетонни смеси. В процеса на експлоатация бетона дава влага, съдържаща се в плочата, намалявайки обема.

Това е може да причини образуването на свивания и разкъсвания на свиването, намаляване на носещите свойства на монолитна бетонна конструкция. Устройството за удължаване на свиването, предотвратяващо разрушаването на плочата, разширявайки се заедно с бетона, тъй като той изсъхва.

Липсата на деформационни шевове в основата води до унищожаване на сградата

В края на изсъхването на бетоновия монолит, свиващата се връзка в плочата се раздробява. За извършване на такива работи, като хидроизолационни шев специални уплътнители се използват.

Основните правила на устройството на шевовете

Изчисляването на необходимия брой разширителни фуги трябва да се извърши от опитен специалист. За да могат шевовете да изпълнят своята цел за защита на основите и цялата сграда, трябва да се спазват няколко условия:

  • Височината на деформационното съединение на фундамента трябва да бъде равна на височината на цялата основа;
  • Изчисляването на разстоянието между шевовете се извършва на базата на условия, сред които и материалът, използван при изграждането на стените на сградата;
  • строителният проект и неговата архитектура играят важна роля: изчисляването на допълнителни разширителни фуги в ъглите на сградата ще се изисква за сгради със стопански постройки;
  • Обичайната ширина на разширителните фуги за фундаментни основи е средно 100-120 милиметра;
  • Изчисляването на методите за топло и хидроизолация се извършва в зависимост от планирания тип фундамент. Хидроизолацията на основата на лентата е направена от отделни топлинни и хидро-уплътнения, а при издигането на керамични основи като хидроизолация може да се използва залепващо влакно;
  • в застроената зона се използват дървени щори, които ги предпазват от влага, напълнени с битум.
  • ако основата е защитена от влага, няма нужда от допълнителен шев на щората и основата.

При спазване на тези правила, универсални за всички видове шевове, правилата могат значително да увеличат живота на фондацията.

Деформационни шевове у дома (видео)

Правила за изолация на разширителните фуги

Задължително условие за монтаж на разширителни фуги от всякакъв тип е тяхната хидроизолация. Изчисляването на избора на уплътнителен или хидроизолационен материал трябва да отчита следните фактори:

  • наличие на сутерен или сутерен;
  • водно налягане в почвата;
  • дължина и широчина на разширяващата става;
  • естеството на деформациите и тяхната вероятност;
  • максимално натоварване на основата.

След избора на хидроизолационен материал и извършването на комплекс от такива работи като хидроизолация на шевовете, препоръчително е да се уверите, че няма течове в ставите. Шевовете не трябва да се излагат на влага.

Устройството, защитено от всички правила на деформационните шевове, ще осигури надеждността на основата на сградата в продължение на десетилетия.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Избор на основата за заобикалящата средаИзбор на основата за заобикалящата среда
Плюсове и минуси на колонни основиПлюсове и минуси на колонни основи
Видове фондации за преглед на най-добрите опции от домаВидове фондации за преглед на най-добрите опции от дома
Как да създадем фондация за плочки?Как да създадем фондация за плочки?
Как и какво да укрепим основата, изискваща ремонт?Как и какво да укрепим основата, изискваща ремонт?
Изчисляване на основитеИзчисляване на основите
Важна информация за монолитната основаВажна информация за монолитната основа
Фондация за ограда с тухлени стълбовеФондация за ограда с тухлени стълбове
Как да попълните фондацията със собствените си ръцеКак да попълните фондацията със собствените си ръце
Фондация TisseФондация Tisse
» » Характеристики на разширителните фуги в основите
© 2021 BggeHat.com