Как да създадем фондация за плочки?

Преди да полагате основите на къщата, първото нещо, което трябва да направите, е да определите качеството на почвата, на която ще бъде издигната.

Устройството на фундамент на плочките в секция

Устройството на фундамент на плочките в секция

Ако строителството трябва да се извърши на торфена блата, влажна зона или на земя с близко местонахождение на подпочвените води, тогава най-подходящото устройство е твърда основа на плочки.

Прочетете още: как да избирате и правилно да подготвите основата за дървена къща?

Описание на конструкцията

Основата на плочата на къщата има и името на плаващ, защото при различни движения на почвата (потъване или подуване) тя се държи така, сякаш лесно се плъзга по вълната.

Структурно плочки земята под къща (или баня) изглежда твърда монолитна плоча, която всяко движение разпределя равномерно почвата в равнината на мазето, по този начин предотвратява деформация на стените на сградите.

Предимството на плочките е, че няма нужда да се използват други бетонни плочи мазе със собствените си ръце - Самият той се справя с тази задача. Някои скептици твърдят, че изграждането на плоча от монолитни основи може да попречи на изграждането на мазето.

В действителност не е, за да организира свои ръце мазе, баня в мазето или гаража е напълно възможно, само трябва да се вземат правилни изчисления и да положат основите дълбоко. Дебелината на основата се изчислява въз основа на очакваното натоварване върху нея: колкото повече ще бъде, толкова по-дебела трябва да бъде плочата.

За да се построи едноетажна къща, гараж или баня е достатъчно на височина от 20-30 сантиметра на мазето. За къща с две или три етажа дебелината на основата трябва да бъде най-малко 40-50 см.

Готов керемиден фундамент със стъпала под къщата

Готов керемиден фундамент със стъпала под къщата

Основният недостатък на плочките за частна къща е най-големият бюджет в сравнение с подреждането на други типове основания и затова планират да я построят само в най-крайните случаи, когато няма възможност да се направи друга.

Прочетете още: каква е най-добрата основа за изграждане на къща, изработена от блокове от газобетон?

Разновидности на основата на плочите

Монолитната основа може условно да бъде разделена на 2 вида:

  1. Шведска печка: изграждането на такава монолитна основа със собствени ръце под къщата, гараж или баня е оправдана в райони с дълбоко замразяване на почвата и дълъг период на студено време. На тази основа е задължително изолацията да бъде направена с експандиран полистирол. В бъдеще в рамката може да се постави топъл под.

  2. Сглобяеми: вместо да се налива интегрална плоча от стоманобетонни плочи, които се поставят върху вече подготвената основа. Над тази рамка е фиксирана с бетонна замазка. В сравнение с монолита, комбинираната версия е по-малко надеждна. Недостатъците на изграждането на такава основа включват нуждата от привличане на специално оборудване, което значително увеличава разходите за проекта.

Високата цена на основата на плочата на всякакъв вид строителство е свързана с огромно количество изкопни работи, което е цената за закупуване на бетонна мазилка. Изчисляването на очаквания от общия бюджет се изчислява индивидуално, въз основа на качеството на почвата и мащабите на строителство: фондация, за да направят своите собствени ръце под ваната или в гаража ще струва много по-евтино, отколкото на два етажа със сутерен стая.

Подготвена основа за плочки под къщата

Подготвена основа за плочки под къщата

Приблизителната цена на издигане на плочки-монолитна основа в строителните фирми е 12 000 рубли за 1 кубичен метър. Това изчисление включва подготвителна и основна работа: геодезическа маркировка, почистване на площадката от растителност, извършване на основните етапи за изливане на основата. Предимството на поканените специалисти е, че те ще изпълнят целия технологичен процес, като спазват всички строителни кодекси.

Прочетете още: какъв вид бетон е по-добре да се използва за изграждане на фундамент?

Основните предимства на основата на плочата



Над основата на плочата може да се построи къща, гараж от всякакъв тип, с дървени, тухлени или бетонни стени. Също така е подходящ за тези, които са решили да построят собствена баня, гараж или дача на нестабилна територия. Изграждането на такава основа е такова, че за всяко изместване на почвата, не отделните елементи на фондацията "плават", но цялата стоманобетонна плоча от типа "cast-in-situ" като цяло.

Прочетете още: каква е най-добрата основа за изграждане на къща от експандирани глинени блокове?

Това предотвратява появата на пукнатини по стените на къщата. Най-важният недостатък на такава основа е високата цена на работата, но тази цена е напълно оправдана. На обекти със сложна почва няма друг вид фундамент на сградата, който да дава такава сила като плочки.

В края на краищата, ако се опитате да спестите пари и не вземате предвид изчисленията на специалистите, и независимо направете различна основа, а след това по-късно стените на къщата ще бъдат унищожени под влиянието на земното изместване. Това ще изисква непрекъснат ремонт и ще струва много повече и тези разходи ще бъдат постоянно.

Преди поставянето на основната плоча за къщата е необходимо незабавно да се изчислят всички комуникации (канализация, кабели), тъй като в бъдеще при някои промени в проекта ще бъде практически невъзможно да се приближите до вътрешната част.

Плоча фондация в някои случаи се счита за единствената налична възможност за решения, а ако цялата работа се прави правилно, в съответствие с технологичните стандарти, къщата ще остане за повече от десетилетие, а стените й са трайни и надеждни.

Етапи на работа по подреждането на основата на плочата

Изграждането на монолитна основа не е просто задача и първото нещо е да се изчисли, което трябва да се спазва на всички етапи от работата. В противен случай, опитвайки се да спестите от материали, можете да постигнете противоположния ефект.

Прочетете още: как да избирате и оборудвате основите за една тухлена къща?

Познаване на последователността на изпълнението на всички етапи на строителството, можете да направите плоча основа със собствените си ръце под гаража, къщата или да контролирате работата на поканените специалисти.

Каквото и да планирате да изградите със собствените си ръце или с участието на професионалисти - къща, дача или баня, първото нещо, което трябва да направите, е да маркирате бъдещата монолитна база. След това, по протежение на планирания периметър, изкопайте яма с необходимата дълбочина.

Ако на площадката водите на подпочвените води не са дълбоки, това е необходимо монтаж на дренажна система. За изтичането на вода в изкопа, геотекстил и пластмасови тръби. Тогава дъното на разкопките първо е покрито с пясък и след развалините. И двата материала трябва да бъдат уплътнени.

Следващата стъпка е да направите хидроизолационно устройство. За това, върху уплътнения слой от остатъци се прилага или плътен винилов филм или обикновена покривна хартия, за предпочитане в два слоя.

След това е необходимо да се направи кофраж, който също е покрит отвътре с филм или покрити с лубрикант.

Плочата монолитна основа е изработена от бетон, затова трябва да бъде изолирана: листа от пяна трябва да се полагат върху покрива на хидроизолационния слой и върху страничните части. За да предотвратите изместването им, можете да ги свържете с лепяща лента.

След като изолацията е направена, те започват да плетат подсилваща клетка фундамент. Направете свои ръце, най-трайната рамка се получава от пръчки с диаметър не по-малък от 12 мм.

Прочетете още: как е ръчното свързване на подсилващата клетка за основата?

Информация за функциите на устройството (видео)

Укрепване и запълване

Армировката се поставя под формата на решетка с размер на отворите 200 × 200 mm или 300 × 300 mm. Свържете лентите на армировката с плетена тел, използването на заваряване не е допустимо.

Прочетете още: технология за подсилване на мазета.

Когато подсилващата клетка вече е готова, изтеглете бетон. Специалистите могат да направят точно изчисляване на необходимия размер на решението. За предпочитане е използването на бетон M15, с индекс на замръзване F-75. Бетоновият разтвор по време на изливането се набива със специално устройство - строителният вибратор.

Като правило, няколко слоя бетон се излива, най-малко 2-3. Ако няма начин да направите следващия слой, тогава вече покритият е покрит с филм. Между пломбите, не можете да направите почивка повече от 12 часа, това ще се отрази на силата на фондацията.

Прочетете още: технология за подсилване на основната плоча.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изграждане на фундамент за тухлена къщаИзграждане на фундамент за тухлена къща
Как да направите фондация за къща с мазе със собствените си ръце?Как да направите фондация за къща с мазе със собствените си ръце?
Изборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетонИзборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетон
Как да направите основата за печката в къща и баня?Как да направите основата за печката в къща и баня?
Фондация на глинаФондация на глина
При избора на основите за изграждане на гаражПри избора на основите за изграждане на гараж
Характеристики на разширителните фуги в основитеХарактеристики на разширителните фуги в основите
Какви са основите на вана и къща, изработена от пяна?Какви са основите на вана и къща, изработена от пяна?
Слепият район около къщата, изработен от тротоарни плочиСлепият район около къщата, изработен от тротоарни плочи
Как да попълните фондацията със собствените си ръцеКак да попълните фондацията със собствените си ръце
» » Как да създадем фондация за плочки?
© 2021 BggeHat.com