Видове фондации за преглед на най-добрите опции от дома

Фондацията е гарант за надеждността и издръжливостта на която и да е къща, така че нейният избор трябва да бъде разгледан с най-голяма грижа. Традиционно нискоетажната конструкция използва четири типа фундаменти - колан, плоча, колона и купчина. Ще обсъдим предимствата и недостатъците на тези основи в тази статия.

Фондация за ленти

Фондация за ленти

Материалът представя основните видове фундаменти за частни къщи и вили, описани са техните конструктивни особености и са дадени препоръки, след което ще можете да определите коя основа да кандидатствате за строителство в определени условия.

Сортове фондации за частна къща

За да се определи коя фондация да се използва за изграждане на къща, е необходимо да се направи изчисляване на фондацията, въз основа на следните параметри:

  • масови измерения на характеристиките и конфигурация на конструкцията (брой, тегло, наличие или липса на подовата настилка);
  • земни условия на строителната площадка (тип на почвата, дълбочина на замръзване и ниво на подпочвените води);
  • бюджета и времето, разпределено за проекта.

Най-скъпата основа за вила се счита за стоманобетонна плоча от типа "cast-in-situ", Икономични опции - дизайн на колан и колонен тип. Монолитните стоманобетонни основи изискват 30 дни накисване, което е необходимо за втвърдяване на бетона как да се изгради винт основа себе си в рамките на 3-4 дни.

Фондация за ленти

Основата за лента за частна къща е дизайн, разположен под външната и вътрешната стена на сградата, който има едно и също напречно сечение по целия периметър.

В зависимост от нивото на задълбочаване в почвата, класификацията на лентовите основи се извършва в две разновидности:

  • плитка основа (MLF) - тяхната носеща подметка е разположена на разстояние 30-80 см от повърхността на земята (над нивото на нейното замразяване);
  • дълбока основа - основата се задълбочава под точката на замръзване на почвата (150-200 см).
Схема с плитка основа

Схема с плитка основа

Изборът на основата се определя от теглото на построената сграда и характеристиките на почвата.

Основи на малки отлагания използвана за изграждането на 1-2 етажни къщи и вили в условията на почвата, не склонен да спирам, докато раздела лента се използва в дълбоки почви, които са склонни към топлинно разширение, което не може да бъде изградена, поради риска MLF на деформация, в резултат на изхвърляне на товари.

Изхождайки от метода на производство на изграждане на лентообразни основи от два вида:

  • Монолитни - армирани стоманобетонни конструкции;
  • сглобяеми, от тухлена зидария, отломки от камъни или фундаментни блокове (FBS).

От гледна точка на надеждност и дълготрайност монолитна лента надминава националния отбор - има по-голяма устойчивост на деформиране на натоварвания и не е подложена на ерозия от подпочвените води.

Сред предимствата на лентовите основи са относително ниските разходи за монтаж на конструкцията, възможността за оборудване на подовата настилка, тяхната пригодност за изграждане на тежки сгради от тухли и бетон.

Основа на плочите

Монолитната плоча е основата, която заема цялата територия на сградата. Това е един от най-скъпите видове фондация - подреждането му е придружено от голямо потребление на бетон и армировка, но това е оправдано от високата надеждност на плочата в проблемните почви.

Печки се класифицира като плаваща основа - натоварванията, действащи върху сградата, равномерно разпределени върху цялата площ на монолита, че това не води до изкривявания в вдигане или склонните към хоризонталното изместване почвата.

Монолитната плоча е с дебелина от 30 до 100 см (избрана въз основа на масата на сградата). Plate ви позволява да се изгради силен ръст къща на 1-5 етажа, той е подходящ за изграждане на сгради с големи размери и сложна конфигурация - технология осигурява подобрение на периметъра на котловани компенсаторите на дължащи се на дизайна на които той се добавя сила.



Избор на основата на плочата има смисъл в случай на изграждане на къща на земята с нисък лагерен капацитет. Плочата, поради голямата подпорна площ, може да задържа тежка структура върху блатиста, минна почва, изкуствено оформени насипи или бързи пясъци.

Основа на колоните

Структурата на колонната основа се състои от опорите и скалата, която ги свързва, разпределени на 2-3 метра по периметъра на сградата. Подложките могат да бъдат сглобяеми - от тухлени или FBS блокове или монолитно - бетонни тръби от азбестоцимент.

Кофражната колона е направена с решетка от ламарина или валцован метал - лъч I или канал. Грила на купчини съединява стълбовете в една структура, предотвратявайки риска от преобръщане и разпределя равномерно товара, излъчван от сградата.

Графична схема на колоните

Графична схема на колоните

Обхват на колонната основа - рамкова конструкция: Подходящ е за изграждане на леки сгради с височина от 1-2 етажа, изработени от дърво. За изграждането на тежки тухлени къщи товароносимостта на колоната фондация не е достатъчно, също не се практикува използването на колони основа в условията на смолиста и подвижна почва.

Сред предимствата на колонната фундамент са ниската цена, възможността за самостоятелно сглобяване (изграждането на колонната основа не изисква използването на специално оборудване) и работните срокове за тяхното подреждане.

Пилотна основа

Използва се за жилищно строителство основи на купчини се класифицират в три типа:

  • на задвижвани пилоти;
  • върху отегчени пилоти;
  • върху винтови купчини.

Основата на задвижвани пилоти се използва за изграждането на тежки сгради от тухли и бетон в проблемна почва. По отношение на стабилността и надеждността, такива основи нямат аналози - задвижвани пилоти (с дължина 5-12 метра) прехвърлят натоварването от сградата в дълбока несвиваема почва, което позволява да се построят къщи и вили във всякакви земни условия.

Отегчени пилоти - структури, създадени чрез бетониране на сондажни кладенци. Тези купчини са два вида - с домашна (аналогов колонен основа отвор се формира с помощта на ръчни бормашини на дълбочина 2-3 м) и промишленото производство - развитие се осъществява MBU ямки (подвижна сондажна машина) и техните експлоатационни характеристики са идентични сглобяеми хемороиди.

Схема на основата на винтовите пилоти

Схема на основата на винтовите пилоти

Винтови винтове - основи на метални купчини със собствените си ръце. Тези структури са дълги 3-8 метра, които са потопени в земята чрез завинтване. такъв основите се използват за изграждане на светли дървени къщи и вили.

Основата за завинтване е най-бързо изработеният тип фундамент, който може да бъде рационално избран в случай на ограничено време за изграждане. Завинтване на купчини под средна къща се извършва в рамките на 1-2 работни дни, а други 3-4 дни отиват за закачане с грил.

Метод лента пилотни фундаменти в зависимост от вида на купчина: за сглобяема и пробити опори използва лента или плоча от бетон скара за пилоти винтови - скара на дървен материал или метал (I-образни греди, канали).

Характеристики на избора на фондацията за къщата (видео)

Ремонт и укрепване на проблемни основи

Ремонт на основите на частна къща, като правило, изисква подсилване на структурата, податливи на седимент или деформация под влиянието на почвата пробиване. Необходимо е също така да се укрепи основата при изграждането на сграда, която е съпроводена с увеличаване на натоварването върху основата над размера, определен в оригиналния проект.

Укрепване на основата на бетона по следните начини:

  1. Разтоварването на основата чрез инсталиране на допълнителни подпори за пилоти. Този метод включва използването на винтови пилоти, които се монтират по периметъра на сградата на разстояние 1,5-2 метра от стените и са свързани с лентата за основа с отдалечени греди. Възможно е напълно да се замени старата основа с винтови подпори (приложими за леки дървени сгради, чието тегло позволява да бъдат повдигани с хидравлични крикове).
  2. Увеличаване на площта на поддържащата част на основата чрез скоба от бетон. Технологията осигурява изкопни работи на основата, монтиране по периметъра неразглобяем кофраж за основа Ламарина и запълването й с бетон.
  3. Също така, технологията на усилване Скупчени пилоти - в тялото на фондацията Валове са пробити и се изработва кладенец за дълбочината на появата на несвиваеми шевове. В кухината е инсталирана бронирана рамка, която се изпомпва в ямата. След втвърдяването, купчината и основата работят като единична конструкция, а товарът от сградата се прехвърля в дълбоки слоеве с висока плътност.

За да определите кой метод е подходящ във вашия случай, е необходимо да се проведе инженерно и геодезическо проучване на обекта, резултатите от тях ще покажат необходимостта от допълнително укрепване на почвата, без които мерките за укрепване на фондацията могат да имат изключително ниска ефективност.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Фондация на колоните със собствени ръцеФондация на колоните със собствени ръце
Защо се нуждаем от фундаментна плоча с плитка връзка?Защо се нуждаем от фундаментна плоча с плитка връзка?
Изграждане на фундамент за тухлена къщаИзграждане на фундамент за тухлена къща
Изчисляване на основата на пилонаИзчисляване на основата на пилона
Изборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетонИзборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетон
Фондация за дървена къщаФондация за дървена къща
Как да направите фондация под къща от разширени глинени блоковеКак да направите фондация под къща от разширени глинени блокове
Програма за проектиране и изчисляване на фондациятаПрограма за проектиране и изчисляване на фондацията
Изчисляване на основитеИзчисляване на основите
Важна информация за монолитната основаВажна информация за монолитната основа
» » Видове фондации за преглед на най-добрите опции от дома
© 2021 BggeHat.com