Фондация на колоните със собствени ръце

Основата на всяка структура е основата, върху която зависи здравината и надеждността на структурата.

Ето защо при избора на основание за бъдещето на къщата трябва да се обърне специално внимание. Един от най-популярните видове бази се счита за колонен фундамент, който е намерил широко приложение в крайградското строителство. Основите на колоните са под формата на опори, разположени под колони и стени. Целта на основата е да се блокират колоните от бетон или сглобяеми греди, върху които се издигат стените. За да се избегнат катастрофи и деформации на гредите, под субстрата се поставя шлака или пясъчна възглавница. Ширината му трябва да надвишава ширината на основата. Вие също трябва да се притеснявате за хидроизолация. Рафтовете към основите от този тип са предпочитани правоъгълни или равномерно оформени.

Разумен избор и изчисляване на фондацията по време на строителството на къщата позволява без допълнително скъпо и отнема време да се изгради солидна къща, която ще послужи на много години.

Използването на такова разнообразие от ленти, като колонна основа, в процеса на изграждане на къща има неоспорими предимства. Основното предимство на базите от този тип при тяхната ниска цена е, че няма нужда да се изкопава канавка по периметъра на къщата или да се налива бетонна възглавница.

Такива основи се използват основно в процеса на създаване на дървени и панелни къщи. Това се дължи на тяхната относително ниска маса и следователно на липсата на натоварване на земята. В това отношение много строители избират точно колонизираната основа в процеса на създаване на къща.

В тази статия ще говорим за това как да направите колонна основа със собствените си ръце. Ще Ви помогнем да определите реда на действие и да изчислите стойността на материалите и работата.

Първо, нека да разгледаме предимствата и недостатъците на колонната основа.

Безспорните предимства на тази основа са малка цена, дори при максимално проникване, висока устойчивост на пробиване на земята и лекота при създаването и инсталирането.

Недостатъците на база необходимо да носят малка устойчивост на движението на почвата и странични сили, например, mudflow или ураган, и невъзможността да се използва или заблатени почви подвижни.

Видове колонови фундаменти

Видове колонови фундаменти

Има 3 основни типа колонизиращи основи: плитки, неразвити и под дълбочината на замръзване на почвата.

Нискоетажна колонна основа

Поради ниската носеща способност на този тип фундамент, най-успешното му приложение може да бъде проследено в райони, които се характеризират с топли зими с плюс температури и ниски валежи. Използването в други региони е възможно само за изграждането на едноетажни кадри. Използването на такава основа е идеално за изграждането на дървени пристройки.

Не е вградена колонна основа

В мразовитите зими, при ниски температури, земята започва да се изсипва. Под къщата се оформя по-топла територия, основата се удря, стените започват да се разпадат, което води до невъзможността за по-нататъшна експлоатация на къщата. За този риск трябва да мислите предварително и най-добрият вариант ще бъде изборът на колонен, неразвит фонд като основа за вашия дом. Този тип фундамент ви позволява да повдигнете структурата над земята и да избегнете промяна на натоварванията в конструкцията под въздействието на температурата на околната среда.

Използването на този тип фундамент е подходящо за изграждане на едноетажни къщи от дървени трупи или дървен материал, както и рамкови конструкции с малка височина "до 2-3 етажа".

Основа, разположена под дълбочината на замръзване на почвата

Този тип фундамент се използва за изграждане на дървени къщи и конструкции. Това се дължи на неговата максимална якост и носеща способност, както и на липсата на въздействие върху почвата.

Устройството на колонната основа

Устройството на колонната основа

Колонната основа се състои от следните компоненти: възглавница, основна плоча, стълб и решетка. Нека разгледаме всеки от тях.

При създаването на колонна основа се използва възглавница с пясък и чакъл. Когато е направено, използвайте rasklintsovku - специална заповед за полагане на смачкан камък, в която за всеки горни слой е положен материал с по-малка фракция, отколкото на долния слой. Ако не направите напукване или използвате възглавница само от пясъка, тогава натискът върху земята ще бъде разпределен неравномерно и потъването на почвата е вероятно.

Основната плоча е изработена от стоманобетон. Има обратна връзка между площта на плочата и натиска върху почвата - колкото по-малка е площта на плочата, толкова по-голям е натискът върху почвата. Обединявайки се в един дизайн, възглавницата и основната плоча осигуряват равномерно разпределение на теглото на сградата върху земята.

Най-популярните материали за производството на стълбове са тухли, циментови блокове и стоманобетон.

Основната им разлика е във времето, изразходвано за производството: зидарията на тухлената стълба ще отнеме много по-дълго време от полагането на блок или изливането на стоманобетон. Като кофраж за бетон се препоръчва използването на дървени или пластмасови кутии, пенопласти, тръби с голям диаметър на азбеста. При работа на твърда основа е възможно да се постави тръба, за да се напълни колоната директно върху чакълена възглавница.

Ако разстоянието между стълбовете е "голямо, разстоянието от 1,5 метра вече се счита," вероятността от потъване на някои участъци се увеличава рязко. За да се избегне това, на стълбовете е монтирана решетка - носеща греда с повишена твърдост, която осигурява подкрепа на стената в цялото й разстояние. Решетката е изработена от стоманобетон, дърво или стомана. Характеристиките на решетката и нейното максимално допустимо разстояние зависят от материала, който използвате.

Изчисляване на фундаментни основи

Изчисляване на фундаментни основи

За да се направи правилно изчисление на фундаменталната основа, е необходимо да се определи видът на почвата, дълбочината на нейното замразяване, дълбочината на проникване на основата и да се изчисли стойността на товара върху основата.

Да разгледаме тези етапи, за да:

Определяне на почвения тип



Инструкциите стъпка по стъпка за онези, които решиха да създадат колонна фондация със собствени ръце, започват с проверка на земята. На този етап трябва да разберем дали съществуващата почва е подходяща за създаване на колонна основа.

При оценката на почвата е важно да се вземе предвид местоположението, в което ще бъде изградена основата.

Хоризонталната стабилност на колонната основа е много малка, поради което е необходимо да се вземат предвид особеностите на релефа: при наклонени терени, например, по склоновете на планините, неговото изграждане е невъзможно. Също така не се препоръчва да се изгражда такава база близо до блата и реки и на места с високи средни годишни валежи. Почвата в такива места не е в състояние да издържи на това натоварване поради факта, че е импрегнирана с вода до дълбочина от няколко метра.

След като вземете предвид характеристиките на терена и оценявате метеорологичните условия на терена, е възможно да започнете колоната на основата на азбестовите тръби със собствените си ръце.

Изчисляване на дълбочината на замръзване на почвата

Водата, която е в почвата, замръзва с понижаване на температурата през зимния сезон. Тъй като температурата на въздуха намалява, замръзването прониква по-дълбоко и по-дълбоко в почвата. Дълбочината на замръзване на почвата зависи от температурата на околната среда, структурата на почвата и водната маса. По тази причина плитка основа може да се използва само в райони с топла зима, където температурата не пада под 5 градуса.

Дълбочината на замръзване зависи от вида на терена, в който се очаква строителство. Изчислете дълбочината на замразяване във вашия град в Интернет.

Изчисляване на задълбочаването на основата

За това изчисление е удобно да използвате следната формула - Дълбочина на замръзване + Дебелината на пясъчно-чакълена възглавница. Получената стойност е необходимата дълбочина на основата.

Изчисляване на натоварването върху фундамент на колона или колона

Изчисляване на натоварването върху фундамент на колона или колона

Това е последният етап от изчисленията на основната основа. За да изчислите натоварването на фундамента, е удобно да използвате специален калкулатор. Намерете го в интернет няма да бъде трудно. За извършване на изчисления, ще трябва да се уточни на материала, от който са направени стените, тяхната площ, вид и разгъната застроена площ, общата площ на покрива, на ъгъла на покривни рампи, материала и размера на основата на сал и мястото, на което ще се изгради основа кей.

Ако успешно се извърши изчисляването на фундаменталната основа, ние можем да пристъпим директно към създаването на колонната основа със собствените си ръце.

Първият етап - земя работи. Размерът трябва да се спазва: размерът на основната плоча трябва да бъде 2 пъти по-малък от размера на ямата. Дълбочината на ямата трябва да бъде равна на дълбочината на дъното. Запечатайте дъното на получената яма с бразда. Можете да използвате както ръчно, така и електрическо или бензиново бутане.

За да се създаде възглавница с пясък и чакъл, е необходимо да се излее един слой от пясък с дебелина 7 см в ямата и да се уплътни с рамо. След това се изсипва един до три слоя на развалините, като се прилага rasklintsovku, което е споменато по-горе. На всеки горни слой е необходимо да се постави материал с по-малка фракция, отколкото върху долния слой. Долната фракция е 40-50 мм, следващата фракция е 25-35 мм, а горната фракция е 5-15 мм. Натиснете буталото на слоя.

Сега се обръщаме към подсилване на мрежата. След като полагаме, ние го обвързваме с вертикално укрепване, което ще се превърне в ядрото на бъдещия стълб. При изчисляване на височината на армировката, помислете за закрепването към нея на подсилване на решетката в бъдеще - височината на армировката трябва да е достатъчна за това.

Време е да се излее бетон. Тя трябва да бъде запълнена с бетон, не по-малък от M300.

Сега трябва да отделим време за втвърдяване на бетона. Почивайте за 3 дни. След изтичане на срока на годност поставете азбестовата тръба върху вентила. Необходимият вътрешен диаметър на азбестовата тръба е повече от 15 см.

Необходимо е да се следи качеството на инсталацията на тръбите с помощта на ниво - те трябва да бъдат инсталирани вертикално и да са на една и съща височина. На различни височини на тръбите ще има проблеми при инсталирането на решетка.

Напълнете тръбите с бетон. Покрийте земята с мръсотия. За хидроизолация, краищата на тръбите могат да бъдат смазвани с битум или покрити с покривен материал.

След 10 дни инсталирайте кофража и напълнете решетката.

Това беше последният етап от създаването на колонна основа. Надяваме се, че всички вие се оказахте в най-добрия вид и се гордеете с работата!

Цената за създаване на фондация

Цената за създаване на фондация

При изчисляване на разходите е необходимо да се вземе предвид както цената, така и цената на доставка на материала, както и заплатите на строителите, ако планирате да кандидатствате за тях.

За пример, нека изчислим разходите за изграждане на фондация съгласно инструкциите, дадени в тази статия. За да бъде основата на кей със собствените си ръце за къща рамка със собствените си ръце да поемат сградата на забележителност 10х10 м, етернитови тръби с диаметър от 200, и дълбочината на почвата замразяване, равна на 1,5 метра.

Създаването на такава фондация ще ви струва около 20-25 хил. Рубли, без да се вземат предвид разходите за доставка, различни за всеки регион.

На тази статия за това как да направите колонен фундамент, свърши. Както можете да видите, с желанието да направите това, не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед. Ние се нуждаем само от стремеж, търпение и постоянство в постигането на тази цел. Пожелаваме ви успех във вашите усилия!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Ние анализираме характеристиките на видовете фондации за частна къщаНие анализираме характеристиките на видовете фондации за частна къща
Плюсове и минуси на колонни основиПлюсове и минуси на колонни основи
Видове фондации за преглед на най-добрите опции от домаВидове фондации за преглед на най-добрите опции от дома
Какъв вид фундамент е по-надежден в строителството върху почвата на подпочвените слоеве?Какъв вид фундамент е по-надежден в строителството върху почвата на подпочвените слоеве?
При избора на основите за изграждане на гаражПри избора на основите за изграждане на гараж
Фондация за дървена къщаФондация за дървена къща
Подреждане на основите на колоните от стъклен типПодреждане на основите на колоните от стъклен тип
Програма за проектиране и изчисляване на фондациятаПрограма за проектиране и изчисляване на фондацията
Фондация на колоните със собствени ръцеФондация на колоните със собствени ръце
Фондация за ограда с тухлени стълбовеФондация за ограда с тухлени стълбове
» » Фондация на колоните със собствени ръце
© 2021 BggeHat.com