Фондация за къща от газови единици избираме вариант за джоб и възможности

Благодарение на лекото си тегло, шумопоглъщащи и топлоизолационни свойства, газобетонът става все по-популярен строителен материал, особено когато става въпрос за нискоетажни сгради. Единственият му недостатък е слабата съпротива на огъването, която е необходима за изграждането на качествена и устойчива основа.

Основата на фондацията е проблем на избора

Газовите блокове са направени от смес от цимент, вар и кварцов пясък, но основната съставка, която помага този материал да бъде толкова "ефирен", е алуминиевият прах. Той реагира с алкали, които предизвикват образуване на кухини в материала. Това позволява газовите блокове да бъдат леки, но същевременно здрави. Изграждането на сгради от този материал позволява понякога да се намалят разходите за строителство в сравнение с тухлени аналози, а големите размери на блоковете допринасят за бързото издигане на сградата. Ако започнем от факта, че теглото на блоковете е малко, можем да предположим, че за изграждането на сгради от газови блокове трябва да се появи всякакъв вид база.

Основата на газовите блокове е надежден и в същото време евтин вариант

Основата на газовите блокове е надежден и в същото време евтин вариант

основен възлагане на фондацията - това е равномерно разпределение на товарите от структурата, така че когато е необходимо да се вземе предвид релефа на обекта, височината на подземните води, състава на земята. Важен аспект в строителството ще бъдат разходите за изграждане на фондацията, тъй като някои от фондациите могат да съставляват до една трета от общия бюджет за строителство. Ключовият момент при избора на опция обаче е бездната на земята. Колкото повече почвата е податлива на разбиване, толкова по-голяма е натоварването на основата. Поради това структурата е деформирана, на фасадата се появяват пукнатини. Следователно, за да изберете оптимална основа за нискоетажна къща от газови единици, се препоръчва от следните опции:

  • колан;
  • монолитна;
  • купчина.

2 версии на базата - как да се работи?

Фондация за ленти Има два вида: погребани и плитки. Първият вариант се използва за изграждане на сграда на слабо изсечени почви. Основната подметка на основата се спуска до ниво, което е под границата на подземните води с около 20 см. Плиткото се оставя в земята на разстояние от 50-80 см без отчитане на нивото на подпочвените води. Техниката на подреждане на лентовата основа е сравнително проста и сравнително евтина в сравнение с монолитния аналог. Процесът не отнема много време, но не оказва влияние върху качеството и издръжливостта му.

Лятната фондация е една от простите опции за оборудване на основата

Лятната фондация е една от простите опции за оборудване на основата

За да създадете фундамент на лентата, маркирайте територията и изкопайте изкопа с широчина 800 мм и дълбочина 600 мм. Изкопът потъва по целия периметър на сградата, както и всички вътрешни прегради. Основата на колана напълно повтаря контурите на сградата и преградите. В долната част на изкопаната дупка се полага пясъчна възглавница, която е внимателно уплътнена, след което се потапя добре вода за по-голямо свиване. Следващият етап е подреждането на кофража. За да направите това, можете да използвате всякакви материали, главното е, че повърхността му е гладка и солидна. Ако е необходимо, направете хидроизолация на външния слой, който по-късно запазва основата от напукване.

Основата на колана за дълбока или плитка полагане е подсилена. За надлъжните елементи се използва армировка с диаметър 12-14 мм, а за кръстосани и вертикални елементи - 6-8 мм. Елементите се свързват чрез заваръчна или свързваща жица. След това зареждате бетонната смес, която е добре натрошена. Бетонът може да бъде подготвен самостоятелно или поръчан в завода. Изсипаната смес е покрита с полиетилен, за да създаде парников ефект. Този метод не позволява на разтвора бързо да се откаже от влагата, което предпазва бетона от напукване. След 4 дни премахваме кофража, уплътняваме стените и запълваме. Височината на лентата над нивото на почвата след цялата работа е от 150 до 400 мм. Преди монтирането на блокове от газобетон, върху основата се полага слой покривен материал.

Монолитна основа - скъпа, но ефективна

Основното предимство на тази опция е, че е изпълнено с твърда плоча с дълбочина не по-голяма от половин метър. За това на мястото, където изкопавате ямата, и нейните ръбове трябва да изпъкват на около 250 мм отвъд стените на сградата. Основата на ямата е облицована с хидроизолация, за да се предотврати влагата в монолита. По периметъра създайте кофраж, в който поставяте армировката. Основата е много издръжлива, не се деформира по време на движенията на почвата, което изключва пукнатината на сградата. Той не се страхува от замръзване на земята и размразяването му. Този вариант обаче има един съществен недостатък - неговата цена. В някои случаи може да се припокрие цената на цялата сграда.

Монолитната основа може да стои в продължение на векове

Монолитната основа може да стои в продължение на векове

Основата може да бъде изградена като вдлъбната плоча или да бъде монтирана на повърхността. Дебелината на плочата обикновено варира от 300 до 500 мм. При изливането на погребания монолит е възможно да се оборудва мазето или поне мазето. При изграждането на плоча на повърхността тази възможност е изключена. Монолитният вариант е идеален за изграждане на къща на плитки почви и сеизмични зони. Фактът е, че основата се получава толкова силно, поради дебелината и армировката, че при сериозни почвени движения пластината се движи заедно с нея, което изключва пукнатини на стените на сградата.

Пилотната версия - не можете да правите без специално оборудване!

Този вид фундамент е подходящ за всяка почва, но нейното подреждане предполага използването на специално оборудване, което може да натрупа купчините на голяма дълбочина. Ако имате нужда да завиете купчините на малка дълбочина, можете да се справите със собствените си усилия, но това е много трудно. Има два вида пилоти: винтови и отегчени. Първият вариант е идеален за площадка с неравен терен, както и за слабо и леко почистени почви. Те идват в различни дължини и са изработени от стомана. На основата на щифтовете са лопатките, които допринасят за "завинтване" на купчините до дълбочина и задържането им в земята.

Започване на основата на пилотната основа на обекта

Започване на основата на пилотната основа на обекта

Вторият вариант е идеален за оборудването на основата с торф, глина и пясъчни почви. Тези проекти са в състояние да поддържат тежест до 10 тона. След завиване на купчините в земята, кладенецът се излива от бетон.

За да се осигури надеждността и стабилността на конструкцията върху купчини, ние организираме решетка. За тази цел създаваме силно свързване на всички купчини около периметъра на бъдещата структура и кофража. Вътре изливаме бетон, създавайки монолитна конструкция, която помага за разпределянето на товара и дава отлична основа за издигането на стените на сградата. Решетката на подреждането е особено важна при хоризонталните движения на земята, тъй като сградата може да се разпадне неравномерно. Такава основа може да бъде от три типа:

  • погребан - е оборудван с дълбоко ниво на подпочвените води и минимално замразяване на почвата;
  • ниво на площадката - действително в каменисти райони;
  • Земя - подходяща в случай, че съществува опасност от наводняване на територията.

Понякога за подреждането на решетката не могат да се използват купчини, а колони. За целта, по периметъра на бъдещата структура, ями се изкопават или се пробиват на разстояние най-малко два метра една от друга и дълбочина от порядъка на половин метър. В долната част на подготвената яма се полага пясъчна възглавница, която задължително се уплътнява и се разсипва с вода.

След това се създава хидроизолация. В повечето случаи за тези цели се използва рубероид или полиетилен. Над всяка яма се създава кофраж, в който се поставя армировката и се излива с бетон. Също така за това можете да вземете готови полюси, върху които е подредена решетката.

Както можете да видите, има няколко възможности за подреждане на мазето за сгради, изградени от газови блокове, така че винаги можете да изберете правилната опция за вашите възможности и портфейла си.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Keramzitoblok размери, характеристики, приложение като стенен материалKeramzitoblok размери, характеристики, приложение като стенен материал
Газовите силикатни блокове са основните недостатъци в многоетажната конструкцияГазовите силикатни блокове са основните недостатъци в многоетажната конструкция
Keramzitobloks плюсове и минуси на конструкцията на този материалKeramzitobloks плюсове и минуси на конструкцията на този материал
Газообразният силикат блокира техническите характеристики на материалаГазообразният силикат блокира техническите характеристики на материала
Характеристики и приложение на газови силикатни блоковеХарактеристики и приложение на газови силикатни блокове
Газо-силикатни блокове за стени плюс и минус материалГазо-силикатни блокове за стени плюс и минус материал
Какви са размерите на газовите силикатни блокове?Какви са размерите на газовите силикатни блокове?
Газов блок аериран бетон якост на камък и лекота на дървотоГазов блок аериран бетон якост на камък и лекота на дървото
Бетонови блокове 20х20х40 смБетонови блокове 20х20х40 см
Газов блок за изграждане на модерна къщаГазов блок за изграждане на модерна къща
» » Фондация за къща от газови единици избираме вариант за джоб и възможности
© 2021 BggeHat.com