Колко правилно да направите панделка под оградата?

Под термина "основа на лентата" се разбира монолитна лента от бетонна смес. Изчисляването на неговата ширина и дълбочина може да варира в зависимост от вида на оградата, която се планира да бъде издигната - тухла или от профилиран лист.

Предварително изработена лентова основа за ограда

Предварително изработена лентова основа за ограда

Често ширината на конструкцията е 250-400 мм, а дълбочината е 500-600 мм. Ширината на решетката е подсилена с армировъчни пръти с диаметър от 8 до 14 мм. Засилването е задължително, ако се планира да се направи колонарна ограда, предизвикваща неравномерно натоварване.

Характеристики на устройството на основите на лентата

Сред всички видове основи за огради фундаментът на лентата се счита за най-силният, надежден и лесен за инсталиране. На него можете да поставите тухлена ограда от профилиран лист и дори тежка метална ковашка.

че издигнете основа под оградата се използва бетон клас M 200 клас B15, M300 или M400 (ако трябва да работите през студения сезон или с тежки материали за изграждане на оградни стени).

За разлика от другите дизайни, твърдата лента защитава основата от деформация върху слаби земни маси. Опростеността на устройството ви позволява да го направите сами. Сред недостатъците на такова ограждане: необходимостта от изкопаване на окоп за целия периметър на обекта. В случай, че има разлики във височината на земята, ще трябва да предприемете стъпки. Заграждането на лентата е скъпо в сравнение с колонен тип.

Тухлена ограда се издига само на възглавница от пясък. Като кофраж е възможно да се използва обикновена дъска или ламиниран материал. Във втория случай частта, която се издига над повърхността на земята, изглежда гладка и естетична.

Кофраж за изливане на бетон под фундамент за ограда

Кофраж за изливане на бетон под фундамент за ограда

За да го украсите ще отнеме по-малко материал. Изчисляването на ширината и дълбочината на конструкцията зависи от теглото на стените. Например, метални заварени огради изискват максималната ширина на оградата, докато нейната дълбочина може да бъде малка.

Какво трябва да бъде основата за оградата на тухли и велпапе?

За да се издигне тухлена ограда и ограда от профил, изисква различен подход към основата. Обикновено типа тухла изисква ширина на основата 40 см и височина от 40 до 50 см. Дълбоко в земята, тя трябва да изминава 30-40 см. Останалите се издигат над земята. Задължително използване на армировката на конструкцията, за да се избегне нейното потъване и деформация.

За да направите лента фондация за самосъбиране вземете пръти с диаметър от 12-14 мм. Тухлената ограда изисква двуслойна конструкция от пръчки: в долната част и в горната част на мазето.

За да се направи колонен фундамент от тухли, е необходимо да се вземе предвид неравномерното разпределение на теглото им върху бетонната лента. След това структурата леко се задълбочи до нивото на замръзване на почвата или по-ниско, а елементите на конструкцията допълнително се обвързват с армировката.



Оградата, изработена от метална гофрирана плоскост, е малко по-лека от тухла. Бетонирането може да се извърши по два начина: непрекъснато изливане и части. В първия вариант изливането се извършва без прекъсвания, докато се напълни целия кофраж.

Във втория, са необходими прекъсвания за втвърдяване на долния слой. Първият метод е подходящ, ако е необходимо да се изгради плитка основа за леки конструкции, направени от велпапе без тухлени колони.

Как да се изчисли основата за оградата?

Преди изчисляването на конструкцията е необходимо да се определи дълбочината на проникване в земята и нейната площ. Първият параметър е лесен за определяне. За да се изгради лека основа за оградата, направена от велпапе, се взема фиксирана стойност от 50 см.

Готов фондова основа за ограда от велпапе

Готов фондова основа за ограда от велпапе

Производството на тежки тухлени основи изисква да се вземат под внимание характеристиките на почвения масив и размера на обекта като цяло. Ако не е възможно да се научат тези параметри, тогава ние изчисляваме дълбочината на замръзване на почвата и добавяме към стойността на още 40 см. За всеки район се определя отделно замразяващият слой.

Първо трябва да изчислите площта на подметката. За това съществува формулата S > F / К © * К (N) * R, в която:

  • F - е общото налягане на земята, т.е. полезното натоварване на оградата;
  • K © - коефициент на условната работа, за глинести почви и твърди конструкции е от 1 единица, за не-твърди - 1,4;
  • K (N) е параметърът на надеждността (равен на 1,2);
  • R е индексът на устойчивост на почвата.

За да се направи изчисление за фундаментни материали, като напречното си сечение е 0.5 х 0.7, дължина 100 m. Предлага се, че общият обем е 35 m3. На кубичен метър бетон трябва M200 340 кг цимент, 1,05 м3 0.86m3 кариера пясък и чакъл, за обема на условно фондация ще се нуждаят 11900 кг цимент 36.75 м3 - пясък и 30.1m3 - чакъл. За да се изчисли материалът за армиране, е необходимо да се вземе предвид неговият диаметър.

Запълване на технологичната основа

Основата за оградата на профилирана и тухлена конструкция се използва със същата технология, включваща следните етапи:

  1. Брандът бетон (обикновено M200) е избран.
  2. За цялата дължина на оградата по протежение на неговия периметър се разработва изкоп. Ширината му трябва да бъде с 20 см повече от бетонната лента за подреждането на кофража.
  3. Възглавницата е покрита с десет сантиметров слой пясък и е внимателно набит. За да се улесни този етап, струва си да се овлажни повърхността на пясъка с вода. На върха на материала, слой от чакъл е облицована, не по-малко от 10 см и също уплътнени.
  4. Ако това е ограда ограда, е необходимо по периметъра на изкопа за пробиване на отвори с диаметър от 20 см Стъпка е 250-300 см дълбочина дупка между тях, се изчислява, както следва: .. Тренч дълбочина плюс четиридесет сантиметра. Дъното им е покрито с пясък.
  5. Кофражът е направен. Ако това е дъска, тогава се взема дъска от 25 мм. От повърхността на кофража трябва да изглежда 30-50 см. Той е фиксиран с дървени блокове и почва.
  6. Извършва се усилване. Вземете 4 бара с диаметър 8-10 см за оградата на велпапето и 12-14 за тухла и се свързва с рамката.
  7. Ако възнамерявате да вмъкнете полюси в основата, около тях е да свържете усилващите колани и да ги свържете към подсилването на основата.
  8. Когато армировката е готова, бетона се излива. До пълното втвърдяване може да се извърши от седем дни до месец. По това време е необходимо да се навлажни с вода.

Етапи на монтаж на лентовата основа под ограда (видео)

Фино смлени лента основа за ограда

За бързо изграждане на структура можете да използвате плитка основа под оградата на велпапе. Той е ефективен върху не мак почви, когато няма опасност от изпъкнали колони от земята. Това отнема по-малко материали, така че този тип фондация е популярна в частното строителство.

За да се осигури оградата от профилирания лист с височина от 1,8 до 2 м, е необходимо да се подготви дълбочина на изкопа 40 см и да се напълни със смес от натрошен камък и пясък. За плитка основа е допустимо да се използват армировъчни пръти с диаметър 10-12 мм.

Те трябва да бъдат поставени на разстояние 5 см от стените на окопа. Колкото по-малки са връзките между тях, толкова по-твърда е плитката конструкция на основата.

За да се правят стълбове около периметъра на плитката дълбочина на оградата, на мястото на полагане на фундамента, 1,5-метровите отвори в почвената маса се правят с помощта на бензинов резервоар. След изсипването на ямата с бетонна смес е необходимо да изчакате до две седмици и едва след това започнете да демонтирате кофража.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Каква е основата за ограждащо устройство?Каква е основата за ограждащо устройство?
Ограда с тухлени стълбовеОграда с тухлени стълбове
Плетена ограда със собствени ръцеПлетена ограда със собствени ръце
Ограда от газови блоковеОграда от газови блокове
Ограда от пепелОграда от пепел
Фондация за ограда с тухлени стълбовеФондация за ограда с тухлени стълбове
Кофраж за оградаКофраж за ограда
Видове оградиВидове огради
Ограда от предимствата на инсталацията на велпапеОграда от предимствата на инсталацията на велпапе
Мрежова мрежа за оградаМрежова мрежа за ограда
» » Колко правилно да направите панделка под оградата?
© 2021 BggeHat.com