Каква е основата за ограждащо устройство?

За правилния избор на основата за оградата е необходимо да се ръководи от параметрите на структурата на почвата и масата на стените на конструкцията. Изчисляването на натоварването на фундамента върху почвата се извършва на етапа на планиране на обекта.

Завършена панделка под оградата

Завършена панделка под оградата

Особено внимание трябва да се обърне на наличието на набъбващи фактори в почвените слоеве на строителната площадка.

Видове фондация под оградата

В сферата на изграждането на огради строителите използват следните структури:

  • лента;
  • полюс монтирани;
  • колан-и стълб;
  • камък.

Основата на лентата за оградата е бетонна лента със усилен колан, излят по периметъра на обекта. За нейното подреждане е обичайно да се използва бетонна смес от клас М200 и по-долу и армировъчни пръти с диаметър 8 и 10 мм. Изчисляването на неговата ширина зависи от тежестта на дизайна на оградата. Дълбочина на основата се избира въз основа на нивото на замръзване на почвата.

Основата на стълб е устройство за ограда, което изисква точково запълване на основата. Първо, трябва да изчислите броя на стълбовете, след което под всеки от тях да се развие кухина. Полюсите, инсталирани в него, се изсипват допълнително с бетон. Дълбочината на вдлъбнатините за тях може да достигне 1,5 м, а диаметърът му е с 15 см повече от диаметъра на полюсите.

Основата на колана и колоната за оградата е бетонна лента в комбинация с възглавници за колони. На места, където са монтирани стълбовете, размерът на жлеба е по-голям и по-дълбок. За да се осигури равномерно разпределение на налягането на стените върху основата, е задължително да се направи армировка в колонните и лентовите части.

Каменната ограда изисква използването на камъни с различни форми. Под нея се разработва окоп със възглавница с чакъл и чакъл. Изчисляването на обема на бетоновата смес се извършва от съотношението 1: 4-5. Каменната ограда не изисква подсилване. Може да се комбинира с всякакви стени, с изключение на бетон.

При избора и инсталирането на фундамент под оградата (видео)

Как да изберем?

Изборът на основата за оградата, трябва да се съсредоточи върху тежестта на стените и структурата на почвата на строителната площадка. За огради със стълбови структури, трябва да изберете фундамент колони или лента. Те ще позволят равномерно разпределяне на натиска на тежки колони върху основата. Ако възнамерявате да използвате стенни панели от метал или бетон, трябва да задълбочите лентата на не по-малко от половин метър.

Ковано оградата с празнини надеждно ще стои на колони или на стълбове на стълбове. Комбинираната основа за тухлена ограда е подходяща за претегляне на стени. Каменната основа под оградата обикновено се комбинира с коване (това е основата за направата на ограда на собствените си ръце, за да направите най-лесния начин). Това е оправдано, както по отношение на надеждността, така и по отношение на естетиката.

Изборът на основата може да бъде повлиян и от структурата на почвата. Опасните за строителството могат да се превърнат в поройна почва. Той съдържа много влага, който се разширява, когато е замръзнал в студения сезон. Масивите Клейе са класифицирани като плитки. В този случай е по-добре да се съсредоточи върху разнообразието на стълбовата основа - структура на купчината, която, благодарение на винтовите ножове, се срива твърдо в земята.

Технология за запълване на основата на ремъка

Преди изливане основа за залепване тип, е необходимо да се разработи изкопа, чийто размер ще съответства на структурата на почвите и тежестта на стените на конструкцията. Процесът на изграждане включва следните етапи:

  1. Изкопайте изкопа с 20 см по-широк, предназначената бетонна лента за монтаж на кофраж.
  2. Напълнете я със слой от пясък на височина 10 см и внимателно го махнете, преди да овлажните с вода.
  3. Поставете слой чакъл с височина 10 см и го компактирайте.
  4. За секционни огради с колонни крепежни елементи пробийте отвори с диаметър 20 см и с 40 см по-ниски от основния изкоп.
  5. Напълнете кладенеца с пясък по същия начин, както и изкопа.
  6. Поставете подложки.
  7. Направете кофраж от шперплат или ламиниран шперплат (предимството е идеално гладка повърхност), фиксирайте конструкцията с разделители за по-голяма стабилност.
  8. Укрепване на основата на лентата с 8 mm или 10 mm армировка и стоманена тел. Бетонът трябва да покрива колана на армировката с слой от най-малко 5 см.
  9. Свържете подпорите с подсилваща клетка.
  10. Изсипете бетонната смес.

Ако базата е разположена върху хълмисти площи, е необходимо да се направи стъпаловидна структура на лентата.

Структура на стълбове и пилоти

Структурата на ствола и купчината за вземане на проби от собствените си ръце е сходна по своята същност, но в последния случай се предполага да се използват готови стоманобетонови подложки, най-често със спираловидно острие. Изчисляването на терена между опорите зависи от характеристиките на оградата и обикновено е 2-3 м. Под купчините се изрязва жлеб с диаметър 15-30 см по-широк от диаметъра на опорите. Дълбочината на кухината под полюсите трябва да бъде от 100 до 150 см. Вертикално ги подравнявайте. За това се използва олово или ниво.

Процесът на създаване на колонна основа за оградата

Процесът на създаване на колонна основа за оградата

Между тях, купчинките са свързани чрез скара - незавършена бетонна лента - за да придадат твърдост на конструкцията. Той може да гледа от земята или е на нулево ниво. Изложените купчини се изсипват с бетонна смес и се оставят да се втвърдят напълно. Препоръчително е да се използва хидроизолация между решетката и повърхността на земята. За тази цел решетката е покрита с покривен материал и водоотблъскващ мастик.

Тогава основата е покрита с топлоизолация, за да отсече студените мостове, излъчвани от почвата. Тя се полага, започвайки от дъното на решетката. Между инсталирането на хидро и топлоизолация трябва да отнеме една седмица. След това слоят изолация се подстригва, за да се предпази от външната среда и да се даде естетически дизайн.

Комбинирана и каменна ограда

Комбинираната основа за тухлена ограда е твърда, така че може да се използва за тежки стени. Необходима е дълбочина на изкопа от 50 см и ширина до 25 см. На всеки 2-3 м е необходимо да се извършват разкопки под полюсите (важно е да се измерва равномерното разстояние между участъците).

Широчината на вдлъбнатините трябва да бъде най-малко 40 см и дълбочината 40 см под нивото на замръзване на почвата, за да се сведе до минимум влиянието на възможното пробиване върху основата за тухлена ограда. Често дълбочината на кухините под колоните излиза - 1,5 м. За укрепване на лентата и подпорите се използва армировка на повърхността им.

Каменната ограда е най-издръжливата, издръжлива и скъпа опция. За него не се изисква подсилване, тъй като камък с различни размери в комбинация с бетон сам по себе си изпълнява задължителна функция. За да се даде структура на равновесие, по-малки елементи се поставят около големи камъни. Зидането може да бъде направено сухо или мокро (с хоросан).

Как да се изчисли натоварването на оградата на основата?

Който и да е тип ограда, преди да започнете работа, е необходимо да се изчисли за ограда с фундамент, за да се определи натоварването на стените му върху основата. Първо, са описани характеристиките на почвения масив:

Панделка за ограда

Глазура на основата на лентата под оградата в кофража

  • неговия тип;
  • чувствителност към разбиване;
  • дълбочина на замръзване;
  • нивото на водата.

Също така вземете предвид временните (вятър) и постоянните фактори на натоварване на основата (натискът на основата върху почвата и тежестта на цялата ограда).

За основата на лентата изчислението се извършва, както следва: S = [k (n) * F] / [k (c) * R], където

  • S - площта на основата на конструкцията (долната страна);
  • k (n) е коефициент, който показва надеждността на структурата;
  • F - сумата на натоварването върху почвата (теглото на основата плюс оградата, като се отчита налягането на вятъра);
  • k (c) е коефициент, посочващ условията на работа, например за бетон, индикаторът е равен на 1,1;
  • R - постоянен индекс на устойчивост на почвата в зависимост от типа си (пясъчна глинеста структура, глинеста структура и др.). Например, плътната глина дава устойчивост от 6,0 kg / cm2.

Залив - гаранция за издръжливост на оградата

За да се удължи живота на ограда от всякакъв вид, е необходимо да се оборудва приливът. Той предпазва структурата от контакт с вода. За да направите прилив на фондацията със собствените си ръце правилно, преди да започнете работата, трябва да маркирате.

Завършена ограда върху основата на лентата

Завършена ограда върху основата на лентата

Използвайки нивото на водата, се правят маркировки от хоризонталното положение. Използвайки подплатено въже с теглеща тебешир, е необходимо да издърпате линията и да я натиснете колкото е възможно повече до отбелязаните маркировки. Този ред ще служи като отправна точка, за която ще бъде зададена отклонението.

След това всеки рефлукс се пробива до желания брой отвори, разстоянието между които трябва да бъде приблизително 35 см. Ако стената на основата е силна, дупките могат да бъдат направени по-големи. Ако в основата има дефекти (пукнатини, празнини), те предварително се запечатват с циментова замазка. Ако възнамерявате да украсите или затоплите основата, инсталирайте рефлукс, след като всички работи са завършени. За да може приликата да се изпълнява правилно, тя трябва да покрива цялата ширина на мазето.

За да направите грешката правилно, трябва да следите точното прилягане на винта. Устройството му не е допустимо косо. Между нея и повърхността на листа не трябва да има пространство, но приливът също не може да бъде прекомерно натиснат, причинявайки неговата деформация.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Студена фундамент с технология за изграждане на грилСтудена фундамент с технология за изграждане на грил
Как се изчислява основата за къщата?Как се изчислява основата за къщата?
Определете оптималната дълбочина на основатаОпределете оптималната дълбочина на основата
Ние изграждаме основите на рамката къща със собствените си ръцеНие изграждаме основите на рамката къща със собствените си ръце
Какъв вид фундамент е по-надежден в строителството върху почвата на подпочвените слоеве?Какъв вид фундамент е по-надежден в строителството върху почвата на подпочвените слоеве?
Изборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетонИзборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетон
Колко правилно да направите панделка под оградата?Колко правилно да направите панделка под оградата?
При избора на основите за изграждане на гаражПри избора на основите за изграждане на гараж
Фондация за ограда с тухлени стълбовеФондация за ограда с тухлени стълбове
Геология на обекта преди строителствоГеология на обекта преди строителство
» » Каква е основата за ограждащо устройство?
© 2021 BggeHat.com