Изчисляване на броя на винтовите пилоти

Основата на винта е надеждна и евтина база, широко търсена в нискоетажна конструкция. На тази основа е възможно да се построят къщи с височина от 1-2 етажа, изработени от дърво, пенобетон или рамкови панели. Увеличи съпротивлението си в нискокачествени и навлажняващи почви, в които финансово не е изгодно да се оборудват стандартни базови фундаменти.

Къща на винт кокили

Къща на винт кокили

Тази статия представя характеристиките на изчисляване на винтовите основи. Ще разгледаме изчисляването на основата на пилота, носещата способност на подпорите, техния брой и ще дадем пример за схема на купчина полета.

Характеристики на конструкцията на основата на пилона

Основата на винта се състои от два структурни елемента - опори за пилоти и техните тръби (грила). Опорите предават натоварването, излъчвано от сградата, към земната повърхност, заобикаляйки повърхностните слоеве с ниска плътност на земята и прехвърляйки тежестта на къщата на дълбока, уплътнена почва.

В зависимост от оформлението на купчините има два вида основи на винтовете:

  • с последователна подредба на подпорите - купчините се поставят на еднакво разстояние един от друг по периметъра на външните и вътрешните стени на къщата;
  • с подреждането под формата на купчина полета - подпорите са равномерно разпределени в цялата сграда.

Въз основа на оформлението на пакетите се избира методът на тяхното свързване. За последователни пилоти се използват решетки, докато полето за сеитба е обвързано с твърда, плоча скара.

Грилажът на основата на винта изпълнява три функции:

  • равномерно разпределя теглото на къщата между подпорите;
  • Той действа като поддържаща повърхност за припокриване на мазето;
  • увеличава стабилността на купчините в земята.

Стабилност на опорите се постига с това, че купчината са свързани помежду си и да започне да функционира като единна структура, която осигурява повишена устойчивост на накланящи товари и защита на подкрепа от страна на петата, която може да се случи само с един куп.

В зависимост от материала, грила на купчини може да бъде монолитен (стоманобетон) от лъч или канал. За изграждането на тежки къщи е за предпочитане стоманобетон свързването на винтова основа, за леки къщи - дървен материал.

Видове използвани патрули

Винтовите пилоти, използвани при конструкцията на основата, се различават по типа остриета и имат диаметър:

  • пилоти ∅ 57 мм - се използват за изграждане на светлинни огради и сенници;
  • пилоти ∅ 57 мм - подходящи за издигане на леки помощни помещения (навеси, беседки) и тежки огради;
  • пилоти ∅ 89 мм - използвани за рамкови къщи, гаражи и едноетажни сгради от леки материали;
  • пилоти ∅ 108 мм - имат висока товароносимост на материала (до 6 тона), позволяват да се построят къщи с височина от 1-2 етажа, изработени от дървен материал, дървен материал, пяна бетон.

В нискоетажна конструкция се прилагат колони с широко острие, съотношението на диаметъра на багажника и ножове, в които надвишава 1,5.

Изчисляване на основата на винта със собствените си ръце

Изчисляването на основата на винта се намалява до определяне на стандартния размер, броя на купчинките и изготвяне на схема за разполагането им в основата. За да изчислите тези параметри със собствените си ръце, трябва да определите натоварването на фундаментите и характеристиките за носене на една купчина, която се влияе от съпротивлението на земята и поддържащата площ на конструкцията.

Определяне на товари върху основата

Първоначално е необходимо да се изчисли общото натоварване на основата, състоящо се от масата на сградата, налягането на снежната покривка и експлоатационните натоварвания.

Изчисляването на масата на къщата се извършва чрез умножаване на площта на нейните структурни елементи с теглото на материалите, от които са направени.

Даваме пример за специфичното тегло на различните части на сградата (кг / м2):

  1. Покривни покрития: листова стомана (20-30), азбестоциментозен шисти (40-50), керамични керемиди (60-80).
  2. Покриването таван на дървени греди с плътност нагревател 200 кг / кубичен метър (70-100), или 500 кг / м3 (160-200) цокъл на дървени греди с изолация плътност 200 кг / м 3 (120-150) или 500 кг / м3 (250-300).
  3. Стени: скелет с топлоизолация с дебелина 150 mm. (30-50), от дървесина или греда (80-100).

След това трябва да се изчисли и да добавите към теглото на налягането сграда натоварване от сняг - делът на снежната покривка в района на м2 (информация, №23-01-99 парченце), умножено по площта на покрива на дома си.

По същия начин, добавете работно натоварване (мебели, оборудване, облицовки за стени), определяйки ги като се умножи площта на етажите на къщата с 210 кг (за вътрешна комуникация и подземни) и 100 кг (за тавански етажа).



Резултатното натоварване се обобщава, умножено по 1.2 (коефициент на надеждност) и да получите общото натоварване на основата на винта на къщата.

Изчисляване на носещата способност на пилоти

купчина извършване изчисляването на капацитета, винаги се извършва на място, тогава ще трябва да се знае вида на почвата и съпротивата на сайта си, за които има налични данни отработено геодезически измервания (услуга струва 20-30 хил. рубли).

Като разполагате с всички първоначални данни, можете да изчислите купчината според формулата по-долу.

Формула за изчисляване на носещата способност на винт купчина

Формула за изчисляване на носещата способност на винт купчина

На практика, за да извършите изчисление на купчината може да бъде направено само професионални дизайнери, така че ние предлагаме да използвате таблицата на средния транспортен капацитет на стандарт за ниско строителство винт купчина 89 мм. в различни видове почви:

Капацитет на лагера на винтова купчина 87 мм

Капацитет на лагера на винтова купчина 87 мм

За определяне на пластичността на почвата трябва да направите ръчно тренировка по периметъра на обекта няколко тестови сондажи на дълбочина от 2-3 метра, оставете ги през нощта и на следващата сутрин визуално да оцени нивото на подпочвените води. Ако повърхността на суха почва - земята или полутвърд tugoplastichny ако нивото на подпочвените води е високо и почвата е влажна - почвата myagkoplastichny.

Определяне на дължината и броя на подпорите в основата

Изчисляването на броя на винтовите купчини със собствените ни ръце се извършва чрез разделяне на натоварването на агрегата от къщата чрез товароносимостта на една подпора, която определихме при предишните етапи на проектиране.

Като пример, ние даваме последователността на изчисляване на купчината греди под домашен област 7 * 8 m и височина 3.5 m, издигнат на myagkoplastichnom глинеста почва, чието съпротивление е 3,5 кг / см2.

  1. Изчислете площта и теглото на покрива на шисти (50 кг / м2): 7 * 8 = 48 м2 - 48 * 50 = 2.4 тона.
  2. Тегло стени (дървен материал - 100 кг / м2), с вътрешния: (7 + 7 + 8 + 8 + 7 + 4) * 3,5 = 143,5 м2 143.5 * 100 = 14.35 м.
  3. Таванско припокриване (70 кг / м2) - 70 * 48 = 3.36 тона, сутерен (100 кг / м2) - 48 * 100 = 4.8 тона.
  4. Натоварване на снега на покрива (110 кг / м2): 48 * 110 = 5.28 тона.
  5. Оперативен товар: мансарден етаж - 48 * 100 = 4,8 т, приземен етаж - 48 * 215 = 10,32 т.
  6. Сумиране и умножаване по koeff. надеждност: (2.4 + 14.35 + 3.36 + 4.8 + 5.28 + 4.8 + 10.32) * 1.2 = 55 тона.
  7. Като се вземе предвид носещата способност на купчината в 4.2 тона, ние определяме броя на опорите: 55 / 4.2 = 13 винта купчини.

След като се направи изчислението на купчината и се определи техният брой, остава да се намери дължината на подпорите. Стълбовете трябва да се задълбочат до долния край в почвения слой, който се намира 20-30 см под границата на замръзване във вашия район. Така купчините ще бъдат защитени от издърпване под въздействието на изхвърляне на натоварвания от почвена почва.

Дълбочината на замръзване на почвите по региони е дадена в SNiP № 23.01.99 "Строителна климатология".

С изграждането на жилища в ниска плътност повърхностните слоеве на почвата - тинеста почва, торфени блата и подвижни пясъци, ще трябва да използвате по-дълги пилоти (от 3 до 5 метра), които разкриват формирането на нестабилна земята и се основават на по-ниска края на тежък, несвиваем почва.

Определяне на специфична дължина на съдебния процес, веднага ще завинтване - ако задълбочаването на съпротивлението на купчина е изпълнено твърда земя, което прави невъзможно по-нататъшното завинтване, средствата за подпомагане е достигнала извършване почвообразуване.

Поставяне на винтови подпори в основата (видео)

Изчертаване на схемата за купчина полета

Изчисляването на купчинното поле се състои в разпределението на проектирания брой подпори по периметъра на сградата. Първоначално е необходимо да се създаде подкрепа в ъглите на къщата и в пресечните точки на вътрешните и външните й стени - това е предпоставка. Освен това, оставащият брой подпори със същото наклон се извършва по контурите на сградата.

Типична схема на купчина полета

Типична схема на купчина полета

Нормативното разстояние между купчините зависи от вида на къщата:

  • сгради от дървен материал, дървени трупи или рамкови панели - 3 м;
  • сгради от газобетон, пенобетон и пепел - 2 м;
  • къщи от тухли - 2 м.

За да поддържате разстоянието между опори, можете да добавите няколко купчини над броя, изчислен в изчислението - нивото на безопасност никога не пречи.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Защо се нуждаем от резачки за купчини?Защо се нуждаем от резачки за купчини?
Студена фундамент с технология за изграждане на грилСтудена фундамент с технология за изграждане на грил
Избор и изграждане на фундамент за дървена къщаИзбор и изграждане на фундамент за дървена къща
Технология на изграждане на фундамент на фундамент със собствени ръцеТехнология на изграждане на фундамент на фундамент със собствени ръце
Завийте купчини със собствените си ръце ще се опитаме да направим висококачествени опориЗавийте купчини със собствените си ръце ще се опитаме да направим висококачествени опори
Видове фондации за преглед на най-добрите опции от домаВидове фондации за преглед на най-добрите опции от дома
Завийте основата със собствени изчисления и конструкцияЗавийте основата със собствени изчисления и конструкция
Ние изграждаме основите на рамката къща със собствените си ръцеНие изграждаме основите на рамката къща със собствените си ръце
Изчисляване на фундаментите на винтовете и конструкциятаИзчисляване на фундаментите на винтовете и конструкцията
Изчисляване на основата на пилонаИзчисляване на основата на пилона
» » Изчисляване на броя на винтовите пилоти
© 2021 BggeHat.com