Избор и изграждане на фундамент за дървена къща

Дървени къщи са класиците на нискоетажно строителство в Русия. Такива сгради имат редица предимства пред тухлените конструкции - бързи монтажни времена, ниска цена, екологосъобразност, естетически външен вид. Няма значение коя къща сте решили да построите от дърво - рамка, сграда от дърво или рамкови панели, основата трябва да бъде избрана много внимателно, тъй като крайната надеждност и дълготрайност на къщата зависят от нея.

Дървена къща на винтова основа

Дървена къща на винтова основа

Тази статия представя инструкция, след която можете да направите основата за дървена къща със собствени ръце. Ние разглеждаме винтовите, колонни и лентови основи и ви казваме как да поправите основата на дървена къща, която е в аварийно състояние.

Избор на основа за дървена къща

Правилната основа за дървена къща трябва да бъде избрана въз основа на два фактора - геодезията на строителната площадка и теглото и размерите на издигнатата сграда. Теглото на дървените къщи е много по-ниско от това на тухлените сгради, което прави възможно издигането на такава сграда на евтини и бързо издигнати основи на винт, колонен тип или MLF.

Но с геодезията на сюжета на ситуацията са по-сложни. Ако почвата на обекта е неравномерна, склонна към хоризонтални смени или ниска плътност, това ще изисква изграждането на дълбока фундаментна основа, която може да осигури на сградата необходимата надеждност.

Основа на колоните

Основата на колонен тип се състои от два съставни елемента - опорните колони и свързващата рейка. Положенията могат да се изпълняват в монолитна форма или да бъдат сглобяеми (от тухлени, каменни или FBS блокове).

Устройството на монолитни стоманобетонни колони се извършва чрез пробиване на кладенци, настройка във вдлъбнатина кофраж (азбест от тръба или се събира в покривен материал ролка), и бетон. Също така се подсилва подсилването на стълбовете. Положенията от блоковете на FBS значително губят монолитните лагери с издръжливост.

Rundbalka колонна основа - дизайн, който свързва колонните опори един с друг и равномерно разпределя изходящите от натоварването на сградата. За производството на бръснарски греда се използва лента, канал или монолитна стоманобетонна лента.

използването на колонна основа за изграждането на дървена къща е възможно при условия, които не са склонни към разбиване и срязване, тъй като в проблемната почва колонните подпори нямат достатъчна стабилност. На полюсите можете да поставите рамка или кланичен с височина от 1-2 етажа.

Основа за винт

Един от оптималните видове основи за дървена сграда е винтовите купчини. Сред техните предимства - минимални разходи (под домашен проект 7 * 7 m фондация висок клас ще ви 35-40000 струва) бързо време за монтаж (2-3 дни), стабилност в труден терен и възможност за извършване на строителство на склон, без изравняване на сайта.

Блокировка на винтови купчини

Блокировка на винтови купчини

Стандартен диаметър на купчини за нискоетажни сгради - 89 и 108 мм. Устройството за закачане е изработено от шина или канал, а също така се използва и лентовата скара, изработена от стоманобетон. Монтирането на винтови пилоти може да се извърши ръчно, като ги завиете с лост или използвате механизирано оборудване - кабелни инсталации.

Основата на винтовете е по-добре да се използва при условия на навлажняване на почви, при които не е изгодно да се използва заровена дъно. 

Фондация за ленти

Има два вида на основата лента: melkozaglublenny - поставени върху повърхността на почвата или в дълбочина от 30-80 см и дълбочина основа - подкрепа лента подметка а е 20 см под границата на земята замръзване (1.2-2 m). Фино-зърнените се използват на стабилни, нетрупани почви, дълбоко по-дълбоки - на почвата склонна към разбиване.

Дизайнът на вдлъбнатата лента е съпроводен с големи финансови разходи, което прави устройството нерационално (при наличие на аналогов винт), докато плитка основа Това е един от най-добрите видове основи за дървени къщи от всякакъв брой етажи в незабележимо температурно разширение на почвата.

Монолитна лента може да се излива от бетон, сглобен - от PBS блокове. От гледна точка на издръжливост и надеждност е за предпочитане монолитни основи със собствените си ръце.



Ако проектът на къщата предвижда наличие на изба или изба, вентилационните вентилации задължително трябва да присъстват по периметъра на основата на лентата. Устройството на продуктите е част от изискванията за сигурност, тъй като мазето е място за натрупване на радиоактивен газ - радон. Парфюмите са изпълнени с диаметър 10 см, по 2-3 броя всяка. на всяка стена сграда. Затварянето през зимата на въздуха, като по този начин се предотвратява вентилацията, е забранено.

Основа за кола със собствени ръце (видео)

Технологията за монтиране на основата на лентата

Изграждане на мазето се извършва в съответствие със следната технология:

  1. Мястото е изравнено и почистено от повърхностна растителност, отломки и камъни.
  2. Проектните контури на основата се прехвърлят на площадката посредством колчета на арматура и въжета.
  3. Изкопа е изкопана до дълбочината на лентата, плюс 20 см под уплътнението.
  4. На дъното на изкопа се запълва със слой от пясък с дебелина 10 cm, пясък полива и уплътнен трамбоване допълнително оформена върху пясъка подобна дебелина слой от чакъл.
  5. На периметъра на изкопа се създава кофраж от шперплат или дъски, чиято височина е равна на височината на земната част на колана. Профилни настилки фиксирани тяга клинове, разделители и затягане мостове на стъпки от 50 см. Разрезът в стената кофражни дупки са сегменти на метални тръби, формиращи вентилация въздушни отвори.
  6. От клапана 12 mm ще конструкция в две надлъжни ленти (всеки 3 бар фитинги), свързани чрез напречни и вертикални ребра на всеки 30 см. Рамката трябва да се повишава над дъното на изкопа, така че да се образува защитен слой от бетон е 5 см дебелина, подобна разстояние трябва да бъде от всяка страна на лентата. За повдигане на рамката се използват специални пластмасови опори.
  7. Бетонирането на лентата е в ход. За запълване на фундамента се използва бетон M300 с пълнеж от гранит агрегат. След изливането бетонът се уплътнява чрез вибриране или байонет с помощта на армировка.
Схематична схема на основата на лентата

Схематична схема на основата на лентата

Завършената основа може да бъде отрязана отвън с декоративно покритие, което ще даде естетически вид на мазето на дървената къща. Основата е украсена със следните материали:

  • завършвайки с коридори, имитиращи камък или дърво;
  • довършителни клинкерни плочки (външно прилича на сайдинг, с по-малки размери);
  • завършващ с велпапе;
  • завършвайки с декоративна мазилка.

Завършете сайдинг облицовка се осъществява чрез ламиниране на капачката панели изправени материал, докато завърши настилки изисква фиксиране на рамката на гнездо ръководен от алуминиев профил и неговите последващо обшивка метални листа ламарина на листа.

Обикновено завършването на профилираните листове е по-трайно, но трудоемко в изпълнение, докато сайдинг сайдинг се отличава с естетика и по-големи разходи. Моля, имайте предвид, че декоративното покритие не трябва да блокира вентилацията на основата.

Прочетете същото: как да се изгради къща с подземен етаж?

Ремонт на старата основа на дървена къща

Ремонт на основата на старата дървена къща е необходимост, причинена от грешки в етапа на проектиране или изливане на основи. Основи, които нямат необходимата устойчивост на натоварвания на подуване, утайка или почвата подлага на хоризонтална деформация срязване, напукване и частично разрушаване, което води до изграждане на аварийно състояние, което се извършва за коригиране на реконструкция.

Може да се окаже необходимо да се укрепи основата, за да се увеличи нейната носеща способност, когато се повдига допълнителен под или се издига удължение.

Основата на колана под старата дървена къща, с частично разрушаване, се възстановява, като се използва следната технология:

  • Изкопаването на изкопа по протежение на външния контур на 1 м широк колан се извършва за цялата дълбочина на основата;
  • Стените на лентата се почистват от земята;
  • на повредената секция, с шарка, са пробити дупки, в които са монтирани пръти на арматурата;
  • Кофражът е заварен към кофраж от ламарина;
  • Кофражът е изпълнен с бетон, след втвърдяването на окопа е запълнен с изработена почва.

Реконструкцията на този метод се нарича "стоманобетонна клетка". Увеличава основната площ на основата и предотвратява по-нататъшното разпространение на пукнатини по лентата.

Подмяна на основата с винтови пилоти

Подмяна на основата с винтови пилоти

Ако основата е разрушена и не подлежи на частична реконструкция и подсилване, основата под дървената къща трябва да бъде заменена. Всяка основа - колонен, лента, можете смяна на винтовите купчини.

Реконструкцията се извършва в съответствие със следния алгоритъм:

  1. Къщата с помощта на хидравлични крикове се издига над земята до височина от 20-30 см.
  2. На периметъра на сградата, намиращ се най-близо до разстоянието до стената, винтовите купчини се настройват и подравняват едно по едно.
  3. Краката са свързани с I-лъч.
  4. Къщата се спуска до скара.

В процеса на реконструкция, ако е необходимо, се заместват долните корони на къщата. След премахването на сградата се отстранява грохнал дървесина брой корони, а след това под домашен в основата подкрепа, крикове, са спуснати и постави нови дървени джанти с крепежни колчета и докинг до замъка в ъглите на къщата. Между редовете на венци посочени кълчища, корони също извършват хидроизолация покривен материал в места скачи с сал основа. След като поправи венците, сградата се издига, подпорите се демонтират и къщата се спуска в основата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Завийте основата със собствени изчисления и конструкцияЗавийте основата със собствени изчисления и конструкция
Пристройка към дървена къща, затопляща верандата с дървена къщаПристройка към дървена къща, затопляща верандата с дървена къща
Как да се изгради една къща МатериалиКак да се изгради една къща Материали
Как да се изгради къща в страната?Как да се изгради къща в страната?
Как да направите веранда от поликарбонат до дървена къща СнимкаКак да направите веранда от поликарбонат до дървена къща Снимка
Изграждане на нискоетажни сгради от дървоИзграждане на нискоетажни сгради от дърво
Селски къщи, ръчно изработени, с аромата на горатаСелски къщи, ръчно изработени, с аромата на гората
Технология на изграждане на рамкови къщиТехнология на изграждане на рамкови къщи
Карфиле на дървена къщаКарфиле на дървена къща
Характеристики на дървена къщаХарактеристики на дървена къща
» » Избор и изграждане на фундамент за дървена къща
© 2021 BggeHat.com