Изчисляване на фундаментите на винтовете и конструкцията

Основата на винта е основа, състояща се от метални купчини. Предимствата на този фундамент - дървен материал, влезте, рамка панели или малки тухлени сгради - прост монтаж и минимален срок за подреждане, икономика, стабилност в проблемни почви и издръжливост го най-доброто решение за изграждане на къщи, направени от леки материали правят.

Къща на винт кокили

Къща на винт кокили

В тази статия ние разглеждаме основите на винтовите купчини, техните плюсове и минуси, изчислителна и инсталационна технология, след което можете да направите самата винтова основа.

Завинтване на основата

Основата на винта се състои от два структурни елемента - купчини и решетка, които свързват подпорите помежду си. Грила на купчини осигурява равномерно разпределение на товарите, произтичащи от теглото на конструкцията, между купчините. Той също така увеличава стабилността на всяка опора, тъй като пилотите започват да функционират като единична структура, устойчиви на срязване, набиване и преобръщане.

Устройството на основата на винта възприема използването на лентова скара, чиято конфигурация повтаря контурите на стените на сградата. Закопчаването има същото напречно сечение по целия периметър. В зависимост от нивото на местоположението над земята, се разграничават следните типове гризли:

  • повдигнати ленти, извисяващи се над нивото на почвата с 30-50 см;
  • залепване на земята, положено върху повърхността на земята;
  • Дълбоките тръбопроводи, чийто горна контур е разположен на нивото на земята.

вдигане на почвените условия, проведени повдигнати скара устройство като земята релса тип е с ограничен срок на експлоатация - това може да се отдели от купчината подкрепя изкарващи натоварвания, възникващи по време на разширяването на почвата.

Начини за закрепване на основата на винта

Начини за закрепване на основата на винта

Решетка може да бъде направена в три варианта - практикувана свързването на купчини от винтова основа барабан, валцован метал (канал или I-лъч греда за кофраж) или стоманобетонна лента, чието инсталиране изисква подреждане и бетониране на кофраж.

че да се направи фондация лента за къщата трябва да използвате винтови подпори с диаметър 89 и 108 мм. Проектите с по-малък диаметър са подходящи само за натрупване на тежки огради, за сградите техният товароносител не е достатъчен.

Дължината на купчините се избира въз основа на дълбочината на замръзване на почвата в района. Подложките трябва да се поставят извън замръзващия слой на почвата, дебелината на която се различава за различните региони. Най-често се прилага пилоти с дължина 3-5 метра. Подписите се намират на еднакво разстояние по протежение на периметъра на стените на къщата, като се налага монтирането на купчини в пресечната точка на стените и в ъглите на сградата.

На основата на винтовите купчини (видео)

Предимства и недостатъци

Основата на колана за винт за съвкупността от характеристики е по-добра от повечето видове стоманобетонни основи. Тази основа има следните предимства:

  1. Тя дава възможност да се построи къща на наклонен терен, без да е необходимо изравняване на релефа (в този случай се използват различни подпори, които след монтажа се изравняват на същото ниво).
  2. Завийте на фондацията има минимален срок договореност - монтаж на фондацията се осъществява в продължение на 2-3 дни, след което можете веднага да започнете да се повиши по стените, докато е необходимо класически основата на лентата след бетонирането да се поддържа 25-30 дни (периодът на втвърдяване на бетон).
  3. Винтовите купчини ви позволяват да направите евтина основа, чиято цена е много по-ниска от тази на колона или плоча. Цената на винт основа за една тухлена къща с площ от 6 × 6 м е 40-50 000 рубли.
  4. Фондация на купчини Той е стабилен в проблемните почви - къщата може да бъде построена на безизходица, ниска плътност или подвижна почва (подпорите носят товара от сградата до твърдата дълбока почва).
  5. Можете да направите самата основа на винтовете, устройството не изисква използването на специално оборудване.
  6. Базата има дълъг живот - експлоатационният живот на купчините надвишава 50 години.
  7. Фондацията за натрупване на макарони има висока поддържаемост - за ремонт на старата фондация къщата се повдига посредством хидравлични крикове и повредените подпори се сменят на нови.


Против колан винт фондация - ограничен товароносимост (за светлина строителството на сгради, изработени от дърво, пяна или рамкирани панели, тежко двуетажна тухлена сграда, която фондация няма да издържи) и податливостта на корозия на купчини под влиянието на подземните води.

Също така, недостатъците могат да бъдат свързани с качеството на самите пилоти. Подпорите са разделени на два вида - заварени и излят, препоръчваме да използвате последната опция. Такива купчини са с повишена здравина и дълъг експлоатационен живот, тъй като им липсва слабо място под формата на заварено съединение между лопатките и багажника.

Технология за монтаж на основа на винтове

За да направите основите за винтове със собствените си ръце, ще се наложи двама асистенти - инсталация подкрепя усилията, извършени трима души, двама от които са завинтени купчина от една ръка, а третият контролите вертикалността на възникването му с помощта на нивелир и да се направят корекции в процеса.

Като лост се използва скрап, преминавайки в техническия отвор на купчината. За да се увеличи ефективността, скрапът трябва да бъде удължен с стоманени тръби с дължина 1,5-2 метра, облицовани от двете страни. Инсталацията започва с наклонени купчини, след което опорите на вътрешния периметър на сградата се завинтват.

След като монтажът на опорите е завършен, купчините са завързани с решетка. Най-простият вариант - обвързване лъч 20 х 20 cm е необходимо да се приведе в съответствие първоначално пилоти едно ниво произтича от тях рязане с ъглошлайф, и постави шапката, които са фиксирани върху купчини чрез заваряване ..

Закопчаването на лентата е просто в изпълнение. Трябва да се сложи на полюсите на шапки скара, закачен ъгли си в централната част на плочата, и осигуряване на лентата с "глухар" - винтове за дърво с шестоъгълни капачки (шапки за осигуряване на технически отвори на болтове).

За да вдигнете стените на къщата, можете да продължите на следващия ден, след като монтирате основата. Рационално е да затваряте основата на винтовете навън, така че в подземния етаж, образуван от повдигната скала, да не се събират снеговалеж или сняг през зимата.

За да затворите решетката, ще трябва да монтирате опорна рамка от двете надлъжни пръти на гредата, закрепени върху купчините с винтове. Външната страна на рамката може да бъде зашита с профилирани листове, с термо панели или покрити със стенни облицовки. За да се затвори мазето, често се подрежда фалшива основа от тухли.

Изчисляване на основата на винтовете

Изчисляването на винтовата и винтова основа изисква наличието на данни за характеристиките на почвата в обекта, без наличието на информация, върху която да се извърши изчисляването на носещата способност на купчината е невъзможно. Данните могат да бъдат получени чрез проучване на обекта или чрез използване на таблици, които показват съпротивлението на различните видове почви.

Формула за изчисляване на носещата способност на винт купчина

Формула за изчисляване на носещата способност на винтова купчина

Изчисляването на винтовата основа се извършва съгласно следния алгоритъм:

  1. Въз основа на площта на конструктивните елементи на сградата и табличните данни за конкретното тегло на квадратен метър от строителния материал се изчислява масата на тухлената къща. Отделно, теглото на покрива, тавана, мазето и междупластовото припокриване се изчислява и сумира.
  2. Изчислява се натоварването на снега върху сградата - площта на покрива се умножава по нормативно тегло от 1 м2 от снежната покривка в определен регион (данните са дадени в Приложение 5 на SNiP №2.01.07-85).
  3. Извършва се изчисляване на експлоатационните натоварвания - в жилищни сгради на м2 подово покритие се натоварва 100 кг (се отчитат граничните и междуетажните тавани).
  4. Получените данни се сумират и умножават по коефициент на надеждност 1.2. В резултат на това получавате общото натоварване, което фондацията ще почувства по време на работа.
  5. Съгласно формулата, показана на фигурата, се изчислява товароносимостта на една подложка за пилоти.
  6. В ход изчисляване на необходимия брой винтови пилоти чрез разделяне на натоварванията на агрегата (клауза 4) от носещата способност на една подложка (клауза 5).

След това трябва да направите план за поставяне на пилотите в основата. В ъглите на къщата е монтирана една подпора, а при пресичането на стените останалите пилоти са разпределени по периметъра на външните и вътрешните стени на стъпки от 2-2,5 метра.

В изображението е показано типично поле за купчинки под къщата 6 × 6 м, където вариант 1 - за дървена сграда, вариант номер 2 - за тухлена къща.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Студена фундамент с технология за изграждане на грилСтудена фундамент с технология за изграждане на грил
Технология на изграждане на фундамент на фундамент със собствени ръцеТехнология на изграждане на фундамент на фундамент със собствени ръце
Завийте купчини със собствените си ръце ще се опитаме да направим висококачествени опориЗавийте купчини със собствените си ръце ще се опитаме да направим висококачествени опори
Видове фондации за преглед на най-добрите опции от домаВидове фондации за преглед на най-добрите опции от дома
Завийте основата със собствени изчисления и конструкцияЗавийте основата със собствени изчисления и конструкция
Изчисляване на броя на винтовите пилотиИзчисляване на броя на винтовите пилоти
Видове и особености на основите на кокилиВидове и особености на основите на кокили
Каква е най-добрата основа за изграждане на дървен материал?Каква е най-добрата основа за изграждане на дървен материал?
Колко ефективен е върхът за винтовите купчини?Колко ефективен е върхът за винтовите купчини?
Как да затегнете купчините с мотор?Как да затегнете купчините с мотор?
» » Изчисляване на фундаментите на винтовете и конструкцията
© 2021 BggeHat.com