Каква е най-добрата основа за изграждане на дървен материал?

Достойнството на къщата от бара е в своята лекота, поради което не са изложени специални изисквания към нейната основа.

Скелетна къща на винт купчини

Скелетна къща на винт купчини

В същото време лъчът е доста крехък материал, в сравнение с другите суровини, така че субстратът трябва да е надежден и твърд.

Как да изберем?

За да се отговори на въпроса, какъв вид фундамент е най-подходящ за частна сграда от залепени или профилирани дървесни видове, трябва да се имат предвид следните параметри:

  • структурата на почвата (като се вземе предвид нейният външен вид, дълбочината на замръзване през зимата, разстоянието до подпочвените води, зрелостта);
  • натоварването на къщата върху основата и почвената маса като цяло;
  • район на строителство;
  • хълмист район.

Природата на почвата ви позволява да определите степента на нейната устойчивост към новата конструкция. През зимата и лятото, носещата способност и силите на "бутане" на фондацията са различни. От тази гледна точка се разграничават следните видове почви:

  • puchinistye (почви с високо съдържание на вода - глинести, глинести, както и пясъци с прахова фракция);
  • Не-пясъчни (среднозърнести пясъци, почви с високо съдържание на чакъл).
Дърво на фундамент

Дърво на фундамент

Повдигащите почви силно натоварват основата, така че колкото по-голяма е площта, толкова по-силен е товарът.

Високата появата на подпочвени води има отопление на малък ефект върху структурата, така че направи избор в полза на мазе, което трябва да се грижи за всеки дренаж или изберете дизайн, който е устойчив на водни маси.

За да се изчисли теглото на сградата, е необходимо да се поканят специалисти. Ако това не е възможно, можете самостоятелно да изчислите натоварването на къщата в основата на дървената къща, като добавите много от всички строителни елементи.

Трябва да се помни, че при проектирането на разширение, веранда или тераса е необходимо да се изчисли теглото им незабавно, тъй като те се поставят на обща площ с останалата част от къщата.

Видове основи за греди и профилирани греди

Има различни видове основи за профили или ламиниран фурнир, който ще ви помогне да решите кой е по-добър намаляване на степента на излагане на зърното на земята. Има такива видове основания:

  • колонен;
  • купчина;
  • плитки колани;

Тип колона бази за дървени къщи изберете заради икономическите си предимства, както и лесна инсталация. Тя може да бъде направена от готови бетонни блокове или бетонова смес, чрез изливане в кофраж или азбесто-циментови тръби.

Скелетна къща на винт купчини

Скелетна къща на винт купчини

Това е точков тип на основата, която поема натоварването върху опорите. Дизайнът му е подходящ за леки къщи от профилирани греди. Той се оказа добре в почвата на подпочвената основа, поради малката площ на почвения контакт с колоната. Средните параметри в дълбочина са 1,5-2,0 м.

Монтаж на купчина фондация оправдава себе си за издигане на къщи от залепени греди със собствените си ръце на блатисти или силно puchinistyh почви. Има такива видове пилоти:

  1. Отегчен.
  2. Винт.


Отегчени пилоти Те разчитат на земята, която се намира под нивото на замръзване (щанцоване) на почвата. Те могат да носят товар до 10 тона, така че те са подходящи за къщи, изработени от ламиниран фурнир. Монтирането на отегчени купчини със собствени ръце се извършва в предварително подготвени кладенци с дълбочина от един и половина метра и повече.

Ако отговорите на въпроса, какъв тип пилотна основа се прави най-добре за кълвави почви, тогава това ще бъде винтова основа. Благодарение на винтовите лопатки пилотите надеждно "ухаят" земята, надеждно се опират на пробиването, т.е. движението на почвата през пролетта-зимата. Може да се използва и за сгради от профилирани греди.

Плитка плитка основа за къща от дърво е бетонна ивица, напълнена по периметъра на бъдещата къща със собствените си ръце. За да направите лента тип фондация, имате нужда от фундамент яма не повече от 700 мм. Ширината на лентата трябва да бъде пет сантиметра повече от всяка страна, отколкото ширината на стените на сградата от залепени греди. За да се гарантира, че основата на лентата е достигнала необходимата твърдост, подсилването е задължително.

Процесът на свързване на основата на купчината с лъч

За да се решат проблемите на почвите, по-добре е да се избере основата на купчината като най-евтина и най-ефективна. Пилотите са разположени по протежение на периметъра на основата по посока на часовниковата стрелка. За да се изключи рискът от счупване на къщата от залепения дървен материал и вследствие на това на подовете му, свързване на винтови купчини бар. На практика, облицовката на основата е свързването на стълбовете със силен материал.

Използват се две технологии за укрепване на структурата:

  • закрепване върху резба;
  • закрепване на винтовете.

Първият начин за втвърдяване на сградата от залепени греди е удобен, ако винтовите купчини са поставени под формата на фланец. Процесът на свързване изглежда така:

  1. Поставете в местата за контакт с купчините уплътнения, покрити с намокряне с ленено масло.
  2. Вземете бара и поставете между двете стелажи.
  3. Прикрепете гредите към страничните стълбове с помощта на самонарезни винтове.
  4. Закрепете гредите към долната основа, като използвате анкерите.
  5. Закрепете ставите с шипове по външните ъгли.

Закопчаването на основата с греди върху шепите със собствените им ръце се извършва по следния начин:

  • върху върховете на купчината поставят дълги правоъгълни пръти, използвайки заваръчно приспособление или винтове (в зависимост от материала на полюсите);
  • прикрепете към дървения залепен лъч дървени П-образни пръти, малко по-малки по размер (винтове);
  • свържете краищата на скобите със съседните стълбове на пилоти;
  • Проверете връзките за твърдост.

Препоръчва се използването на скобата върху скобата и нишката по едно и също време, за да сте сигурни в надеждността на конструкцията. Това е особено важно за къщи от залепени греди, чийто диапазон може да достигне 18 м.

Създаване на фондация под дървената къща (видео)

Как да се изчисли основата на една къща от един бар?

За да изберете правилно основата, трябва да се изчисли дълбочината на замръзване земята, дълбочината на подземните води, размерите на къщата. Също така за основи от различни видове е необходимо да се изчисли течението и здравината на конструкцията.

Проектът е важен показател, който трябва да изчислите, като положите основата на фондацията под самата къща. Силата е ефективен показател за сложни многоетажни сгради.

За начало е необходимо да се изчисли теглото на къщата. Масата на стените от профилна шина с различна влажност е 60-130 кг / м2. Теглото на тавана, дървеният таван на гредите е приблизително 100-200 кг / м2, в зависимост от изолацията на използваната плътност. Теглото на покрива варира от 20 кг / м2 за профилирани листове, до 80 кг / м2 - за плочки.

След като сте изчислили всички показатели, в зависимост от квадратурата на вашата къща можете да определите общото й тегло и да го сравните със стабилността на почвата, която в сухо състояние може да издържи от 2 до 5 кг / см2.

За да се направи основата на купчина за къща с разделителна шина 150 × 150 мм и мазе 20 м около периметъра и височина на стената 3.5 м, трябва да се предприемат следните стъпки:

  • изчисляване на теглото на сградата. Предполага се, че има 4 стени и 2 пира от 4 м дърво, под, таван, покрив, мебели и фурна. Дървеният лъч има маса от 600 кг / м2, така че за изграждането на всички стени, от които се нуждаете: 0.15 х 3.5 х (6 + 4 + 4 + 4) = 9.45 м3 дневник. Като се вземе предвид натоварването на интериора на къщата при 100 кг на 1 м2, това тегло ще бъде 9,45 × 600 + 24 × 100 = 8070 кг.
  • изчислете натоварването на снега на покрива. Индикаторът се определя отделно за всеки регион. Средната стойност позволява да се направи такова изчисление: 24 × 180 = 4320 kg, където 180 kg / m2 е средната норма на натоварване;
  • вятър. Необходимо е площта на сградата да се умножи по сумата от номерата (40 + 15h) = 24x (40 + 15x3,5) = 2220 kg, където h е височината на стените.

Добавяйки всички стойности, можете да откриете приблизителното натоварване на къщата на основата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Фондация за къщи от пяна блоковеФондация за къщи от пяна блокове
Как се изчислява основата за къщата?Как се изчислява основата за къщата?
Видове фондации за преглед на най-добрите опции от домаВидове фондации за преглед на най-добрите опции от дома
Определете оптималната дълбочина на основатаОпределете оптималната дълбочина на основата
Какъв вид фундамент е по-надежден в строителството върху почвата на подпочвените слоеве?Какъв вид фундамент е по-надежден в строителството върху почвата на подпочвените слоеве?
Видове основи под къщата на разширените глинени блоковеВидове основи под къщата на разширените глинени блокове
Изчисляване на броя на винтовите пилотиИзчисляване на броя на винтовите пилоти
Изборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетонИзборът на най-добрата основа за къща, изработена от газобетон
Фондация на глинаФондация на глина
При избора на основите за изграждане на гаражПри избора на основите за изграждане на гараж
» » Каква е най-добрата основа за изграждане на дървен материал?
© 2021 BggeHat.com