Мазилка на пещи със собствени ръце

Традиционните пещи с начало на пълна газификация започват да се възприемат от съвременния човек като реликва от миналото. Къщите спряха инсталирането на отоплителната система на твърдо гориво, защото за нея не се развиха иновации за довършване, мазилките не бяха измазани от собствените си ръце. И напразно - пещта е надежден източник на топлина, не страда от прекъсвания на доставките на електроенергия и повишаване на цените на енергията.

Сега има преоценка на ценностите, модата включва стари традиции. Пещите са се превърнали в популярен източник на енергия, който идеално се вписва в интериора и заема достойно място. Те, подобно на вградените камини, са много търсени сред модерното поколение. (Виж също: Карта на сайта)

С връщането на печките към къщите възникнаха много въпроси. И те са свързани с декориране и мазилка на повърхността на печката. Това трябва да се подходи внимателно, като се има предвид постоянната промяна в температурата. Поради това обичайната смес за мазилка не е подходяща, на печката ще се счупи и ще стане неизползваема. за довършителни материали изисквания са много строги, те трябва да са трайни, устойчиви на топлина, щадящи околната среда (конвенционален мазилка развива токсични вещества при високи температури), еластична и имат добра топлопроводимост.

Вградени вградени камини


Каква е целта на пещите за мазилка?


Малко собствениците на къщи, в които е инсталирана пещта, осъзнават необходимостта от редовна проверка и мазилка. Това му придава елегантен вид, помага за украса на интериора на стаята. Също така, мазилката подобрява плътността и плътността на печката, елиминира пукнатините, образувани по време на работа. Ако оставите пролуките, това ще доведе до проникване на дим в къщата, което неблагоприятно засяга човешкото здраве и води до увреждане на завеси, мебели и стени.

Мазилка на пещи с техните ръце или с помощта на строителен материал трябва да се извърши веднага след откриване на слотовете или разрешения, след като старото покритие да започне да се справи, или след изграждането на зидарията. (Виж също: Тухлена фурна за дома)



Невъзможно: ако наскоро сте инсталирали печката, препоръчваме да приключите само месец след полагането. Не мазилка или декорация на "свежи" стени, които нямаха време да се втвърдят.



Хоросан за мазилка


Особено важна точка в мазилката на печката е изборът на хоросан и подготовката на хоросана. Довършителният материал за тези цели е значително по-различен от обикновената смес от цимент и пясък, която се използва за полагане върху стените на къщата. Това се дължи на разширяването на зидарията на пещта при нагряване, така че материалът трябва да има повишена еластичност.

Важно е, че мазилката има добра топлопроводимост за равномерно затопляне на помещенията. За да се придадат тези свойства към разтвора се добавят чамот, глина, сол и фибростъкло. Може да се прилага като нормална глина без примеси и смеси с различни добавки. Независимо дали ще направите решение, това няма да е трудно, но ако няма желание да се правят изчисления и продължителна подготовка, възможно е да се купи готова мазилка в строителния цех. (Виж също: Как да поставите печка)

Смесите за пещи за мазилка, направени самостоятелно, могат да имат в своя състав следните компоненти:



  • Азбест, пясък, глина.

  • Азбест, пясък, вар, глина.

  • Азбест, вар, пясък, гипс.

  • Речен пясък, фибростъкло, вар, гипс, азбест.


Мазилка на пещта със собствени ръце

За да не допуснем грешка при избора на смесица от сгради, закупени в магазина или направени самостоятелно, си струва да се консултирате със специалист в финиширащия. В зависимост от вида на зиданата пещ, нейната възраст и състояние, се избира определен тип мазилка. В този случай е важно да не се заблуждаваме, че покритието запазва първоначалния си вид за дълго време.

Съотношението на материалите при самостоятелното производство на разтвор зависи от съдържанието на мазнини в глината. Редът на смесване на компонентите е почти същият във всеки случай - първо смесете сухите компоненти, след това добавете разтвор от вар или глина и вода. (Виж също: Как да направите камина със собствените си ръце)





Важно е да знаете: Преди да приготвите хоросана за мазилката, сухите компоненти трябва да преминават няколко пъти през сито. Това ще премахне остатъците, които случайно могат да попаднат в производството и опаковката.



Нека започнем да подготвяме решението


Помислете за най-разпространената рецепта за направата на мазилка за мазилни пещи. Една част от глината се смесва с част от варната паста, една десета от азбеста и две части от пясък. Целият състав за мазилката на пещта се смесва добре, след това постепенно се добавя вода, всичко се смесва добре до желаната консистенция. Количеството вода се определя от окото, но веднага не си струва да се налива, така че разтворът да не се окаже твърде течен.

Има още едно решение за рецепта за силна мазилка, която трябва да се използва веднага след готвене. Буквално час след това получената смес ще стане неподходяща за работа. За това трябва да вземете две парчета пясък и едно парче цимент и глина. Глината, пясъкът и водата се разбъркват добре, за да се получи дебело тесто. След това добавете азбест и цимент към получения състав, налейте малко вода и разбъркайте, за да постигнете консистенция на гъстата сметана. Важно е да се гарантира, че на дъното на съда няма остатъци или сух микс. (Виж също: Лак за камини и печки)



ЗАБЕЛЕЖКА: Водата и стягащият компонент под формата на вар и цимент са от съществено значение за подготовката на сместа. Ако се вземе решение да се използва гипс, тогава готовият разтвор трябва да се приложи в рамките на половин час, след което той става неподходящ за употреба. На повърхността на пещта, сместа с гипс се задържа много бързо - само 6 минути.



Гипсиране на пещта


Подготовка на повърхността


Преди да приготвите разтвор за измазване на фурната, препоръчваме да подготвите повърхността за работа. Особено се отнася до тези смеси, които трябва да се използват незабавно. Ако купувате мазилка в магазин, тя може да издържи няколко часа.

Подготовката на повърхността няма никакво значение в целия процес на измазване на пещта. Ако пренебрегнете тази работа, сместа ще лежи неравномерно, може да останат празнини и мазилката бързо ще се счупи. Подготвителната работа започва с цялостно почистване на повърхността от мръсотия и прах. Старото решение е премахнато, всичко е добре почистено. След това трябва да изчистите шевовете до дълбочина от 5 до 10 мм. Ноктите са изковани в тях с разстояние 10-15 см един от друг, така че една четвърт от дължината им изпъква навън.

Препоръчва се повърхността да бъде обработена с грунд, предназначен за тази цел. И за да се създаде грапавост и по този начин да се увеличи здравината на фугата, се използва фибростъкло. Той се фиксира към зидарията с помощта на течен слой. В крайна сметка трябва да запалите фурната и да я оставите да се загрее. Шпакловането на пещи от червени тухли и други материали се извършва само на горещи стени.


Нанасяне на мазилка


След подготовката на повърхността можете да започнете основната работа. Първо, обработената стена е намокрена с вода. Тя трябва да стане леко влажна, но не мокра. След това се прилага първият слой на разтвора. Тя ще бъде течна, така че трябва да я вземете малко. Изчакайте няколко минути, докато хоросанът се залепи към стената, и след това нанесете следващия слой на около 1 см. След като изсъхне мазилката, тя може да бъде изравнена и обелена. Обърнете внимание на равномерността на получената повърхност, за да не пренебрегвате пролуките и пукнатините. По време на работа фурната трябва да функционира в тихо състояние, т.е. не е необходимо да се загрява.



ПРЕПОРЪЧВА: след нанасяне на мазилката, украсете поне всеки ден. През това време могат да се формират пропуски, които трябва да бъдат елиминирани. За да направите това, дефектите се навлажняват с вода и след това се нанася хоросан.



Мазилка на пещта


Няколко важни точки


Преди и по време на работа трябва да се запомнят няколко важни правила:



  1. Съставът на сместа за шпакловане на пещта задължително трябва да включва азбест. Може да бъде заменен с друг подсилен материал - коноп или слама. Без този компонент решението няма да получи свойствата, от които се нуждае.

  2. Сложете постепенно строителната смес, без да използвате много хоросан едновременно.

  3. Ако искате да украсите фурната със собствените си ръце, е по-добре да не използвате маслени бои. Под въздействието на високите температури те излъчват неприятна миризма и образът бързо се обезцветява.


Знаейки как се извършва мазилката на пещта, трябва да се обмисли дали има възможности за самостоятелна довършителна работа. Отстрани може да изглежда, че целият процес е лесен и не изисква много усилия. Но в действителност всичко се оказва съвсем различно и реализирането на това се случва твърде късно, когато новото покритие започва да се пука почти веднага след нанасянето. Това показва счупена технология на приложение или съставът на сместа е бил неправилно избран.

Затова Ви препоръчваме да се свържете с специалист, ако имате съмнения относно вашите способности. Без познания и опит в тази област е по-добре да се повери работата на специалисти, които в кратък срок ще извършат мазилката на пещта в съответствие с всички изисквания. Те ще могат да подготвят подходящ завършен микс или да дават препоръки за избор в магазина. Ако е необходимо, стените ще бъдат декорирани и избраният подходящ материал. OTOPIMDOM не само знае колко струва инсталирането на камина, но също така успешно извършва довършителни работи с системи за отопление с твърдо гориво.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Пещи за твърдо горивоПещи за твърдо гориво
Харвия СториХарвия Стори
Пещ от тухли за лятната резиденцияПещ от тухли за лятната резиденция
Фурни за отопление и готвене със собствени ръцеФурни за отопление и готвене със собствени ръце
Аква хангар за печка каминаАква хангар за печка камина
Пещи с биндерПещи с биндер
Пещ-камина от чугун за дома и вила, отличителни чертиПещ-камина от чугун за дома и вила, отличителни черти
Живописвайки печка със собствените си ръцеЖивописвайки печка със собствените си ръце
Печки за изгаряне на дърва за отопление на домаПечки за изгаряне на дърва за отопление на дома
Пещ с водна схемаПещ с водна схема
» » Мазилка на пещи със собствени ръце
© 2021 BggeHat.com