Пещ-камина от чугун за дома и вила, отличителни черти

Качеството на отоплителната система в къщата зависи от специфични значими фактори, като пример за това е избора на устройството - топлинният източник. За тези, които оценяват прости решения, модели от чугун се предлагат на пазара за готови пещи и камини.

Разбира се, за да загрявате частна къща с печка за дърва, е необходимо ежедневното пожарване, подготовката на дърва за огрев, отстраняване на пепелта и почистване на печката. Малко вероятно е някой да се съгласи с такива манипулации в името на романтична треска от горяща дърва за огрев. Но за лятна резиденция, на която собствениците живеят 4-5 дни в месеца, пещта-камина от чугун става отличен вариант.

Малка печка на каменна основа
Малка печка на каменна основа

Принципът на продължителното изгаряне

Основната задача на всеки модел на пещта е отоплението на помещението. Камината с присъствието си в къщата създава определен стил в интериора, образува точката на обединение на семейството, придава спокойствие. Въпросите за топлопреминаването са във фонов режим. Технически, камината и печката имат някои доста сериозни различия, Но това не спира да комбинира двете устройства в едно.

Ниска ефективност обладан от желязо камини, обаче, тъй като другите камини, се дължи на факта, че топлината, които са разпределени в пещта под формата на радиация излиза от стаята през стените на огъня загрява въздуха в помещението, но това е само малка част. По-голямата част от топлината излиза от къщата заедно с горещите горивни продукти през комина.

Печките от чугун, комбинирани с камина, реализират принципа на продължителното изгаряне, което позволява по-рационално разпределение на горивото, изразходвано от енергия. Всяка чугунена печка-камина за даване е оборудван със стъклена врата от топлоустойчив материал. Тази врата превръща печката в камина, тъй като е възможно да се наблюдава изгарянето на дърва за огрев в пещта. От друга страна, вратата е неразделна част от топлопреносната система.

Бял боядисан чугун
Чугунена ламарина със специална топлоустойчива боя

Чрез регулиране на количеството входящ въздух е възможно да се постигне увеличаване или намаляване на интензивността на изгаряне. Високата интензивност не е най-добрият показател за пещта. Топлината не може да бъде предавана през стените на пещта и излиза от комина. Чрез намаляване на доставките на въздух, ние увеличаваме дела на полезната енергия, т.е. ефективността. Този принцип получи своето име поради факта, че времето до следващата облицовка на дърва за огрев се увеличава, което по отношение на не е минути, но часове.

Вратата запечатва горивната камера, запечатана и въздухът влиза през пещта през определени канали. Принципът на продължителното изгаряне може да бъде организиран по различни модели от чугунени пещи. Това включва устройства с печка за готвене на храна, фурни с водна верига, структури, които работят с дърва, въглища, пелети или всички по-горе.

Отличителни характеристики

Идеята за използване на метала като основен материал за изграждането на пещта бе успешно реализирана и получила национално признание. Поради високата степен на топлопроводимост на метала, значителна част от топлината може да се предава през тялото към околния въздух.



В допълнение, топлинният капацитет на метала допринася за натрупването на топлина. Тези физични явления правят чугунните устройства подходящи не само за къщата, в която наемателите живеят постоянно, но и за вилата, в която се провеждат уикендите.

Устройството идеално се вписва в интериора на стаята
Устройството се вписва перфектно във вътрешността на къщата

Чугунът като материал има предимства. Той е устойчив на вредни ефекти от външни фактори. От факта, че къщата не се нагрява дълго време, кухината на устройството е пълна с влага, която се утаява по стените под формата на кондензат. За да се отървем от този кондензат не е възможно веднага, следователно, когато пещта работи, саждите се смесват с водни частици и под формата на вискозна смес се утаяват по стените на кутията за дим. Тази смес има висока киселинност, но чугунът е устойчив на нейните ефекти. Това обаче не означава, че пещта от чугун не трябва да се почиства.

Предимства на модели от чугун

За да може една чугунена печка с камина да бъде популярна сред потребителите, е необходимо тя да бъде благоприятно различна от алтернативните източници. Такива различия съществуват и са визуално позиционирани във формата на определен списък.

  • Всеки клиент се интересува от издаването на стойност. Трябва да се отбележи, че цените на отоплителното оборудване са доста високи, а не всеки може да си позволи да замени един тип пещ с друг поради известна дреболия. Чугунните конструкции в тази област са лишени от конкуренти, тъй като цената на средната пещ е няколко пъти по-малка от тази на другите опции.
  • Пещта от чугун е комплект, оборудван с пещ и тиган. Тя е оформена от тяло, завършено с керемиди или керамика. Всичко, което се изисква от купувача, е да инсталирате фурната у дома си, да й осигурите добра основа и да направите комин.
  • Камините за пещи от метал са пригодени за всякакъв вид твърдо гориво. Отличната термична стабилност на материала ви позволява да работите с пещта в различни температурни режими. Това е много удобно по отношение на подготовката на горивото, тъй като не е известно кои видове ще бъдат най-достъпни.
  • Една достатъчно проста система на конвекция на въздушните потоци изключва задължителното движение. Това означава, че пещта работи в автономен режим и не е необходимо да привлича външни източници на енергия (електричество). Прекъсванията с електричество, които са известни с крайградските зони, за такава пещ не са ужасни.
Малко устройство за отопление
Отопление с малко устройство

Да се ​​изброят само предимствата на чугунните пещи не е много продуктивно по отношение на потенциалните купувачи, които решиха да научат повече за този източник на топлина. Подобно на другото устройство, това не е без недостатъци.

  • Въпреки масивността си чугунът е достатъчно крехък. Това негативно качество трябва да се вземе предвид при транспортирането и инсталирането на пещта. Въпреки че по време на работа е необходимо да се избягва удрянето на тялото с тежки предмети.
  • С постепенно повишаване на температурата чугунът запазва всичките си физични свойства. Температурата може да се повиши до достатъчно висока стойност. Неговият рязък спад обаче неизбежно води до нарушаване на целостта на повърхността. Затова не се опитвайте да охлаждате отопляемото тяло на печката със студена вода.
  • Фурната от чугун не е преносимо устройство. Той е статично инсталиран на предварително избрано място. Но голяма маса налага изисквания за подовата настилка, тя трябва да бъде подсилена с бетонна плоча. За щастие не е необходимо да изграждате пълна основа.
  • Повърхността на корпуса се нагрява и представлява опасност за децата, така че всички модели са изолирани с декоративни решетки.

Преглеждайте популярни модели

Много компании, които са производители на отоплително оборудване, заслужават известна степен на доверие в потребителската аудитория. Това допринесе за качеството на продуктите: цена, ефективност, външен дизайн. Техните имена се считат за търговски марки, въпреки че това не означава, че няма алтернатива, само купувач, който не може да оцени качеството на предлаганите продукти, може да се ръководи от марки.

Стилно малко устройство
Стилно решение за отопление на дома

Списъкът на най-добрите марки, според потребителите, може да бъде съставен въз основа на статистически данни на всеки продавач.

  • Някои производители имат своя собствена уникална функция. Така компанията Eurokom (Полша), която представлява пещите "Ambra", привлича с ретро дизайн на фасадата на пещта. Той симулира циментова замазка, а шаблонът за трасиране осигурява достатъчно изглед на горивната камера.
  • Канадската компания Vermont Castings, след като се обедини с американски производители, е готова да предостави гама от цветове за чугунени печки. Известно е, че боята трябва да бъде специална, така че за този вид декорация, рядко някой взема. Що се отнася до техническите характеристики, тогава Вермонт с право заема водеща позиция. Широка гама от възможности, универсалната вложка, която е подходяща за използване на дърва и въглища, системата поддържа постоянна температура - всички тези характеристики са общи за всеки модел на компанията.
  • Оригиналният дизайн под формата на релефно щамповане върху камерата на Castelno е отличителен белег на ирландската печка. При сравнително малък размер на корпуса е възможно да се скрие устройството, което развива мощност до 14 кВт. Този показател насърчава използването на пещи Castelno в големи помещения.
  • Нашата пещ "Бавария" от фирмата Ekokamin заема уверена позиция в списъка на лидерите. Този модел има редица предимства, той е лек и компактен, но съдържа котлони. Завършването на страничните стени с плочки стилизира устройството и определя мястото му в определен дизайн. Фирмата представлява ъглова и стените, които се различават само по метода на инсталиране.

Преди да изберете конкретен модел, е необходимо да сравните неговите характеристики с нуждите от топлина. Всеки киловат мощност на чугунена камина е способна да затопли качествено до 10 м2 площ.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителна пещ за вилиОтоплителна пещ за вили
Как да изберем камина за даване на дърво, какви са, как работятКак да изберем камина за даване на дърво, какви са, как работят
Какъв вид дърва се използва най-добре за запалване на каминаКакъв вид дърва се използва най-добре за запалване на камина
Пещ за камина за даки, избор между тухла и чугун версияПещ за камина за даки, избор между тухла и чугун версия
Печки за изгаряне на дърва за отопление на домаПечки за изгаряне на дърва за отопление на дома
Чугунени пещи за баняЧугунени пещи за баня
Какъв вид камини за дачата саКакъв вид камини за дачата са
Печки за изгаряне на дърва с водна схемаПечки за изгаряне на дърва с водна схема
Как да изберем камина-фурна за лятна резиденцияКак да изберем камина-фурна за лятна резиденция
Използването на ъглови печки-камини за отопление вилиИзползването на ъглови печки-камини за отопление вили
» » Пещ-камина от чугун за дома и вила, отличителни черти
© 2021 BggeHat.com