За да покрием печката, ние избираме решение и самите ние възстановяваме фурната

Рано или късно притежателите на док и частни къщи трябва да решат проблема - как да покрият печката? Дефектен нагревател заплашва живота и здравето на обитателите на къщата. Не случайно правилата за пожарна безопасност забраняват функционирането на повредена пещ. Работата на производителя на печки струва много. Въпреки това, ако е необходимо, можете сами да ремонтирате "сърцето на къщата".

Защо е забранено работата на дефектна пещ?

Пещта може да се провали поради различни причини. Понякога е по-лесно да не се покрият дефектите, които се появяват, а да се премести фурната. Такива кардинални мерки обаче рядко се изискват. Като правило основните причини за аварийно състояние са свиване, материали с лошо качество и грешки, направени при излагане на източника.

Отоплителните системи изискват редовна поддръжка. Според нормите на SNiP, отоплителните уреди в дача трябва да се проверяват два пъти годишно. И в частна къща поне веднъж на тримесечие. За съжаление, повечето собственици на жилища пренебрегват тези изисквания.

Използвайте само куха пещ

Използвайте само куха пещ

Основната опасност за жителите на къщата не е разрушеното огнище, а пукнатините, които се появяват в него. Обяснението е проста - очевидно една аварийна пещ никой няма да се удави, но пукнатините не винаги могат да бъдат забелязани във времето. Въглероден дим, изтича през тях, представлява сериозна опасност за жителите на къщата. Според статистиката, предоставена от Министерството на извънредните ситуации, в случай на пожар 70 души умират от дим, докато 42 оцелели попадат в болница с отравяне с въглероден окис.

Ето защо, навременните ремонти са гаранция за безопасността на вашето семейство. Повечето от майстори-производителите на печки зададоха въпроса: "Защо да покрием фурната така, че да не се спука от горещината?", Съветваме ви да използвате глина. Има обаче нюанс. Има няколко вида смеси и в почти всички от тях се използва глина.

Клей - основата на хоросан

Глината е основният компонент в производството на смеси от пещи. Това се дължи на неговото уникално качество - при нагряване се превръща в камък. Глиненият хоросан издържа на високи температури и осигурява надеждността на цялата конструкция. Но други съставки се използват за производство. Глината е разделена на два вида: суха и мазнина. Когато се отоплява, първото се разпада, а втората се разпада и изсъхва.

Правилното полагане на тухли върху глинен хоросан

Правилното полагане на тухли върху глинен хоросан

Имайте предвид, че съотношението на компонентите на разтвора винаги ще бъде различно. Всеки път, когато пропорциите се определят от експеримента. В крайна сметка в природата никога няма две абсолютно еднакви породи. За всяко решение, в зависимост от съдържанието на мазнини в глината, идеалната комбинация от съставки ще варира.

качество рок, се определя по следния начин. Необходимо е да се хвърли глина кабел с дебелина 1 см и 20 см дължина и след това ги обвива диаметъра дърво от 5 см. Теглене на нормалната глина постепенно се разтяга и когато дебелината се намалява с повече от 70 от първоначалния обем, разкъсан.

Най-често се среща смес от глина и пясък. Тя е в търсенето при полагане, довършване и ремонт на огнището.

Хром-пясъчна смес - лесен и евтин начин

Името "глинесто-пясъчно решение" говори сама за себе си. Той включва пясък, глина и вода. Странно, проблемите могат да възникнат дори и с вода - не трябва да съдържат минерални соли и минерали. В противен случай, от изпъкнали солни петна, дори варовика няма да спести. В началото на XX век капитанът, който смесваше разтвора, използва дъждовна вода. Необходимо е обаче водата да се почисти.

Пясъкът, който се използва за приготвяне на разтвора, първо се пресява през сито. Това ви позволява да го почистите от чакъл, трева и корени, което прави зидария шев тънък и чист. Преди да започнете да смесвате разтвора, глината трябва да се накисва в топла вода в продължение на 12 часа.

Подгответе правилно глинесто-пясъчна смес

Подгответе правилно глинесто-пясъчна смес

Поетапното производство на сместа е както следва:

  1. 1. Разбъркайте разтвора от мокър глина - не трябва да има бучки.
  2. 2. Добавете пресятия пясък към готовата смес. Оптимално е да се комбинират 4 части глина и 2 пясък. Въпреки че количеството пясък зависи от глината, по-точно от съдържанието на мазнини.
  3. 3. Понякога, ако не е планирано замазване на огнището, към разтвора се добавя вар. Разбъркайте разтвора до кремаво, затворете контейнера с пластмасова обвивка и забравете за него за 12 часа.
  4. 4. Стали сместа не забравяйте да се смесват, а след това слепете топката от нея и го изтръгнете - ако има пукнатини, добавете още вода.
  5. 5. Като подсилен слой се добавя глина към глината. Днес обаче съществуват по-надеждни материали. Възстановяването на фурната, напълнете я с мазилка, това ще ви позволи да забравите за ремонта за дълго време.

Независимо от компонентите с ниска себестойност, този глинесто-пясъчен разтвор се конкурира със съвременните строителни разтвори и лепила.

Характеристики на ремонта на пещи с шамотна глина



Често, когато се строят и ремонтират тухлени пещи, се използва шамотна глина. След топлинната обработка тази скала придобива допълнителни свойства. За производството на шамот се използва каолинова глина. В процеса на топлинна обработка (+1500 градуса), тя се превърна в камък. Полученият каменен прах се добавя към разтвора при ремонта или конструкцията на пещта.

При ремонт на фурната спазвайте всички препоръки

При ремонт на фурната спазвайте всички препоръки

Chamotte глина се различава от подобни материали със следните предимства:

  • устойчиви на високи температури,
  • пропускливост на парите,
  • високи адхезионни свойства.

В допълнение, чамотната глина е безопасна за човешкото здраве и ще осигури дълъг живот на огнището. За съжаление, не без отрицателни качества.

В природата не се намира чамот, а каолиновата глина, която лежи в основата му, е доста рядък материал. Не е изненадващо, че основният недостатък на този материал е цената. Вторият нюанс - шамотът зле понася влажна атмосфера. Затова, за да покриете качествено пещта, трябва да използвате други материали (цимент, каменна пясъка).

Завършващата смес от шамот за ремонт на огнището се създава в следните пропорции: 7 части пясък, 1 цимент и 2 глини. Количеството вода се избира индивидуално. Пропорциите могат да се различават леко, но тази комбинация се счита за най-добрата.

Разтворът на шамот ще бъде по-безопасен, ако спазвате определени правила, когато го направите: първо, разредете цимента до състояние на гъсто мляко, след това добавете останалите компоненти.

По-рано, огнеупорната глина преди работа беше напоена с вода в продължение на три дни - това му даде пластичност. Продуктите на съвременните производители не изискват такава дълга подготовка. Разтворът може да се смеси веднага след като последният компонент се изсипе в контейнера. Грубото месене се извършва с помощта на удобни инструменти (лопатка, хеликоптер и др.). Но завършете смесването на сместа по-добре с ръка. Решението в този случай ще се окаже по-качествено - след всички ръце ще почувствате дори най-малките бучки.

Топлоустойчиво лепило - оперативен ремонт на пещното оборудване

Разбира се, отричането на достойнството на традиционните решения е глупаво, но понякога пещта изисква бързи ремонти. Например планирано празнуване в зимна къща може да бъде застрашено от дефектна пещ. В този случай ще бъде трудно да се получи глина. Разбира се, магазините продават шамотни смеси през цялата година, но те не могат да бъдат използвани веднага след покупката. И от колкото е възможно да покриете домашния или селския център в допълнение към глинените решения?

Топлоустойчивото лепило е отлично за зидани печки

Топлоустойчивото лепило е отлично за зидани печки

Един вариант е топлоустойчиво лепило, предназначено за работа с камини и печки. Такова лепило се продава под формата на суха смес или веднага готово за работа. Въпреки това, ако трябва да се използва голям работен фронт, по-добре е да се използва сухо лепило, тъй като течната смес бързо ще умре.

Основните компоненти на топлоустойчивите смеси са все още същите шамоти, цимент, пясък, синтетични и минерални добавки. В зависимост от вида на лепилото в него, този или този елемент преобладава. В края на краищата, всеки от тях носи отговорност за определена характеристика. Например, циментът е отговорен за здравината, синтетичните добавки увеличават пластичността и устойчивостта на влага, а шкафът е устойчив на топлина. Ето защо, планиране на ремонт на пещта с помощта на топлоустойчиви лепило, обърнете внимание на състава му.

Редът за извършване на ремонтни работи

Всъщност, след самопроизводството на решението, самият ремонт е малко вероятно да предизвика много трудности:

  1. 1. Повърхността се почиства от остатъците от мазилката и довършителния материал.
  2. 2. Пещта трябва да се стопи малко, след което пукнатините се появяват напоени. Това ще предотврати абсорбирането на влагата от хоросан от тухла от пещта.
  3. 3. Сместа се размазва в пукнатини и остатъците й се полагат равномерно върху повърхността на пещта.
  4. 4. В последния етап цялата повърхност е измазана.

Пещта ще бъде готова за използване само след като разтворът е изсъхнал. Между другото, в тези самостоятелно направени решения губят топлинно устойчиви лепило - изсъхва в рамките на 30 минути, след което можете да пристъпите към разпалване.

Самата работа с топлоустойчиви смеси почти изцяло повтаря работата с глинести разтвори. Единствената разлика е, че след пукнатините на пукнатините, печката не е мазилка, а е завършена с твърди адхезивни топлоустойчиви смеси.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Пещи за дома от собствени ръцеПещи за дома от собствени ръце
Метална фурна за баняМетална фурна за баня
Как да поставим печкатаКак да поставим печката
Как да стреля печкаКак да стреля печка
Как да инсталирате печката във ванаКак да инсталирате печката във вана
Как да инсталирате фурна с каминаКак да инсталирате фурна с камина
Пещ с водна схемаПещ с водна схема
Как да инсталирате печката във ванаКак да инсталирате печката във вана
Изграждане на пещ със собствените си ръцеИзграждане на пещ със собствените си ръце
Ремонт на руската фурна със собствените си ръцеРемонт на руската фурна със собствените си ръце
» » За да покрием печката, ние избираме решение и самите ние възстановяваме фурната
© 2021 BggeHat.com