Сместа за зидария, като използвате готовата версия и направете сама себе си

Изграждането на камини и печки се извършва в съответствие със специални технологии, гарантиращи надеждна и висококачествена работа на устройството. Определени изисквания се налагат на строителните материали, поради което използването на алтернативни компоненти е неприемливо. Тези изисквания се отнасят не само за тухли или камъни, но и за хоросан, с който е направена зидарията.

Разтворът, приготвен специално за пещи и камини, трябва да има достатъчна степен на топлинна устойчивост, пластичност и здравина.

Всяка дъскорезница вижда решаването на въпроса за получаване на решение под формата на две възможности: независима подготовка и закупуване на готови специални смеси. В допълнение към техническите характеристики разтворът трябва да има състав, който при загряване до високи температури не отделя токсични вещества, материалът не изпуска миризма и е безопасен за околната среда. Производителите на миксови смеси са готови да гарантират съответствието на своите продукти с изброените изисквания. Доказателство за това е наличието на подходящи сертификати.

Подготовка за полагане на тухли
Подготовка за работа по полагане на тухли

Класифициране на смеси

Закупуването на готови смеси за полагане на камини елиминира капитана от много проблеми. За да получите решение, просто трябва да добавите определено количество вода и внимателно да смесите сухата фракция в него. Подробният начин на приготвяне и пропорциите са посочени в инструкциите. Сместа съдържа всички необходими съставки, точно изчислени по количество.

Самостоятелната подготовка на решението значително ще спести бюджета, тъй като общата цена на всички материали ще бъде по-ниска от цената за една и съща сума на запасите. Но при подготовката на хоросан никой не дава гаранции за пълно съответствие с пропорциите. Освен това във фабричните материали има различни добавки, които ви позволяват да подобрите свойството на решението.

Например, за да се гарантира, че готовият разтвор не съдържа пори с въздух, което ще доведе до проникването на продуктите от изгарянето през стените на пещта, към сместа за зидария се добавят специални свързващи вещества. В случай на самостоятелно подготвяне на решение, тези проблеми трябва да бъдат решени по друг, по-сложен начин.

Готов състав от марката Plitonit
Готов състав от известен производител

Всеки производител е готов да представи три основни типа смеси за различни цели. Техният състав има известни различия, които засягат основните технически свойства на разтвора.

  1. Смеси на основата на глина и пясък се използват за полагане на камина и каменни стени. Подготвеният разтвор е подходящ за облицовка и има висока степен на огнеустойчивост.
  2. Като добавите цимент към глината, можете да подобрите нейните адхезионни свойства. Използването на вар ще даде сила на полагането. При строителството на горните редици на комина се използват разтвори от глинесто-вар, където ефектът от високите температури не се изразява толкова ясно, но се добавят агресивни климатични ефекти.
  3. Циментовите смеси с добавяне на пясък имат висок праг на якост. Този състав е идеален за изливане на основата, която ще има цялото физическо натоварване от конструкцията.

Някои от смесите, използвани за външно довършване, имат гипс в техния състав. Но с избора на всеки трябва да се съсредоточи върху собствените си силни страни, за да оцени ефективността на работата. Има вещества с кардинално противоположни свойства. Пластификаторите, включени в състава им, не позволяват бързото втвърдяване на разтвора и позволяват на капитана да коригира зидарията в определено време.

Как да използвате готови смесени формули

Независимо от факта, че технологията и процедурата за използване на смеси за готвене на печки от закупените опаковки са опростени колкото е възможно повече, вниманието трябва да се обърне на метода на смесване. За да направите това, ще трябва да използвате миксер или някакъв тип дюза на тренировката. Ако се опитате да направите ръчно месене, тогава можете неволно да нарушите технологията, с която се приготвя хоросанът за камината.

За да се намали въздействието, много хора неконтролируемо добавят прекомерно количество вода. Грешката в партидата може да бъде коригирана чрез добавяне на сместа, ако тя все още е там. Изпарението на течността води до нарушаване на технологията.

Решението за полагане на камината трябва да се приготвя на порции. Започнете с малки обеми, тъй като първоначално не можете да определите скоростта на зидарията. Приблизителното време за работа е около 60 минути. Замразеното решение не може да се смеси отново. Производителят посочва само приблизителни пропорции, тъй като по-точното количество вода зависи от външните условия.

Използване на миксер за смесване
Използването на миксер ще опрости работата и ще позволи да се направи еднаква смес


Най-практичен не е начинът да добавите сместа във водата, но водата в прахообразната смес. С този метод можете да контролирате консистенцията на сместа. Изследването може да се извърши с едно движение на мистрия. За да проверите какъв вид композиция сте подготвили, просто плъзнете горния слой хоризонтално по отношение на долните слоеве.

  • Ако разтворът е неравномерно и на много места образува пориви, това е ясен знак за липса на влага. Когато жлебът, образуван от мистрия, веднага плува, ще трябва да добавите сух прах.
  • Ако следите от мистрия са статични за дълго време, решението за тухлената камина е оптимално подготвено.

Основното предимство на готовите смеси е способността за задържане на влага. В случай на домашно решение, ще е необходимо да се омокрят тухлите преди полагане, така че въздухът да избяга от порите. Еднородното сушене на фугите не осигурява пукнатини в зидарията. Професионалните майстори могат да правят зидария с възможно най-малък шев, в естетически смисъл този резултат е най-високата степен на професионализъм.

Тухлена зидария на минималния шев
Тухлена зидария с минимален шев

След завършване на строителството на конструкцията е невъзможно веднага да се стопи камината или печката. Трябва да минат няколко дни, преди разтворът да изсъхне правилно. Възможно е окончателното втвърдяване на сместа да се случи вече, когато устройството работи, но преди облицовката, трябва да работите с камината за една седмица.

Глинен хоросан със собствени ръце

За полагане на печки и камини не е подходяща глина. Той има такава характеристика като съдържание на мазнини, което влияе върху еластичността и якостта след втвърдяване. Оптималната опция ще бъде специална пещ с средно съдържание на мазнини. Задаване на тези параметри без специално оборудване е невъзможно, но народната мъдрост ще го направи по прост начин.

  • Малко количество глина се добавя с вода. След като се абсорбира, получената маса започва да се търкаля в ръцете, като се прави глинена топка.
  • Можете да спрете процедурата, когато глината започне да се придържа към ръцете ви. Получената топка трябва да се сплеска в плоска утайка и да позволи на този продукт да изсъхне за няколко дни.
  • Получените пукнатини показват прекомерно съдържание на мазнини. Коригирайте този недостатък чрез дозиране на пясъка.
  • Ако няма пукнатини, експериментът продължава, като хвърля топката от височина 1 м. В глина с ниско съдържание на мазнини има много пясък, поради което такава топка се разтваря при удар. Цялостта на топката ще покаже нормалното ниво на масленост за тухли.
Методи за определяне готовността на сместа
Определяне готовността на разтвора

За да увеличите плътността на разтвора, трябва да добавите малко сол към него. Има случаи, когато за тези цели е използван цимент. След като проверите материала за съдържание на мазнини, пригответе самият разтвор. Глината се смесва с пясък на равни части, но глината трябва първо да бъде смляна. За това се накисва за няколко дни във вода и след това се пресява през решетка.

Независимият начин за подготовка на решението има редица значителни недостатъци, които трябва да бъдат взети под внимание. Неточностите при определянето на степента на съдържание на мазнини в глината могат да окажат влияние върху качеството на шевовете. Ако не разпознаете излишъка или липсата на мастни скали, то след изсъхване на пукнатините може да настъпи проникване на дим в стаята.

Друг аспект, който отблъсква идеята за независимо производство, е продължителността на процедурите. Ако не сте съгласни с работата, целият цикъл на готвене, включително проверка на глината, може да отнеме няколко седмици.

Работи върху зидарията на камината
Подготовката бе успешна, работата започна

Основният компонент на варния разтвор е варовит тесто. Тя е смачкана и смесена с пясък. Гипсът се добавя само ако е необходимо по време на работата по облицовката на камината. Съотношението на вар и пясък трябва да бъде от 1 до 5. Преди употреба, такова решение също трябва да бъде проверено. Когато се смесва с дървена лопатка, разтворът трябва да се придържа към единствен слой, но не и към отделни парчета. В противен случай ще трябва да добавите вода или смес.

Циментовият разтвор не изисква специални изследвания, той се приготвя от цимент и пясък, съгласно заявлението. Такова решение е водоустойчиво и силно, така че се използва при изливане на фундамент. Като се има предвид факта, че циментът се произвежда под различни маркировки, дозирането на пясък може да се осъществи в различни части. Една част от циментовия прах може да има пясък на фракция от 1 до 6.

Ако почвата в основата на основата е прекалено влажна, тогава се приготвя сложен разтвор, състоящ се от стягащи компоненти (цимент, вар) и пълнител (пясък). Методът на подготовка е доста категоричен и предполага поредица от действия.

Пясъкът се добавя към варовиковото тесто и се размесва старателно и постепенно се въвежда цимент в получената смес. За да се смеси цимента със сместа по-ефективно, първо се накисва в малко количество вода, като се получава устойчив, водоустойчив разтвор.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Мазилка на пещи със собствени ръцеМазилка на пещи със собствени ръце
Видове разтвори и смеси за зидарияВидове разтвори и смеси за зидария
За да покрием печката, ние избираме решение и самите ние възстановяваме фурнатаЗа да покрием печката, ние избираме решение и самите ние възстановяваме фурната
Chamotte глина какво е това и как се използва?Chamotte глина какво е това и как се използва?
Как да смесим хоросан за шамот и огнеупорни тухли?Как да смесим хоросан за шамот и огнеупорни тухли?
Лепило за пещи и камини топлоустойчиви, топлоустойчиви, огнеупорниЛепило за пещи и камини топлоустойчиви, топлоустойчиви, огнеупорни
Как мога да рисувам червена тухла, какъв състав да използвам?Как мога да рисувам червена тухла, какъв състав да използвам?
Как да подготвим шамот глината за полагане на пещта, как да смесим разтвораКак да подготвим шамот глината за полагане на пещта, как да смесим разтвора
Методи за приготвяне на хоросан за зидани пещиМетоди за приготвяне на хоросан за зидани пещи
Пропорции и подготовка на хоросан за полагане на тухлиПропорции и подготовка на хоросан за полагане на тухли
» » Сместа за зидария, като използвате готовата версия и направете сама себе си
© 2021 BggeHat.com