Chamotte глина какво е това и как се използва?

Шамот е изкуствен огнеупорен материал, който може да се използва както в строителството, така и в декорацията. Нека да говорим за производството и практическото приложение на шамот.

Какво е чамот глина?

Шамотът се получава от алуминиев, корунд или циркониев силикат чрез високотемпературно печене в пещ или специален барабан. След загряване до 1500 ° С, тя освобождава силикатната основа от водата и синтерова частиците, съдържащи се в основния материал, в твърда троха.

Шамот е огнеупорен материал, който се използва за строителство и декорация

Шамот е огнеупорен материал, който се използва за строителство и декорация

Тази котка с диаметър на зърното от 0.2 до 2.5 мм и е най-шамотна глина - изкуствено създаден минерален строителен материал със следните свойства:

  • Топлоустойчивост съгласно GOST 390-96 - от 1580 ° С (клас ПВ) до 1730 ° С (марка SHAK),
  • Крайната якост е 12-23 N / mm2,
  • Естественото ниво на влагата на праха е 5,
  • Усвояване на влагата - от 8 до 25 (в зависимост от технологията на производство).

Химическият състав на шамот е базиран на алуминосиликат (от 28) и силициев диоксид (до 65). В допълнение, този материал включва оксиди, желязо, калций, магнезий, калий и натрий.

Комплексният химически състав, добрата здравина и висока устойчивост на екстремни температури позволяват използването на шамот в различни области на строителството.

Къде мога да използвам шаблон?

Огнеупорната глина на базата на шлаката се използва в производството на керамика за строителството. Той произвежда тухли, смесвайки чамот с други сортове алуминий. Тогава тези тухли се използват при изграждането на камини от битови и промишлени пещи, или по-точно - техните пещи и пепелни камери.

В допълнение към тухлите, изработени от фини зрънца от чамот, се прави и закрепващ хоросан за полагане на печки. Въпросът е, че с такова решение коефициентът на термично разширение съвпада с аналогичния параметър на тухла. Ето защо, в зидарията не са пукнатини, и запазва целостта на центъра за дизайн и планираното ниво на безопасност при пожар.

Тухлите от шлифована глина се използват за изграждане на битови и промишлени пещи

Тухлите от шлифована глина се използват за изграждане на битови и промишлени пещи

Въз основа на чамот чипове могат да бъдат приготвени и гипс. А съставът от глинена мазилка може да се използва както за конвенционални, така и за огнеупорни довършителни работи, които формират топлоизолационни екрани. Такъв разтвор може да бъде измазан дори и в пещта. Тя няма да се спука като обикновена глина.

При декорация шамотът се използва при приготвянето на маси за формоване или формоване на скулптури. Съчетавайки трохи със пластификатори и пълнители, можете да получите много пластмасово решение, което отговаря на механичното и ръчното излагане. И след завършването на скулптурата, фигурата или отливката може да се изгори във фурната, като се получи керамичен продукт.

Как да подготвим хоросан за огнеупорна зидария

За всяка огнеупорна тухла в печката има нужда от около килограм разтвор за фиксиране. Обикновено чантата от 20 кг се разпръсква след полагане на максимум 30 тухли. И на куба имате нужда от поне пет такива торби (100 кг разтвор).

Приготвянето на свързващите тухли на разтвора следва специална схема. В началото се избират съдовете за смесване. Това ястие трябва да има ниски страни и дъното на възможно най-голяма площ. Идеалният вариант е котловина или стара вана.

На дъното на коритото се раздробява чамот и кварцов пясък. Пропорция на състава: 1 част глина до 2 части пясък за зидани комини и комини. Използва се за зидария печка тяло друга част: 1 част глина до 3 части пясък. Въпреки това, ако печка събира малък център, а след това се подготвят отделна структура няма смисъл, а след това използвайте съотношение 1: 2 (шамот пясък).

До окончателните обеми можете да се съсредоточите върху горното съотношение - 100 килограма на куб тухла (5 стандартни торби). И в чантите може да съдържа не чист чамот, а именно готовата смес. За такъв състав не е необходим кварцов пясък.

Освен това, както се казва в инструкцията, водата се добавя към сместа, която трябва да импрегнира сухия състав и да го покрие до дълбочината на първата фаланга на показалеца. След това коритото се оставя самостоятелно в продължение на 2-3 дни, давайки на сухата смес време за абсорбиране на влагата.



Ето защо стовар не е необходимо да прави отделни части от разтвора, както в случая на цимент и мазилка, целият обем се приготвя достатъчно бързо, за да завърши зидарията. В края на краищата, влагосъбиращото вещество ще изсъхне в рамките на два дни.

След това трябва да вземете смесител и да разбъркате разтвора до консистенцията на дебел крем. И в прекалено вискозните състави е необходимо да се добави вода, а в твърде течна смес е възможно да се добави гъст хоросан или малък кварцов пясък, напоен в отделен контейнер.

Техниката на полагане върху шкаф не се различава от подобна технология на изграждане на стени или фундаменти. Препоръчителна дебелина на фугата - не повече от 10 мм.

Как да направите мазилка на базата на шамот

Разтворите за шлайфане на пещи или стени се приготвят по подобна технология:

  1. 1. Вземете корито или друг контейнер с плоско дъно.
  2. 2. Покрийте чамотата с чанти и обикновен пясък в съотношение 2: 7.
  3. 3. Сухата смес се излива с вода и се оставя самостоятелно в продължение на три дни.
  4. 4. Към сместа се добавя Портланд цимент. В размер на 1 част цимент за 2 части чамот.
  5. 5. Разбийте разтвора със смесител за строителството, опитвайки се да получите състав на кремообразна консистенция.

След това шамотът може да се използва за няколко часа. Ето защо, за големи обеми за довършване на обекта, има няколко контейнера с напоена състав.

Приготвената мазилка трябва да се използва в рамките на няколко часа

Приготвената мазилка трябва да се използва в рамките на няколко часа

При нанасянето такава мазилка е подобна на началните състави на базата на гипс. В края на краищата размерът на шамотата може да достигне до 2,5 мм. Но пясъкът в състава се прибавя изключително фино. А пропорцията от 1: 4 трябва да се спазва стриктно. В противен случай мазилката ще загуби вискозитета си и бързо ще се счупи.

В допълнение към пясъка, към мазилката могат да се добавят допълнителни съставки. Например лепило PVA - ускорява втвърдяването на довършителния слой, който се втвърдява в естествени условия в продължение на два дни. Освен това, преди да се постави върху стената в мазилката, можете да добавите допълнителен портланд цимент със скорост от 2 килограма на чанта шамот. Също така помага за ускоряване на процеса на втвърдяване.

Но за да се увеличат силните характеристики на сместа, опитните мазилки препоръчват смесване във всяка кофа на разтвор до 150 грама обикновена сол, внимателно смесване на осолена смес със смесител. В този случай, мазилката ще бъде по-трайна.

Ако е необходимо да се постигне пластичността на шамотната мазилка, течният стъклен състав се излива в коритото с разтвор. Но количеството на добавката не трябва да надвишава 3 от обема на сместа.

Декоративна керамика на базата на шамот

Огнеупорните съединения имат висока пластичност и не оказват неблагоприятно въздействие върху околната среда и човешкото здраве. Въпреки че производството на чамот не може да се нарече екологично чист.

В допълнение, продуктите с високо съдържание на шамот не могат да бъдат изгорени във фурната. Тя запазва формата си и без температурно третиране. Ето защо, сухите огнеупорни смеси се използват не само от печки и мазилки, но и от дизайнери, които правят отливки и дори скулптури от такива състави.

За приготвянето на декоративно изделие се използва следната пропорция: шест части обикновена глина се вземат с 4 части шлаков прах. След това разтворът се накисва в продължение на няколко дни и старателно се омесва. И за отливки използвайте течна фракция, подобна на консистенция със заквасена сметана.

Леянето изсъхва в продължение на два дни. И за да се съкрати този период, лепилото PVA може да бъде смесено в крайния продукт. Но в този случай е по-добре да не се използва цимент.

За скулптурите се прави по-вискозно решение, което се прилага върху телената рамка. Ако създаването на скулптурата изисква продължителна работа с основата, смесете течната стъкла в разтвора (от 1 до 3 процента от общия обем).

Изгарянето на плочки или скулптури се извършва два дни след приключване на работата по декора. В противен случай, тяхната повърхност ще бъде сериозно повредена и размерите на продукта ще намалеят. Температурата в пещта трябва да се поддържа на 1300-1320 градуса по Целзий. В този момент шамотът започва да се стопи, превръщайки се в керамика.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да се изгради една муфелна пещ за вашия домКак да се изгради една муфелна пещ за вашия дом
За да покрием печката, ние избираме решение и самите ние възстановяваме фурнатаЗа да покрием печката, ние избираме решение и самите ние възстановяваме фурната
Как да подготвим шамот глината за полагане на пещта, как да смесим разтвораКак да подготвим шамот глината за полагане на пещта, как да смесим разтвора
Методи за приготвяне на хоросан за зидани пещиМетоди за приготвяне на хоросан за зидани пещи
Какъв вид пясък съществува?Какъв вид пясък съществува?
Класификация и характеристики на пясъкаКласификация и характеристики на пясъка
Тъй като техническите характеристики на речния пясък определят качеството на бетонаТъй като техническите характеристики на речния пясък определят качеството на бетона
Keramzitoblok размери, характеристики, приложение като стенен материалKeramzitoblok размери, характеристики, приложение като стенен материал
Видове и избор на тухли от строителни материалиВидове и избор на тухли от строителни материали
Slate и неговите характеристикиSlate и неговите характеристики
» » Chamotte глина какво е това и как се използва?
© 2021 BggeHat.com