Композиция на хоросан за подова замазка

За да се гарантира, че завършването на подовата настилка е възможно най-дълго и колкото е възможно, преди да я подготвите, е необходимо основата да се подготви правилно: повърхността не трябва да има вдлъбнатини, изпъкналости и хоризонтални разлики. Настилката може да осигури изпълнението на горепосочените изисквания.

Композиция на хоросан за подова замазка

Композиция на хоросан за подова замазка

Ако искате с всички необходими мерки за изливане на подови замазки, можете да се справите сами. Въпреки това, преди да се пристъпи към разглежданата работа, е необходимо не само да се разбере реда на приготвяне на разтвора, но и да се изследват нюансите на определяне на неговия оптимален състав в зависимост от мястото на приложение и други значими параметри.

Обща информация за състава на замазката за замазка

Процесът на подготовка на хоросан за подова замазка

Процесът на подготовка на хоросан за подова замазка

Процесът на приготвяне на хоросан за подова замазка намалява до внимателно смесване на определени компоненти в определените пропорции. Най-гъвкавите и често използвани са смеси на циментова основа: те не се страхуват от влага, което ви позволява да налеете подобни решения във всякакви помещения.

Циментов разтвор

Циментов разтвор

Основният недостатък на циментовите разтвори е тенденцията за свиване, което е доста голямо. Ето защо, ако разтворът е слабо смесен и поставен в тънък слой, повърхността вероятно ще бъде покрита с пукнатини. За да се предотврати нанасянето на крекинг, е използвана армировъчна мрежа. Освен това в разтвора могат да бъдат включени специални усилващи компоненти.

Съставът на циментовата замазка за пода е показан в следната таблица.

Таблица. Композиция на хоросан за подова замазка

Компонент на функцията
циментОснова на състава за подова замазка. Отговаря за силата и други значителни характеристики на изпълнението на пълненето.
пясъкПо принцип се използва внимателно измит пясък. Изпълнява функциите на фин агрегат. Използвайте строителен пясък строго не се препоръчва - замазката ще бъде изключително ниско качество.
Полипропиленово влакноИзползването на този компонент ви позволява да постигнете максимално качество на замазката. Материалът помага да се намали сериозността на основния недостиг на циментови съединения - пластмасовото свиване. Освен това влакното допринася за здравината и живота на замазката.
Професионалните строители силно препоръчват използването на полипропиленови влакна за подготовката на замазки. Въпреки че това ще доведе до известно увеличение на разходите за работа, но повърхността с почти 100 вероятност няма да бъде покрита с пукнатини.
омекотителПодпомага повишаването на пластичността на готовата смес, което прави възможно полагането на по-малко вода и увеличаване на наличния живот на сместа средно до 8-12 часа.
вода

При избора на пропорциите на замазката за замазка е необходимо да се вземат предвид особеностите на работата на помещението, в което ще се извърши довършителната работа. Например, ако подът е подложен на големи натоварвания и силно механично напрежение, се препоръчва да се вземат 1 част цимент и 3 части пясък за приготвяне на разтвора. При това съотношение, замазката ще бъде достатъчно силна и надеждна.

Пропорциите на решението зависят от целта на помещението

Пропорциите на решението зависят от целта на помещението

Най-общо, съставът на сместа може да се регулира чрез намаляване или увеличаване на съотношението на компонента. Но е важно да знаете, че ако съдържанието на пясък е намалено, силата на замазката също ще намалее - подобно покритие бързо ще се счупи, ще загуби своята производителност и ще се срине.

Повърхността може да се счупи, ако в сместа има твърде малко пясък

Замазката може да се счупи, ако в сместа има твърде малко или много пясък

За жилищни помещения с ниско и средно натоварване, разтворите обикновено се състоят от 1 част цимент и 4 части пясък. Броят на другите компоненти се избира практически за получаване на смес от нормална работна плътност или в съответствие с препоръките на производителите. Този състав ви позволява да получите доста висококачествено решение за полагане на замазка. Същевременно към сместа не може да се добави твърде много пясък, защото поради това параметрите на якост на покритието ще бъдат нарушени и изливането ще се срине доста бързо.

Що се отнася до подсилващите влакна, той се добавя в количество от около 0.6-0.9 kg за 1 m3 от готовия разтвор. Необходимият дял на пластификатора трябва да бъде посочен поотделно - тези производители предоставят информация в инструкциите за своите продукти. Вода, ако следвате посочените пропорции на други компоненти, ще трябва да добавите около 15 литра на всеки 50 кг цимент.

FIBRAR-Фибростъкло от полипропилен

FIBRAR-Фибростъкло от полипропилен

Пластификатор за бетон Плитонит

Пластификатор за бетон Плитонит

В допълнение към циментовите замазки често се използват специални гипсови разтвори. Като правило, те се използват за премахване на малки неравности при условия, при които няма време да се изчака пълното втвърдяване на циментовата замазка. Анхидридните смеси могат да се поставят в тънък слой и да изсъхват средно за 1-3 дни, което значително улеснява и ускорява процеса на работа. Единственото ограничение: гипсовите замазки не са подходящи за помещения с висока влажност.

Ако е необходимо, както цимент, така и гипсови съединения могат да бъдат закупени вече в готовата форма, с всички необходими пластификатори и други добавки. Често производителите въвеждат в смесите си специални модификатори, които подобряват различните свойства на замазката, като например увеличават неговата течливост и улесняват процеса на полагане. Въпреки това, за да закупите готови смеси, при всякакви обстоятелства ще е необходимо да отделите повече пари, отколкото да закупите оригиналните компоненти поотделно и самостоятелно да подготвите решението.

Добавки в бетона

Добавки в бетона



Изборът на пропорции зависи от марката на суровините и готовия състав

Определете най-оптималното решение за пода, е необходимо, на първо място, да се съсредоточи върху марката на индекса на цимент и крайният разтвор необходимите печати - толкова по-последната фигура, толкова по-силно и по-трайно ще вържеш. Информация за тези точки е дадена в следващата таблица.

Таблица. Пропорциите на разтвора за замазка

Марка на използвания циментСъдържание на основните съставки
6001 дял цимент, 3 части пясък300
6001 дял цимент, 4 части пясък200
5001 дял цимент, 2 части пясък300
5001 дял цимент, 3 части пясък200
400равни дялове на цимент и пясък300
4001 дял цимент, 3 части пясък150
300равни части пясък и цимент200
3001 дял цимент, 3 части пясък100

Важно! За запълване на замазката е препоръчително да не се използва смес от минохвъргачки под M150 - може да не оцелее. В повечето случаи се използва смес от М200 в домашното строителство.

Изчисляване и приготвяне на разтвора

Необходимо е правилно да се определи броят на необходимите компоненти на сместа преди доставката им на строителната площадка

Необходимо е правилно да се определи броят на необходимите компоненти на сместа преди доставката им на строителната площадка

При изчисляване на необходимото количество хоросан за изливане на замазки, следвайте последователността по-долу:

  • определете необходимия обем на хоросана. За тази цел измервайте площта на пода и умножете получената стойност по дебелината на монтирания слой. Например, площта на вашия етаж е 30 м2 и запълнете замазката с дебелина 7 см. В този случай ще ви трябва: 30x0.07 = 2,1 м3 разтвор;
  • определете точното количество цимент и пясък. Например, предпочитате смес, която включва 1 част цимент и 3 части пясък. В този пример се нуждаете от около 0,53 m3 цимент и 1,57 m3 пясък. Кубичният метър от цимента тежи около 1,3 тона, затова ще ви трябва: 1,3х0,53 = 690 кг цимент.

Горното изчисление ще ви помогне да определите точното количество съставки за изливане на замазка в определено помещение.

След като изчислите и купите необходимото количество съставки, започнете да приготвяте разтвора за замазката, като запомнете, че смесването на сухи и течни компоненти трябва да се извършва в различни контейнери.

Разтворът се приготвя в следния ред:

  • Циментът се смесва с пясък в съответствие с избраните пропорции. Смесването трябва да бъде колкото е възможно по-задълбочено. Можете да направите това ръчно, но е по-добре да използвате специални помощни средства, например, бормашина с подходяща дюза или конструктивен миксер -

    Смесете сух пясък и цимент

    Смесете сух пясък и цимент

  • в друг чист резервоар водата и избраният пластификатор се смесват. Количеството на пластификатора е посочено в инструкциите на производителя. Средно 50 кг цимент отнема около 190-200 г пластификатор. Водата обикновено се добавя в количество от 1/3 от теглото на цимента. При поискване от страна на потребителя,

    Добавяне на пластификатор

    Добавяне на пластификатор

  • смесете течни и сухи съставки. Сухата смес постепенно се добавя към контейнера със смес от течни компоненти. Това трябва да се извършва бавно и постоянно да се разбърква разтвора. Невъзможно е да се налива вода в сухия разтвор: поради това се образуват практически немоторни бучки.

    В контейнер с течност, която заспива, сухи компоненти

    В контейнер с течност покриваме сухите компоненти

Решението е готово. Сместа ще бъде доста вискозна. По-трудно е да се прилагат от течните формулировки, но вероятността от пукнатини в този случай е значително намалена.

Натриев разтвор

Натриев разтвор

Можете да започнете да изливате замазката. За да се предотврати напукване на разтвора по време на сушенето, експертите препоръчват редовно намокряне на повърхността с вода.

Сега знаете какъв е съставът на разтвора на подовата замазка и как правилно да се подготви миксът за изграждане на основата. Следвайте получените препоръки, спазвайте разпоредбите на технологията за полагане на замазката и ще получите най-висококачествена, гладка, монолитна и трайна повърхност.

Успешна работа!

Видео - Композиция на хоросан за подова замазка

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изчисляване на пясъчен бетон за композиция на подово покритие и нанасяне на смеси, оптимизиране на…Изчисляване на пясъчен бетон за композиция на подово покритие и нанасяне на смеси, оптимизиране на…
Полусухи подова настилка със собствени ръцеПолусухи подова настилка със собствени ръце
От какво и как да се подготви циментово-пясъчен разтворОт какво и как да се подготви циментово-пясъчен разтвор
Как да напълните подовата замазкаКак да напълните подовата замазка
Бетонна подова замазкаБетонна подова замазка
Укрепване на подовата замазкаУкрепване на подовата замазка
Съотношението на хоросана за подовата замазкаСъотношението на хоросана за подовата замазка
Как да подготвим подовата замазка за професионалистиКак да подготвим подовата замазка за професионалисти
Разбираме как да направите подова настилка със собствените си ръце основните етапи на технологиятаРазбираме как да направите подова настилка със собствените си ръце основните етапи на технологията
Прогресивно и бързо механизирано подово покритиеПрогресивно и бързо механизирано подово покритие
» » Композиция на хоросан за подова замазка
© 2021 BggeHat.com