Основни характеристики на бетона

Това ще бъде строителна смес като бетон, за това какви са бетонните характеристики на различните марки. Много е важно да знаете всичко за този строителен материал, защото то е в основата на всеки процес на изграждане. И за да знаете какво трябва да бъде бетонът за изпълнение на различни строителни работи, важно е да не бъдете заловени в капан.

Таблица на пропорциите на компонентите за бетон

Пропорции в таблицата на компонентите за бетон.

Желанието да направите ремонт, да построите селска къща, да построите руска баня или вила на вашия собствен обект за почивка - всички тези цели обикновено са свързани с приятни очаквания. Но всъщност процесът на строителство или ремонт не е толкова романтично събитие, колкото изглежда. Разбира се, можете да се предпазите от всички тези проблеми, като поверите строителни и ремонтни работи на група професионалисти по този въпрос, но такива хора не винаги са честни. Много строители, в допълнение към официалната си заплата, се опитват да спечелят доста пари, купуват по-малко качество и по-евтини строителни материали. И за да се случи това, собствениците трябва да знаят всички характеристики и различия на различните марки строителни материали.

Състав на самия материал

Схема на макроструктурите на бетона

Схема на макроструктурите на бетона.

Готовата за използване бетонна смес е маса, състояща се от четири основни съставки, като например:

  1. Пясък.
  2. Натрошен камък.
  3. Течността.
  4. Цимент.

Всички тези съставки, за да се създаде решение, се смесват в определени, ясно проверени пропорции. Точно тези пропорции са определящ фактор за идентифициране на класа и бетона. Важни са и различните химически добавки и пластификатори, добавени към разтвора, за да се даде на крайния дизайн важни експлоатационни характеристики. Формулировката на решението, според която се определя неговата марка и клас, се регулира от държавните стандарти.

Пълнители: основни характеристики

Сравнителни характеристики на основния бетон

Сравнителни характеристики на основния бетон.

След като се запознаете с компонентите на композицията, можете да зададете навременен въпрос, но защо в бетонния чакъл с пясък? Както всеки, който някога е срещал строителни работи, знае, цимент с вода създава маса, която след сушене се превръща в доста силен продукт. Но циментовият камък е много крехък и е склонен да напуква и потъва. Компонент като пясък с чакъл, цимент камък ще придобие особен скелет които заемат голяма част от натоварването, упражнявано върху бетон продукта, и омекотяват напрежение по този начин предотвратява всякакви неприятни ефекти. Освен факта, че чакъл и пясък, има положителен работни параметри, те правят сместа по-евтино, защото актът също като пълнител.

Раздробеният камък в разтвор играе важна роля. Тази съставка на състава трябва да има сила, която е два пъти по-голяма от плътността на самия разтвор. Такива характеристики на пълнителя са необходими, за да се запазят всички характеристики на бетона и да се предотврати процесът на деформация на продукта, докато бетонът придобива сила. Факт е, че циментовият камък достига обявеното ниво на якост само за половин година и през цялото това време дизайна трябва да запази формата си.

Видът на пълнежа, като развалините, се избира в зависимост от това кои марки принадлежи към решението. Има следните видове пълнители:

  1. Варовик.

Силата му е 500-600. Такъв пълнител е компонент на бетона от степени М350 и М100.

  1. Чакъл.

Средната якост на този материал е равна на 800-1000. Този пълнител се счита за силен, практичен и най-често използван при създаването на бетон. Това са тези параметри, които правят този вид пълнител популярен компонент на решения, използвани в жилищното строителство, поради малкия размер на чакълните фракции и относително ниското ниво на радиоактивна опасност. Такъв компонент може да се намери при формулирането на степени на разтвор до M350.

  1. Гранит.

Материал със завидна здравина, което прави гранит важен компонент за тежки бетонови смеси. Нормативните документи ясно посочват използването на този вид пълнител при изграждането на пътища и магистрали.

Разлики в класа на марката

Бетонови смеси и изисквания за тях

Бетонови смеси и изисквания за тях.

Основните свързващи компоненти на бетона са такива съставки като цимент и вода. Това се дължи на тяхното присъствие, че разтворът изглежда като хомогенна маса. Основните характеристики на решението, етикетирането и класификацията директно зависят от това дали тези компоненти се състоят от тези компоненти на разтвора, по-точно от циментовия прах. Това е марката цимент, която има решаващо влияние върху такъв показател като силата на бетона.

За решаване на вътрешни проблеми на строителството, подходящи са решения с цимент на марката от M300 до M500. Формулировката на разтвора в обща форма е, както следва:

  • груб фракционен пълнител 4/10;
  • пресяван пясък 6/10;
  • течност от 1/10;
  • циментно брашно 3/10

Представените пропорции са приблизителни показатели, при решения, принадлежащи на различни марки, тези цифри могат да бъдат променени.



Основният показател при избора на марка на решение за решаване на този или онзи проблем е преди всичко сила, но други характеристики имат значителна стойност, тъй като изборът е направен в полза на материала клас, които ще се справят с очакваните условия на работа и в същото време да се реши задачата.

Високотемпературен бетон

Високотемпературен бетон.

В ценоразписа на магазина, когато маркирате бетона, можете да се срещнете с обозначението на буквите, както и с фигури, които на пръв поглед изглеждат напълно неразбираеми. Но всички те са основните характеристики и свойства на композицията, основното е да се научим как да ги четем правилно.

Има много марки бетон, и всички те отговарят на границата от M100 до M800. Фигури след буквата "М" - това е индекс на якост, измерен в kgf / cm2.

След като обозначението в скоби посочва класа на материала след главната буква "B", този индикатор е гарантираната стойност на якостта на материала с грешка +13. Ако строителството се извършва съгласно завършената проектна документация, изпълнена в съответствие с нормите и правилата, тогава проектът със сигурност трябва да съдържа информация за коя марка бетонна смес трябва да се използва при производството на строителни работи.

Подобен параметър като устойчивостта на замръзване на състава на предложената марка не е абсолютно трудно да се определи. Броят на циклите на замразяване-размразяване, без деформация на продукта, посочен в непосредствено маркировката след буквата "F", и тази стойност на индекса е от 20 до 1000. За да увеличите тези производители индикаторни допълват смес добавки, които повишават устойчивостта на бетона за температурни режими. Често замръзване хидрофобни състави използвани вид на цимент, но повишена устойчивост на замръзване може да повлияе неблагоприятно на силата. При руски метеорологични условия марките с производителност F100-F200 са подходящи.

Бетонът е много важен показател като вода пропускливост защото течността прониква в продукта микропукнатини може значително по време на замразяване да се разширява и образува сериозни пукнатини, намаляване на силата и износоустойчивост.

Този индикатор за маркиране е означен със стойността на индикатора "Wo", който може да има стойности от 2 до 20. Такъв индекс показва съпротивлението на състава на течност под налягане. Производителите, за да повишат устойчивостта, добавят към състава, както и в предишния случай, хидрофобен прах от цимент. Колкото по-високо е хидравличното съпротивление на материала, толкова по-малко са проблемите за строителите с хидроизолация и ограждане на конструкцията от въздействието на подпочвените води. Но трябва да се каже, че такива съединения имат много по-голяма стойност.

Съществува и такъв показател като мобилността на бетон, обозначена с буквата "P". Този индекс варира от 1 до 5. Така например идеалният състав за създаване на основата ще бъде бетон M350 (B25) с подвижност P2-4. Тези параметри на мобилността са идеални за създаване на твърди монолитни структури.

Някои особености при прилагането на решение от различни марки

Публичните и популярни марки на този строителен материал са M100-250. Такива състави се използват като универсален материал се използва като спомагателен разтвор на препарат за пълнеж работи за създаване на монолитни конструкции, както и за полагане на усилващите пръти и така нататък. G. обществени Такива марки имат ниски якостни характеристики и пълна липса на специфични добавки.

За производството на строителни работи в строителството на жилищни съоръжения, най-компетентни да използват смеси от степени M 300-400.

Те демонстрират отлични практически характеристики и свойства, а тяхната цена е доста достъпна за съвременния потребител.

Знакът на бетон, наречен тежък, М500, за да се срещне в продажба, е доста труден. Този материал е доста капризен, но в същото време е възможно най-силен. Работете с него само професионалисти с богат опит в строителството. Използването на този знак е необходимо само при издигането на обекти със специално предназначение или обществено значение.

Как да определите марката на композицията?

За да се уверите, че поръчаният материал е приведен на строителната площадка, е необходимо да отделите малко ценно време и да излеете няколко форми под формата на кубчета. На няколко места пробийте сместа с армировка, за да оформите кухини.

Полето за това как сместа ще изсъхне в продължение на 7 дни, може безопасно да се пренесе в лабораторията, за да се определи качеството и марката на бетона.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Газирани бетон или газ силикат какво е по-добре за изграждане на частна къщаГазирани бетон или газ силикат какво е по-добре за изграждане на частна къща
Фактори, влияещи върху издръжливостта на бетонната конструкцияФактори, влияещи върху издръжливостта на бетонната конструкция
От наемане на специално оборудване до вашата мечтана къщаОт наемане на специално оборудване до вашата мечтана къща
Конкретни пропорции за основаКонкретни пропорции за основа
Ремонт на апартаменти от професионалисти е комфорт и комфорт във вашия домРемонт на апартаменти от професионалисти е комфорт и комфорт във вашия дом
Характеристики и качествени характеристики на бетона m300Характеристики и качествени характеристики на бетона m300
Как да направите ремонт в апартаментаКак да направите ремонт в апартамента
Как да започнете качествен ремонт в стаята?Как да започнете качествен ремонт в стаята?
Какъв конкретен е необходим за фондацията?Какъв конкретен е необходим за фондацията?
Как да изберем подходящите строителни материалиКак да изберем подходящите строителни материали
» » Основни характеристики на бетона
© 2021 BggeHat.com