Приготвяне на тухли вкъщи

При построяването на къща, плевня, удължение, изба, вила или беседка, определено ще ви трябва тухла. Това е удобен строителен материал, той не измива, не гори, не прекъсва, има дълъг експлоатационен живот. Често тухлите се затоплят извън къщата и навеси. Този материал обаче е доста скъп. И тогава има една възможност - производството на тухли в къщи. Това не е трудно, но за качествен резултат трябва да знаете пропорциите и точното време на всички необходими операции. За да направите червена тухла, трябва да изпълните следните операции:

Видове и цели на тухли

Видове и цели на тухли.

  • подготовка на суровини;
  • образуване на суровини;
  • сушене на бъдещата тухла;
  • печене тухла с производството на фурната.

Тъй като тухла е червена, затова е необходима глина за нейното производство.

Предварителна подготовка на суровините

Тухлени характеристики

Характеристики на тухли.

За да направите тухла трябва глина със средно съдържание на мазнини. Процентът се определя, както следва: един килограм суровина се накисва във вода и се довежда до такава консистенция, че престава да се придържа към ръцете. Направена е малка топка и кръг. На сянка, изсушава се няколко дни и след това се проверява. Ако на повърхността на фигурите има пукнатини с различни размери, суровините трябва да бъдат обезмаслени. И ако фигурите не са напукани, тогава трябва да хвърлите топката на височина от приблизително 100 см. Ако остане непокътната, тогава глината е наред с дебелината на глината. И ако не, процентът на съдържанието на мазнини е твърде малък.

Обикновено една тухла е направена от чиста глина. Но много често се добавят частици, които ще се изгорят, ако се извършва изстрелване. Тя може да бъде много малка слама, слънчогледови люспи, торф и дървени стърготини. Но трябва да се уверите, че всички парчета добавки са не повече от 2-5 мм. Не допускайте влизането на хоросан за тухлени почва, малки камъчета, всякакви отпадъци и карбонат. Трябва да се помни, че пясък в сместа не трябва да бъде повече от 4-5, а добавки под формата на дървени стърготини и торф - не повече от 19-21.

В големия, широк и плитък контейнер се изсипва вече смачкана глина, смесена с добавки. Постепенно изсипва се вода, докато сместа не събира напълно вода. След това тя е покрита с филм или парче плат, намокрено с вода.

След 3-4 дни разтворът трябва да се провери за качеството на втвърдяване. За тази процедура вземете парче глина и се завийте в наденицата около приблизителната дебелина на палеца. Този колбас трябва да бъде завинтен върху стъклена бутилка. Ако ръцете и бутилката не са залепени и напукани, тогава сместа е готова.

Формиране: характеристиките на процеса

Тухлена производствена линия

Линия за производство на тухли.

За следващата операция трябва да направите мухъл. Тя може да бъде метална или дървена. С дъното и без него. Формовите плоскости имат нужда от 20 мм. Но метални листове - 3 мм.

При сушенето глината намалява. Следователно, за да се получи стандартна тухла, размерите на матрицата трябва да надвишават:

  1. Височина: стандартна - 70 мм, форма - 80 мм.
  2. Ширина: стандартна - 130 мм, форма - 140 мм.
  3. Дължина: стандарт - 270 мм, форма - 290 мм.

За удобство струва да направите форма на писалка.

На дървени материали, на метален плет или заваряване. Удобна форма без дъно. Намира се върху дървена основа, поръсена с малък слой пясък. Вътре се излива глина, постепенно се набива.

Възможно е да се направи тухла с пробиващи дупки, така наречената цепка или кухина. За тази цел ще бъде необходима допълнителна решетка с отвори със същия диаметър като ядрото и всъщност самата сърцевина. В матрица с уплътнена глина се полага решетка и се вкарва сърцевина с шест бутала. След това сърцевината се премахва. Формата се повдига и едва след това решетката се отстранява. Ако мухълът е с дъното, тогава пясъкът се излива и хаванът се залага. Натъпкана и извадена форма.

Сушене: практически препоръки

Размери на стандартните тухли

Размерите на стандартните тухли.

Сухите заготовки трябва да са на температура не по-ниска от 10 градуса по Целзий. Този процес отнема до две седмици. За да изберете мястото на сушене, трябва да се обърнете много отговорно. Тя трябва да бъде платформа на ниво. Желателно е да се вентилира, но със защита от външни стимули.

Стената от тухли трябва да бъде защитена от пряка слънчева светлина и дъжд. Най-добре е да поставите стека в полиетиленови торбички, като изливате всеки ред със сух речен пясък или дървени стърготини. Горните тухли изсъхват по-бързо.

След като сушенето приключи, средната тухла се отстранява и се разделя на половина. Суха тухла в същия цвят. Ако има тъмни петна, тогава суровите хора все още трябва да изсъхнат.

Печене: Акценти

Схема на пещ с много пещи и свиване на сурови тухли за изгаряне на въглища

Схема на пещ с много пещи и свиване на сурови тухли за изгаряне на въглища.

Качеството на бъдещия строителен материал зависи от правилното печене и доброто печене - от правилно сгънатата пещ. По принцип пещта е различна: газ, електричество и въглища. Разбира се, газова фурна у дома не е лесно да се създаде и това е опасно. Но електрически или въглища може да бъде. Електрическите фурни са плод на фантазията на майстора. За да направите това, ще ви трябва:

  • желязна кутия с дебелина на метала около 2-3 мм;
  • тръби за размерите на кутията с диаметър 15 mm;
  • базалтова вълна;
  • ламарина с дебелина 1-2 mm;
  • влакнести огнеупорни или шлакови тухли;
  • огнеупорна зидана смес;
  • цимент;
  • хромирана тел или завършена спирала;
  • керамична плоча;
  • превключвател с 5 контакта;
  • дебел кабел;
  • подсилен изход.

Кутията за фурната може да служи като стара перална машина или просто желязна кутия под формата на паралелепипед за печене. Тя трябва да бъде поставена от тясната страна, така че една от дългата страна служи като врата. Вратата е изрязана. За еластичност на дъното отвън, тръбите и краката са заварени. От вътрешната до долната част също трябва да заварявате тръби, две по краищата и една по средата.

Таблица на суровата смес за производството на силициев диоксид

Таблица сурова смес за производството на тухли от силициев двуокис.

Вътре в кутията между тръбите се полага памучна вата и се покрива с ламарина. Chamotte тухла е необходимо светлина. Има и тежка, но не се вписва тук. Те трябва да бъдат нарязани и пригодени един към друг. Комбинирайте огнеупорната смес с цимент в съотношение 2: 1 и направете разтвора във вода. На долния лист от желязо се намират редици тухли с разстояние не по-голямо от 0,5 см. На страничните стени се полага слой от памучна вата и ламарина.

Стените на тухлите се издигат и таванът се отстранява. На стената, където се предполага, че вратата е заварена. На листа от желязо, който е отстранен, по краищата от страната на пещта, тръби или ъгли са заварени. Полагат се базалтова памучна вата, железен лист и шлакови тухли. Вратата е поставена под печката. Отворите за достъп до въздуха са пробити на горната и страничните стени.

Сега в пещта е необходимо да изрежете канали с дълбочина около 1 см. В тях са поставени спирали. Всички те са изведени на един възел върху керамичната плочка, закрепена към стената. И на тази плочка вече трябва да има ключ. Свързването трябва да се извършва съгласно всички електрически изисквания. Можете да се обадите на специалист.

Заключителни моменти на работа

Сега фурната трябва да изсъхне. За няколко седмици тя трябва да бъде оставена настрана, само понякога се появява и половин час свързва спирали. Когато е изключено, това означава, че фурната е готова за изгаряне. Една спирала се включва. Първоначалната температура е 160-210 градуса. След два дни температурата трябва да се повиши до 1000 градуса. Изключете фурната до края на процедурата. При високи температури тухлата става оранжево. След 5-6 дни спиралите постепенно се изключват. Наведнъж не можете, защото тухлите трябва да се охладят равномерно. Когато всичко това ще бъде изключено и външната печка ще се охлади, не е възможно да се отвори вратата още 4-5 часа.

Готовата печена тухла се проверява по следния начин: с чук леко потупайте в средата на бара. Ако звучи звънене, тухла е готова. И ако не, или то се разпада, това означава, че нещо е направено неправилно и този материал е добър само за фундамент или вътрешна конструкция. А при разделянето на правилно изгорената тухла няма да има промени в структурата или цвета.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изграждане на история за развитие на тухли и ключови типовеИзграждане на история за развитие на тухли и ключови типове
Правилният избор на тухли за къща е гаранция за нейното качествоПравилният избор на тухли за къща е гаранция за нейното качество
Огнеупорни тухлиОгнеупорни тухли
Как да поставим стенаКак да поставим стена
Пълни тухлени характеристики и методи на производствоПълни тухлени характеристики и методи на производство
Предимства на тухла като популярен строителен материалПредимства на тухла като популярен строителен материал
Как да изберем облицовъчна тухлаКак да изберем облицовъчна тухла
Как да изберем тухла за изграждане на печка или каминаКак да изберем тухла за изграждане на печка или камина
Как да разпознаете дефектна тухла?Как да разпознаете дефектна тухла?
Предимства на изграждането на къщи от тухлиПредимства на изграждането на къщи от тухли
» » Приготвяне на тухли вкъщи
© 2021 BggeHat.com