Камината печки със собствени ръце

Днешните вградени камини се използват не само като елемент за отопление на дома, но и като добра декорация на интериора на къщата. Според историческите данни инсталирането на камина е много популярно в периода преди нашата ера, когато хората се научили да съхраняват огъня в домовете си. Днес те се използват като добра възможност за подобряване на атмосферата на комфорт в къщата, а възможността за свързване към отоплителната система разшири възможностите за поставяне на камина. Сега не е нужно да харчите пари за закупуване на нова камина - това е напълно възможно да го направите сами.


Камини с отворена камина


камина камина

Използването на камини с отворена камина не изисква вземане на въздушни маси от съседни помещения. При избора на отворен тип камина трябва да се осигури противопожарна безопасност. Това ще отнеме много време, тъй като изискванията за пожарна безопасност обикновено са високи. С всички нюанси, описани по-горе, отворена пещ позволява на стаята да се затопли добре, без да я прегрява едновременно.


Камини с затворен огън


Използването на тези камини е свързано с желанието да се използва като допълнителен източник на топлинна енергия. Предимството на използването на камини със затворена камера е, че такова устройство позволява по-ефективно използване на получената топлинна енергия. Откритата камина никога няма да може да надмине затвореното ниво на ефективност - в някои случаи може да достигне 75 процента - ако се създаде добра камина, ефективността може дори да надвиши тази цифра. Основното е да се използват материали, които могат да натрупват топлина добре в процеса на създаване на пещ. Вратите трудно могат да бъдат създадени самостоятелно, затова е най-добре да отидете на строителния пазар и да закупите топлоустойчиви стъклени врати. Като правило, те могат да издържат на температури над 800 ° С. Начините за поставянето им на повърхността на камината също са различни.


Проектиране на бъдеща камина преди изграждането


За да създадете правилно камина, първо трябва да помислите къде да го инсталирате и какви измерения трябва да има. Не забравяйте, че камината се нуждае от собствен комин, който се намира точно над пещта. Също така помнете как да огънете каменни вложки. В процеса на проектиране маркирайте местата, където ще бъде инсталиран амортисьорът, който отделя комина от пещта и дупката за по-нататъшно отстраняване на сажди. Обикновено за такива цели се използва плъзгаща се врата. Тя е прикрепена към основата с помощта на пиано. Плюс използването на бримки като закотвяне е, че с отворен капак дизайнът на стаята няма да бъде развален. (Виж също: Малка камина със собствени ръце)



Моля, обърнете внимание: Средните домашни камини тежат най-малко половин тон. В резултат на това, когато проектирате, трябва да решите на добра основа. Ако не сте планирали да поставите камина в новопостроена къща, дори не сте планирали облицовката на пещта с камина с жироскоп, но сега трябва да го инсталирате, препоръчва се да се консултирате с архитектите. Възможно е, когато инсталирате нова камина, ще трябва да укрепите носещите конструкции.



Подготовка на основата и монтаж на камината


Независимо от каква камина сте решили да построите, е необходимо да използвате чугунена пещ. Изграждането на конвенционална тухлена пещ не е практично, тъй като една гола тухла не може да задържа топлина толкова дълго, колкото чугун.

Не инсталирайте чугунена пещ на неподготвена основа - ще трябва да изградите здрава основа. Тук можете да направите два начина - инсталирайте камина директно върху основата или изградете малък тухлен пиедестал, който ще предпази пещта от въздействието на температурите. Изборът на този или на този метод директно зависи от дизайна на помещението и материала, от който са направени носещите стени. Ако това са дървени стени, ще бъде необходимо допълнително да ги предпазим от въздействието на огъня с помощта на топлоустойчиви елементи. (Виж също: Как да направите желязна камина със собствените си ръце)



След като изберете мястото, където ще бъде разположена домашната инсталация на камина, първо трябва да направите основа от циментова замазка, след като поставите хидроизолационния слой. За да се създаде надеждна замазка достатъчно за 30 мм, както и за монтаж перфектно прилягаща метална мрежа.

Ако предпочитате пиедестала, просто трябва да помислите за неговия дизайн, да създадете циментова каша и да я построите. Като основа на пиедестал може да има тухлен, агломериран блок и друг подобен материал.

Независимо от това, от което е направена основата за пещта, преди монтирането на основата му е монтиран слой от изолация - азбестов картон с лист от покривна желязо. (Виж също: Полагане на ъглова камина със собствените си ръце)


облицовка


Обикновено облицовката на камина с вашите ръце може да се извърши по следните начини:



  1. Мазилка. Това е най-лесният начин да завършите вградените камина. Мазилката трябва да се извършва на два етапа. Първо, върху повърхността се нанася течен разтвор и след това се използва по-дебел, тесто-подобен слой мазилка, който след това се изравнява със специален флоат. Идеалната дебелина на гипсовия слой е 5 сантиметра. След като повърхността изсъхне, може да бъде боядисана.

  2. Облицовка с гипсокартон. Първоначално инсталирани дървени греди, чието съчетание води до появата на силна рамка. След това е необходимо да се фиксират гипсовите плочи. Съединенията се затварят със специална лента.

  3. Облицовка с плочки. Изправянето към този метод се извършва на етапи, отдолу нагоре. Плочките са закрепени със специален мастик, устойчив на високи температури. В този случай е важно да се създадат същите шевове между плочките. Подравняването се дължи на използването на права лента. Докосвайки определени редове, плочката се изравнява.
  4. (Виж също: Проста камина със собствените си ръце)
  5. Облицовани с тухли. С помощта на тухлена облицовка, камината с камина получава завършен вид. Гладка и правилна от геометрична гледна точка шевовете са основата за създаване на подходяща тухлена облицовка. При избора на този метод на облицовка е много желателно да се използват топлоустойчиви тухли, въпреки че можете да се ограничите до конвенционалните, ако не планирате да използвате камината много често.


с лице към камината пещ със собствените си ръце


Монтаж на комин и вентилация


Като комин се използва метална тръба или ръкав. Инсталацията започва с факта, че тръбата се нарязва на необходимите размери. Той се фиксира към чугунната втулка, с помощта на пробити фитинги в самата тръба или с помощта на широка скоба за маркуч. Другият край на комина се отстранява или до началото на тухлената комин или до самия край. Изборът на тази или на тази опция зависи само от предпочитанията на собственика на къщата.



Забранено е! Тъй като има ограничения за отклонението на комина от вертикалата, те в никакъв случай не могат да бъдат нарушени. Ако коминът е висок до пет метра, ъгълът на отклонение не трябва да надвишава 45 градуса. Ако коминът е с височина повече от пет метра, ъгълът не трябва да надвишава 20 градуса.



данни


Независимото създаване на пещ за камина е истинско начинание. Като разполагате с целия комплекс от инструменти и материали, можете да създадете камина с всяка конфигурация. Изграждането на камина с вашите ръце не е толкова трудно. Не забравяйте да осигурите нормални условия за създаване на собствена камина - оптимално местоположение, здрава основа, мощна рамка (ако използвате гипсокартон), внимателен дизайн на комина и внимателен дизайн на отоплението. Това е комплексът от условия, които ще направят възможно създаването на красива камина.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Плюсове за живот извън градаПлюсове за живот извън града
Камина в страната със собствени ръцеКамина в страната със собствени ръце
Каква камина е най-добраКаква камина е най-добра
Камини във вътрешността на селска къщаКамини във вътрешността на селска къща
Камини печкиКамини печки
Как е разположена камината с топлообменник, как да я използвате правилноКак е разположена камината с топлообменник, как да я използвате правилно
Как да изберем камина с дърва за изгаряне на дърваКак да изберем камина с дърва за изгаряне на дърва
Как да изберем правилната каминаКак да изберем правилната камина
Инсталиране на електрическа камина със собствените си ръцеИнсталиране на електрическа камина със собствените си ръце
Използването на ъглови печки-камини за отопление вилиИзползването на ъглови печки-камини за отопление вили
» » Камината печки със собствени ръце
© 2021 BggeHat.com