Защо зимата дръпнете в камината повече, отколкото през лятото, причините за появата на обратен сцепление

Всеки от нас многократно е чул предупреждения, че независимото изграждане на камини и печки може да се провали поради липсата на нормално изтегляне на дим от помещенията. За да работите с фурната, камината, колоната или котела, е необходима добра тежест в комина или вентилационната тръба. Грешките в конструкцията могат директно да повлияят на тягата, което ще доведе до нарушение в нормалния режим на работа на устройството.

Възникват много въпроси за сцеплението. Оказва се, че в някои неотложни случаи ние сме в състояние бързо да се повлияе на процеса на горене, но за нашите манипулации не са хаотични, помислете за причините за натиск от гледна точка, в която се описва, за да ни наука като физика.

Тихо горящо дърво в камина
Изключително горещо дърво

Причини за сцепление

За много време сме забелязали, че топлият въздух се издига, а студът се смята за по-тежък, това ни е било преподавано в началните класове. В паметта за дълго време имаше експеримент с три свещи, които бяха подредени на различни височини от леко отворената врата в стаята. Пламъкът на горната свещ беше отклонен от стаята, а долната - в стаята. Този опит доказва, че потокът от студен въздух идва отдолу.

Но причината, поради която топлият въздух се издига, не всеки може. Често можете да чуете фразата: "топъл въздух е по-лек от студ". Как да го разберем? В края на краищата въздухът може да се разглежда в различни обеми. По-правилно е да се каже, че плътността на топъл въздух е по-голяма от студената. Това е причината за появата на сцепление.

Не забравяйте, че широко разпространеното явление на плаваемост (архимедова сила) се наблюдава в газа, а само в течна субстанция. Физиката на това явление се дължи на разликата в наляганията в горната и долната част. Размерът на силата зависи от плътността на тялото, което се изтласква.

Комин от камината
Коминната тръба от камината

В този случай въздухът е точно това тяло. Отопляем в огнището на камината, той се разширява, намалявайки плътността му. Плаваща сила, действаща линейно върху температурата, започва да действа върху нея. Оттук започва добре известното изявление за поведението на топъл въздух.

Допълнителни фактори

Когато изграждате камина или печка, човек не трябва да разчита единствено на физическо явление, тъй като има много фактори, които могат значително да подобрят проявите му или да ги сведат до минимум. Задачата на компетентен капитан е да осигури възможност за повлияване на течението в процеса на камината по различни начини. Но за това той трябва да знае от какво зависи.

  • Забелязали ли сте такава закономерност, че през зимата е по-лесно да запалите камина без дим, отколкото през лятото? В отговор на въпроса, защо жаден в камината през зимата повече, отколкото през лятото, е необходимо да се върнете към теорията. Плаващата сила зависи не толкова от самата плътност, колкото от разликата в това количество в горния и долния слой. През лятото температурата се променя не толкова, колкото се увеличава височината. През зимата температурната разлика и следователно плътността са по-засегнати. Следователно, магнитутът на силата през зимата е много по-голям.
  • Потокът в комина зависи от дължината на канала му. Колкото по-висок е коминът, толкова по-голяма е температурната разлика. Но твърде висока тръба ще доведе до това, че интензивността на изгарянето ще бъде прекалено висока. Тогава консумацията на твърдо гориво ще се увеличи драматично, без да се увеличава преносът на топлина. Лошото течение може да причини прекалено ниска тръба. Смята се, че височината на комина, преброена от решетката, трябва да бъде малко повече от 5 метра. Но чрез изграждане на комин за всеки отделен случай, капитанът обръща внимание на своята ориентация по отношение на билото на покрива, високите сгради в околността, да вземат под внимание посоката на спираловидния поток, който е постоянно се дължи на специфичната подредба на сградите.
Допустима височина на комина
Допустими височини на комини над конструкциите
  • Площта на димоотвода пряко влияе на течението. Дори при висока разлика в налягането, малка площ може да увеличи съпротивлението на въздуха. За нормалната работа на камината е важно не само количеството на консумирания въздух, но и скоростта на потока му. Ето защо комините се изграждат строго в съответствие с разработените схеми, в които са посочени всички параметри, включително площта на отворите. Прекомерно голяма площ на канала допринася за освобождаването на полезна енергия с горивни продукти.

Продуктите от изгарянето и топъл въздух, изтеглени през комина, постоянно водят до разреждане в стаята. Ако е запечатана, след известно време налягането вътре ще бъде по-малко от вън, а студеният въздух от улицата заедно с дима ще се втурне обратно в комина в стаята. Това явление се нарича обратна тяга. За да се избегне това, е необходимо да се осигури вентилация в помещението, захранването с чист въздух.

Как да предотвратите обратната тенденция



Ако в камината има обратна тяга, тогава е спешно да предприемете всички мерки, за да я премахнете. Движението на въздуха отвън през комина води до факта, че стаята е пълна с студ, а когато камината работи, също пуши. Често липсата на сцепление е изпълнена с отравяне с въглероден окис.

Ако се използва затворена горивна камера, възможно е да се определи обратната тежест чрез бързо нанасяне на покритие върху стъклото със сажди.

Съществуват два вида причини за появата на обратна тяга. Те са краткосрочни, независимо от причините за проектирането. Те са причинени от климатични промени или от неправилни манипулации с амортисьорите и вентилатора. Тук е важно да се помни една идея - напълно отворените амортисьори водят до увеличаване на тягата. Затваряме ги само за пестене на гориво, предотвратяване на изтичане на топлина и намаляване на интензивността на изгаряне.

Нормален и връщане на чернова
Различни видове сцепление в камината

Силният вятър може да засегне апетита както положителни, така и отрицателни. Посоката на вятъра може съвпадащо да съвпадне, така че потоците да натискат нарастващите маси и да ги "върнат" обратно в пещта. Ще има натиск за принудително връщане. От него може само да запазите защитната капачка на края на тръбата. Но ако посоката на вятъра е перпендикулярна на тръбата, съгласно известното увеличение на скоростта на Бернули неравенство ще доведе до по-ниско налягане. Това ще служи като допълнителен фактор за увеличаване на сцеплението. Собствениците на газово оборудване често страдат от това явление. Твърде много сцепление "сълзите" пламъкът и горелката изгасват.

В къщи, където има стълбища, отворените прозорци, разположени над камината, могат да предизвикат обратно течение. Отопляемият въздух ще напусне помещението по такъв начин, че да има по-малко съпротивление, т.е. през прозореца.

Дори и ако строителните работи по инсталирането на камината са верни, все още е необходимо да се поддържа нивото на теглене под постоянен контрол. Но как да проверите чешмата в комина?

Професионалните майстори използват анемометъра на устройството. В ежедневието е малко вероятно да се използва, така че трябва да се задоволявате с популярните методи. Цветът на пламъка и естеството на изгарянето могат да разкажат много.

  • Ако пламъкът на златното приличие, спокойно свирене с езици, тогава можем да установим нормалното течение.
  • Бял цвят, заедно с бръмченето, придружаващо изгарянето, показва твърде високо падане на налягането.
  • Оранжевият цвят показва ниска скорост на топъл въздух.

Проектните грешки, които оказват влияние върху тягата, могат да бъдат частично компенсирани чрез настройване на регулатора на тягата. Представлява стабилизатор или дефлектор или конвенционален вентилатор, който принуждава продуктите на изгаряне да се движат в желаната посока.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да увеличите течението в коминаКак да увеличите течението в комина
Как да проверите течението в коминаКак да проверите течението в комина
Как да се чисти камината, какви инструменти и инструменти трябва да използвамКак да се чисти камината, какви инструменти и инструменти трябва да използвам
Изпускане в котелната пещИзпускане в котелната пещ
Как да подобрим течението в коминаКак да подобрим течението в комина
Как да стреля печкаКак да стреля печка
Тухлена фурна за домаТухлена фурна за дома
Дървени камини за дома, основните предимства на използването на подобни устройстваДървени камини за дома, основните предимства на използването на подобни устройства
Каква газ камина да изберем за апартамент, ние проучване на принципа на системата на газКаква газ камина да изберем за апартамент, ние проучване на принципа на системата на газ
Как да инсталирате фурна с каминаКак да инсталирате фурна с камина
» » Защо зимата дръпнете в камината повече, отколкото през лятото, причините за появата на обратен сцепление
© 2021 BggeHat.com