Как да проверите течението в комина

Ако имате печка или камина, тогава знаете кое е комин и ако само ще купите или построите такова полезно нещо, тогава знанието за комина и тягата в него няма да ви е излишно. По време на работата на комина, най-често срещаният проблем е как да се провери течението в комина. Първо, нека разберем какво е сцеплението и защо е необходимо.


Принципът на комина


Комина е необходима не само за готварска печка или камина, ако в къщата има газова бойлер, наличието на комин също е задължително. Самият комин е средство, чрез което се отделят отработените газове, отделяни при горенето. Ако не е така, те започват да влизат в жилищните помещения. Това е просто неприемливо, тъй като човек може лесно да бъде отровен от въглероден оксид, който се образува след изгарянето на гориво или газ. (Виж също: Как да почистите коминната тръба)

За да се гарантира, че в жилището няма поток, дори грам отпадъчни газове, коминът трябва да има много добра тежест, поради което всички изчерпани вредни вещества влизат в тръбата.

За измерване на тягата има специален анемометър. Неговата цена е доста висока. Обикновено тя се използва от специалисти на газови услуги, когато те започват проверка на комини в апартаменти или частни къщи. За индивидуална употреба, купете такова устройство, нека просто кажем малко скъпо. Освен това можете да използвате други методи за определяне на наличието на сцепление в комина.

Обикновено за тази цел се използва най-често използваната хартия, която се запалва и се довежда до решетката на комина. Ако има тяга, тогава пламъкът ще се отклони към комина. Вместо хартия можете да използвате и мачове. (Виж също: Карта на сайта 2)


Проблеми с тягата


За да се определи наличието на добра тежест в тръбата, не е необходимо да има специално устройство. Понякога възникналите проблеми са толкова големи, че е невъзможно да се определи пълното отсъствие на газове от стаята на специалната работа.

Проверка на течението на комина

По правило неизправността на изпускателната тръба казва следното:



  • Ако погледнете цвета на пламъка по време на пещ или камина, можете да говорите за следното. Недостатъчната якост на тягата е показана от пламъка в пещта, който има тъмно червен цвят.

  • Яркото, почти бяло оцветяване на горивото напротив, е доказателство за извличането на голяма сила.

  • Ако стаята мирише на дим, това може да означава неизправност на комина и пълна липса на сцепление, този ефект се нарича обратна тяга. В този случай всички димни и отпадъчни продукти от изгарянето не попадат в улицата, а обратно в стаята.
  • (Виж също: Как да почистите комина от сажди)

Причини за неправилна работа на комина

По време на идеална работа пламъка в печката на пещта комин или камината има обикновено златист цвят, без необичаен шум в епруветката пушек, няма миризма на дим в помещението. Причините за неправилното функциониране на системата за изсмукване на дим са в общи линии следните:



  1. Грешки в началните етапи на проектирането. Вероятно коминът няма достатъчно размери и просто не може да се справи с входящия поток от отпадъчни материали.

  2. Може би е избрана грешната височина на тръбата, която също може значително да повлияе на работата на комина.
  3. (Виж също: Изпускателни тръби за газови котли)

Първите два случая са уместни, когато първото стартиране на газовата колона или пещната пещ показва, че в комина няма течение. И ако преди това сте закарали печка или камина и нямаше проблеми с отстраняването на отработените газове, причините, които са засегнали тягата, могат да бъдат следните.



  1. Температурната разлика е твърде голяма.

  2. Пушек в димната тръба.

  3. Наличието на голямо количество сажди в комина.

  4. Метеорологични условия: силен, силен вятър или висока влажност поради продължителни валежи.


комин

Понякога, поради висока влажност в началото на изпичането на камина или печката, тягата може да липсва напълно. По правило това състояние на обстоятелствата е временно. След известно време, когато вътрешната повърхност на тръбата леко изсъхне, сцеплението бързо се възстанови и всичният дим, който влезе в стаята, веднага ще се изпари. (Виж също: Как да почистите комина на газовия котел)


Как да поправим ситуацията


Ако проверката на течението в комина показва пълната му липса или лошо качество, ще трябва да вземете решение да не оставате без топлина при лошо време.

По принцип, в идеалния случай, в комина е инсталиран специално устройство - регулатор на изкачването на комина. Той помага да се поддържа налягането, необходимо за изграждане на кодовете в системата за отработените газове. Това на свой ред елиминира неправилното функциониране на системата като цяло. Ако е необходимо, контролерът може да намали и да увеличи силата на извличане на отработените газове в тръбата.

Така че такова устройство е полезно за предотвратяване и какво да се направи, когато коминната тръба вече не се справи с товара или въобще, тъй като се оказа, че е неправилно проектирана. Тогава остава само да се коригират грешките и да се направи възможно най-скоро.



Ето защо е забранено да използвате камина или печка, ако коминът не работи правилно. Въглеродният оксид не може да бъде забелязан изобщо. Понякога започва главоболие и се появява сънливост, човек може да легне за известно време и да диша отровни вещества.

Ако говорим за височината на тръбата, тогава в съответствие с установените норми нейната стойност директно зависи от наклона на покрива. Ако височината на тръбата не съответства на горните параметри, тя трябва да бъде увеличена. Съгласно установените норми е позволено да се подреди височината на тръбата малко повече, но по никакъв начин не по-малко от предписаните норми.

Само не забравяйте да вземете предвид факта, че рано или късно тръбата ще трябва да бъде почистена. Може би ще направите това сами, или може би ще използвате услугите на специалист, няма значение. Само не забравяйте, че прекалено висока тръба ще бъде невъзможно правилно и добре почистете.

Почистване на комина


Укрепване на сцеплението


Ако проверката на шума на комина показва пълното му отсъствие или малка стойност. Можете също така да използвате устройство като стабилизатор за изтичане на комини или турбина. Вярно е, че използването им е ограничено само от газови котли. Твърде високата температура на изгорелите газове на изхода на тръбата ще допринесе за неправилна работа на устройството или неговата повреда.

Ако говорим за фурни или камини, за да може комина да работи правилно във времето, а не много добри метеорологични условия. На тръбата са монтирани специални върхове - крила. Това устройство се върти свободно по такъв начин, че неговата задна част винаги е разположена срещу вятъра. Тази позиция предотвратява влизането на вятър или дъжд директно в комина.

Можете също така да използвате специални фенове. Такива устройства имат вграден електродвигател. Техният принцип на действие е както следва. Те работят предимно в вятърът със силни пориви на вятъра, вентилатор се върти, увеличаване на изхода на изгорелите газове от тръбата, ако течения на вятъра не са достатъчно силни, моторът е включен, което причинява на вентилатора е принудена да работи, както и всички вредни вещества също са по улиците.

Малко предупреждение, не веднага след като прочетете статията, отидете в магазина и купете ново устройство. Първо ще го инсталирате, трябва да направите изчисления. И вече, въз основа на получените резултати, ще стане ясно дали е възможно да инсталирате това устройство в комина.

Ако тръбата се изгуби в комина, ще бъде полезно да проверите работата и клапите. За фурни и камини това е един вид регулатор на изхода на отработените газове.


Нека да обобщим резултатите


Ако имате въпрос: защо няма тракция в комина, тогава първо трябва да проверите следното. Ако проблемът с отстраняването на отпадъчните материали е възникнал при първото използване на камината или камината, обърнете цялото си внимание към проектната документация. Проверете изчислението и размерите на тръбата за дим.

Тръба на дим

Ако досега сте използвали фурната и всичко е наред, първо трябва да проверите за запушване в тръбата. Възможно е след дълъг период на стагнация коминът да е пълен с кал. Понякога една птица може да гнезди в тръба.

Може би, с течение на времето, тръбата на комина е била разрушена. В тази връзка нормалното запечатване е изчезнало, изпускането на отработените газове не е станало толкова силно. Преди всичко си струва да проверите комина, част от който е разположен над покрива. Тръбата, постоянно изложена на атмосферни валежи, може лесно да се срути. Това може да се случи, ако за тухли се използва хаван с малко съдържание на цимент.

Друга причина, която много често води до проблема с лошото течение, е голямото количество натрупване, което се натрупва в димната тръба. В този случай коминът трябва да се почисти. След почистване със сажди е необходимо да се провери обратното течение в комина. Ако коминът ви не е почистван със сажди в продължение на много години, след като го почистите, използвайте необходимите средства, за да предотвратите прекомерното изгаряне на сажди по стените на комина.



Полезни съвети. Ако сте от дълго време не сме използвали печката или камината, но времето беше много валежи, преди protopkoy е препоръчително да се провери ефективността на работата на комина. В противен случай може да се окаже, че целият дим директно отива в стаята, а не в тръбата.



Ако установите, че има издърпване на комина, какво да направя, за да го елиминира? Опитайте се да премахнете прекомерната влага, натрупана в тръбата. За да направите това, преди да изгорите печка или камина с дърво или торф, не забравяйте да изгорите няколко вестника. Подобни действия ще изсушат стените на тръбата и ще отстранят увеличената влага, така че пещта ще се стопи по-лесно и по-бързо и димът от горивото ще започне да тече в тръбата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да увеличите течението в коминаКак да увеличите течението в комина
Как да почистите комина от саждиКак да почистите комина от сажди
Как да почистите коминаКак да почистите комина
Как да почистите комина от саждиКак да почистите комина от сажди
Как да почистите комина на газовия котелКак да почистите комина на газовия котел
Как да подобрим течението в коминаКак да подобрим течението в комина
Как да направите комин за собствени ръце burzhuykiКак да направите комин за собствени ръце burzhuyki
Комини за печки със собствените си ръцеКомини за печки със собствените си ръце
Комини за пещиКомини за пещи
Защо зимата дръпнете в камината повече, отколкото през лятото, причините за появата на обратен…Защо зимата дръпнете в камината повече, отколкото през лятото, причините за появата на обратен…
» » Как да проверите течението в комина
© 2021 BggeHat.com