Как да почистите комина от сажди

Някои потребители не разбират защо е необходимо почистване на комина своевременно. Въпреки това, това отношение към системата заплашва с много негативни прояви в работата на устройството - лошо течение и възможност за пожар. В тази връзка, отлагането на почистването на пещта и комина е силно обезкуражено. Как да почистите комина от сажди и какъв вид запушване може да бъде, е въпросът на повечето неопитни потребители. Боклукът може условно да бъде разделен на 3 вида:



  1. Натрупана сажди. Изобилието от сажди е лесно да се определи, защото директно зависи от честотата на използване на пещта. Същият метод може да определи количеството сажди, но тук все още е необходимо да се вземе предвид вида гориво, от което устройството работи. Най-добрите материали, които "произвеждат" по-малко сажди са дървени въглища и дърва за огрев, както и брикети. Най-голямо количество сажди обаче се появява след използването на битови отпадъци, които в повечето случаи са основното гориво.
  2. (Виж също: Комини за пещи)
  3. Чуждестранен обект. Този вид правилно се счита за най-тежко замърсяване, тъй като може да представлява нещо от тухли до гнездо. Разбира се, такива запушвания се срещат гъсто в тръбата и не позволяват на дима да изтича свободно.

  4. Кондензат. Този вид блокиране се формира в резултат на отсъствието на постоянна пещ. Това е кисело слабо решение, което има много негативен ефект върху състоянието на зидарията. За да бъдем точни, той го унищожава. Наличието на натрупвания на стените на тръбата показва необходимостта от незабавно почистване.


Почистване на комини на камини е необходимо за безпроблемна и висококачествена работа. Използване като гориво сухи дърва ще бъде от полза на благосъстоянието на комина, както и да позволи на собствениците, за да се спестят пари за почистване. (Виж също: Карта на сайта 2)

Изчистване на комини

Въпреки че може да изглежда чист, препоръчва се да се почиства два пъти годишно. Натрупаните запушвания постепенно стесняват отвора на комина, като увеличават дебелината на стените, което има много негативен ефект върху нагряването на комина и изхвърлянето на дим, което води до значително намаляване на нивото на тягата. Това обстоятелство не изключва възможността от отравяне с въглероден окис. В допълнение, никой не е отменил изгарянето на сажди, което може да доведе до пожар и появата на пукнатини по стените. Това са последиците от пренебрегването на почистването на комините.


Химическо чистене


Почистването на комини е предназначено да поддържа комина с постоянна чистота, което се постига чрез редовното използване на превантивни мерки. Това е химично вещество, произведено в различни варианти - може да бъде брикети, прахове или различни течни препарати. Много е лесно да ги приложите, тъй като е необходимо само да се добавят дърва за огрев по време на периода на изгаряне.

По време на процеса на загряване, тези вещества започват да се отделят газове специфични, няма отрицателно влияние върху лицето, но активно повреждане на оформен върху стените на вредни отлагания. Под въздействието на газовете, саждите просто падат в пещта, оставяйки стените чисти. (Виж също: Как да проверите течението в комина)

Най-ефективните средства в този случай са:



  • Дневник за почистване на комина "Trumpeter", който е бар. Понякога може да се види под формата на брикети. Под въздействието на огъня дървесният труп изхвърля летливи вещества, деструктивно действащи върху креозотните отлагания. Под въздействието на тези вещества, утайката постепенно се изсушава и след това се разпада.


Комин отвътре



  • Чешки означава "Kominiček", произведен под формата на пакет с няколко сашета вътре. Всяко сашеце тежи 14 грама. Този инструмент е предназначен за редовно почистване на комина, когато саждият слой е дори по-малък от 2 мм. В този случай един пакет е достатъчен, за да се поддържа чистата тръба за 3 месеца. Саждите се отстраняват чрез каталитичната реакция, която предизвиква агентът. В резултат на това, окисът, в който седиментите се трансформират изгаряния. Освен това, този процес се извършва при липса на пожар.

  • PCC е специален състав, който противодейства на въглеродните отлагания. Предлага се под формата на прах, чието изгаряне трябва да се извърши в хартиена опаковка. И самото изгаряне може да се произвежда в присъствието на дърва за огрев или при липса на дърва за огрев. Изчисляването на количеството прах се извършва в диапазона от 150-200 грама на тон гориво.
  • (Виж също: Изпускателни тръби за газови котли)

Правилното почистване на комина позволява всички предлагани опции, но най-простият и най-популярен начин е да използвате дневник. И този метод на почистване е типичен за различни видове устройства - могат да бъдат камини, печки, котли, плочи.

При рядкото използване на пещта, около два пъти седмично, дневникът може да се почиства поне веднъж на всеки шест месеца. При ежедневна употреба дневникът се препоръчва да гори два пъти на сезон. Големите уреди за пещ трябва да бъдат почистени, като се изхвърлят два трупа наведнъж, тъй като едното не е достатъчно за цялостно почистване.


Механично почистване


В съвременния свят е трудно да се срещне човек, който има професия с комини, но такива хора все още се срещат, защото със силни коминочисти химическите помощни средства ще имат малко и е необходимо да се почисти тръбата. В такива случаи и с невъзможността за самопочистване се появяват професионални измивания на комини. (Виж също: Как да се почисти котел)



Актът за почистване на комините

След поддръжката е важно да не забравяте да вземете специализиран комин за почистване. Коминът има няколко положителни страни. На първо място, това е прякото почистване, проведено на високо ниво. Втората страна - проверка на комина за всякакви повреди, а третата - проверка на течението на устройството и неговата отоплителна мощност.

Оборудването за почистване на комините чрез механични средства е представено от най-необходимите устройства: метална дръжка с диаметър малко над 1 пъти диаметъра на тръбата (за кръгли тръби) и метална четка (квадратни правоъгълни тръби). В този случай четката трябва да е снабдена със специални държачи, които имат гъвкава конструкция, но също така имат достатъчна здравина. Придвижвайки се навътре, държателите трябва да се обединят заедно. Избухването на такова оборудване не изисква, достатъчно е да го спуснете с кабел. В допълнение комплектът за почистване на комина включва скрепер и сърцевина.

Първият инструмент е необходим в случай на силно блокиране, защото с негова помощ е лесно да се почисти плътния слой сажди. С помощта на ядрото се елиминира малцът, понякога се среща в тръбите. В този случай ядрото трябва да бъде направено от тежък метал и фиксирано върху кабел с карабина. Този инструмент е хвърлен в дупката и не се препоръчва да го докосвате със стените, тъй като това може да повреди полагане.

Много е удобно да комбинирате някои обекти помежду си - това е особено вярно при комбиниране на ядрото с първите два обекта. В този случай ядрото действа като претеглящ агент. Важно е да запомните, че претеглената структура изисква надеждно закрепване, така че използването на карабините ще бъде много полезно.

От страната на пещта е възможно да се почисти директният комин и нагревателят на отворения модел. В този случай коминовият метач ще има нужда от четка, чиято отличителна черта е подвижна дръжка на композитна структура. След като почистването приключи, е необходимо да извадите всички замърсявания от отворите за почистване.

Прахосмукачка за почистване на комина

В този съветник помогнете за лъжички, четки, удобно е да направите това със специална лъжица. В този случай важна роля играе прахосмукачката за почистване на комина. В последния етап са включени почистването на самата пещ и на поддувалата. Много е важно да не забравяте да затворите прорезите преди почистване, в противен случай всички замърсявания ще бъдат в стаята.


Почистване на комина във ваната


Изчистете комина в банята е лесно с горепосочените средства, но има и традиционни методи. Например, през зимния сезон е много лесно да се почисти директният комин със сняг, затова е необходимо само да се пусне малка команда около 10 сантиметра в диаметър. Лесно се почиства и с топла вода. В този случай тръбата се измива, след което фурната се нагрява добре, за да се елиминира остатъчната влага. Това действие е особено необходимо след измиване на металния комин.

Почистването на комина с помощта на сняг няма да донесе нищо добро, така че е безполезно да се извърши такова действие. Където ще бъде по-ефективно измиване с топла вода. Не забравяйте да поставите контейнера пред пещта, преди да започнете миенето, в противен случай ще се осигури образуване на мръсен басейн на пода. Още по-важно е устройството за почистване на комина, с което е лесно да се почисти много различни устройства. Действието на тази прахосмукачка не е трудно - тя изсмуква сажди през капака на отвора за пещта. Използването на прахосмукачка позволява на капитана да остане чист, но не и при всички видове натрупвания, той може да се справи. Най-ефективното оръжие срещу сажди от дясно може да се нарече вакуумна инсталация, но не всеки може да си позволи такъв лукс, тъй като средната цена на това устройство е 90 000 рубли.



Най-екзотичният метод е почистването с коричка от картофи, в същия случай се използва остъклена дървесина. По време на изгарянето на такава необичайна гориво сажди не могат да издържат на нажежения и изгаряния, а след това се отделят чрез дим навън. Използването на такъв метод на дядо заплашва появата на огън.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Пещи за продължително изгаряне за лятна резиденцияПещи за продължително изгаряне за лятна резиденция
Как да проверите течението в коминаКак да проверите течението в комина
Как да се чисти камината, какви инструменти и инструменти трябва да използвамКак да се чисти камината, какви инструменти и инструменти трябва да използвам
Как да почистите комина от саждиКак да почистите комина от сажди
Как да почистите коминаКак да почистите комина
Как да почистите комина на газовия котелКак да почистите комина на газовия котел
Кой комин да избере за коминаКой комин да избере за комина
Как да стреля печкаКак да стреля печка
Какъв вид дърва се използва най-добре за запалване на каминаКакъв вид дърва се използва най-добре за запалване на камина
Как да ремонтирате самата фурнаКак да ремонтирате самата фурна
» » Как да почистите комина от сажди
© 2021 BggeHat.com