Кой комин да избере за комина

Оборудването за пещ има стабилна популярност у нас. Класиките, както е известно, не излизат от модата, поради което хиляди хора се втурват да инсталират камина или печка в къщата си, като по този начин създават непоклатим дом. Топлината е символ на комфорт, поради което се отделя специално внимание на въпроса за отоплението. Но инсталирането на самата апаратура предполага инсталирането на комин. В този случай може да възникне съвсем разумен въпрос коя тръба да се използва за комина. Мнозина не предават момента на избора на голяма стойност, защото според тях е възможно да се използва всяка тръба, изработена от неизгорял материал, но не всичко е толкова просто.

Има няколко вида тръби, всяка от които има предимства и характерни недостатъци. Нека разгледаме всеки от тях. (Виж също: Как да почистите коминната тръба)


Азбестоциментни тръби


Запитан коя тръба да избере за комина, мнозина си спомнят, че на покривите на повечето съветски къщи могат да се видят тръби от азбест и цимент. Популярността им по това време се обяснява със следните предимства:



  • Има огромни запаси от азбест в страната, така че тяхната цена е доста привлекателна. Има няколко завода, които произвеждат такива продукти, така че няма нужда от скъп транспорт от чужди държави.

  • Самото производство на тръби за комин не е трудно. Не се изисква модерно оборудване.
  • (Виж също: Как да изчислим диаметъра на комина)
  • При употреба не се изисква допълнителна изолация.


Достойнството като че ли обяснява търсенето на такива тръби, но има някои характеристики, които не позволяват коминът от азбесто-циментовата тръба да се използва при високи температури. На първо място, вътрешните стени на тръбата нямат висока степен на гладкост, така че саждите веднага се натрупват по стените по време на работа.

Тръба от азбестоцимент

Саждите, или по-скоро голям брой от тях, без затруднения ще предизвика възпаление. Пламъкът ще повиши температурата в комина до нежелан висок знак, така че ще възникне експлозия.

Описаният дефицит, макар и съществено, но не и основно. Най-сериозният недостатък е кондензата, която се появява в резултат на изгарянето и издига комина. Изглежда, че водата може да повреди една тръба от азбест, но всичко е изключително просто. Преди всичко, кондензатът в комина не е вода, а агресивна смес. Той съдържа значителен процент на хлороводородна киселина и други окислителни съединения. Хлороводородната киселина може да унищожи азбеста и тухлите и много други материали. (Виж също: Как да направите комин със собствените си ръце)

Черупките, които излизат от кондензата, се превръщат в убежище на огромно количество сажди. По този начин, тягата се намалява и в резултат на това горивото в пещта не гори до края. Работата на котела ще бъде значително нарушена, поради което кондензата става по-концентрирана.


Тръби от неръждаема стомана


Има няколко вида тръби от неръждаема стомана, помислете за тях:



  1. Едностенните тръби нямат изолация. Те са инсталирани от вътрешността на канала на комина. Няма ограничения за вида гориво. Тези продукти перфектно актуализират разрушения комин, освен това тяхното инсталиране не може да се нарече трудно в технологиите и отнема много време.

  2. Двустенните тръби са изолирани, откъдето идва и името. Такава гъвкава тръба за комини може да се монтира и на открито. В този случай, експлоатационният живот може да се нарече голям поради огнеустойчивост и устойчивост на износване на конструкцията.
  3. (Виж също: Избор на тръби за подово отопление)

Има няколко вида облицовки, които се използват за тръби от неръждаема стомана:



  • Поцинковането прави комините и комините още по-трайни и устойчиви на въздействието отвън.

  • Използва се и поцинкована стомана със специално полимерно пръскане.




Тръба от неръждаема стомана



Специално внимание трябва да се обърне на димоотводите за комини, които също са изработени от неръждаема стомана. Те са модули с две верига. За тяхното производство се използват стандартни двойностенни тръби с различно напречно сечение. Благодарение на неръждаемата стомана полученият продукт има колосално ниво на топлоизолация между тръбите. Слоят от такава топлоизолация може да бъде средно 40 mm.



Например, помислете за сандвич тръба вулкан. Мнозина смятат, че инсталирането на този дизайн не само гарантира продуктивна и безопасна работа на комина, но и се прави без никакви трудности и непредвидени обстоятелства. Тръбата за сандвич за вулкана се състои от няколко елемента, които пасват плътно заедно. С визуална проверка, цялото устройство напомня на всеки известен сандвич - сандвич, откъдето идва и съответното име. Трислойната конструкция, въпреки очевидната сложност, може да бъде събрана от един човек. Във всеки набор има инструкция, в която можете да научите стъпка по стъпка всички стъпки. Цената на тези продукти не е висока, въпреки че експлоатационният им живот е доста голям. Дизайнерските характеристики в комбинация с предимствата на неръждаемата стомана гарантират трайно и плодотворно обслужване без форсмажорни обстоятелства. Но, разбира се, каквато и да е тръбата, тя трябва да бъде почистена със сажди.

Тръбите от неръждаема стомана са много популярни благодарение на много положителни характеристики:



  • Те имат дълъг експлоатационен живот поради надеждността на собствения си дизайн. Антикорозионната защита, налична в неръждаема стомана, не позволява кондензат с агресивен състав да повлияе на повърхността на тръбата.
  • (Виж също: комини)
  • Лекото тегло значително опростява процеса на инсталиране на такава тръба. Не толкова отдавна, тръбите от тухли или керамика са популярни, но те са доста тежки, така че инсталацията сама по себе си не е възможна.


Изграждане на комина



  • Системите от неръждаема стомана не изискват специална основа, тъй като те не трябва да се инсталират в самата къща. Специалните скоби, които могат да бъдат закупени от всеки строителен магазин, ви позволяват лесно да фиксирате тръбата извън къщата. Отговорете на въпроса как да поправите коминната тръба на консултанти в строителните магазини и много интернет ресурси.

  • Самата инсталация може да бъде извършена от един човек, с минимален период от време. Наред с други неща, възможно е да се инсталира такава вана не само в процеса на строителството, но и с завършената конструкция.

  • Гладките вътрешни стени не позволяват саждите да се утаят в големи количества по стените. Почистването на такива тръби се изисква много по-рядко.

  • Естетичният вид има положителен ефект върху общата форма на структурата. Тръбата изглежда сдържана и сладка във всяка къща с оглед на универсалния цвят и форма


Тръби от поцинкована стомана


Поцинковането не е равно на популярността на неръждаемата стомана, въпреки че има повече плюсове. Не много хора знаят точно как се произвежда поцинкована стомана, но няма нищо сложно в самата технология. Стоманените листи попадат в течен цинк. По този начин конвенционалните стоманени листове са снабдени с положителни свойства на цинка. Тръбите за комина от поцинковане имат следните предимства:



  • Този материал има висока степен на рефрактерност. Работата по поцинковане е абсолютно огнеупорна.

  • Дизайнът бързо се затопля, така че теглото в тези тръби е различно по отношение на качеството и производителността.

  • Няма значение кое гориво ще се използва в този котел. Независимо от горивото, коминът с такава тръба ще работи напълно и трайно.


Тръба от поцинкована стомана



  • При инсталиране не се изисква сериозно усилие или голямо пространство. Самата инсталация е в силата на един човек, така че няма нужда да се обаждате на господарите.

  • Поцинковани тръби също могат да бъдат двустенни. В момента има няколко производители на такива продукти, както в Русия, така и в чужбина.

  • Ефектът от агресивния кондензат е сведен до минимум, тъй като вътрешните стени успешно издържат на корозия. В този случай, ако сравним продуктите от неръждаема стомана с аналози само от поцинкована стомана, тогава първите се възползват от корозионна устойчивост.

  • Вътре, тръбата има гладкост, така че натрупването на сажди е минимално. Разбира се, този аспект зависи от типа гориво.


Почистване на комините


Независимо от горните характеристики, трябва да се отбележи, че тръбата и желязната тръба за комина, тухла и дори неръждаема стомана трябва да се почистват от сажди най-малко веднъж годишно. Това е необходимо, за да работи пещта правилно и правилно. В случай, че разстоянието в комина, дължащо се на сажди, е намалено или дори загубено - саждите ще се нагорещят до запалване. По тази причина е необходимо редовно почистване.

Мнозина са сигурни, че комините не са съществували от дълго време, но това не е така. Тази професия съществува в нашето време, освен това е доста търсена. Оборудването за пещта е популярно и подходящо, така че търсенето на услуги за почистване на комини не спира. Тези майстори бързо и напълно почистват комина, освен това те проверяват цялата пещ и тръба за наличието на характерни повреди, които могат да доведат до пожар.

Разбира се, услугите за почистване на комини са доста скъпи, така че може да възникне разумен въпрос дали е възможно да се изчистите. Ще отговорим недвусмислено - да. За тази цел ще ви се наложи да се запознаете с всички финес на тази процедура и да придобиете необходимите адаптации. Те могат да бъдат закупени в специализирани магазини.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Свързване на газовия котел към коминаСвързване на газовия котел към комина
Как да проверите течението в коминаКак да проверите течението в комина
Как да почистите комина от саждиКак да почистите комина от сажди
Как да инсталираме комин от неръждаема стомана като сандвич тръба?Как да инсталираме комин от неръждаема стомана като сандвич тръба?
Как да подобрим течението в коминаКак да подобрим течението в комина
Как да направите комин за собствени ръце burzhuykiКак да направите комин за собствени ръце burzhuyki
Устройството на тухлен комин за газов котелУстройството на тухлен комин за газов котел
Комини за печки със собствените си ръцеКомини за печки със собствените си ръце
Как да събираме камина с каминаКак да събираме камина с камина
Защо зимата дръпнете в камината повече, отколкото през лятото, причините за появата на обратен…Защо зимата дръпнете в камината повече, отколкото през лятото, причините за появата на обратен…
» » Кой комин да избере за комина
© 2021 BggeHat.com