Как да почистите комина от сажди

Камината, както и печката, имат сложно устройство. Всеки елемент в него играе определена роля, която е необходима за пълноценна работа. Не можете да си представите камина или печка без комин. Той облекчава домакинството на задушаваща димна пещ. Но, преминавайки през нея, се замърсява, защото по стените остава сажди. По тази причина всеки собственик на камина или класическа печка за изгаряне на дърва трябва да знае как да почисти комина самостоятелно. Това знание ще помогне за спестяване на пари, които иначе ще трябва да похарчат за услугите за почистване на комини.



Добре осведомени хора твърдят, че с правилното и внимателно използване на отоплителното оборудване, почистването на комина от сажди може да не отнеме много време. Тази внимателна работа включва използването на дърва за огрев с минимално съдържание на катран. Пропаркът трябва също да се почисти и трябва да се извършва редовно. Изчистването на дупките, които може да са налице на закрито, от своя страна, трябва да се почистват само от време на време. (Виж също: Как да проверите течението в комина)



Дори ако отоплителното съоръжение работи в съответствие с всички правила и почистването на комина от сажди не се извършва, е необходимо да се провери комина няколко пъти в годината. Това е, за да забележите замърсяването, което се е появило. И това дори не е в сажди, което е по-вероятно да замърси комина, но в други боклук: птичи гнезда, паяжини и много повече. Въпросът как да се почисти комина от сажди, вълнува много. Целта на тази статия е да подчертае този важен аспект.


Защо трябва да почистя комина?


Не всички хора смятат за необходимо редовно да почистват елемента, за да отклоняват дима. Не знаейки причините, поради които почистването е необходимо, води до неприятни и дори катастрофални последици.

Отстраняване на сажди от комина



  • Коминът трябва да има отлично течение, тъй като в противен случай неговата функционалност ще бъде сведена до минимум. Факт е, че слой от сажди по стените може значително да намали свободата за преминаване на дим. Или дори напълно да го затвори. Следователно димът ще проникне в стаята. И ефективността на отоплителното оборудване бързо ще достигне нула.
  • (Виж също: Как да ремонтирате самата фурна)
  • Саждите в комина могат да се запалят от топлината в пещта. Така че този вид запалване на сажди в комина неизбежно ще доведе до унищожаването на целия комин. Искри, летящи от изгарящ комин, лесно ще предизвикат пожар. Особено се отнася до дървени конструкции. Ако саждите попаднаха в комина, тогава ще са необходими пожарогасители или дори пожарна.


Тези две причини са сериозен аргумент в полза на редовното почистване на комина. Но как да премахнете саждите от комина не е известно на всички, така че нека разгледаме този въпрос по-подробно.


Методи за почистване


Отстраняването на саждите в комина може да се извърши по няколко начина. Най-популярните са популярните методи, защото те са привлекателни в цената и доста ефективни. (Виж също: Как да почистите газовия котел)

Като превантивна мярка се използва каменна сол. Достатъчно е да се излее върху дърва, с които печката се нагрява, и саждите няма да навредят.

Пречистването на картофи се използвало преди няколко века за подобно очистване. Методът е изключително прост. След като пещта е напълно загрята, е необходимо в пещта да се изхвърли гърне с картофени пилинг. Те образуват пара, което е вредно за саждите, тъй като тя ефективно ги разлага.

Мнозина са убедени, че професията на комина е преживяла, но това в никакъв случай не е така. Коминочистачи съществуват в нашето време, освен това няма толкова малко от тях, както мнозина мислят. Не всички хора са запознати с правилата за почистване на комина, затова е полезно да се обърнем към професионалистите по този въпрос. (Виж също: Карта на сайта 2)



Професионално почистване на комини

Тъй като не е странно, професията на комин е много популярна във всички градове на Русия. Това е много просто. Комитен почистващ препарат може не само да почисти правилно комина от саждите, но и да направи проверка за повреда. Ако има вътрешни пукнатини или други признаци на унищожение, то ще се чува с комина. Освен това той ще провери наличието на сцепление.

Въпреки факта, че в повечето градове е възможно да се прибегне до услугата на този специалист, има много хора, които са готови самостоятелно да приложат тази процедура, въпреки факта, че нямат представа за този процес. Но по този аспект ще спрем малко по-късно и по-подробно.

Логично е да се приеме, че сегашната ера на прогресивните умове не може да предложи на собствениците на камини различен метод на почистване. Разбира се, съществуват съвременни химически лекарства, които се справят с тази задача. Те просто унищожават слой от ненужна плака и тази, която безопасно се разпада в отвора на пещта. Нека да отбележим някои евтини средства. (Виж също: Комини за пещи)



  • Антихимическият химичен състав е прах. Той трябва да бъде хвърлен в дървото директно във фабричната хартиена опаковка. Количеството прах, което се изисква за тон дърва за огрев, е посочено на опаковката, но обикновено не е повече от 200 грама.

  • Чешки производители наскоро представиха своето изобретение - сажди от дима в комина "kominychek". Това е ефективен инструмент, който се използва с малък слой сажди в комина. Вътре в кутията има 5 сашета, които за три месеца няма да ви напомнят за почистването. Те също са хвърлени в пещта. Характерно е, че прахът предизвиква каталитична реакция, превръщайки сажния слой в конвенционален оксид. Той от своя страна бавно изгаря директно в комина и при по-ниска температура.


комин



  • Много хора гледаха филма "Обратно към бъдещето - 3", в който действието се провежда в дивия запад. Така че героят там е измислил чудотворен дневник, който има редица нестандартни свойства по време на изгарянето, благодарение на химическото импрегниране. Така че тези дневници съществуват, въпреки че се различават леко от техните "kinoshnyh" аналози. Ловен комин блато, както се нарича, е в състояние да освободи летливи вещества, които активно засягат дори най-силните замърсители в комина. Постепенно всички сажди просто падат в пещта, без да причиняват отрицателни моменти. Той може да се използва редовно, тъй като не уврежда домакинството и фурната по никакъв начин. Подходящ за всички видове и видове фурни. Средно, лог-секачът се използва веднъж на всеки шест месеца при ежеседмично използване на пещта.


Самопочистващ се алгоритъм


Много хора, както вече споменахме по-горе, предпочитат да почистват собствената си камина. Това се дължи на техния собствен интерес или не желанието да плати за услугите на квалифициран специалист. Необходимо е да се отбележи алгоритъмът, който трябва да се придържа към домашния комин.



  • Безопасността, на първо място, следователно е необходимо първо да се помисли за застраховката. Без него не трябва да се изкачвате на покрива, особено при ветровито време.

  • Всички почистващи отвори в жилището трябва да бъдат затворени, в противен случай всички те ще изхвърлят мръсотия директно в къщата. Вратата на пещта първо трябва да бъде затворена, но ако няма врата, можете да я замените с влажна кърпа.

  • Не се учудвайте, ако в комина се намира птичи гнездо с дълга, проста камина.


Замърсен комин



  • Ако видите слой от сажди, който е по-дебел от няколко милиметра, той ще трябва да бъде премахнат. За тези цели ще е необходимо да се придобие метална гънка. За да може в идеалния случай да изпълни задачата, която му е поверена, той трябва да е с диаметър два пъти по-голям от самата тръба. Струните в ръката са метал, което всъщност му позволява да изчиства стените на тръбата производително и бързо. В комплект с него, обикновено има два държателя, които ви позволяват лесно да избутате ръба в тръбата.


Мънчност при самопочистване


Има някои трудности, които човек може да срещне, докато почиства комина. Факт е, че при силно замърсяване може да се образува сериозно претоварване. Това няма да позволи на ръба да премине през цялата дължина на тръбата, така че ще е необходимо да предприемете действия за елиминирането му. За тази цел специална сърцевина, която се спуска на въжето и изтласква всички замърсители, е в експлоатация с коминочистачите.

В случай, че няма каша, но слоят от сажди е дебел и дебел, тогава си струва да използвате скрепер. Той може да бъде включен и с маншета. Ако няма каша, но четката не е много склонна да се потопи в тръбата, възможно е да прикрепите сърцевината към нея като вид претеглящ агент. Той се фиксира с помощта на карабини, което няма да позволи на ядрото да падне до дъното.

Ако камината принадлежи на отворен тип, тя може да бъде почистена чрез пещ. Тя е много по-удобна и по-безопасна, отколкото да действа на покрива. В края на процедурата е необходимо да отворите всички преди затворени отвори във фурната, в тях ще има много мръсотия, така че трябва да ги отваряте внимателно. Необходимо е да се подготви прахосмукачка, която незабавно ще отстрани всички замърсявания, защото в противен случай ще мине веднага около къщата. Отоплителната камера и основното кофа се отварят най-после.

Така че, нека да обобщим. Запитан за това как да премахнете сажди в комина, трябва да посетите специализиран магазин или дори обикновена сграда в супермаркет. Ще има специални комплекти за тази задача. Можете също така да купувате химикали, които ще помогнат за премахването на замърсяването без физическо въздействие върху тръбата. Ако коминът не се почисти навреме, тогава изгарянето на саждите в комина е просто неизбежно. Това от своя страна може да доведе до пожар в цялата къща.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Пещи за продължително изгаряне за лятна резиденцияПещи за продължително изгаряне за лятна резиденция
Как да проверите течението в коминаКак да проверите течението в комина
Как да се чисти камината, какви инструменти и инструменти трябва да използвамКак да се чисти камината, какви инструменти и инструменти трябва да използвам
Как да почистите коминаКак да почистите комина
Как да почистите комина от саждиКак да почистите комина от сажди
Отоплителна пещ за вилиОтоплителна пещ за вили
Стенни каминиСтенни камини
Как да почистите комина на газовия котелКак да почистите комина на газовия котел
Как да подобрим течението в коминаКак да подобрим течението в комина
Как да стреля печкаКак да стреля печка
» » Как да почистите комина от сажди
© 2021 BggeHat.com