Как да почистите комина на газовия котел

Модерните сгради често са оборудвани с газови котли, а ако по-рано се отнася само за частни къщи, днес те могат да бъдат намерени в многоетажни високи сгради. Това не трябва да бъде изненадващо, тъй като един газов котел е чудесен начин да се затопли цялата стая. И цената на такова оборудване удовлетворява потребителите, както и разходите за газ. Отоплението с газов котел е много по-удобно и икономично от модерното централно отопление на повечето жилищни сгради. Във връзка с такова разпространение на тези устройства, търсенето на отговор на въпроса "как да се почисти тръбата за димни газове на газовия котел?" Израснал е изключително.

Добрият комин се определя от способността му да натоварва, което е много важно за работата на котела и здравето на хората, живеещи в тази стая. Освен това комините за монтирани на стената котли трябва задължително да бъдат оборудвани с топлоизолация и защита от пожар. (Виж също: Свързване на газовия котел към комина)

Освен това, инсталирането на комини също играе незначителна роля, същото може да се каже и за външния им вид. Никой не иска да има неприятна ужасна тръба, която да създаде отрицателно впечатление за външния вид на структурата. Газовият комин трябва задължително да отговаря на стандартите, т.е. да има отделен канал за дим и напречното му сечение да е разрешено само в кръгова форма и може да има само гладка повърхност.

Модерните газови комини са направени от неръждаема стомана, която се справя добре с висока температура и смело противодейства на разрушителните способности на киселините.

Домашен комин

Въпреки това стоманените комини трябва да бъдат изработени от висококачествена стомана, която:



  • Устойчива на сярна киселина. Изгарянето на основния газ допринася за образуването на въглероден диоксид и, съответно, водни пари. Освен това има и примеси от сяра. В резултат на окислителната реакция сярата под действието на вода се превръща в сярна киселина. По този начин, материалът, от който е изграден коминът, играе важна роля. Само висококачествената неръждаема стомана може да издържи на сярна киселина, тъй като тухленият комин или обикновената стомана ще претърпят бързо унищожаване чрез действието на киселина.
  • (Виж също: Кой комин да избере за комина)
  • Той е устойчив на киселинен кондензат. В този случай имаме предвид понятието за точка на оросяване, което предполага превръщането на парите във водата чрез влиянието на ниските температури. Киселинният кондензат има много негативен ефект върху стените на комина, така че почистването на почистването на коминните картофи трябва да се извършва периодично.


Днес може да се намери такова устройство като керамичен комин за газов котел. Въпреки това популярността му не засенчва популярността на аналоговия метал, въпреки че има отлични характеристики.


Видове блокиране


Много собственици на газови котли дори не мислят, че е необходимо да почистват комините своевременно, тъй като те не разбират какво заплашват натрупаните сажди и киселинен кондензат. Въпреки това, без да обръщате внимание на тези фактори, е много лесно да унищожите комина, а също така постоянно да се противопоставяте на лошата работа на котела. (Виж също: Как да проверите течението в комина)

Коминните системи за газови котли могат да бъдат казани, че са от един и същ тип и са насочени към образуването на подобрено сцепление. Въпреки това натрупаната сажди оказва неблагоприятно влияние върху течението, а оттам и върху работното състояние на котела. За да се избегнат такива проблеми не само трябва да внимателни при избора и монтажа на комина, но и да го почистите своевременно, особено защото почистване обелките на комин на картофи, направени изключително прости.

Коминни системи за газови котли

Както беше споменато по-горе, сред неблагоприятните фактори, които оказват негативно влияние върху комина, има:



  1. Натрупана сажди. Неговият брой е лесен за изчисляване, като се изчислява колко често работи котелът. Разбира се, колкото по-често се работи, толкова повече сажди в комина. В този случай почистването се препоръчва най-малко два пъти годишно.

  2. Киселинен кондензат. Неговият външен вид е свързан с ниските температури. Ефектът от това запушване е в ущърб на стените на устройството, затова се препоръчва да го изхвърлите възможно най-скоро.
  3. (Виж също: Карта на сайта 2)

Освен това се препоръчва периодично почистване на комин за двутръбен газов котел, както и други подобни устройства. Не забравяйте, че изобилието от сажди намалява преминаването на комина, като по този начин намалява изпускането на дим и допринася за влошаване на натоварването. Такова състояние на комина има изключително негативно въздействие не само върху самото устройство, но и върху човешкото здраве, тъй като съществува опасност от отравяне с въглероден окис. Друго бедствие може да бъде възпаление, тъй като саждите също знаят как да горят и искрят.


Механично почистване




Преди да почистите комина на газовия котел, е необходимо да закупите почистващи препарати за комини. Като адаптация са твърди четки, които спомагат за бързото почистване на тръбата от сажди, както и на скрепера, в особено занемарен случай. Освен това се препоръчва да се гарантира, че има специален джоб за почистване и в никакъв случай не се препоръчва припокриване на вратата на джоба.

По-лесно е просто да почистите комина с ръцете на професионалист, който иска пари, но също така ще изпълни работата качествено и за кратко време. Методите за почистване на комини днес са представени от три варианта: (Виж също: Как да увеличите течението в комина)



  1. механично;

  2. химически;

  3. Фолк.


Механично почистване

Разбираемо е, че първата опция включва използването на твърди инструменти като четки, халки, стъргалки и други. Химическото почистване е насочено към използването на специални инструменти, които под влияние на високите температури преобразуват и унищожават седиментния слой на тръбата. Използването на такива инструменти обаче не винаги е възможно. Газовите котли, например, се почистват с химикали само рядко.



Най-разпространеното устройство за почистване на комини днес е специалната прахосмукачка. С негова помощ е много лесно да премахнете всички натрупвания на мръсотия през специален джоб. След като се включи, това устройство започва да изсмуква отлаганията, оставяйки стените на тръбите чисти и неповредени. Най-луксозното устройство може с право да се нарече вакуумна инсталация, чиито разходи варират около 100 хиляди. Въпреки това, с негова помощ е лесно да се почиства по всяко време бързо и без никакви затруднения.



Използването на четки, лъжици, четки Ви позволява да почиствате лесно, но инструментът се препоръчва да изберете малко повече от диаметъра на тръбата. Как да почистите комина? Това е много просто! Необходимо е да отворите джоба за почистване, като използвате лъжица или друго подобно устройство, за да изтриете натрупаната сажди.

Ако слоят е твърде силен, можете да опитате да изстържете скрепера, докато саждите бъдат премахнати. След това се препоръчва да използвате четка или четка, благодарение на което вече е по-лесно просто да поставите тръбата в ред. Не се страхувайте да произвеждате такива работи сами, но все пак трябва да се обадите на господаря да го направи по всяко време, така че той да проверява тръбата за всякакви недостатъци в нея.

Освен това почистването може да се извърши и отвън. В този случай се нуждаете от четка на дългата дръжка-трансформатор и малка оловна линия. В този случай е лесно просто да се снижи четката, която, под тежест агент, ще бъде принуден в дупката, като по този начин изчиства стените на тръбата.

Коминът се запуши

В този случай дори не се изисква почистване на комина с нишесте. Препоръчва се да изберете четка с твърда купчина и голям диаметър - това ще помогне за най-цялостното почистване на всички растения и образувания. След извършване на тази процедура, всички паднали мръсотия трябва да бъдат отстранени с помощта на sovochka през специален джоб, или смучат с помощта на прахосмукачка.

Съвременните димоотводи верига за газови котли означават лесно и удобно почистване на собствените си, което позволява добра спаси и постоянно да следи състоянието на тръбите, като се гарантира максимална сигурност и дълга работа на котела. В допълнение към своевременното почистване, трябва да отделя специално внимание на състоянието на топлоизолация слой на тръбата, като топлоизолацията на котлен димен газ - е един от най-важните си компоненти. Тъй като стомана има висока скорост на пренос на топлина, той изисква надеждни и топлоизолация слой, така че двойката преминава през тръбопровод стени не повреди устройството.

Проектирането на комини за газови котли днес взема предвид всички необходими фактори, които влияят върху нивото на тягата и нейното изпълнение. В допълнение към механичното почистване на сажди, производителите са разработили специални колекции за кондензат, чрез които е възможно да се избегнат неблагоприятните последици от този фактор на негативните държавни тръбите. Колекторите на кондензат са предназначени да абсорбират тези вредни образувания, като защитават комина. За колектори работят добре, комин включва оборудване устройството т.нар кондензат изтичане, която е предназначена също за предотвратяване на вредни изпарения унищожи стената на комина. Тъй като това е най-лошият враг на котли кондензат димните газове, а след това да се бият го, разработчиците са се обръща много внимание и усилия, които искат да се създаде желаното устройство или вещество, което позволява да забравим за това заболяване комини, които предоставят, по този начин, дългосрочна експлоатация на комина.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Парапетен газов котелПарапетен газов котел
Как да инсталирате стенен газов котел?Как да инсталирате стенен газов котел?
Свързване на газовия котел със собствените си ръцеСвързване на газовия котел със собствените си ръце
Монтаж на отоплителни котлиМонтаж на отоплителни котли
Комини за котли със собствени ръцеКомини за котли със собствени ръце
Принцип на работа на газов котелПринцип на работа на газов котел
Монтаж на газови котлиМонтаж на газови котли
Кондензиращи котлиКондензиращи котли
Газови котли без димГазови котли без дим
Най-икономичния котел за отопление на газНай-икономичния котел за отопление на газ
» » Как да почистите комина на газовия котел
© 2021 BggeHat.com