Как да инсталираме комин от неръждаема стомана като сандвич тръба?

Днес, вместо да се поставят обичайните тухлени комини за отклоняване на продуктите от горенето, все повече се използват комини от неръждаема стомана. Популярността на такива сглобяеми модулни конструкции се обяснява с простотата на сглобяване, дългия експлоатационен живот и висока надеждност. Ако искате да построите комин, можете да го направите сами, но за това трябва да разберете характеристиките на дизайна и да спазвате основните технологични изисквания. Нека разгледаме всяка една от тези точки подробно.

Цел и параметри на неръждаемите комини

Металните комини, произведени днес, са изработени от неръждаема стомана, различни сплави и материали и могат да имат различна форма. Обикновено това са прави или телескопични конструкции, изработени от неръждаеми сандвич-тръби или гофрирани гъвкави комини. Един от важните моменти в инсталационния процес е качеството на изграждането. В резултат на това теглителната сила се подобрява, горивото гори напълно, увеличава се производителността на котела. В атмосферата се отделят по-малко вредни вещества под формата на дим и сажди, летливи киселинни съединения и смоли. Продуктите на газообразно изгаряне, въглероден оксид, амоняк и други съединения са напълно изхвърлени отвън.

Също така, инсталирането на комина трябва да се извърши в съответствие с правилата за безопасност и основното законодателство. За тези изисквания секция на комина трябва да съответства на мощността на котела и височината му -. Повече от 5 m В този случай, за да се избегнат сътресения и обратната тяга не се формира, горната част на тялото трябва да се позиционира над покрива. От самия комин броят на завоите, счупените линии трябва да бъде минимален. За удобство при почистването и поддръжката на комина е важно да се осигури свободен достъп и за отводняване на кондензата - отделна дренажна тръба.

Монтаж на комина от неръждаема стомана - как да работите със сандвич-тръби?

Производителите на сглобяеми конструкции на комини вземат предвид тези изисквания, поради което всички произвеждани продукти:

  • Кръгла форма с гладка повърхност, която спомага за стабилно сцепление;
  • минимално образуване на кондензат;
  • високи характеристики на топлинната устойчивост, херметичност на ставите;
  • висока огнеустойчивост и безопасност;
  • прост монтаж и поддръжка.

Когато купувате комини от модулен тип от неръждаема стомана, не забравяйте да ги изберете според силата на вашия котел или печка.

Гъвкавите елиминиращи устройства за дим значително улесняват монтажа на отоплителната система, особено ако не е възможно да се постави система за отстраняване на дим в права линия. Gofra перфектно се справя с високи температури, предпазва температурните промени и бързото му загряване осигурява стабилна тежест.

Монтаж на комина от неръждаема стомана - как да работите със сандвич-тръби?

При производството на тръби и други елементи се използват нисковъглеродни стомани, поцинкована ламарина. Ето защо, сандвич-епруветките имат отлични антикорозионни свойства и отлично отблъскват агресивните ефекти на киселинните съединения, производни на процеса на горене.

Използват се няколко вида стомана със знаци:

  • 304 - най-доброто решение за по-малко агресивна среда;
  • 310 - най-топлоустойчив, издръжлив, издръжлив и следователно подходящ за мощно отоплително оборудване;
  • 316 - добре устояват на ефектите на киселинните съединения;
  • 321 - имат повишена устойчивост на топлина до 850 °;
  • 409 - за камини, печки, котли на твърдо гориво;
  • 430 - за ниско агресивна среда.

При производството на многослойни сандвич-тръби тяхната вътрешна страна обикновено е изработена от високотемпературна стомана с високи характеристики. Стоманата от външната страна има по-скромно изпълнение.

При монтажа на системата за изсмукване на дим се изискват следните елементи:

  1. 1. Сандвич-тръба. Това е основният елемент на всеки комин. Свързването на тръбата, както и другите елементи, се извършва в съответствие с типа на гнездото. За по-голяма надеждност на свързващите точки могат да се монтират скоби.
  2. 2. Лакът под ъгъл 45 °. Използва се за свързване на две тръби и промяна на наклона на комина на мястото на хоризонтални и вертикални фрагменти.
  3. 3. Универсален кран под ъгъл от 90 °. Друг ротационен елемент, използван за промяна на конфигурацията на комина.
  4. 4. Tees. Поддържа изпускането на димни газове и прекъсването на кондензата.
  5. 5. Отводняване на кондензата. Инсталира се по-надолу върху вертикалната част на комина.
  6. 6. Ревизия. Обикновено се инсталира под чантата. Присъствието на люка позволява да се използва за почистване на комина от сажди.

Монтаж на комина от неръждаема стомана - как да работите със сандвич-тръби?

Инструкции за вътрешна инсталация - всички работи от А до Я

Сглобяването на модулни комини със собствени ръце днес е широко разпространено. Това е улеснено от лесна инсталация, закрепване и запечатване, широка гама от части и принадлежности, както и възможност за избор на оптимална конфигурация за всеки повод и за осигуряване на добра тяга, като същевременно се поддържа висока ефективност на котела. Инсталацията започва с предварителни изчисления, избора на предложената конфигурация на комина и оформлението на стената. На този етап избираме схемата за инсталиране на комина - вътрешна или външна.

Първо, нека разгледаме вариант на вътрешната инсталационна схема. В този случай тръбите се полагат през тавана, покрива. Трябва да знаете, че коминът, разположен в сградата, е по-малко изложен на външни въздействия, образуването на кондензат е минимално. Тъй като тръбите се прокарват през подове, покриви, инсталациите са трудоемки, сложни от технологична гледна точка. В същото време част от вътрешното пространство на помещенията е заета. Освен това изчисляваме дължината на конструкцията и избираме необходимите ротационни и оперативни елементи.



За общата дължина на конструкцията трябва да добавим 25-50 см за изхода на тръбата над нивото на покрива, което е необходимо за осигуряване на добра тяга! Сглобяването започва от нагревателно устройство - котел или фурна, на тръбата на която сме поставили адаптера. Мястото на прехода трябва да бъде намазано с топлоустойчив уплътнител и закопчано с метална яка. След това продължаваме да събираме тръби и всички елементи, докато не извадим комина над билото на покрива.

Монтаж на комина от неръждаема стомана - как да работите със сандвич-тръби?

Първата е да се монтира тънкостенна тръба със същото напречно сечение като сандвич-тръбата, но без нагревател, тъй като под въздействието на висока температура топлоизолацията кейкове и губи първоначалните си характеристики. На вертикалния извод е възможно да се осигури монтаж на резервоар за нагряване на вода, мрежест нагревател.

Когато минаваме през тавана, ние закрепваме пасажа, пълен с термоизолационен материал. Възелът е лесно да се направи сам, но е по-лесно да се използва завършената структура. След като инсталирате и фиксирате устройството неподвижно, преминете през него сандвич-тръба. Устройството може да бъде фиксирано към тавана с метални профили или от задната страна на покрива с метален лист с елипсовиден отвор.

Монтаж на комина от неръждаема стомана - как да работите със сандвич-тръби?

Неприемливо е да се свързва тръбата в тавана, на нивото на покрива. Съединението трябва да бъде над или под нивото от 250-300 мм.

В горната част на покрива на тръбата поставихме конусен кран - специален елемент с ъгъл, равен на наклона на наклона на покрива. Горният ръб на носещата плоча на крана е поставен под покрива и е закрепен към покрива. Ако не можете да получите ръба на крилата, тогава съединението е запечатано с уплътнител. В крайна сметка ние покриваме с октопод, установяваме конуса и необходимата глава. Това завършва инсталационната работа.

Външна инсталация на комин от неръждаема стомана - как да работите?

Сега помислете как правилно да монтирате външния комин (тръбите са монтирани на външната стена на сградата). За изтеглянето на тръби през стената пробихме само един проход. Закрепването на елементи на стената, с байпас на тавана и покрива, се извършва с помощта на скоби и опорни платформи. Предимството на това решение е, че тръбите не заемат вътрешното пространство и рисковете от случайно запалване и отравяне с въглероден окис се свеждат до минимум. Но те развалят външния вид на сградата и са по-изложени на външната среда.

Монтажът на сандвич-комина започва от нагревателя. Затова поставяме адаптера на тръбата на котела (пещ). За надеждно уплътняване на стената на разклоняващата тръба и грубото, ние мастим топлоустойчивия уплътнител и захващаме металната яка. Монтирайте хоризонталната секция, нейната дължина не трябва да надвишава 1 метър. За тази цел, през стената, ударихме дупка с по-голям диаметър от размера на тръбата или квадратна форма с размери 400 × 400 mm. Оставяйки малка празнина за полагането на топлоизолация, вмъкваме блока за преминаване.

Монтаж на комина от неръждаема стомана - как да работите със сандвич-тръби?

Просветът за топлоизолация на стени от горими материали може да издържи поне 200 милиметра! В стените на незапалими материали можем да монтираме рязане на азбесто-циментовата тръба, като фиксираме сандвичният елемент с минерална вата, като я запушваме от всички страни. Отвън кабината е покрита с метална плоча. Ако има малки празнини, след това ги напълнете с уплътнител.

На стената, под изхода на сандвич-елемента, монтираме носещите скоби с плочата. На плочата се монтират ревизионни възли, отводняване на кондензат и започване на събирането на вертикалната част на комина. Всяка от връзките е фиксирана със скоби и завършената тръба е фиксирана от скоби към стената на стъпки от 1.5-2 метра. Допълнително прикрепване на конзолата е необходимо при свързващите точки на завоите и тръбите, в случай че конструкцията е тежка! В края на монтажа ние инсталираме конуса и необходимия накрайник. Ако е необходимо, фиксирайте горната част на тръбата, което ще предпази комина от силни пориви на вятъра. Като защита срещу валежи ние инсталираме димен детектор.

Монтаж на комина от неръждаема стомана - как да работите със сандвич-тръби?

Както виждате, не е трудно да се извърши инсталирането на сандвич-тръби. Но в процеса на работа трябва да сте внимателни, особено когато работите на височина и да вземете под внимание всички подробности. В края на краищата, най-малката грешка може да доведе до образуване на пожар или други проблеми.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Свързване на газовия котел към коминаСвързване на газовия котел към комина
Как да почистите комина на газовия котелКак да почистите комина на газовия котел
Кой комин да избере за коминаКой комин да избере за комина
Инсталиране на комин от ръководството за монтаж на стоманени тръбиИнсталиране на комин от ръководството за монтаж на стоманени тръби
Комини за печки със собствените си ръцеКомини за печки със собствените си ръце
Комини за котли със собствени ръцеКомини за котли със собствени ръце
Отопление на газ в дървена къщаОтопление на газ в дървена къща
Поцинковани тръби за отоплениеПоцинковани тръби за отопление
Избор на комин за баняИзбор на комин за баня
Предимства на парапети от неръждаема стоманаПредимства на парапети от неръждаема стомана
» » Как да инсталираме комин от неръждаема стомана като сандвич тръба?
© 2021 BggeHat.com