Инсталиране на комин от ръководството за монтаж на стоманени тръби

Коминът е и остава един от основните елементи на който и да е отоплителен уред. Свободното отвеждане на димните газове увеличава безопасността на работата на цялата отоплителна система и поради пълното изгаряне на горивото намалява разходите за отопление на къщата. Ако преди използването на коминно устройство от професионални печки, днес, като използвате модерни технологии и спазвате определени изисквания, спазвайки правилата, е лесно да го направите сами.

За да се изгради комин със собствените си ръце прилагат различни материали - топлоустойчиви тухли, керамика с висока якост. Но най-универсалното решение е инсталирането на стоманени сандвич-тръби, които се доказаха в много случаи.

Подготвителна работа

Подгответе необходимите инструменти и материали преди да бъде инсталиран комина. Повечето от елементите могат да бъдат направени сами, но качеството на готовите продукти е много по-високо. трябва:

  • сандвич-тръби с различни дължини (50-100 см);
  • адаптер за тръбопровода;
  • тръба, оборудвана с ревизия;
  • завои с ъгъл от 30º, 45º;
  • тръба за изтичане на кондензат;
  • междинна каса, метална кутия за преминаване на подове;
  • затягащи скоби;
  • метални защитни пластини;
  • престилка, защитен конус;
  • глава, дефлектор.

Стомана, използвана при производството на комини, трябва да отговаря на определени характеристики - да има дълъг експлоатационен живот, да издържа на високи температури, да е устойчива на влиянието на корозивните вещества, образувани по време на изгарянето на горивото.

Елементите се избират, като се вземе под внимание избрания вътрешен или външен дизайн на комина. Когато за пръв път инсталирате необходимите скоби, кутии, но можете да направите без завои и чай. Монтирането на външната система, напротив, е невъзможно без използването на втората.

Вторият вариант ще бъде оптимален за повечето нагреватели, тъй като не е трудно да сглобите и инсталирате такъв комин със собствените си ръце. За ефективната работа е необходимо да се правят правилни изчисления и да се спазват основните правила.

Изчисляване на участъка, височина на комина

Принципът на работа на комина, независимо от избрания материал и секцията на димовия канал, е еднакъв. Разликата в температурата вътре и извън структурата за изпускане на дим създава вентилационен ефект на тягата. Плътността на горещия въздух на изхода на отоплителното устройство е много по-малка от външната студ, така че тя се движи нагоре, преминава през димния канал и се разтоварва навън.

Количеството на тягата зависи от няколко фактора: секцията на димния канал, неговата височина, броя на преходите (завои), мощността на газовия котел. За да направите точни изчисления на горните параметри и да определите зависимостта, използвайте специална таблица, наречена nomogram.

В случай на правоъгълни или квадратни канали, които са представени с квадратни и правоъгълни икони, стойността на участъка се умножава по фактор. За кръгов канал, необходимата стойност е равна на една, но това се отнася за инсталацията на портата. Също така на nomogram са стойностите на диаметъра, височината на външния комин.

Изисквания за производството на система за извличане на дим

Започвайки да инсталирате система за димни канали на къщата, гаража, банята, спазвате основните изисквания за безопасна работа. Накратко ги посочвайте, както следва:

  • За един нагревател - един димоотвод.
  • Отсъствието на бургии в комина, неравности, които могат да предизвикат турбуленция на газовете.
  • Вътре в стаите се поставят вертикални парцели. Възможна е единична промяна на кривината от 45 °. Дължината на хоризонталната секция не трябва да бъде повече от един метър.
  • За свързване на тухлена фурна с комин се използва тръба с единична стена с дължина, не по-голяма от един метър, с воден резервоар.
  • Свържете се с инженеринг, комуникации неприемливо водосточната тръба, но при липсата на сближаване на горими материали е не повече от 1.20 m. Седалки за защита на преминаващи през таван, подове допълнително монтирани метални кутии или сандвич пръстен.
  • Сближаването на сградните конструкции е не повече от 38 см.
  • Стъпалото за фиксиране на скобите е около 1,2 метра.
  • Задължителна наличност на инспекционен люк (най-малко един).
  • Горната част е оборудвана с дефлектор. Ако покривът на покривни материали, други горими материали, след това предпочитание се дава на дефлектор с фино затваряне искров арестьор.
  • Тръбата трябва да се издигне над плоския покрив с 0,6 м, наклонена - 1,2 м.

Ако е възможно, се въздържайте да инсталирате тесни, високи тръби, които причиняват пулсиране на тягата. С изключение на устройствата с малка мощност, по-малко от 10 kW, тъй като тесните комини са по-устойчиви на вятърни натоварвания, а налягането на изходящите газове в тях е по-високо, което предотвратява обратно издухване.

Инструкция стъпка по стъпка за монтаж на комина



При инсталирането на комина със собствените си ръце те често използват готови компоненти: стоманени ламарини, едноциклични и завършени сандвич-тръби. При липса на елементи с необходимия диаметър, се допускат едностранни тръби, но задължително изолирани с топлоизолационен материал.

Използвайки предварително компилирани чертежи, монтажът на външния комин се извършва след стъпка по стъпка. Монтажът в частна къща започва от тръбопровода за отопление. При монтажа на тухлена печка първо се вкарва тръба с дебелина 2-3 мм, а след това адаптерът и се свързва към първия елемент на комина. Стените на адаптера, покрити с топлоустойчив уплътнител, се затягат с кримпваща скоба.

В тухлена стена се изрязва отвор за монтаж на стоманен блок, като разстоянието между стените на тръбата и кутията е най-малко 200 мм. След това стените на дупката са покрити с базалтов картон. Чрез стената се полага хоризонтална секция, която се прикрепя към адаптера. Връзката се осъществява "през ​​дима", поставяйки следващата секция върху камбаната на предишната. Вътре в кутията плътно поставена базалтова изолация, след което се затваря от двете страни с метални плочи, съответстващи на размера му.

На стената е монтирана опора, върху която е монтиран първият елемент - чашата. Дъното е фиксирано с капачка за източване на кондензат, отгоре продължава монтажа на системата за изсмукване на дим. За тази цел тръбите се свързват "с кондензат", като вмъкват вътрешната част на горния продукт в камбаната на долната. Такова решение не предотвратява изтичането на кондензат през димния канал, но го предпазва от навлизането му в нагревателя.

Инсталацията се извършва до достигане на проектната височина, като в същото време продължава да закрепва получената структура на стената с скоби на редовни интервали от време. Ако височината е по-голяма от 5-6 м, е инсталирана допълнителна скоба за разтоварване. В процеса на свързване, всички стави, предварително третирани с топлоустойчив уплътнител, се затягат с кримпващи скоби.

В заключителния етап конус, защитна лента за глава е окачена на изхода. Извършете тест. Проверете затягането на ставите, идентифицирайте места, които са предразположени към силна топлина. Отстранете откритите дефекти.

Диаграма на вътрешната инсталация

Вътрешната инсталация е малко по-различна, тъй като уплътнението се извършва през таванните плочи, покрива. Поради тази причина инсталацията е по-трудоемка, сложна. Монтирането също се стартира от нагревателя, като се използва адаптер на тръбата на клона. Мястото на прехода, намазано с топлоустойчив уплътнител, допълнително се захваща с метална яка.

Първата тръба е монтирана без нагревател, тъй като високите температури нарушават структурата на топлоизолацията, която губи първоначалните си характеристики. Вместо изолация поставете мрежов нагревател, резервоар за нагряване на вода. Преминаването през тавана, покривът се извършва чрез предварително инсталиран пасаж, напълнен с топлоизолационен материал. Свързването на тръбите в припокриването е неприемливо, така че съединението е разположено, като се оттегли от него 250-300 мм, по-висока или по-ниска.

В горната част на покрива има конусовиден плъх, чийто ъгъл е избран равен на наклона на наклона на покрива. Горният й ръб, навит под покривния материал, е здраво закрепен. Връзката е допълнително запечатана с уплътнител. В крайна сметка, чрез поставяне на конус с желаната глава, се извършва тест.

За инсталирането на комин в банята са необходими специални изисквания. Тъй като банята е изградена от дърво, от други материали, които имат ниска топлоустойчивост, има дървена облицовка, въпросът за надеждната топлоизолация е много важен.

Поради тази причина използването на еднослойни комини от метал е забранено - само тухли или сандвич тръби. Всички разстояния до горими обекти, повърхности са внимателно измерени и, ако е възможно, изолирани с вермикулит, азбест. Разстоянието до стената не е по-малко от 25 см. Също така не е позволено да се монтира дефлекторът поради силното му платно. В противен случай монтажът на системата е подобен на горните опции.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да инсталираме комин от неръждаема стомана като сандвич тръба?Как да инсталираме комин от неръждаема стомана като сандвич тръба?
Кой комин да избере за коминаКой комин да избере за комина
Финландски пещи за саунаФинландски пещи за сауна
Комини за печки със собствените си ръцеКомини за печки със собствените си ръце
Как да събираме камина с каминаКак да събираме камина с камина
Коминът в бара се монтира оптималната тръба и тръбатаКоминът в бара се монтира оптималната тръба и тръбата
Бойлер на дърва като най-достъпната опция за лятна къща и частна къщаБойлер на дърва като най-достъпната опция за лятна къща и частна къща
Комини за котли със собствени ръцеКомини за котли със собствени ръце
Отопление на газ в дървена къщаОтопление на газ в дървена къща
Как да внедрим пещ без комин, какви са теКак да внедрим пещ без комин, какви са те
» » Инсталиране на комин от ръководството за монтаж на стоманени тръби
© 2021 BggeHat.com