Коминът в бара се монтира оптималната тръба и тръбата

Изходът за дим е незаменим елемент на всяка баня. Той отговаря за скоростта на отопление на парната баня, чистотата на въздуха в нея, пожарна безопасност. Ето защо е необходимо да се доближи до подреждането на комина възможно най-отговорно.

Видове комини - правим правилния избор

До неотдавна димните тръби за вани бяха издигнати изключително от тухли. Истинска алтернатива на този материал просто не съществуваше. Тухла се характеризира с идеална идея за съхранение на топлина в парното и топлоизолационни характеристики, дълъг експлоатационен срок, максимална пожарна безопасност и отлична здравина. Но, за съжаление, не всеки майстор-майстор може да построи тухлена тръба със собствените си ръце. Изисква значителни знания и умения, както и практически опит в изпълнението на зидария.

В допълнение, в участъците за отстраняване на дим от тухла има ъгли и груба вътрешна повърхност. Това допринася за отлагането на сажди в тръбата, което води до запушване и вследствие на това до значително намаляване на тягата. Ако коминът в банята не се почиства периодично (и това, повярвайте ми, не е лесно), след известно време става невъзможно да се използва и понякога не е безопасно. Има риск от запалване на сажди от искри по време на отоплението на печката.

Днес, за подреждане на комини, метални конструкции

Днес, за подреждане на комини, метални конструкции

Тези проблеми са лишени от по-модерни метални комини. Те често се правят под формата на сандвич структури или под формата на конвенционални едностенни тръби. Такива дизайни са лесни за инсталиране със собствените си ръце. Вътрешната им повърхност е много гладка, поради което димът излиза навън с турбулентен поток на посоката. Липсата на комини от метал е голяма вероятност от образуването на кондензат в тях. Това обикновено се случва по време на работата на сауната през зимата. Проблемът се решава съвсем просто. Необходимо е да изберете тръба с голяма дебелина на изолацията. Тогава рискът от кондензация ще бъде минимален.

След като сте решили да направите комин в сауната, трябва веднага да изберете опцията за инсталиране. Пътят може да бъде външен и вътрешен. След това ще говорим за заслугите и правилата за монтаж на метална тръба и за двата варианта.

Вътрешният тръбен комин - в термата винаги ще бъде топъл!

С този метод на монтиране на тръбата монтиран над печката в банята, тя се насочва към тавана, са минали през подпокривното пространство, а след това през покрива. Височината на трактора трябва да съответства на нивото на ръба на покрива или да бъде с 0.5-1 m по-дълъг от него. В този случай се гарантира качество на сцеплението. Основният плюс вътрешен комина е, че топлинната енергия, която преминава през тръбата от пещта и се нагрява на парна баня се и тавана. В резултат на това необходимата температура в банята се постига бързо и при нисък разход на гориво. По-малкото от вътрешния дизайн е трудността и трудността да се постави тръбата през покрива и тавана.

Възможно е да се направи пътека за премахване на дима в стаята чрез прост алгоритъм. Първо направете схема на комина, като се съсредоточите върху размера на парната стая. Определете броя и дължината на необходимите детайли (завъртания, прави секции). Поръчайте необходимите метални елементи за монтаж на тръби в строителния цех. По пътя влезте в него два метални листа с дупки в средата. Тези елементи поставите на пода на тавана и на пода във ваната (отдолу). Диаметърът на отворите трябва да съответства на напречното сечение на използваната тръба. Между другото, тя трябва да бъде избрана възможно най-компетентно.

Тръбата от вътрешни комини се извежда през тавана

Тръбата от вътрешни комини се извежда през тавана

Тръбата трябва да има диаметър (вътрешен) до 15-20 см. Дизайнът с по-малко напречно сечение няма да осигури необходимата тяга. Ако вземете тръба с голям диаметър, топлинната енергия ще напусне печката много бързо и стаята ще се загрее слабо. Препоръчваният метален тракт за извличане на дим от височина - 5 м. Друг накрайник. Изберете тръба с дебелина на стената 1-1.2 мм. Такъв продукт ще ви служи за много дълго време.

Освен това, ще трябва да подготвите гумен уплътнител (след като сте извадили тръбата от покрива) и уплътнител за висококачествена хидроизолационна конструкция. Ръководство стъпка по стъпка за инсталирането на комин от метал във вана е дадено в следващия раздел.

Тръбната тръба отвътре е трудоемка, но надеждна

Инструкциите за монтаж на вътрешния тръбен комин ще бъдат относително прости, тъй като цялата система е почти напълно вертикална. Трябва да съберете комина, като избутате отделните му елементи един срещу друг. И ако е инсталирана обикновена тръба, монтажът е "от дим" - долната част се носи от началника. Но когато използвате сандвич система, инсталацията се извършва "от конденза" отвътре и "през ​​дима" отвън.



Важни нюанси:

  1. 1. Ако нагревателя и епруветката се поставя в опасна близост до стената на дървен материал, за предпочитане монтирана върху стените на няколко слоя от огнеупорни изделия (например плочи от азбест). Тогава те никога няма да се запалят от прекомерно прегряване.
  2. 2. Съединенията между отделните части на комина не трябва да попадат на покрива и междуградските тавани.
  3. 3. Зоните за свързване на частите на трактора трябва да бъдат смазани с херметично затворен състав с висок индекс на топлинна устойчивост, а след това допълнително закрепени с клеми с голяма широчина. Такива специални фиксатори се продават в строителни магазини.
  4. 4. При наличие на видими пукнатини между елементите на тръбата, те трябва да бъдат изолирани с азбестова жила. Това уплътнение трябва леко, но здраво да се вкара в пролуката.

Директно монтирането на тръбата започва с присъединяването на първия елемент към тръбната тръба на пещта. Веднага е полезно да се осигури плъзгаща се врата - специален болт, който позволява регулиране на сцеплението. След това в тавана трябва да направите квадратна дупка и да съберете метална кутия с проходен отвор, съответстващ на диаметъра на тръбата. Чрез него ще преминем пътя към тавана. Височината на кутията е с 0,4 м повече от дебелината на тавана.

В свободното пространство на кутията е поставена изолация

В свободното пространство на кутията е поставена изолация

Тогава всичко ще стане по-бързо. Монтирайте кутията в тавана, фиксирайте я, прекарайте тръбата на тавана. В свободното пространство на кутията поставете каменна минерална вата или експандирана глина (материалът със средно зърно е оптимален). На тавана, кутията трябва да бъде покрита с капак (също трябва да направи дупка). На мястото, където коминът минава през покрива, изрежете дупка, фиксирайте лист от топлоустойчив азбест отдолу. На върха на тръбата трябва да бъдат покрити с листове от минерална вата или азбест, за да се предпази покривната конструкция от огъня. Върху топлоизолирания тракт се простира гумената водонепропусклива мантия и се обработват отворите с уплътнител. Работата е завършена!

Външни комини - правила за бърза инсталация

Външният път е монтиран много по-лесно. Това се прави по-бързо, изисква ниска цена на труда, която е важна, когато работата се извършва от самите тях. Такъв комин не се издига до тавана, а се поставя в баня през стена. За завой на тръба в необходимата посока се използва специалното кранче (метално коляно с подходящ ъгъл на завой). Този елемент е свързан към тръбната тръба на пещта и след това към тръбата, която е извадена. За да направите това, използвайте отново полето.

От външната страна на банята има чайник. Тя ви позволява да насочите пътя нагоре по повърхността на стената и надолу.

Закрепването на тръбата се извършва от държачи. Те имат специална форма, гарантират качественото фиксиране на конструкцията. Външната тръба е издигната над билото на около 0,6 м. Това е необходимо за покриване на горната част на чадъра (е монтиран върху вътрешните комините), който не се вливат в капките на системата и отломки. Отстранете пролуките между стената и изхода на тръбата с топлоустойчив уплътнител.

Както можете да видите, външната структура е лесна за инсталиране. Тя не изисква проникване на дупки в тавана и покрива, елиминира риска от изтичане на подове. Но той също има сериозен недостатък - бързо охлаждане. По тази причина външните системи са допълнително изолирани с минерална вата и други топлоизолационни материали.

Изберете подходящ изход за дим за парната баня, който лесно можете да изградите. И да се насладите на релаксираща сауна по всяко време.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Комина за сауна е монтирана без помощКомина за сауна е монтирана без помощ
Пещ за баня от тръбаПещ за баня от тръба
Метална фурна за баняМетална фурна за баня
Комини за печки със собствените си ръцеКомини за печки със собствените си ръце
Как да инсталирате фурна с каминаКак да инсталирате фурна с камина
Монтиране на печка за вана от собствените ръцеМонтиране на печка за вана от собствените ръце
Тухлена фурна със собствени ръцеТухлена фурна със собствени ръце
Как се правят пещите за баня?Как се правят пещите за баня?
Печки за изпичане на дърва за дизайн на баня и ползи от чугунени печкиПечки за изпичане на дърва за дизайн на баня и ползи от чугунени печки
Как да инсталираме печка в сауна?Как да инсталираме печка в сауна?
» » Коминът в бара се монтира оптималната тръба и тръбата
© 2021 BggeHat.com