Комина за сауна е монтирана без помощ

Печката е сърцето на сауната. Но тя ще работи само в пълен комплект с комин. За това как да го инсталираме, ще говорим.

Тухлен комин - основните етапи на строителството

Трябва да се отбележи, че безопасността на хората в нея зависи от комина. Неправилно монтиран комин - първата причина за пожар.

Днес в баните има каменни фурни и метал. Зависи от тях и тип комин: тя ще бъде изработена от тухли или метал. Най-трудният е първият вариант. Ще започнем с него. На първо място, имаме нужда от рисунки. Те ще ни помогнат да намерим точното количество материал. И ние се нуждаем от:

  • Тухла;
  • Бетон и армировка за основата;
  • Щити от дърво или ПДЧ за кофраж;
  • Смес от глинени шамоти;
  • Чадър (flywag), завършващ комина.

Липса на тухлен комин - теглото. За да не се промъкне и да се провали тази конструкция, тя ще има основа. Важно е основата за тухлен комин да не е трудна. Трябва да изкопаем плитка яма (0.5 м), да напълним възглавницата с пясък и чакъл на дъното, да спуснем усилващия колан и след това да излеем бетона. По време на тази операция ние изграждаме конкретен пиедестал под формата на обшивка с височина 30 см. И от издигания комин до ръба на основата оставяме най-малко 15 см.

След като приключим с основата, ние продължаваме да изнасяме самия комин. Имайте предвид, че препоръчителната височина на тръбата е 5 метра.

Комин за пещ за сауна - събираме се без помощ

На пръв поглед нищо не е сложно. Но има няколко нюанса, които трябва да бъдат обсъдени предварително. За полагането на тухлен комин не е подходящо конвенционално решение на основата на пясък и цимент. Нуждаем се от алуминиева смес - материал, който може да издържи на високи температури. Можете да го подготвите сами, но е по-лесно да го купите в магазина. Цената за него рядко надвишава 300 рубли на 20 кг.

Когато полагаме тухли, оценяваме дебелината на шева между тях - счита се, че е приемливо да бъде 1,5 см, но това е максималният. Разстоянието от 5 мм се счита за отлично. По време на работа коминът трябва да бъде подсилен с метална мрежа и фитинги. Те са монтирани в шева, без да пресичат самия димен проход. Между другото, двойна зидария не е каприз, тя е тя, която осигурява изолация на комина.

Обърнете внимание на местоположението на самата тръба - до дървени конструкции поддържаме най-малко 25 см. И когато коминът минава през покрива, ние го увиваме с негорим материал (минелит, фибростъкло).

Модулен комин - малко за химически елементи и метал

Няма значение колко са добри тухли от тухли, но постепенно се превръщат в екзотични. В съвременните бани стоят все повече метални печки, направени сами или купени в магазина. Естествено тези печки не се нуждаят от тухлен комин. За домакински котли, като правило, прикрепен комин от азбестова или метална тръба.

За съжаление, в допълнение към относителната евтиност, предимствата на такива комини са малко. Но с недостатъците напротив. Например, без помощта на азбестова или метална тръба, практически е невъзможно да се издигнат вани на покрива. Да не говорим за доставка в страната или поземлена земя - без камион не може да направи. Но основната опасност са канцерогенните вещества, съдържащи се в азбеста. СЗО (Световната здравна организация) проведе проучвания, според които този материал в 20 случая се превръща в основната причина за такива заболявания като мезотелиом, фиброза и рак на белия дроб.

Като алтернатива, помислете за модулни комини за сауна. Като правило, всяка компания, ангажирана в производството и продажбата на печки за вани, продава заедно с тях и компоненти за комини.

Комин за пещ за сауна - събираме се без помощ

Днес модулен комин е монтиран както в завода, така и в "занаятчийските" пещи, а понякога завършва изграждането на тухли. Подобна популярност се обяснява с лесна инсталация и ниско тегло. И дори относително висока цена не възпира купувачите. Ще ви покажем обаче как да намалите финансовите загуби. Диапазонът на диаметрите на модулните комини е много голям, което ви позволява да изберете тръба за почти всяка пещ.

Но нека да бъдем честни: хората, които са свикнали с монументални продукти, тези тръби предизвикват предпазливост. Това не е изненадващо. Дебелината на стените на такъв комин рядко надвишава 1 мм и в повечето случаи варира от 0,5 до 0,8 мм. Като се има предвид, че височината на модула варира от 0,5 до 1 метър, изглежда като играчка. Разбира се, това поражда съмнения относно дълголетието им. С правилния подход той няма да изгори на пет.

Всичко зависи от метала. Не забравяйте да изясните своята марка в магазина. Интересуваме се от комин от легирана стомана 0.8х13. Първата цифра е съдържанието на въглерод в метала, а второто - съдържанието на хром. Втората е важна. Това означава, че металът, съдържащ химическия елемент хром, се счита за устойчив на топлина. Между другото, има комини с високо съдържание на хром (0,8 × 19) и дори титанова добавка (0,8Х13Т1). Ако искате и наличието на ненужни пари, можете да ги купите.

Факт е, че добавката на хром в 13 осигурява комини с топлинна устойчивост 750-1000 градуса. Докато температурата на изходящия дим рядко надвишава 500, особено в горните нива на комина. Това означава, че 13 хром в метала е достатъчно. Но за да се избегнат ненужните рискове, непосредствено след пещта, където температурата на изходящите газове е максимална, монтираме модул с дебелина на стената 1 мм.

Едностенни и двустенни комини - характеристики на използване

Сред модулните комини са едностенни и двустенни, известни като сандвичи. Първият - по-евтин, вторият - по-скъп. Но това не е така, когато скъпите стоки са най-добри. Факт е, че основната цел на двойно изолирана тръба е да предпази комина от кондензат.

Някои продавачи определят сандвич-тръби като противопожарни. Всъщност това е голяма рядкост. Към този комин е задължително приложена техническата документация с указание за класа пожарна безопасност. Ако тя не съществува, най-вероятно сте заблудени.

Като правило цената на двойна тръба надвишава разходите за тънкостенни 2-2,5 пъти. И често не е необходимо да купувате сандвич. Това е въпрос на бани, експлоатирани изключително през лятото.

Но не мислете, че сандвичът е създаден, за да ви въведе допълнителни разходи. Димът, излизащ от пещта, по същество е една и съща, което означава, че тя ще се охлади и ще се превърне във вода, която ще се втвърди по стените на комина по време на студения сезон. Изолираните тръби поддържат температурата на отработените газове и в резултат почти почти напускат комина.

За по-голяма яснота ще анализираме конструкцията на такава тръба. Тя не се различава в сложността. Сандвич - дизайн на две тънкостенни тръби с малък и голям диаметър. Те се вмъкват един в друг, след което разликата между тях е запушена от топлоизолационен материал (минерална или каменна вата).

Комин за пещ за сауна - събираме се без помощ



Имайте предвид, че това е достатъчно, за да се поддържа температурата на изходящия дим, но то е напълно неадекватно от гледна точка на пожарната безопасност.

Вътрешната тръба на сандвич е почти винаги изработена от легирана стомана. Но с външните опции са възможни. Има комини, в които тръбите се комбинират. Например, вътрешната тръба е изработена от топлоустойчива стомана, а външната е направена от поцинкована стомана. Цената на такава тръба е около 1500 рубли на метър. Когато и двете тръби са направени от легирана стомана, двойният модул се оценява на 2400 рубли. Въпреки функционалността на всяка разлика. Термичното натоварване попада върху вътрешната тръба, а само дизайнът на продукта зависи от външната.

Монтаж на модулен комин - ние разглобяваме теорията, прилагаме я на практика

Най-добрият резултат се постига чрез комбинация от тънкостенни тръби и сандвичи. Когато е невъзможно появата на кондензат (парна баня), е инсталирана тръба с тънки стени и там, където е студена - таванска, неотопляема таванска стая, тя влиза в сандвич.

Веднага ще забележим, че купуването на комин е необходимо в един и същ магазин, където има пещта. Ще струва около половината от цената му. Понякога и на пълна цена - зависи от височината на покрива. Да, това не е евтино (средният набор струва 8-10 хил. Рубли), но ще бъде безопасен комин, който може да бъде сглобен без специални проблеми.

Първо ще се изравняваме с лентова мярка и ще измерваме височината на печката и парната стая. След това ще се изкачим на тавана и ще изместим разстоянието от припокриването (на изхода на тръбата) до билото.Комин за пещ за сауна - събираме се без помощ:

Нека анализираме този абстрактен скиц като пример. Така че разстоянието от пещта до тавана е 50 см. Следователно във вътрешността на парната баня ще инсталираме тънкостенна половина тръба с дебелина 1 мм.

Комин за пещ за сауна - събираме се без помощ

Тя трябва да влезе в тавана рязане - метална кутия, нарязани на тавана и покрити с разширена глина. В указанията за пожарна безопасност размерите на такова рязане се определят от формулата - 36 см от вътрешната ос на комина. Но, както показва практиката, рязането на по-скромни размери (40 см х 40 см), обвити с незапалими материали, не се справя по никакъв начин с тази задача.

Комин за пещ за сауна - събираме се без помощ

В секцията се присъединяваме към тънкостенна тръба със сандвич. В зависимост от производителя, връзката може да бъде направена директно или чрез начален сандвич.

Комин за пещ за сауна - събираме се без помощ

Височината на покрива в хребета е 1,5 метра, а коминът трябва да е на най-малко 50 см над билото, т.е. сандвичите ще се нуждаят от два метрови модула.

Комин за пещ за сауна - събираме се без помощ

Тръбата не винаги излиза до билото и не винаги е възможно да се повдигне по-високо. В такива случаи ще използваме шаблона, даден в SNiP 2.09. 03-85 19. Очевидно изглежда така:

Комин за пещ за сауна - събираме се без помощ

Един проблем е преминаването на комина през покрива. Един рядък майстор ще може да монтира покривния материал към тръбата, така че влагата, която тече по покрива, да не попадне в стаята. Този проблем се решава с помощта на специална престилка - качулка, изработена от топлоустойчива гума. Той се нарича Мастър Флаш (цената е 1,5-2 хил. Рубли). Тя се простира над тръбата и се навива по профила на покрива. След това ръбовете му се намазват със силиконов водоустойчив уплътнител и се завинтват с винтове.

Комин за пещ за сауна - събираме се без помощ

Завършекът е завършен със сандвич със завършване, в който е поставен нормален чадър или лента за глава.

Комин за пещ за сауна - събираме се без помощ

Всички докинг връзки в комина са запечатани с топлоустойчив уплътнител (издържат на температури до 1500 градуса). В резултат на това трябва да получим такъв дизайн:

Комин за пещ за сауна - събираме се без помощ

Като окончателно докосване, да кажем отново безопасност. От метална тръба, тънка стена или сандвич, на горима повърхност (дървена стена, греди или греди), ние поддържаме не по-малко от 0,5 метра. Ако дървото е защитено - 0,25 м. Под защитената повърхност се разбира метален лист, поставен върху незапалим материал (минерали, гвинели и т.н.).

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да проверите течението в коминаКак да проверите течението в комина
Пещ за баня от тръбаПещ за баня от тръба
Как да почистите комина от саждиКак да почистите комина от сажди
Как да направите комин за собствени ръце burzhuykiКак да направите комин за собствени ръце burzhuyki
Устройството на тухлен комин за газов котелУстройството на тухлен комин за газов котел
Как да инсталирате печката във ванаКак да инсталирате печката във вана
Комини за печки със собствените си ръцеКомини за печки със собствените си ръце
Как да инсталирате фурна с каминаКак да инсталирате фурна с камина
Как да инсталирате печката във ванаКак да инсталирате печката във вана
Правила за изработване на пушенето със собствени ръце от тухлиПравила за изработване на пушенето със собствени ръце от тухли
» » Комина за сауна е монтирана без помощ
© 2021 BggeHat.com