Ремонт на камината от капитана и извършване на работата сами, полезни съвети

Всеки продукт има определен срок на експлоатация. Тя не може да бъде безкраен, защото възловите елементи непрекъснато действат от външни сили, което води до износване на строителни материали. Превантивни ремонтни работи и текущи аварии - това е нормално за всяко устройство. Всичко това може да се припише на камината. Дори неговата успешна и ефективна работа не гарантира безпроблемна работа. Ето защо е важно да ремонтирате камината, да наемете господар или да го направите сами.

Почистване на тухлена зидария с вода
Почистване на тухлена зидария

причини

Всеки ремонт знае, че когато отстранявате неизправности, първо елиминирайте ефекта на провокиращите фактори. С прости думи, преди да извършите ремонт на камини, първо трябва да откриете причината за неговия неуспех.

  • Отрицателни условия. Само по себе си, високите температури могат да бъдат вредни за строителните материали, дори ако се считат за огнеупорни. Всяка тухла на камината е под налягане от горните тухли. С всичко това в пещта се създава висока температура. Периодичното охлаждане и нагряване на камината унищожава всеки материал поради постоянната деформация на линейното разширение. Когато различните материали влизат в контакт помежду си, елементите на камината се дължат в голяма степен на факта, че всички вещества имат различни коефициенти на разширение.
  • Грешки в технологията за полагане на камината. Необходимо е да се разбере, че във всяка съществуваща схема на правилно изпълнение на тухли, всяко малко нещо е важно. Неспазването на технологията може да доведе до бърза повреда на устройството или неговата първоначална неизползваемост.
  • Неправилна работа. Тази концепция обхваща всички обслужващи дейности, които всеки собственик е длъжен да изразходва с определена периодичност. Липсата на елементарна грижа, разминаването на горивото, пренебрегването на първите признаци на неизправност може да доведе до ремонт на различна сложност.
Време е да погледнем камината
Време е да предприемем някои действия

Независима работа

Всеки път, веднага щом става въпрос за строителни работи, всеки от нас започва да се интересува от възможността да ги изпълни със собствените си ръце. Не става въпрос за спестяване на пари, това е елементарната гордост на човек, който вярва, че има златни ръце. За да комбинирате компетентно желанието и възможностите, ние изброяваме ситуациите, в които можете да разчитате на собствената си сила.

Ако сте самостоятелно направени зидария комин, монтаж на комина и изграждане на пещта, или поне взеха активно участие, за положителен резултат не е гарантиран, но вие ще бъдете в състояние да реалистично да оцени техните възможности и бързо да се намери причината на проблема и намиране на решение. Ако от целия опит има само огън на завършената камина, тогава е по-добре да не рискувате и да осъзнаете, че цялата работа може да се извърши правилно само от зидаря.

Ако всички ремонтни работи са класифицирани, тогава има три групи, които се различават една от друга в сложността на упражнението и изискваното умение. Остава само да се провери в коя група попада личният случай, за да се предотвратят сериозни грешки, които ще доведат до по-неприятни последици.

Домът е в пожар
Пожар в дома
  1. Първата група е лесна работа. Тези работи трябва да бъдат произведени от всеки собственик на къщата, който има камина с дърва за изгаряне на дърва. Ако не сте готови дори и за най-малката поддръжка на устройството, трябва да помислите за актуалността на инсталацията като цяло. Списъкът на работите включва почистване на комините, запечатване на образуваните пукнатини, замяна на решетката, почистване на пепелния съд, ремонт на вратите. Тези произведения трябва да започнат сами, тъй като привличането на непознати е непрактично поради простотата на манипулацията.
  2. Средната трудна работа често е придружена от частично демонтиране на зидарията. Това е замяна на облицовката, изгорените метални продукти в пещта, инсталирането на нови тухли вместо паднали, отстраняването на чуждо тяло от комина. Тук всеки майстор има две възможности за разработване на събития: обаждане на майстор, който професионално извършва ремонт на печки, камини или саморегулиране чрез стриктно дефиниран алгоритъм. Признайте, че този вид ремонтни работи не е толкова трудно. Ако не са имали оплаквания за функционирането на камината за дълго време, и изведнъж започна да пуши, лошо топене, лошо отопление, причината не е в дизайна, а при временни неизправности.
  3. И най-трудоемката работа, която може да бъде поверена само на специалисти, изисква умения и опит. И ако направиш камина със собствените си ръце, ти самият си специалист, защото никой не знае по-добре, отколкото ти знаеш за сложността на устройството. Сложната работа включва елиминирането на различни дефекти в дизайна, ако е възможно. Не е необходимо да се изключва най-тъжният вариант, когато камината трябва да бъде напълно демонтирана.

Списък на някои ремонти

Така че, решихте сами да ремонтирате камината. Какво предизвика това решение? Обикновено се идентифицират две основни причини, които се изразяват в изчезването на сцеплението и появата на пукнатини по стените на камината.

Възстановяване на пещта
Възстановяване на пещта
  • Малките пукнатини могат да бъдат запечатани с гипсокартон. Ако се образува пукнатина не само във финалната повърхност, но и в самата тухла, тогава ще се появи специално разработено глинесто решение. Смесете глина, пясък и цимент в съотношение 3: 8: 1. Привеждане на сместа до желаната консистенция, нека подготвим повърхността. Мястото, където се е образувало пукнатината, трябва да бъде задълбочено. След това с влажен парцал трябва да отстраните прах и трохи, за да може разтворът да се придържа по-добре. Турникет, излят от готовия хоросан, формираното пространство е вградено.
  • Причината за слабото течение обикновено е паднала тухла. Ние сме изправени пред две задачи: да извадим фрагментите от старата тухла и да инсталираме нова на нейно място. Успехът на тази работа зависи от прогнозата на производителя на печки, който постави тръбата. Предполагайки, че коминът ще трябва да се почисти рано или късно, опитни майстори съветват за дължината на канала, за да изпълнят няколко врати за почистване. Ако няма такава възможност, остават секретни люкове, които са покрити с тухли без хоросан. За да ги намерят по-късно, те турят тухлите не в равнината на стената, но също така се дават няколко милиметра напред. След това коминът е завършен с гипс. По време на почистването трябва да намерите первазите и да отблъснете мазилката, а необходимата тухла ще излезе с лекота. Вратата за достъп до комина е готова.


С течение на времето всяка камина, всяка печка се променя навън. Изглеждат паяци от паяжини, редиците от зидария се изместват един спрямо друг. Металните стени на огнището са изгорени, а в тръбата кондензата отдавна провокира развитието на ръжда.

Дори и с такъв пълен списък на грешките, не трябва да бързате да разглобявате устройството. Много господари са готови да помогнат, ще бъде истинско възстановяване на камината, което ще му даде втори живот.

Комплексът от камини е готов за работа
Камината отново е готова за работа

Майсторът ще замени възловите метални части на пещта, ще укрепи изграждането на замазки, които са маскирани от слой от нова мазилка. С този подход ще бъде излишно да се обновява външното покритие с нови материали.

Ако камината е работил първоначално правилно, пламъкът на запалване постоянно избледнели, а във всеки един етап от дима проникнали в помещението, след което трябва да се направи анализ на дизайна. Този въпрос със сигурност е само капитанът казва, ако е изгодно да ремонтира камината или по-изгодно да се раздели и да се изгради нов, в който се елиминират всички известни недостатъци.

Няколко съвета

Навременна грижа за камината може да извършва всички планирани работи по поддръжката. Ето защо, правилно извършената поддръжка допринася за факта, че може да се избегне основен ремонт, изискващ спиране на камина. Отговорете във времето на най-малките прояви на съмнителни признаци. Ако не отлагате работата, ще се справите с минимални загуби. На практика има случаи, когато най-малките дефекти с течение на времето доведоха до мащабни ремонти.

Проверете състоянието на глинените повърхности с периодичност от две седмици. Проходът на каналите на комина може да се определи, ако човек погледне тръбата отдолу нагоре от пещта. Не забравяйте сезонната поддръжка. Продължителната обикновена камина може да доведе до частично унищожаване на зидарията. Ето защо, когато отваряте зимния сезон, уверете се, че има тяга и целостта на конструкцията.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Каква тухла да се използва за направата на камина, практиката на изборКаква тухла да се използва за направата на камина, практиката на избор
Ремонт на камини от собствени ръцеРемонт на камини от собствени ръце
Как да поставите камина самиКак да поставите камина сами
Как да се изгради камина със собствените си ръцеКак да се изгради камина със собствените си ръце
Как да направите камина от печкаКак да направите камина от печка
Как да изберем правилната каминаКак да изберем правилната камина
Ремонт на отстраняване на неизправности в електрическата камина и отстраняване на неизправностиРемонт на отстраняване на неизправности в електрическата камина и отстраняване на неизправности
Възможни причини, поради които камината пуши, как да реши проблемаВъзможни причини, поради които камината пуши, как да реши проблема
Как да изберем камина?Как да изберем камина?
Основа за каминаОснова за камина
» » Ремонт на камината от капитана и извършване на работата сами, полезни съвети
© 2021 BggeHat.com