Печки за баня

Както показва практиката, естествената и мека топлина, получена от горене на дърва за огрев, не може да замести нито нагретия кабел, нито природния газ. Именно поради тази причина в почти всеки европейски дом всички пещи са само реални и природните им дърва се разлюляват приятно. По този начин дървената печка може да се използва не само в домове, но и в други помещения. Широко разпространените печки за изгаряне на дървесина са в руски бани. Освен това за неговото самостоятелно създаване не е необходимо да бъде специализиран специалист с дългогодишен опит. За начинаещите ще има достатъчно, за да се обърне внимание на полезния съвет, както и да се запознаете с най-често срещаните проекти на пещи, които са многобройни в интернет. Що се отнася до избора на материали, почти всичко, което може да се намери на ръка, е полезно тук: тръби, тухли, метални листове, железни мрежи и дори ... тухли. Още по-лесно е да украсите завършена печка за изгаряне на дърва за баня. За да направите всичко възможно, е желателно да се запознаете с някои трикове и полезни съвети.

дървена печка за баня


Малко история


Историята е запазила данните, че първата печка за изгаряне на дърва, която се появява на територията на Русия през 15 век, не е имала комини. Посетителите често трябваше да пара за дълго време, за да се възстанови, защото димът отива директно на парната баня заедно с пара, аз не можех да не остави следа. За да парната баня в по-малко количество газ формира, и са по-способни да горят трупи в камерата за гориво, селяните трябвало да измислят нови начини за поставяне на дървени трупи в камината и няколко заместник дървен материал. (Виж също: Печката за ваната със собствените си ръце)

Подобно умение в даден момент не се считало за цялостна наука, каквато е сега. Но когато за пръв път мислеха за пускането на комина в сауната, печките от дърва за огрев започнаха да се строят с различни модификации. Поради тази причина има толкова много разновидности на проектиране и изграждане на печки за изгаряне на дърва.


Вътрешно устройство


Фурната за руска баня в най-простата вариация има две важни раздели. Това са:



  • долна част - дърво се изгаря тук;

  • горната секция е разположена точно над долната секция и държи камъни, които позволяват не само да се съхранява топлинна енергия, но и да се натрупа.


Същността на пещта за сауна за дърва за огрев е проста: в долната секция дървесината се изгаря, което води до висок пламък и огромна топлинна енергия. Преминава се до горната част и се натрупва директно в камъните, които постоянно получават нов резерв за топлина. Камъните, от своя страна, загряват въздуха, осигурявайки меко, постепенно нагряване. (Виж също: Пещ за изгаряне на дърва)

Тялото на пещта е традиционно изработено от листова стомана. По искане на собственика е възможно да се постави зидария от огнеупорни тухли. Между контейнера и горивната камера трябва да има специална решетка, изработена от огнеупорни тухли. Използването на метал в пещи за изгаряне на дърва не е позволено, защото може просто да се изгори, когато се затопли. Що се отнася до долната скара, разположена между горивната камера и пепелния съд, тя трябва да бъде направена от чугун. Камъните не попадат в огнището благодарение на парчетата релси и друго специално оборудване.

печки за дърво


Как да изберем подходящата печка за дърво?


Пазарът на печки за изгаряне на дървесина (все пак, подобно на други сектори на пазарните отношения) се състои от внесени и местни продукти. Много е трудно да се определи ясният лидер между предложенията на местни и чуждестранни производители, защото всяка компания в своите продукти предлага редица предимства.

Вътрешните продукти са много лесни за разграничаване. По правило дървените пещи от местни производители имат доста стандартно външно покритие, но нивото на тяхната работа до известна степен дори надхвърля стоките на чуждестранни компании. Можете да намерите на пазара, не само чугун пещ на дърва, но такива модели са създадени от топлоустойчив монохромен стомана, която се дължи на неговите специални свойства дава възможност да се запази топлината за дълго време. Стените на високотемпературната монохромна стомана имат малка дебелина, но специалният състав не позволява да се деформира / пука по време на нейната работа. (Виж също: Как да направите печка за вана)



Чуждите производители предлагат избор от огромен брой модели с различни завършвания. При закупуване на внесени продукти е много лесно да се срещне с фалшива. За да се разграничи евтино копие от наистина висококачествени, маркови стоки могат да бъдат за сметка на външния вид. Практиката показва, че фурната за изгаряне на дърва harvia има най-малък брой фалшификати, докато има висока степен на практичност и естетика.

Фурни на горепосочените продукти също може да се нарече най-екологичният на пазара - в сравнение с моделите на местни производители, финландска дървесина желязо пещ отделят 80 на сто по-малко въглерод. Някои финландски производители имат модели от дебела стомана с дебелина 5-8 mm. Разбира се, теглото на тези модели е много различно от обичайните пещи, но поради увеличената дебелина на стените се постига най-висока устойчивост и надеждност.

Пещи, дървени, чугунени

Всички пещи, независимо от географското местоположение, са оборудвани със съвременни вентилационни системи. Уникалната технология на тяхното производство дава възможност за увеличаване на коефициента на ефективност с 70-80%, ако ги сравним със сходни модели от предишни години. Цената на печките зависи от използването на някои видове материали, както и от оборудването, което е включено в основното оборудване. (Виж също: Метална фурна за баня)


Изисквания за сигурност


Въпреки че съвременните тотемни пещи имат висока степен на безопасност, това не означава, че те не трябва да се придържат към правилата за безопасна работа. Производителите създадоха цял списък от изисквания за печка за изгаряне на дърва за баня.



  1. Не създавайте отвор за зареждане директно в парната баня. При изгарянето на дървесина се използва кислород. Тя ще падне директно от парната баня. За хората, които са в терми, банята може да завърши със задушаване.

  2. В стаята на банята, където е разположена дървената печка, е необходимо да се осигури отлична циркулация на въздушния поток. Освен това продуктите за изгаряне трябва да бъдат премахнати от тази предпоставка своевременно.
  3. (Виж също: Газови пещи за баня)
  4. Напълно обезсърчавано е да се използва пещ за изгаряне на дърва, ако има съмнения за сериозни щети, ако системата за вентилация или отстраняване на дим е запушена.


Създаване на дървена печка с печка


Разбира се, ако имате познания и опит, можете да построите самостоятелно направено легло с интегрирана камина и в процеса на това ще можете да обърнете внимание на дизайнерската страна на проекта. За да се справите със задачата в ръка, е съвсем реално и за начинаещи. Необходимо е само желание и строителни материали. Ако искате, че при вас идеалната сауна изгарянето на дървената пещ се е оказало тук, ще бъде от голямо значение.

Обърнете внимание - преди да създадете такава пещ, трябва да сте сигурни, че размерите на банята ви позволяват да направите това. В противен случай ще трябва или да разширите стаята, или да изоставите идеята. Печката ще заема 2 метра от стената на парната баня. Пещта ще излезе директно в стаята за почивка. По този начин никой от туристите няма да диша продукти на изгаряне. Печката, разположена по протежение на стената, ще завърши точно до входната врата. Тя ще се състои от 9 реда (с височина около 60 см) и плочки за стъпала.

Изборът на плочки трябва да се поеме с отговорност. Най-добрият вариант е клинкер, немски плочки. Обичайното лепило няма да работи - ще трябва да си купите специална. При нагряване няма да се изпаряват вредни вещества. Можете да намерите такова лепило на практика във всеки строителен магазин.

сауна дървена печка

Принципът на работа на печката е както следва. Чрез решетката, разположена на малка височина във вътрешността на пещта, преминава пламък, нагрявайки парчетата чугун. Малко по-високо е коритото от неръждаема стомана - в нея ще бъдат разположени красиви камъни. Те също ще се нагорещят, създавайки приятна, мека топлина. Диаметърът на камъните не трябва да надвишава 6-12 см. Размерите им не позволяват да се справят с основната работа. За да поемат цялата работа върху себе си, се използват големи камъни, разположени в пещта.


данни


Можете да създадете печка за изгаряне на дърва за себе си. Обикновено, ако има трудов опит, чанта на времето и кола от строителни материали, защо не? Ако нямате достатъчно познания, можете да използвате офертите на пазара и да купите вече камини invicta (например) или дървена фурна, за която трябва само да го инсталирате.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Пещ за баня от тухлаПещ за баня от тухла
Дълго гореща печка за изгаряне на дърваДълго гореща печка за изгаряне на дърва
Пещи за сауниПещи за сауни
Печки за изгаряне на дърва за отопление на домаПечки за изгаряне на дърва за отопление на дома
Чугунени пещи за баняЧугунени пещи за баня
Печки за изгаряне на дърва с водна схемаПечки за изгаряне на дърва с водна схема
Как да нагреете пещ с гориво брикети, как да ги запалимКак да нагреете пещ с гориво брикети, как да ги запалим
Фурна с дърва с ръцеФурна с дърва с ръце
Отоплителни котли на дърваОтоплителни котли на дърва
Как се правят пещите за баня?Как се правят пещите за баня?
» » Печки за баня
© 2021 BggeHat.com