Фурна с дърва с ръце

Отоплителното оборудване, за което суровата дървесина се използва като гориво, е най-традиционният начин за получаване на топлинна енергия у нас. Печки за дърво могат да бъдат намерени почти навсякъде и на първо място този факт се обяснява с наличието на горивен материал. Много популярни са ръчните печки на дърва за огрев, допълнително оборудвани с водна схема. Принципът на действие на това устройство е следният: дървесината се изгаря в камина и топлината генерира не само топлината на тялото на пещта, но и специален топлообменник с вградена охладителна течност. Най-добрият материал за производство на пещ, снабден с топлообменник и водна верига, е чугунът или стоманата.

Един от основните недостатъци на представените проекти е използването на гориво с ниска ефективност. В този случай е изгодно да свържете отоплителното оборудване към подовото отоплително тяло. В този случай не се изисква постоянна висока температура. Въпреки ниската ефективност, представените дизайни имат редица значителни предимства: (Виж също: Дългоотопляема пещ със собствени ръце)



  • На задния двор може да се събират горивни материали, ако е необходимо, дърва за огрев;

  • Работата на това отоплително оборудване не зависи от наличието на електрическа енергия, има изградена фурна с водна отоплителна система;

  • Дървесината е екологична и безопасна суровина, чието изгаряне е сведено до минимум на емисиите на вредни вещества в атмосферата;
  • (Виж също: Дълго гореща печка за изгаряне на дърва)
  • За производството на собствена ръка на пещта за дърва за огрев се използват материали с повишена издържливост, което позволява да се увеличи значително експлоатационния срок на продукта.


Перете себе си

Също така дървената печка може да бъде оборудвана с готварска повърхност за готвене. Обикновено се намира в горната му равнина. Загряването на тази част се извършва с директен пламък. Трябва да се отбележи, че някои конструкции на пещите предвиждат наличието на неслепнал амортисьор за пещта и вратите. Той може да бъде оборудван със специална чаша огнеупорно стъкло, за да улесни процеса на наблюдение на пламъка.


Как да направите своя собствена фурна със собствените си ръце


Основните етапи на сглобяване на пещта за дърва за огрев са следните:



  • Изборът на място за бъдещия дизайн;

  • Основаване на фондацията;

  • Зидария;

  • Сушене.


Преди да построите печка на дърва с вашите ръце, трябва да решите точното местоположение на нейното бъдещо местоположение. Най-добрият вариант е да се намери отоплителното оборудване далеч от стопанските сгради и от подветрената страна на къщата. (Виж също: Шведска фурна със собствени ръце)

Тъй като пещта има значително тегло, без фундаментна плоча тип в този случай няма да направя. За да направите това, почвеният слой се отстранява до 15 см, до глинената почва. След това в получената ниша половината от разстоянието се излива пясък и бетонът се излива в останалото пространство. Основата трябва да изпъква леко над земята. Като пълнител се препоръчва използването на счупени керамични тухли. За да се продължи работата, е необходимо фондацията да се възстанови напълно в рамките на няколко дни.

Домашна печка за къща на дърва за огрев

Какво ще бъде необходимо, за да се направи печка за дърво? За изграждането на тази конструкция ще ви трябва: твърда керамична тухла и специално решение, състоящо се от една част от вар, две части от пясък и една част от глина. Първият ред е оформен така, че да образува дъното на плочата. Всички шевове са внимателно запечатани с разтвор. Вторият ред от тухли се полага още от метода на обвиване на шевовете, като предната част е поставена под решетката. За зидарията на тези етапи можете да използвате цели и половина тухли.

Тъй като отоплителното оборудване, разположено в дача, не изисква голям топлинен потенциал (в края на краищата, използването му до голяма степен зависи от сезонните условия), тогава достатъчна дебелина на стените е цифрата на половината тухла. Облицовката от зидария се изработва по метода на превръзката, като при необходимост се използват половин тухли. Достатъчно е да поставите пет реда за камина. Това се прави от изчислението, че пламъците не трябва да достигат повърхността на плочата малко. Крайният етап от работата е сушенето на структурата. (Виж също: Фурна на Потър)



Струва си да започне производството на металните елементи на бъдещата пещ. За да се извършат тези работи, ще са необходими определени умения за заваряване. Следните конструктивни елементи са изработени от метали:



  • Клапата;

  • Настържете;

  • обвързване;

  • тръба;

  • Печки.


За да направите лентата, можете да използвате метален ъгъл с размери 3,5 см. Носеща лента е заварена към предната част, която след това служи като подложка за припокриващата се плоча. След това тръбопроводът е инсталиран на хоросан слой. Точно от същия метален ъгъл се варят и в основата на решетката, за производството на пръчки се използват метални пръти с диаметър от около 1,5 сантиметра.

Домашна пещ на дърва

Препокриващата се плоча се изрязва от метал с дебелина 4 мм, за комин и клапа се използва по-тънък материал. В плочата се правят няколко дупки, които ще бъдат използвани за направата на горелките. Този елемент на конструкцията е подвижен. Това ви позволява да готвите храна както на открит огън (например, изпържете шиш кебап), и да използвате плоча. Ако няма възможност да се произвеждат или купуват качествени пепелници и пещи на пещта, най-добре е да се направи амортисьор с възможност за смяна. Носещата плоча на димовата плоча трябва да е здраво свързана с ъглите на лентата. (Виж също: Метална фурна със собствени ръце)


Предимства и недостатъци на дървените пещи


Има два вида пещи, за които се осигурява отопление с дървен материал, а именно: тухлени и метални пещи. Традиционната руска фурна е проектирана за постоянно пребиваване, тъй като сезонното й използване е затруднено от факта, че през студения сезон тухла е много замръзнала и нивото на влага рязко се повишава. Това от своя страна води до множество проблеми с по-нататъшната експлоатация. За да изградите замръзнала пещ, ще трябва да изгорите голямо количество дърва за огрев. Следователно в този случай използването на метална конструкция е по-предпочитано.

За да направите керамична пещ с вашите ръце, трябва да имате специалните умения на зидаря. Печката е най-добрият вариант за голяма селска къща с няколко стаи. Основното предимство на този дизайн е, че осигурява еднакво нагряване на цялата стая. Печката не се охлажда дълго време и е предназначена за дълъг експлоатационен живот. По принцип тухлената печка е многофункционално устройство, в което може да има място за плоча и фурна. Когато е оборудван с водна схема, той може да бъде свързан с отоплителната система на къщата или, например, с топла под.

Удобна дървена печка

Основното предимство на металните пещи е лесната им транспортируемост и възможността за незабавно започване на работа след сезонна почивка.

Въпреки това трябва да се подчертае, че изграждането на всякакъв тип печка в крайградската зона и нейната по-нататъшна успешна работа е невъзможно без спазване на правилата за противопожарна безопасност. От елементарните изисквания зависи не само удобството и комфорта на обитателите на къщата, но и техният живот и здраве.



Не съхранявайте взривни и запалими вещества в близост до горивната камина. За да предотвратите натрупването на сажди в комина, не използвайте иглолистен дървен материал за отопление. Препоръчва се периодично да се почиства тръбата с тежест и четка. Забранено е да се използва открита печка на дърва на места, където има течение. В противен случай, въглищата могат да попаднат върху дървените елементи на конструкцията и да предизвикат пожар.



Около фурната (ако става въпрос за метална конструкция за дърва за огрев), трябва да се осигури свободно пространство от поне половин метър. Не поставяйте запалими материали върху повърхността на фурната.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни пещи с водна веригаОтоплителни пещи с водна верига
Фурна с дърва с водна веригаФурна с дърва с водна верига
Пещ за изгаряне на дърваПещ за изгаряне на дърва
Пещи с водно отоплениеПещи с водно отопление
Пещ с водна схемаПещ с водна схема
Печки за изгаряне на дърва с водна схемаПечки за изгаряне на дърва с водна схема
Как да изберем камина-фурна за лятна резиденцияКак да изберем камина-фурна за лятна резиденция
Отопление на къщата с дърва за огревОтопление на къщата с дърва за огрев
Камина с водна схема идеален изборКамина с водна схема идеален избор
Котел с дърва за огрев със собствени ръцеКотел с дърва за огрев със собствени ръце
» » Фурна с дърва с ръце
© 2021 BggeHat.com