Чугунена фурна за дома

В частна къща или крайградски недвижими имоти е необходимо самостоятелно инсталиране на отоплителната система. Най-често се предпочита оборудване, работещо с газ. Но ако няма възможност за използване на това гориво или неговото потребление прави месечно да плащат големи суми от семейния бюджет, тогава чугунната пещ за къщата ще бъде идеалното решение на проблема.

Печките се върнаха на мода преди няколко години. Сега те са напълно различни от техните прототипи, които са инсталирани по-рано - големи, заемат много място в стаята и консумират огромно количество твърдо гориво. Съвременните модификации на пещите са компактно оборудване с функция за контрол на температурата, захранване с гориво и икономия на енергия. Те са хармонично съчетани с интериора и позволяват равномерно отопление. Чугуните камини и печки са по-търсени, отколкото техните колеги, изработени от стомана. Благодарение на тяхната устойчивост на температурни промени, котлите са надеждни, безопасни и издръжливи. (Виж също: Как да изберем печка на камина)

Камини от чугун


Свойства на чугун


Надеждността и високата функционалност на чугунните пещи се доказва с дългогодишен опит в използването им. Те са били многократно тествани на практика, поради което са спечелили световна популярност. В нашата страна, чугунните пещи се считат за най-подходящата единица за затопляне на къщата. И всичките им положителни характеристики на печката са направени възможни благодарение на материал, който има уникални свойства:



  • Той бързо се нагрява и почти веднага освобождава топлината в стаята, поради което отоплението се извършва много бързо.

  • Дълъг експлоатационен живот.

  • Добра устойчивост на високи температури.

  • Способността да издържат температурните промени без загуба.


Пещта от чугун за къщи и къщи имат само един недостатък - голямо тегло поради факта, че са направени чрез леене. Това обаче позволява защита на вътрешните стени на котлите от изгаряне и унищожаване. Такива свойства не могат да се похвалят с пещ от стомана. (Виж също: Камините за печки за къщи се избират по-често от потребителите)



ЗАБЕЛЕЖКА: Пещите от чугун са податливи на корозия поради образуването на конденз по стените. За да се избегне това, е необходимо да се спазват всички оперативни правила и да се работи с блока само в съответствие с установената схема.



Предимства на пещта


При производството на чугунени печки се използват иновативни технологии, които осигуряват на апарата редица предимства. Те правят оборудването в търсенето на модерния пазар. Определете отличителните характеристики:



  1. Компактността. Пещта от чугун за отопление на къщата не заемат много място. Те успешно се вписват във всеки интериор и хармонично се комбинират с него.
  2. (Виж също: Пещ за собствени ръце на дача)
  3. Икономиката. Дизайнът на чугунени пещи им позволява да работят с малко количество гориво за дълго време. В същото време ефективността остава висока благодарение на доброто нагряване на стените на блока.

  4. Лесна инсталация. За да инсталирате чугунена фурна, не се изисква специална стая. Достатъчно малко отделение, покрито с незапалим материал. Важно условие за монтаж е коминното устройство.

  5. Декориране. Пещите от чугун имат доста привлекателен външен вид, така че те не изискват допълнителна декорация;
  6. (Виж също: Тухлена фурна за дома)
  7. Security. Много модели са оборудвани с функция за защита от изгаряния, а стените са покрити с топлоустойчив материал. Това прави възможно защитата на цялото семейство, включително на малки деца, от наранявания.

  8. Ефективност. Една малка фурна може да работи на закрито до 150 квадратни метра. метри, поддържайки оптималната температура. Дори една голяма къща ще се нагрее равномерно, а фурната ще увеличи комфорта на жителите.

  9. Приспособяване. Много модерни модели пещи са оборудвани с различни функции, които ви позволяват да регулирате температурата по свое усмотрение. С помощта на специални лостове и сензори нивото на изгаряне на горивото се променя, което пряко влияе върху топлинната мощност. Тя е не само удобна, но и безопасна, елиминира възможността от пожар.
  10. (Виж също: Как да изберем печка)
  11. Цената. Домашните пещи от чугун са на ниска цена. Цената е много по-ниска от стоманените модели и агрегатите, изработени от тухли;

  12. Функционалност. Уредът може да се използва не само за отопление на помещението, но и за готвене на храна, сушене на плодове, плодове и гъби. Печката може да замени класическия плот, което прави оборудването още по-икономично.

  13. Дълготрайност. Под влияние на високи температури, чугунната печка не се деформира, стените й остават плоски и вратата е херметически затворена. Висококачественото стъкло не се счупва или разваля. И ако единицата се разпадне, тогава всяка част може да бъде заменена без много трудности.


Пещи за дома


Видове пещи


Монтирането на пещта в къщата започва с избора на модула. И тук е важно да се фокусира не само върху производителя и модела, но и върху основните типове. Най-бюджетната и проста опция е отоплителната пещ. Тя служи за отопление на помещенията чрез нагряване в пещта на въздуха, която е равномерно разпределена в цялата къща. Такава пещ е в състояние да задържа топлина за дълго време, е компактна по размер и подходяща за използване в малки къщи.

Ако имате нужда от по-функционален вариант, изборът може да бъде спрян в пещта за отопление и готвене. Неговият дизайн ви позволява да подготвите храна и да направите препарати за зимата. Такъв агрегат лесно се допълва с горелки на хоризонтална горна част или фурна. Чугунните пещи и фурната като цяло позволяват да се спести електроенергия, която се използва при готвене на плочки.



Важно е да знаете: въпреки безопасността на чугунени печки, по време на готвене те трябва да бъдат наблюдавани. Не оставяйте машината да работи без надзор.





И третата, най-скъпата опция е камината. Той съчетава две важни функции: отопление на стаята и лесен достъп до огъня. Това оборудване работи с максимална ефективност, става истинска декорация на къщата и гордостта на собствениците.

Пещите от чугун се класифицират според принципа на работа. Те могат да бъдат конвекция и генериране на газ. Първата опция предполага наличието на специална метална обвивка в устройството. Пространството между него и стените на пещта се движи въздух. Първо идва от студения въздух, а след това от горе горе. Това повишава ефективността от около 75. Във второто изпълнение, уникален огнище устройство пещ с желязо може да увеличи ефективността на 90. Това се дължи на факта, че горивото в долната камера се загрява до температура разпад, с отделеният газ прониква в горната камера и изгарят. Генераторните пещи на газ генерират гориво веднъж на 8-10 часа.

камина инсталация с чугунена пещ



ПРЕПОРЪЧВАМЕ: За правилното избор на чугунена пещ трябва да се придържаме към техните изисквания - какви са функциите и условията на работа.



Правила за работа


Ако къщата ви има чугунена камина, облицована с тухли, или изцяло печка от чугун, а след това да се удължи живота на уреда, трябва да следвате няколко прости правила за работа.

Чугуната има един съществен недостатък - той е склонен да корозия. Поради това е необходимо фурната да се монтира само в сухо помещение, доколкото е възможно от източници на влага. Малко опростява поддържането на защитното покритие на единицата, което се прилага от производителя. Независимо от това, тя трябва да бъде наблюдавана и предотвратена от разваляне и унищожаване. Ако са повредени, те трябва да бъдат ремонтирани. В противен случай печката бързо ще се провали.

В пещта камина чугун може да се постави твърдо гориво. Най-често се използват дърва за огрев на нашата територия. Въпреки че в чужбина преди много години хората започнаха да използват пелети, торфени брикети и други форми на гориво с компактен размер. Ако имате възможност да купите тази суровина, тогава можете да инсталирате печка със специална горивна камера. Той е много по-ефективен и може да работи дълго време без нова част от горивото.



Не е възможно да поставите прекалено дълги трупи в горивната камера, опитайте се да затворите вратата със сила. Горивото трябва да лежи свободно, без да се опира на стените. Това е много важен момент, който влияе върху температурата и продължителността на експлоатационния живот на самия модул.



Печка от чугун

При проектирането на пещ за къща е необходимо да се вземе предвид размерът на допустимите трупи. Горивната камера не трябва да е твърде малка, затова не е нужно да произвеждате много миниатюрни дърва за огрев.

За да се грижите за печка от чугун, са необходими специални инструменти. Те позволяват да се премахне пепелта, е добре да се почисти вътрешното пространство. Това ще удължи експлоатационния период и ефективността ще остане на същото ниво. Не забравяйте, че печката от чугун не понася мръсотия и отломки. Тя ще откаже да работи, ако не я държи навреме.

Ако се съмнявате в способностите си и искате да инсталирате чугунена печка у дома, свържете се с професионалистите за помощ. Те ще ви помогнат да изберете правилния модел, да изберете място в къщата и да организирате комин. Експертите ще ви съобщят правилата за функциониране на блока, ще покажат принципа на действие, така че в бъдеще да не се налага да страдате с нова отоплителна система и да потърсите начини да я свържете. OTOPIMDOM е готов да ви помогне в такава трудна материя и да отговори на всички ваши въпроси след качествената инсталация на чугунната печка.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Достъпен електрически котел за решениеДостъпен електрически котел за решение
Предимства и недостатъци на котлите за твърдо горивоПредимства и недостатъци на котлите за твърдо гориво
Пещи за твърдо горивоПещи за твърдо гориво
Как да отоплявате частна къща без газ и електричество много опцииКак да отоплявате частна къща без газ и електричество много опции
Въглища за отоплениеВъглища за отопление
Енергоспестяващи отоплителни котлиЕнергоспестяващи отоплителни котли
Котли за гореща вода за твърдо горивоКотли за гореща вода за твърдо гориво
Отопление на котела на твърдо горивоОтопление на котела на твърдо гориво
Класификация на отоплителните котли и характеристики на тяхното използванеКласификация на отоплителните котли и характеристики на тяхното използване
Предимства на котлите за твърдо горивоПредимства на котлите за твърдо гориво
» » Чугунена фурна за дома
© 2021 BggeHat.com