Въглища за отопление

Ако не разполагате с газопровод до вас и не носите газ в бутилки или използвайте електричество, за да затоплите жилището поради високата му цена, тогава можете да използвате въглища за отопление - стар и доказан начин да отоплявате къщата от години. Въпреки факта, че този вид отопление се счита за класически и почти древен, в съвременните условия оборудването за това е вече висококачествено и създадено с най-новите технологии.

Вероятно всеки е запознат с образа на типична руска тухлена печка и сега, използвайки въглища за отопление, системата ще работи по същия принцип. Съществува обаче значителна разлика: котлите на въглища се загряват не чрез топлина от пламъка, а чрез загряване на водния носител на топлина, която се изпомпва към радиаторите от помпата.

въглища за отопление
Въглища за отопление

Характеристики на отоплителната система на въглища

Обикновено тези, които инсталират котли за твърди горива, веднага осъзнават, че трябва непрекъснато да работят с такава система: това се отнася както за хвърлянето на въглища за отопление, така и за проверката на показанията на устройствата.
Освен това има чести температурни промени поради факта, че горивото е неравномерно осветено. Горивната камера и фурната трябва да бъдат почистени. Сега много хора използват битови котли за въглища с продължително изгаряне - както за отопление на жилищни помещения, така и за отопление на търговски обекти.

Характеристики на котлите за въглища

Котли, които използват въглища за отопление, имат едно значително предимство на фона на други отоплителни системи - това е гъвкавост. Така че, в допълнение към въглищата, може да се зареди друго твърдо гориво в такъв котел - дърво, отпадъци (битови отпадъци), брикети, пелети, стърготини и др.

Имайте предвид, че ъгловите отоплителни и печки за готвене могат не само да затоплят къщата ви, но можете да готвите върху тях.

А пещите с продължително изгаряне имат друг важен плюс - това е дълго време между зареждането с гориво. Така че, нагряването на въглища може да работи от доста време без човешка намеса. Също така, такива котли са лесни за работа - просто трябва да хвърлят въглища в котела. Системите са доста икономични и имат високи параметри на топлопредаване. Котелът може да се използва през целия отоплителен сезон - без прекъсвания.

въглища за отопление
Фурна за готвене

Разбира се, котлите на ъгъла на старите проби не могат да бъдат сравнявани по отношение на топлинната мощност и производителността с нови модели. Съвременното оборудване може ефективно да затопля помещения от различен тип, като изгаря два пъти по-малко гориво от старите модели.

Принцип на работа на котела върху въглища

Котлите на въглища имат малко по-различен процес на горене, отколкото в други системи. Вътре в устройството огънят не изгаря отдолу нагоре, а обратно. Това увеличава времето за горене на една партида от въглища и осигурява максимално изгаряне.

В котела процесът е почти същият като изгарянето на конвенционална свещ. Въглищата изгарят дълго, топлината, която в този случай се окаже, отива към топлообменника. При изгаряне въздухът идва отгоре със специален вентилатор. Пещната камера в котела, която използва загряване на въглища в частна къща, може да бъде доста голяма и може да достигне до 500 литра. Това означава, че в един момент можете да заредите много различни горива, което ще затопли къщата за няколко дни.

въглен за отопление в чанти
Котел на твърдо гориво за продължително изгаряне

При такива котли се осигуряват и сензори за контрол на температурата. Използването на въглища ще намали количеството на вредните вещества, които се появяват в резултат на изгарянето. Котлите за въглища се състоят от пещ, където се извършва този процес, топлообменник за загряване на въглища, решетка. Топлообменникът може да бъде изработен от стомана или чугун. Стоманените котли за въглища - малко по-евтини и чугунени - ще продължат по-дълго.

Към днешна дата загряването на въглища се е превърнало в практично решение за хората, които обичат да се отпуснат в страната.

И един от най-важните въпроси в подреждането на отоплителната система е цената на оборудването. За съжаление, много от разходите за устройството ще изглеждат доста високи - всъщност дори и най-евтините модели котли струват най-малко 20 000 рубли.

За тези, които имат малки летни къщи и други съоръжения, които се нуждаят от отопление, домашните модели на котли при въглища с ниска мощност ще направят.

консумация на въглища за отопление на къщата
Вътрешен котел за твърдо гориво

Разход на въглища и въглища за отопление

Разбира се, важен въпрос е проблемът, който засяга всеки, който вече е инсталирал отопление на въглища - кои въглища са по-подходящи за отопление? Много експерти твърдят, че най-приемливият тип въглища е антрацит - камък или кафяви въглища. Такива видове въглища за отопление могат да бъдат закупени почти навсякъде и във всякакво количество. Можете да закупите въглища за отопление в чанти и дори да поръчате няколко тона с доставка до мястото за съхранение.

отопление на въглища
За по-лесно транспортиране въглищата често се транспортират в торби

Какъв вид въглища се използва за отопление?

Обърнете внимание, че понятието "въглища" включва няколко вида вкаменелости:

  • Кафяви въглища: има най-ниска температура на горене и сега не се използва за отопление, тъй като е неефективна.
  • Въглища, клас D: за да се извършва отопление на въглища у дома, то се вписва перфектно, защото е дълъг пламък.
  • KDP въглища: много често този вид въглища се нарича дълъг пламък "ядки" и "кулак". Обикновено се използва за отопление на малки котелни в частни къщи.
  • Въглища TPKO: чисти въглища, обикновено използвани за лични цели.
  • Антрацит: идеален за мощни котли.

отопление на въглища в частна къща
Кафяви въглища



нормите на консумацията на въглища за отопление
антрацит

Също така се използват и пресовани въглища за отопление.

Несъмнено всички експерти ще кажат, че най-добрият вариант е антрацитът. Но защо? И всичко това поради свойствата си, тъй като този тип въглища е много твърд и има отличен топлообмен по време на горенето. Той има стъклен блясък и ярък черен цвят. Съдържанието на въглерод в тези въглища е практически 90, а съдържанието на примеси е само малко. По време на горенето, антрацитът произвежда почти никакъв мирис или дим. Също така не се запалва.

За тези котли, които имат специални пещи, антрацитните въглища са идеалното решение. При изгарянето на 1 кг въглища се освобождават около 3 кг CO2 - в този случай се генерира до 6,5 кВт / ч енергия.

Потребление на въглища

Що се отнася до потреблението на въглища, тук се използва схемата за изчисляване на количеството дърва за отопление за един отоплителен сезон, тъй като въглищата са едно и също твърдо гориво. Това изчисление на потреблението на въглища за отопление е най-точната и проста. Така че, най-простата единица за измерване в ежедневието е кофа. Средно кофа пълна с въглища тежи около 18 кг. Ако смятате, че тези, които постоянно се радват на отопление с твърдо гориво, а след това въз основа на техните свидетелства за отопление на въглища у дома в 200 квадратни метра консумация е:

  • Септември-Октомври - 1 кофа на ден (18 кг);
  • Ноември-февруари - 10 кофи на ден (180 кг);
  • Март-април - 1-2 кофи на ден (22-24 кг).

Сега ще изчислим общото потребление на въглища за отопление на къщата в кофи:

60 + 120 + 400 = 580

Това, което имаме, се умножаваме с 18 кг, за да получим консумацията в килограми: 10 440 кг. По този начин потреблението на въглища за отопление за един отоплителен сезон е 10-10,5 тона.

Но ако не ви харесва такъв прост метод за определяне на потреблението на въглища за отопление, можете да използвате по;"научен" начин, използвайки нормите на консумацията на въглища за отопление. За да получите 1 кВт енергия, тя ще отнеме около 0,2 кг въглища. Средно за отоплителния сезон се консумира около 50 000 кВт енергия. Така че, умножете 0.2 kg на 50 000. Получаваме резултат, подобен на предишния - 10 000 кг (10 тона).

пресовани въглища за отопление
Характеристики на различните степени на въглищата

Но трябва да се отбележи, че при закупуване на въглища, не забравяйте да вземете предвид неговата степен, тъй като всеки тип въглища има различни нива на енергийна продукция.

резултати

Отоплението на къщата с въглища е добро решение, в комбинация с което е възможно да се прилагат и ъглови радиатори за отопление. За топлинни загуби при такава система, няма нужда да се страхувате, такива устройства се поставят в ъглите дори зад котела.

В продължение на повече от десетилетие котлите за въглища са показали, че те са достойни и устойчиви като отоплителна система.

С безспорните ползи, които определят популярността на котлите на въглища, тя се отнася, разбира се, е, че можете да използвате не само въглища, но също така и други горива - твърда дървесина, брикети, торф, стърготини и др Котли на въглища. - Икономичен и имат висока пренос на топлина, горене - дълго и котелът е възможно да се използва целия отоплителен сезон без затихване.

Сред недостатъците на отоплението на въглища - необходимостта да се постоянно гориво и да се използват отпадъци. Навсякъде ще има и въглищен прах, дори ако работите внимателно. Въглищата трябва да бъдат събрани.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Предимства и недостатъци на котлите за твърдо горивоПредимства и недостатъци на котлите за твърдо гориво
Как да отоплявате частна къща без газ и електричество много опцииКак да отоплявате частна къща без газ и електричество много опции
Връщане на котли с дълъг изгарянеВръщане на котли с дълъг изгаряне
Как да направите пот със собствените си ръце?Как да направите пот със собствените си ръце?
Автоматични котли за въглищаАвтоматични котли за въглища
Котли за гореща вода за твърдо горивоКотли за гореща вода за твърдо гориво
Отопление на къщата с бойлер за твърдо горивоОтопление на къщата с бойлер за твърдо гориво
Комбинирано отопление на частна къщаКомбинирано отопление на частна къща
Икономично отоплениеИкономично отопление
Водород, пиролиза и други алтернативни котлиВодород, пиролиза и други алтернативни котли
» » Въглища за отопление
© 2021 BggeHat.com