Пиролизен котел за продължително изгаряне изгаря за дълго време, той се загрява силно!

На места, където има възможност за прекъсване на доставките на газ или електричество, където има гориво (дърва, въглища и др.), Котлите за твърди горива за дълъг живот се използват като основни или резервни топлинни източници в отоплителните системи. И пиролизните котли на продължителното изгаряне се оказаха особено успешни. Те са ефективни и икономични!

Пиролизен котел

Пиролизен котел

Темата за котлите за твърдо гориво понякога губи своята релевантност, но сега той уверено се превръща в отоплителен сектор. Успешно подпомага този ръст на цените на енергията (газ, петрол, електричество), както и голяма популяризация на индивидуалното строителство на къщи и вили.

Нека да разгледаме техните функции ...

Кои са те?

Групата от пиролизни котли за отопление обикновено включват "братя" на твърдо гориво, консумиращи предимно дърва за огрев.

Дърва за огрев - най-доброто

Дърва за огрев - най-доброто "меню" за пиролизния бойлер

Важно! Дърва за огрев на територията на нашата страна има статут на лесно достъпно гориво. И, имайте предвид, възобновяеми. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че е необходимо не само да се намалят горите, но и да се засадят ...

Поддръжниците на "хай-тек" не могат да бъдат нервни! Това не е скок в миналото, а умна интеграция на научните технологии в живота на човек. Проучването на пиролизния бойлер за дърва за огрев (дори най-простият) разкрива началото на впечатляващ списък на неговите предимства.

Ползите от пиролизата при отопление

Дългото търсене на енергоспестяващи технологии засегна малко органичната химия. Учените са забелязали, че при високотемпературна среда с ограничен достъп до кислород процесът на горене на много органични твърди вещества е придружен от стабилно отделяне на горими газове, които сами по себе си са подходящи за по-нататъшно изгаряне. И когато се изгори, се отделя много топлина.

С други думи, когато едно гориво гори, се образува ново (газообразно) гориво. Дървесината в този процес е начело!

Такъв процес на генериране на горими газове от твърди органични вещества по време на тяхното разпадане се нарича пиролиза, което определя името на пиролизния отоплителен котел. Те се наричат ​​също генериране на газ или котли за продължително изгаряне с твърдо гориво.

Бавното тлеене води до образуването на пиролизен газ

Бавното тлеене води до образуването на пиролизен газ

Благодарение на двустепенното изгаряне на гориво (твърдо и новообразувано газово), пиролизните котли генерират повече топлина при изгаряне на същия обем гориво в сравнение с конвенционалните твърди горива. Това означава, че тяхната ефективност е много по-висока.

Основното практическо предимство на такива котли е способността им да работят дълго време (до 25-30 часа) на един разход на гориво. Това се постига чрез умишлено ограничаване на подаването на въздух към горивната камера.

И как е уредено?



Разликата между пиролизния котел и конвенционалното твърдо гориво е, че той съдържа две горивни камери. Също така има отделно отделение за процеса на изгаряне на отпадъци.

Горната камера (газифицираща) е проектирана да зарежда гориво. В него се получава първичното разпадане на дърва за огрев.

Вътрешна пиролизна единица

Вътрешна пиролизна единица

Поради ограничения достъп на въздуха до камерата, в него възниква екзотермична реакция. Висока температура от 200 до 800 оС води до образуването на два горими компонента: пиролизен газ и въглен.

Топлината, освободена на този етап, също се изразходва за изсушаване на дървесината и за загряване на въздуха, който навлиза в горивната зона.

След това газът влиза вторичната камера, където "двойка" с въздуха, изготвен в фен камера-изпускателната вентилатор при висока температура 1150-1200OS запалва с значително количество топлинна енергия и почти пълно изгаряне, само съдържанието на камерата.

Пиролизни котелни камери

Пиролизни котелни камери

Получената пепел, както и саждите, попадат в долната камера, адаптирани за периодично почистване, чиято честота зависи от качеството на горивото и интензивността на използване на котела върху дървесината.

Високотемпературните процеси, протичащи в котел с дълготрайна пиролиза, определят изискванията за здравина на целия агрегат. В курса са стомана или чугун. Чугуната е по-бавна (инерционна), както с отопление, така и с охлаждане, но и по-трайна. Стоманата подобрява динамиката при нагряване, но бързото охлаждане на пиролизния котел не винаги е удобно. Устойчивостта на корозия в чугуна е по-висока, а стоманените повърхности са предимно покрити с керамични материали, което предпазва метала от "разрушителната" висока температура. Различни строителни материали, наличието на автоматизация, капацитетът на единицата определя нейната цена.

Комплект от предимства и недостатъци

Съвременните технологии, които използват пиролизни котли, им позволяват да извлекат редица предимства:

  • Ефективността до 85 се обяснява с характеристиките на котела, което осигурява пълно изгаряне на горивото;
  • пълното изгаряне на горивото гарантира минимизиране на отпадъците;
  • процесът на бавно изгаряне ви позволява да добавите нова порция гориво две, а в някои модели, когато икономичното използване е дори 1 път на ден;
  • конструкцията на котела осигурява възможност за автоматично динамично управление на мощността на отоплителната система в диапазона 30-100, чрез регулиране на скоростта на всмукване на въздух в долната горивна камера;
  • Екологичната чистота на тази конструкция на котела е гарантирана чрез пълно изгаряне както на твърдо, така и на формовано газообразно гориво, което осигурява ниска емисия (около 3 пъти по-малко) в атмосферата на въглероден диоксид;

Пиролизни котли на дърва имат недостатъци. Те също трябва да бъдат споменати:

  • най-малко важна е необходимостта от постоянно захранване на уреда. Но с оглед на факта, че модерните отоплителни системи, предимно с принудителна циркулация на охлаждащата течност, се изисква електричество за осигуряване на работата на циркулационната помпа.
  • "Еднокръгови" пиролизни агрегати, които също лесно се компенсират чрез инсталиране на резервоар за съхранение на БГВ, което естествено води до допълнителни разходи;
  • достатъчно висока цена, която също се компенсира от икономичния разход на гориво;
  • необходимостта от рядко, но все пак ръчно зареждане с гориво. С този недостатък са монтирани нови пиролизни котли на дървесни пелети, които могат автоматично да се зареждат от бункера или склада.
Пиролизен котел на пелети

Пиролизен котел на пелети

  • "Exacting" на качеството на дървесното гориво, особено на неговата влажност, за да се гарантира високо ефективна работа.

И в заключение за глобалната ...

Както можем да видим, енергоспестяващите технологии са твърдо вградени в пиролизния котел за дългосрочно изгаряне, реализирайки в тях своите реални глобални цели:

  • минимизиране на разхода на гориво;
  • увеличаване на топлопредаването на горивото по време на горенето;
  • намаляване на концентрацията на резници в изгорелите продукти.

След като сте инсталирали във вашия дом котел от този тип, не само оптимизирате времето, което сте прекарали за обслужването му, но и допринасяте за опазването на природата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Предимства и недостатъци на котлите за твърдо горивоПредимства и недостатъци на котлите за твърдо гориво
Котли за твърди гориваКотли за твърди горива
Отоплителни котлиОтоплителни котли
Котел с дърва за огрев със собствени ръцеКотел с дърва за огрев със собствени ръце
Котли на твърдо гориво за продължително изгарянеКотли на твърдо гориво за продължително изгаряне
Отопление с твърдо горивоОтопление с твърдо гориво
Котел за изгаряне на дърваКотел за изгаряне на дърва
Котли за гореща вода за твърдо горивоКотли за гореща вода за твърдо гориво
Отопление на къщата с бойлер за твърдо горивоОтопление на къщата с бойлер за твърдо гориво
Производство на отоплителни котлиПроизводство на отоплителни котли
» » Пиролизен котел за продължително изгаряне изгаря за дълго време, той се загрява силно!
© 2021 BggeHat.com