Как да изберем електрически бойлер?

Днес голям брой различни отоплителни електрически бойлери са на пазара. Незаветен потребител може лесно да се обърка в множество показатели и различни характеристики. Ето защо такива въпроси са съвсем логични: каква е разликата между котли, къде да купя електрически бойлер и как да изберем електрически бойлер?
електрически бойлер как да изберем
Електрически бойлер

На първо място, трябва да се запознаете с някои от правилата за връзка. Към стандартен контакт можете да свържете само котел с ниска мощност, който не може да затопли качествено апартамента, да не говорим за къщата. Ето защо в повечето случаи котелът изисква трифазна линия - той може да свързва котли с мощност от 7 kW и повече. Ако решите да свържете котела от електрическия панел, ще ви е необходим меден проводник, чието напречно сечение е 1 мм от 8 А ток.

Ефективността на всички отоплителни котли е приблизително една и съща - 98-100, както показва рейтинга на електрическите котли. Тоест, цялата електрическа енергия, консумирана от котела, се преобразува в топлина.

Разбира се, изключението може да бъде котлите с неправилен дизайн. В този случай част от топлината се прехвърля върху тялото, а не върху топлоносителя. Въпреки това, ако електрически бойлер с 220 волта отопление се намира в стая, която трябва да се отоплява, то няма да играе голяма роля.

При избора на котел е важно да се разбере, че неговата икономия зависи до голяма степен от състоянието на помещението, което трябва да се отоплява, затова колко е електрически котел - концепцията е разтеглива. За малка къща с лоша топлоизолация може да няма достатъчно бойлер, който идеално се показва в голям, добре изолиран апартамент. Във втория случай, потреблението на средства за електроенергия ще бъде много по-ниско. Ето защо, преди да изберете електрически отоплителни котли, сравнете техническите характеристики и индикаторите, но по никакъв начин не е икономичен.

Предимства на електрическите котли

  • компактни - индивидуалните модели котли са доста малки. Освен това има както окачени мини електрически отоплителни котли, така и подови котли - това ви позволява да изберете устройство, което ще заема минимално пространство;
  • пожарна безопасност - този индикатор е доста голям поради простата причина, че когато котелът работи, няма източник на пламък;
  • няма нужда да се изгражда вентилация - в крайна сметка такъв бойлер не произвежда продукти от горенето;
как да изберем електрически бойлери за отопление
Електрическият бойлер може да се инсталира навсякъде
  • безопасност на околната среда - електрически бойлери за отопление 220 волта не замърсяват околната среда по никакъв начин;
  • простота на инсталацията - всъщност, дори без да сте професионалист, можете да свържете отоплителния котел. Но услугите на специалист могат да струват кръгла сума;
  • няма нужда от редовно попълване на запасите от гориво - това спестява пространство и време. Освен това не е необходимо да се контролира количеството гориво директно в самия котел.
  • електрически бойлер може да бъде направено сами.
мини котли за отопление
Самостоятелно изработен електрически бойлер

Недостатъци на електрически бойлери

  • високата цена на електроенергията - и тарифите се увеличават с изненадваща редовност, което прави цената на отоплението електрически бойлер доста висока;
  • липсата на необходимия капацитет - всъщност не във всички ваканционни селища, а дори и в малките градове, има възможност за свързване към 380 V мрежа;
  • прекъсвания на захранването - ако те са кратки и редки, можете да запасите няколко батерии. Но в случай, че прекъсването на електричеството е почти ежедневно, къщата винаги може да е студена.

Видове електрически бойлери

Преди да изберете електрически отоплителен котел, трябва да изучите видовете си. TENovyj - най-разпространеният тип месомелачки. Такива видове електрически отоплителни котли са голям резервоар за вода, в който има няколко нагревателни елемента (това са нагревателите). Често такъв бойлер е оборудван с циркулационна помпа, която стимулира движението на охлаждащата течност.

как да изберем електрически бойлер за отопление
ТЕЦ електрически бойлер

Основният недостатък на такива котли е, че нагревателните елементи бързо се покриват с твърдо покритие. Такъв е случаят, когато водата за отпадни води се използва като охлаждаща течност, която редовно се актуализира. Това може да доведе до значително намаляване на ефективността на системата. Най-правилното решение е да използвате затворена верига (охлаждащата течност не се променя). Видовете електрически отоплителни котли се отличават с наличието на специални сензори за мониторинг, които правят възможно коригирането на нивото на отопление на охлаждащата течност.

Най-добрите електрически котли за отопление - в основата на тяхната работа - обичайният принцип на електромагнитната индукция.

"Сърцето" на индукционния котел е малка диелектрична тръба, вътре в която е феромагнитен прът. Охлаждащата течност се движи по същата тръба. Външната част на тръбата е намотка. А токът, преминаващ през него, стимулира загряването на пръта, който от своя страна загрява охлаждащата течност, която се движи около него. Такива котли също са доста търсени поради някои предимства. На първо място - те почти никога не се счупят. Просто защото в тях няма нищо по принцип. В допълнение, такива мини електрически отоплителни котли са много компактни по размер - което е популярно и за много от тях. В същото време, недостатъкът на такъв нагревателен елемент е сложен контролен блок, който се намира извън системата - той се счита за най-уязвимото място на котела.

електрически бойлер за отопление 2 kW
Индукционен котел

Електрическият електрически отоплителен котел с мощност 3 kW има и сравнително прост принцип на работа. Чрез охлаждащата течност (вода), която има известно съпротивление, преминава променлив ток. По време на дезинтегрирането на водните молекули, йоните се преместват в специално зареден електрод - и това води до нагряване на водата. Такъв електрически бойлер за отопление с 2 kW се счита за напълно безопасен. Действието му автоматично спира, ако има изтичане в системата.



Електродният бойлер има доста недостатъци, които правят употребата му изключително неудобна. На първо място - повишени изисквания за качеството на охлаждащата течност.

Те могат да действат само с вода, която има известна съпротива. Според GOST такава вода е обозначена като "Пиене". В допълнение, електродите са податливи на постепенно разпадане - съответно, необходимо е периодичното им заместване. Това води до допълнителни разходи - както за материалите, така и за услугите на специалист в сервиза.

видове електрически бойлери за отопление
Електрически бойлер

Изчисляване на необходимия капацитет на електрическия котел

Когато решаваме как да изберем електрически бойлер за отопление, един от най-важните индикатори е силата на устройството. Но проблемът е, че не всеки разбира каква мощност се нуждае от котел. Всъщност, това е доста лесно да се изчисли. Първоначално при изчислението трябва да вземе този индикатор - 1 m3 изисква 40 вата мощност на котела. Съответно силата зависи пряко от площта на къщата. В допълнение, трябва да се има предвид - колкото повече източници на топлинни загуби (прозорци, врати) в къщата, толкова повече енергия трябва да има. При изчисляване на 1 прозорец се изисква добавяне на 100 вата, вратата - 200 вата. Също така много зависи от региона, където се намира къщата. Коефициентите се разпределят по следния начин:

  • южни райони - 0,7-0,9;
  • Европейска и централна част на Русия - 1,2-1,4;
  • северната част и далечния изток - 1,8-2,0.

При изчисляване на изхода на котела за частна къща индикаторът трябва да се увеличи с 1,5 - подът и таванът действат като източници на силни топлинни загуби. Освен това се взема предвид височината на таваните.

Пример: изчислете силата за къща в южната ивица на Русия. Площта му е 80 м2. височина на тавана - 3 м, броят на прозорци - 5, вратата - 1. Изчисли: (40W х осемдесеткв м + 3м х 500 W + 200 W) х 0,7 х 1,5 = 10815 вата.

видове електрически бойлери за отопление
Необходимият капацитет на електрически бойлер на 1 кв. Км. в зависимост от вида на помещенията

Допълнителни функции

На първо място, електрически отоплителен котел с мощност 2 kW може също да се използва за осигуряване на топла вода за къщата. Тази допълнителна функция обаче значително увеличава потреблението на енергия.

Днес има котли, допълнени от голям брой сензори. Най-важните са сензорът за налягане и температурният датчик. При превишаване на определен параметър се извършва аварийно изключване на котела - и това предпазва от счупване.

Спестяването чрез използването на електрически бойлер е доста трудно, защото цената на електрически бойлер е голяма. Но нищо не е невъзможно. На първо място, в някои райони през нощта електричеството е много по-евтино - това прави рационално използване на допълнителен топлинен акумулатор. Това е резервоар, в който охлаждащата течност ще се отоплява през нощта с по-достъпна цена. През деня отопляемият охладител ще даде топлина на отоплителните уреди.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Електрически котли за отоплениеЕлектрически котли за отопление
Котел електрически това, което трябва да знаете?Котел електрически това, което трябва да знаете?
Електрически котли за отопление на частна къщаЕлектрически котли за отопление на частна къща
Електрически бойлерЕлектрически бойлер
Как да изберем отоплителни котли прости препоръкиКак да изберем отоплителни котли прости препоръки
Електрически котли за отопление на вилиЕлектрически котли за отопление на вили
Използване на електрически бойлериИзползване на електрически бойлери
Домашен електрически бойлер за отопление на домаДомашен електрически бойлер за отопление на дома
Отоплителни котлиОтоплителни котли
Двуканални електрически отоплителни котлиДвуканални електрически отоплителни котли
» » Как да изберем електрически бойлер?
© 2021 BggeHat.com