Свързване на електрическия бойлер към отоплителната система

За да се затопли средна сграда, отоплителната система, базирана на електрически уред, ще бъде най-ефективният начин за отопление. В допълнение, такава система е най-сигурната от екологична гледна точка. А свързването на електрическия бойлер към отоплителната система е важен и целесъобразен въпрос.

Електрическите генератори на топлина имат висок коефициент на полезно действие, което означава, че те ще осигурят най-оптималната температура във всяка стая. Много съвременни електрически уреди са оборудвани с регулираща система, която им позволява да коригират режима си на работа по най-оптималния и удобен начин.

Електрическо свързване на котела към отоплителната система
Електрически бойлер

Друго предимство, което електрическите уреди имат за отопление, е липсата на части, които действат един върху друг механично. Това намалява риска от повреда на тези устройства няколко пъти.

Ако сравним такъв проект като схемата за свързване на електрически бойлер с устройства, работещи с други видове охлаждащи течности, можем да видим някои значителни нюанси.

Като пример, свържете се с електрически отоплителен котел Protherm SKAT за отопление. За да свържете такъв котел с електричество и с отоплителната система трябва само служител от специализирана организация. Устройството е най-добре закупено в специализиран магазин, тъй като ще разполага с всички необходими документи и ще бъде поставено в фабричната опаковка. Отворете пакета само в присъствието на служител от специализирана служба. Заедно със служителя е необходимо да се разбере дали няма механични повреди или други дефекти по повърхността на устройството.

схема на свързване на електрически бойлер
Схема за свързване на непряк котел за отопление с електрически бойлер

Преди да инсталирате електрически отоплителен котел, е необходимо да извадите щепселите от дюзите и да проверите дали няма никаква мръсотия в тръбите и връзките. За да прикрепите машината, са необходими различни уплътнения и уплътнителни материали.

Избираме място за монтаж на термичен електрически генератор

Най-добре е инсталирането на електрически бойлер да се извършва в нежилищно пространство. За тези цели, кухнята ще бъде чудесно място. За генератора е необходимо да изберете място, което да е удобно както за инсталиране, така и за поддръжка.

Ако инсталирате генератора в съответствие с правилата, е необходимо отстрани на стената да има поне 5 см свободно пространство. Устройството трябва да има поне 70 сантиметра свободно място, поне на 80 см над устройството и на най-малко 50 см под него.

монтаж на електрически бойлер с радиатори
Една от възможностите за инсталиране на електрически бойлер е на балкона

Термогенераторът трябва да се монтира само на стената, която е изградена от незапалителен материал. За да приложите окачването на устройството, трябва да използвате специална монтажна плоча. Такъв елемент трябва да бъде включен в основното оборудване на устройството. До стената, шината трябва да бъде закрепена с помощта на 4 котви.

Ако в устройството е инсталиран разширителен резервоар от мембранен тип, отоплителната система е проектирана за обем не повече от 500 литра.

Схемата за свързване на отоплението на електрически бойлер предполага, че друг по-голям компенсатор на налягането за мембраната трябва да бъде инсталиран в по-голяма отоплителна система.

Схема за свързване на електрически бойлер към мрежата



Преди да свържете електрически отоплителен котел, трябва да се отбележи, че свързването на електрическия бойлер към електрическата мрежа трябва да се осъществи посредством медни кабели. Напречното сечение на проводника не трябва да е по-малко от определеното в документа, който е прикрепен към устройството. Електрическите връзки на външното устройство трябва да се извършват чрез специални проводници за кабелите. Тези игли трябва да се намират в долния ляв ъгъл. Също така трябва да има заземен терминал за месинг с болт M6.

монтаж на електрически бойлер
Електрическа схема на силови кабели

Когато електроинсталационният бойлер се включи в отоплителната система и се монтира заземяването, уверете се, че е направен добър и надежден контакт между металния корпус на устройството и болта от месинг. Преди да свържете болта към рамката на устройството, трябва да почистете добре ставата.

По времето, когато електрическият бойлер е инсталиран за отопление в отоплителната система, ще е необходимо да се използва стаен контролер, който има изход без потенциал.

Ако планирате електрическо отопление да бъде организирано за сграда с голяма площ, тогава по време на закупуването на оборудване трябва да изберете такъв, който позволява инсталирането на каскада. За да функционират устройствата нормално в каскадата, терминалите на устройството за управление трябва да бъдат свързани към това устройство, което може да се контролира. Ако ръководството за инсталиране на системата се изпълнява с помощта на контролер на помещения, контактите за управление трябва да бъдат свързани към клемите на устройството за управление.

как да свържете електрически бойлер
Схема на електрическа отоплителна система на двуетажна къща

Устройството трябва да се провери визуално и да се увери, че то е в правилната позиция, налягането на водата в системата е нормално и всички комуникации са свързани. Всичко това се определя в документацията на блока.

След това монтажната схема на електрическия отоплителен котел извършва следните действия:

  • Необходимо е да проверите тръбопроводните клапани пред уреда за обслужване. За да направите това, трябва да го превключите от "затворено" положение до "отворено" и обратно.
  • Всички фитинги на тръбопровода на електрическия генератор на топлина се преместват в "затворено" положение. Също така в тази позиция е необходимо да се прехвърлят тръбопроводните фитинги на водопроводната система и отоплителната система.
  • На тези тръбопроводи, които довеждат студена вода до уреда, трябва да отворите спирателния вентил. Ако се използва електрическа отоплителна система, не се препоръчва да се използват не замразяващи течности. Това е така, защото те имат свойства, които могат да повлияят на работата на оборудването по негативен начин. Не замразяващите течности имат състав, който може да доведе до стареене или бързо износване на гумени компоненти.
  • Необходимо е да инсталирате колектор или филтър за кал, преди да влезете в захранващия тръбопровод. Можете да инсталирате и двата елемента.
  • След като отоплителната система е напълно напълнена с вода, е необходимо да проверите дали тя е херметично затворена.

Когато монтажът на електрическия бойлер с радиатори е завършен, е необходимо да се провери колко добре работят сензорите на системата. Такива сензори включват: температурен контролер, датчик за налягане на водата, сигнални и контролни компоненти на уреда, авариен температурен датчик.

По време на ремонта на отоплителното тяло или при неблагоприятни условия на монтаж е възможно електрическият нагревател да се свърже с гумени маркучи.

За отоплителната система е необходимо да се използва вода с минимален индекс на твърдост. Тогава животът на нагревателите може значително да се удължи.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Електрическо парно отоплениеЕлектрическо парно отопление
Котел електрически това, което трябва да знаете?Котел електрически това, което трябва да знаете?
Електрически котли за отопление на частна къщаЕлектрически котли за отопление на частна къща
Електрическо отопление на частна къщаЕлектрическо отопление на частна къща
Електрически бойлерЕлектрически бойлер
Кои електрически бойлери предпочитат по-добре?Кои електрически бойлери предпочитат по-добре?
Електрически котли за отопление на вилиЕлектрически котли за отопление на вили
Отопление на къщата с електричествоОтопление на къщата с електричество
Използване на електрически бойлериИзползване на електрически бойлери
Тръбни котли за отоплениеТръбни котли за отопление
» » Свързване на електрическия бойлер към отоплителната система
© 2021 BggeHat.com