Регулиране на състава на газовите котли за избор и настройка на оборудването

С началото на отоплителния сезон собственикът на частна къща трябва да включи котела в режим на работа. Операцията не е най-трудна, тъй като всички инструкции за настройка на уреда са задължителни в техническите документи. В тази статия ще ви разясним какво да потърсите, когато настройвате оборудването и как да накарате котела да работи с максимална ефективност.

Избор на газово оборудване - основни критерии

С настройките на газовия котел трябва да решите, преди да го купите. За да започнем, съветваме с капацитет на оборудването. От голямо значение са особеностите на вашия дом. Основното условие за нормалното и непрекъснатото функциониране на такъв агрегат е наличието на централизирано снабдяване с газ. Естествено, можете да опитате да използвате внесени газови бутилки, но това значително ще увеличи разходите. В някои случаи е по-евтино дори да се купува електрическо оборудване за отопление на сграда, отколкото да се купуват газови бутилки.

За стаи с площ над 300 м2 е по-добре да изберете подов бойлер

За стаи с площ над 300 м2 е по-добре да изберете подов бойлер

Отоплителните котли са едноканални и двуканални. В първия случай препоръчваме да закупите допълнителен косвен отоплителен котел. Само тогава модулът може да се използва за отопление на санитарна вода. Оптималната опция е закупуването на двуканален котел, който има всички необходими функции за отопление на сградата и водата. Основната му характеристика е прехвърлянето на приоритета за управление на режима на работа на топла вода. С други думи, след отварянето на системата за захранване с гореща вода, също се спира подаването на топлина към главната верига, включително отоплителната система.

Има някои характеристики на избор на подов и стенен котел. Оборудването на стената е с по-ниска мощност, така че не е достатъчно да се затоплят помещения с обща площ над 300 квадратни метра. В този случай ще трябва или да купите друг котел, или да монтирате газов котел с подов тип. В магазините можете да закупите подови единици от всякакъв капацитет.

Безопасна работа на котела - изчисляване на неговия капацитет

Силата на отоплителния котел е ключов фактор, който влияе върху нивото на отопление на помещенията, както и трайността на оборудването и безопасността на неговата работа. На първо място, е необходимо да се определят топлинните загуби през тавана, стените и прозорците. Част от топлинната енергия тече през вентилационната система, която също трябва да бъде запомнена. Много е трудно да се правят такива изчисления с максимална точност, без помощта на специалисти е абсолютно необходимо.

Въпреки това, има техника, която позволява приблизително изчисляване на необходимите индикатори за мощност. Ако строителството на сградата е извършено в съответствие с всички изисквания за безопасност и икономия на енергия, тогава за отоплението на един квадратен метър се изисква около 100 вата мощност на отоплителното оборудване. Съответно, купуването на нов газов котел е необходимо, въз основа на това съотношение.

За да изберете котел, помислете за характеристиките на сградата. В крайна сметка, захранването ще зависи от много фактори, било то дебелината на стените и таваните, наличието на пластмасови или дървени прозорци, както и тяхната изолация. Разликата между външната температура и температурата в стаята е от голямо значение. Така че, ако вътре в температурата се променят незначително, а отвън амплитудата достига огромни стойности. Дори през зимата са възможни резки преходи от плюс 10 до минус 20 градуса.

Предпочитайте модерните единици. И причината е не само в качеството на такова оборудване, но и в присъствието на допълнителни функции, например, LCD дисплеи. В този случай не е трудно да се настрои отоплителния котел, тъй като на монитора се показват основните параметри на работата на устройството - скоростта на вентилатора, актуалната и регулирана температура на водата и много повече.

Един от най-често срещаните проблеми, свързани с капацитета на оборудването, е такт. Това явление възниква, когато избраната от вас единица има твърде много мощност. В този случай има само два начина - купете нов газов котел или се опитайте да персонализирате сами. За предпочитане е първият вариант, обаче, да се използва и много често.

Времето на котела е ситуация, при която котелът се включва твърде често. Това се дължи на твърде голямото повишаване на температурата на охлаждащата течност.

Съвременните модели могат да се настройват с помощта на LCD дисплея

Съвременните модели могат да се настройват с помощта на LCD дисплея

Тактикуването е изпълнено със сериозни последици. Неволното включване на оборудването води до прекомерна консумация на газ, освен това се наблюдава прекомерно износване на оборудването. Въпреки това е много лесно да се реши проблемът - регулирайте подаването на газ към горелката до минимално ниво. Проверявайте редовно нивото на подаване на газ и, ако е необходимо, регулирайте отново газовия котел.

Всеки бойлер има свои собствени инструкции, които подробно описват как да го направите. Обикновено газовият клапан има специални винтове, които отговарят за интензивността на подаването на гориво. При модерните модели всички настройки могат да се правят директно от LCD екрана, което е още по-лесно и по-бързо.

Ръководство за настройка на температурата в помещението

Регулирането на газовия котел ви позволява да зададете оптимален температурен режим в помещенията. Единственото условие е наличието на термостат, чиято задача е да регулира силата на горелката. Термостатът е свързан към температурния сензор в стаята. Предварително е необходимо да се установи необходимата температура, удобна за вас. След това можете да се насладите на топлината, да четете книги или да гледате любимите си филми.

След регулиране на газовия котел може да се настрои подходяща стайна температура

След регулиране на газовия котел може да се настрои подходяща стайна температура

Има някои ограничения при използването на термостати. Например, това устройство ви позволява да зададете режима на температурата само в една стая. За да се отстрани този недостатък, се изисква да се монтира термостатен вентил в захранващата тръба пред всеки радиатор. Поради стесняването или разширяването на работното вещество, разположено във вътрешността на вентила, се променя площта на напречното сечение на тръбата. Такива клапани реагират на най-малкото измерване на температурата, дори увеличаването на броя на хората в стаята може да доведе до стесняване на работното вещество.

Неизправността на термостатите може да доведе до едновременно изключване на всички радиатори. Това ще доведе до спиране на циркулацията на охлаждащата течност в кръга на отоплителното оборудване. Необходимо е предварително да инсталирате джъмпер или байпас, за да избегнете подобни проблеми.

Автоматична система за отопление на помещенията - доверие, но проверете

Съвременните газови котли са оборудвани с автоматичен режим на работа в зависимост от наличието на хора в стаите. Това ви позволява да поддържате температурата на определено ниво, дори при продължително отсъствие на собствениците. Тази настройка може да се използва само ако системата периодично се наблюдава от съседи или роднини. Това се дължи на факта, че в случай на непредвидени проблеми, например аварийно изключване, цялата отоплителна система на сградата ще се провали.

Както показва практиката, може да има много причини за изключването на котела:

  • намаляване на напрежението в мрежата;
  • прекъсване на захранването;
  • намаление в участъка на комина поради леда, образуван там;
  • намаляване на налягането на газа;
  • изгасването на горелката в резултат на силен вятър, попадащ в горивната камера.

Ето защо е необходимо редовно наблюдение. В противен случай системата може да не работи, което ще доведе до огромни финансови разходи. Естествено, съседите ще трябва да обяснят как правилно да коригират или да коригират газовия котел във всяка ситуация. Тогава можете да очаквате, че по време на вашето отсъствие нищо няма да се случи в къщата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отопление на газОтопление на газ
Отопление на газОтопление на газ
Външни котлиВъншни котли
Как да изберем отоплителни котли прости препоръкиКак да изберем отоплителни котли прости препоръки
Използване на електрически бойлериИзползване на електрически бойлери
Отопление на газ в апартаментОтопление на газ в апартамент
Филтри за отопление на котли и ремонтФилтри за отопление на котли и ремонт
Видове отоплителни котлиВидове отоплителни котли
Автоматизация на котли за газово отоплениеАвтоматизация на котли за газово отопление
Автономно парно отоплениеАвтономно парно отопление
» » Регулиране на състава на газовите котли за избор и настройка на оборудването
© 2021 BggeHat.com