Автономното снабдяване с газ на частна къща от бутилки е колко удобно и печелившо?

Често в селски къщи няма възможност за свързване с централната газова система, така че отоплението с втечнен газ от цилиндрите е добра алтернатива. В сравнение с други методи - електричество, твърдо или дизелово гориво, то отоплението с газ ще бъде по-евтино. Но в процеса на самоинсталация, експлоатация и поддръжка се пораждат редица технически проблеми и необходимостта от спазване на мерките за сигурност.

Как да използваме втечнен газ в бутилки?

Високата калоричност на втечнения газ, смес от пропан-бутан и високата скорост на изпарение позволяват на къщата да се затопли и дори да загрее необходимото количество вода. През зимата е възможно да се повиши ефективността на изпарението чрез създаване на една система за подаване на гориво - от няколко взаимосвързани цилиндъра. В допълнение, в зависимост от сезона, газовата смес е разделена на лято и зима. Тъй като температурата на замръзване на пропана е по-ниска, в лятна смес съотношението пропан към бутан е 50/50, през зимата - 85/15.

Газът се изпомпва в цилиндри под много високо налягане, което го превръща в течно състояние. За да получите газообразна смес? налягането трябва да се понижи. Продължителността на подаването на газ при дадено налягане осигурява специален редуктор. Препоръчваното минимално работно налягане за котлите за гореща вода е 3-4 mbar.

Автономно газоснабдяване на частна къща от бутилки - колко удобно и печелившо?

По-нататък ще се направят основните норми и изисквания за безопасна работа, показани за свързване, настаняване на бутилки в помещение и изнесени извън жилищната сграда:

  • В къщата може да има само един цилиндър, поради което системата от няколко балонни инсталации задължително се изпълнява заради своите граници.
  • Минималното разстояние между отоплителните уреди и газовите бутилки не повече от 50 литра трябва да бъде 1 метър. Намаляването на разстоянието, но не повече от 0,5 метра, е разрешено, ако между тях, стената има защитен екран.
  • Съхранението на резервоари за втечнени въглеводороди (втечнени въглеводородни газове) на улицата е разрешено само в специален шкаф, изработен от незапалими материали. Наличието на специален знак трябва да показва съхранението на втечнения нефтен газ в него. Системата за подаване на газ е свързана с всяко потребление от външната страна на сградата.
  • Цилиндрите с смес от пропан-бутан, намиращ се на улицата, трябва да бъдат изолирани. Например изолирайте вътрешните стени на шкафа с топлоизолация. Най-доброто решение е да купите шкаф с отопление.

Ако са спазени всички норми и изискванията за пожарна безопасност, автономната газификация на селска къща с балон газ не изисква регистрация. Единствената предпоставка е разрешението на пожарникаря, който има право да запечатва инсталацията, ако открие груби грешки или нарушения.

Броят на цилиндрите, потреблението на газ за стая от 100 м² се изчислява въз основа на следните данни:

  • Един капацитет е достатъчен за отопление за 3-4 дни.
  • Два танка са достатъчни за отопление за една седмица.
  • 10 контейнера - в рамките на един месец.

По-точният брой цилиндри и следователно количеството газ, необходимо за поддържане на комфортна температура, може да се изчисли въз основа на експертизата на сградата по отношение на топлинната техника.

Цилиндрите са главно от метал, но по-популярни са полимерно-композитни, метало-композитни модели. Теглото им е по-малко, те са устойчиви на корозия, поради което, въпреки високата цена, тяхната покупка е оправдана. Резервоарите се предлагат в обем от 12, 27, 50, 80 литра.

Автономно газоснабдяване на частна къща от бутилки - колко удобно и печелившо?

Най-слабата точка на автономното захранване с газ е спирателен вентил. За да се увеличи надеждността и да се удължи живота на системата, в газовия тръбопровод е монтиран допълнителен клапан.

Какво трябва да обърна специално внимание при инсталирането на системата?

Автономното снабдяване с газ, използващо втечнен газ, може значително да намали разходите, но това ще изисква следните промени. На първо място, да преобразувате котела. За целта правим подмяна на джетове. Джетите, проектирани да работят с природен газ, имат голям отвор и дюзите за втечнен газ имат по-малък диаметър на отвора!

Тъй като LPG има по-висока калоричност, то изисква по-малко топлина за същото количество въздух. Повечето производители на котли включват резервно гориво за втечнен газ, но ако те не са налични, комплектът може да бъде закупен отделно. Алтернативно, можем напълно да сменим горелката и газовия клапан. При някои модели котли, особено универсални, трябва да смените програмата за настройка, за да преминете към LPG.



С директната връзка с газовото оборудване на резервоарите за втечнен нефтен газ и пълното производство на газ е необходимо да бъдат заменени. През зимата това е непрактично, тъй като за да смените цилиндрите, трябва да изключите котела. За да се предотврати това, нагряването на газовите бутилки се извършва чрез разпределителна рампа. Затова инсталираме колектор с две рамена с връзка на две групи резервоари, които работят последователно в автономна верига. След като горивото се произвежда в една от работните групи, се извършва превключване към друга група.

Автономно газоснабдяване на частна къща от бутилки - колко удобно и печелившо?

За да се увеличи скоростта на преминаване на газа към газовото състояние и да се предотврати замръзването му, използваме отопление. Има няколко начина:

  • Отопление с ток. В този случай зададената температура вътре в шкафа се поддържа автоматично чрез механичен термостат.
  • Отопление със специален отоплителен кабел. Кабелите се поставят директно върху контейнера. Настроената температура се поддържа автоматично. Не се препоръчва използването на нормален кабел за отопление поради съображения за безопасност.
  • Затопляне на шкафа отвътре. Най-простият, достъпен начин за изолиране на газовото оборудване, но най-малко ефективен.

През зимата, нагряването на резервоарите с газ не може да се извършва с открити пламъци!

Важно условие за правилната и ефективна работа на системата е инсталирането на газов редуктор. Основната цел на редуктора е прехвърлянето на газ от течната фаза към газовата фаза. Наличието на регулиращ вентил прави възможно регулирането на интензитета и обема на газовото захранване. При отопление на частна къща, скоростната кутия се избира, като се вземат предвид следните параметри:

  • вид газ, преминаващ през устройството;
  • начин на свързване;
  • максимални показатели за ефективност;
  • диапазон на изходното налягане и работна температура.

Помещенията за инсталирано оборудване трябва да бъдат оборудвани с вентилация и да осигуряват възможност за бързо издухване в случай на необичайна ситуация. След приключване на инсталацията, първото пускане в експлоатация се извършва в следната последователност. За да се направи разликата в налягането, вентилът за газовия поток се завинтва към ограничителя и винтът за регулиране, напротив, се развива, опитвайки се максимално да отслаби пружината. Ако има постепенно увеличаване на налягането, както е посочено от отклонението на стрелката на манометъра, то редуктора не може да се използва.

Завъртете регулиращия винт, задайте необходимата стойност и проверете всички точки на свързване със сапунен разтвор за изтичане на газ. Тогава можем да започнем да регулираме налягането на газа. Крайната настройка се извършва най-добре върху пламъка на плочата на горелката. Ако цветът на пламъка не е син, тогава налягането на редуктора се намалява. Ако пламъкът е повреден по време на горенето, ние увеличаваме изходящото налягане. След завършване на настройката се опитваме да стартираме газовия котел от бутилката.

Отопление от контейнери с втечнен газ - недостатъци и предимства

Има няколко основни недостатъка и това е:

  • Трябва да свържете правилно и да изпълнявате необходимите изисквания.
  • Непрекъснато наблюдение и редовна поддръжка.
  • Задължително отопление на външни цистерни, което увеличава общите разходи за отопление.

Основните предимства включват:

  • Достъпните разходи за отопление в сравнение с използването на твърдо, дизелово и електричество.
  • Всички работи, свързани с газификацията на частни домове, ако се обърнете към специализирана организация, ще Ви струва почти същата сума от документи, когато сте свързани с централизирано газоснабдяване.
  • Бързо инсталиране. С цялото необходимо оборудване за газ, времето за свързване отнема няколко часа.
  • Ако е необходимо, котелът може лесно да бъде преобразуван в природен газ, а капацитетът да се продава и да се връща част от изразходваните средства.
  • Висока независимост на системата.
  • Дълъг експлоатационен живот.

Следователно, ако няма възможност за свързване към главния газопровод, този метод на отопление е най-оптималният. Положителни моменти той има повече от отрицателни, така че като бързо решение за отопление на всеки тип стая е напълно подходящ.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отопление на вилиОтопление на вили
Отопление на газОтопление на газ
Котли на втечнен газКотли на втечнен газ
Дизелово отопление на селска къщаДизелово отопление на селска къща
Консумация на газ за отопление на къщата 150-200 м2 как да се изчисли и спести?Консумация на газ за отопление на къщата 150-200 м2 как да се изчисли и спести?
Колко газ ще се побере в резервоар от 50 литра в подробно изчислениеКолко газ ще се побере в резервоар от 50 литра в подробно изчисление
Външни котлиВъншни котли
Отопление на частна къща с газови бутилкиОтопление на частна къща с газови бутилки
Комбинирано отопление на частна къщаКомбинирано отопление на частна къща
Отопление с газови бутилкиОтопление с газови бутилки
» » Автономното снабдяване с газ на частна къща от бутилки е колко удобно и печелившо?
© 2021 BggeHat.com