Колко газ ще се побере в резервоар от 50 литра в подробно изчисление

Петдесет-литровите бутилки са най-често срещаният капацитет за съхранение на втечнен газ. Те се използват в вили и в не-газифицирани села, поставени в коли и кабини. И всички потребители на такива контейнери се интересуват от един въпрос. И градинарите, собствениците на жилища и шофьорите искат да знаят: колко са достатъчни за този балон. И в тази статия научаваме първо колко газ влиза в 50-литровата бутилка и на второ място колко бързо ще се използва този обем.

Как се проектира газовият цилиндър - основни части

Всеки балон преминава през колбата заварена ламарина горната и долната част на които е украсена с подпечатана Чашковидни капачки. Където долната част е заварен към пръстеновиден престилка-изчакване (опорния накрайник) и горната част на колба (пръстена на гърлото) на завинтва специално заключващия механизъм - клапан за газов цилиндър. Основната цилиндър (кожух) и двете чаши са изработени от листова стомана с дебелина най-малко 2 мм. Освен това, формата на чаша дъното и капака обяснява физичните свойства на газа, който е в затворения съд, притиска върху всеки квадратен милиметър си вътрешно пространство със същата сила. Ето защо, на заварките, с която на ръкава е свързан и купата трябва да отговарят на най-високите стандарти за качество.

Цилиндърът трябва да работи дълго време и да издържа на голямо натоварване

Клапанът на бутилката трябва да работи дълго време и да издържа на голямо натоварване

На балонния клапан са наложени специални изисквания. Той трябва да издържа на огромен натиск и да работи много дълго. Следователно, долната страна на тялото му е оформена като конусно съединение с резба, а отгоре е маховик на винта с резба, заключваща седалката. И заключващият механизъм на някои клапани е в състояние да издържа на налягане до 190 атмосфери, като същевременно поддържа ефективност. Страничният клон на тялото на вентила е оптимизиран за свързване на гайката на подсиления или мухъл маркуч. Въпреки това, в повечето случаи, редуктор се навива на крана, изравнявайки налягането до приемливо ниво. А в случай на транспортиране клонът в газовия клапан е затворен със специална винтова щепсела.

В допълнение, в някои цилиндри около клапана има стоманена яка, която предпазва блокиращия блок от механични повреди. Специална шайба, изработена от мек метал (алуминий), е монтирана в точката на вмъкване на клапана, чрез която са подпечатани датите на последната техническа проверка на цялата конструкция чрез щамповане. В случай на закъснение в техническата инспекция е строго забранено презареждането на резервоара до максималното ниво на налягане. И всеки потребител може да открие факта на забавена проверка. За да направите това, прочетете символите на шайбата под пръстена на шията. Там, в допълнение към времето на последната проверка, има и датата на следващата. Ако днешният брой е по-голям от тази дата - най-добре е балонът да не се използва.

Какъв товар ще издържи тялото и вентила

Стандартните резервоари, произведени съгласно стандартите на GOST, могат да издържат на работно налягане в диапазона от 9,8 до 19,6 MPa. Освен това, дебелината на листа, от който се приготвя черупката, и чашите за балон, издържащ на налягане до 190 атмосфери, достигат 6 mm. Такова налягане обаче не може да издържи на устройство, което консумира газ. И теглото на цилиндъра от 6-милиметрова стомана ще бъде много важно. Следователно, работното налягане на газ в 50-литров резервоар е винаги 16 атмосфери, по-точно 1.6 MPa. При това налягане се проектират домакински редуктори, към които са свързани домакинските котли, колони, чинии, фурни и конвектори.

Колко газ ще се побере в 50-литрова бутилка - подробно изчисление

В бутилка с 50 литра работното налягане е 16 атмосфери

Шевовете на корпуса и на блока за затваряне на резервоара обаче са насочени към по-значително налягане в газовия цилиндър - с 25 атмосфери (2,5 МРа). Вярно е, че това налягане се изпитва само веднъж на всеки пет години - по време на текущата проверка. И ако шевовете на балона не могат да издържат на 25 атмосфери, тогава капацитетът се изхвърля и бракува. Клапата може да издържи огромно налягане - до 190 атмосфери. Това налягане е, че заключващ механизъм, състоящ се от пръчка и резбована двойка, може да устои. Въпреки че дори при тестовете констипацията поддържа само 25 атмосфери, а по време на работа - не повече от 16 атмосфери. Той е при това налягане и трябва да се движите, като изчислявате колко газ се поставя в стоманен цилиндър за 50 литра.

Колко газ може да се изпомпва в резервоар от 50 литра



В бутилка пропан от 50 литра не са поставени повече от 42,5 литра втечнен газ. Факт е, че според стандартите за безопасност можете да качвате не повече от 85% от общия вътрешен обем (50х85 = 42,5). Невъзможно е това правило да бъде нарушено нито от танкерите, нито от собствениците на танкове! В допълнение, предпазните мерки за безопасност забраняват употребата на втечнено гориво до края. Следователно остатъчното налягане в резервоара за пропан не може да бъде по-малко от 0,1 MPa, а всъщност на разположение на собственика на резервоара е 40 до 42 литра пропан. Е, ако преведем това в килограми, се оказва, че 20-21 кг газ може да се изпомпва в балон (1 литър пропан = 0,5 кг).

В енергийни единици - вата - пропанният цилиндър съдържа 966 MJ (1 кг пропан = 46 MJ) или 268 kWh. Ако се използва смес от пропан-бутан с по-висока калоричност, до 273 kWh ще влезе в един цилиндър. Много или малко - зависи от апетита на потребителя. Ако свържете бутилката с котела, тогава една бутилка ще продължи 2-3 дни (в случай на тежка студ и площ от 50 квадратчета). За стандартна готварска печка с мощност 3 kW този източник на енергия ще продължи почти 90 часа непрекъсната работа на горелките при пълна мощност. Или за 60 вечери за готвене (при условие, че първият и вторият курс отнемат 1,5 часа работа на горелката).

Но за плоча и газовата колона един цилиндър ще бъде малък. В крайна сметка, дори и с ниска мощност бойлер консумира по-малко от 15 кВтч, следователно съхраняват енергия в резервоара е достатъчно само за 17-18 часа непрекъсната работа. И като се има предвид, че средната продължителност на банята е равна на 15-20 минути, след четиричленно семейство ще излязат 40-литров доставките на пропан за месеца, при условие че те са водни процедури, ще бъдат взети през ден. И за топла вода в кухнята в този случай, дори не можеш да мечтаеш.

Автомобилът може да изчисли консумацията на газ чрез проста формула: 1 литър бензин = 1,2 литра втечнен газ.

В резултат на това повечето собственици на парцели без централен газопровод изграждат автономна система за газоснабдяване, базирана на три или дори четири резервоара от 50 литра. И такъв запас от взривно и пожароопасно вещество изисква абсолютно специални условия за съхранение.

Как се съхраняват и транспортират газовите бутилки?

При работа на резервоари от 50 литра с чиста смес пропан или пропан-бутан следва да се спазват следните правила:

  • Цилиндрите са само във вертикално положение, опиращи се на обувката.
  • Контейнерите с втечнен газ се намират изключително на улицата, в желязна кутия.
  • Кутията за цилиндрите задължително има перфорация, осигуряваща вентилация.
  • Разстоянието от контейнера до вратата и прозореца на първия етаж не може да бъде по-малко от 50 см.
  • Разстоянието от мястото за съхранение на резервоарите до кладенеца или язовира не трябва да е по-малко от 300 см.
  • Цилиндрите трябва да се поставят от северната страна, тъй като максималната работна температура не може да надвишава 40-45 градуса по Целзий. И на пряка слънчева светлина, металът се нагрява повече.
  • Между балона и устройството за консумация на газ трябва да има редуктор, който да изравни налягането в газопровода.

Освен това този набор от правила се прилага за един цилиндър и цяла група резервоари, съчетани с помощта на газоразпределителния колектор.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Печка за обработка на инструкцията за цилиндър за самозалепванеПечка за обработка на инструкцията за цилиндър за самозалепване
КислородКислород
Разширителен резервоар за отопление на открит типРазширителен резервоар за отопление на открит тип
Автономното снабдяване с газ на частна къща от бутилки е колко удобно и печелившо?Автономното снабдяване с газ на частна къща от бутилки е колко удобно и печелившо?
Как да съберем машината за печене със собствените си ръце според чертежите?Как да съберем машината за печене със собствените си ръце според чертежите?
Отопление на газОтопление на газ
Котли на втечнен газКотли на втечнен газ
Уют със собствените си ръце от газовата бутилкаУют със собствените си ръце от газовата бутилка
Въглероден диоксид въглероден диоксидВъглероден диоксид въглероден диоксид
АцетиленАцетилен
» » Колко газ ще се побере в резервоар от 50 литра в подробно изчисление
© 2021 BggeHat.com