Разширителен резервоар за отопление на открит тип

Разширителният резервоар компенсира увеличаването на обема на охлаждащата течност, намалявайки налягането в окабеляването. Следователно, такава единица трябва да присъства както в отворена, така и в затворена отоплителна система. А резервоарът за затворената система може да бъде направен дори със собствените си ръце, като се използват самостоятелно изработени или готови контейнери.

Разширителен резервоар - където е най-изгодно да се организира

В повечето случаи компенсаторът на топлообменника се монтира между присъединителя за налягане или свързването на котела и първата батерия. На това място резервоарът за отваряне от отворен тип замества предпазния клапан - ако котелът прегрее, парата няма да влезе в системата, а ще излезе навън, веднага в атмосферата.

В многоетажни къщи, разширителният резервоар е монтиран в таванската зона или под тавана на котелното помещение

В многоетажни къщи, разширителният резервоар е монтиран в таванската зона или под тавана на котелното помещение

Но за да се случи това, резервоарът трябва да бъде проектиран като най-високата точка на системата, повдигайки се над котела, над батериите и над кабелите. За да се постигне това, в точката на конюгиране на вертикалния клон на тръбопровода за налягане с хоризонтално сечение е монтирана тръба, към горния клон на който е фиксирана част от арматурата, свързваща системата и резервоара.

Ето защо, в многоетажни къщи, разширителят е монтиран в таванската зона. Или под тавана в котелното помещение, ако, разбира се, това позволява размерът и обемът на резервоара. Следователно, преди сглобяването, трябва да се опитаме да изчислим геометрията на контейнера, като се започне от препоръчителния обем.

Как да изчислите обема на резервоара

Размерите на разширителния съд за отворена отоплителна система се изчисляват въз основа на обема и температурата на охлаждащата течност. Освен това най-простата формула функционира само с първия параметър. В този случай обемът на резервоара е равен на пет процента от същия системен параметър.

Например, ако се поставят 200 литра вода в окабеляването, котела и батериите, тогава обемът на разширителния съд е 10 литра (200 × 5).

По-прецизна и сложна формула оперира не само капацитета на системата, но и температурата на охлаждащата течност. В края на краищата, нагряване с 10 градуса по Целзий с 0,3 процента. Тъй като първоначалната температура на водата е стайна температура (20 ° C) и максималната температура на нагряване достига само 100 ° C, тогава мащабирането на обема, вложен в системата, е възможно само до 2.4 (((100-20) / 10) × 0 , 3).

Това означава, че ако същите 200 литра се изсипят в окабеляването, обемът на резервоара според определената формула няма да надвишава 4.8 литра (200 х 2.4).

На практика е по-добре да се използва или по-голяма стойност, изчислена с 5% пропорция или среден резултат, който се определя от половината от сумата от 5 и 2.4 обеми на охлаждащата течност. И за 200-литровата система, средният обем е 7.4 литра ((10 + 4.8) / 2).

Сега, когато знаем метода за изчисляване на капацитета на резервоара, можем да продължим към технологията на сглобяване на самия продукт.

Домашна метална конструкция

При рядка отоплителна система ще се поберат повече от 200-300 литра топлоносител, поради което обемът на нашия резервоар ще бъде равен на 10-15 литра. За да направим такъв резервоар, се нуждаем от лист метални размери от 50 х 75 сантиметра. Дебелината на листа може да бъде произволна, но се счита оптималната версия от 2 мм.

Резервоар от ламарина може да се монтира само от опитен заварчик

Резервоар от ламарина може да се монтира само от опитен заварчик

Е, процесът на изграждане изглежда така:

  • Изрязахме издутината в лист за две заготовки с размери 25 × 75 сантиметра.
  • Ние нарязахме българските тези ленти на шест парчета 25 × 25 сантиметра.
  • Изгаряйте отвора на режещия инструмент или електрод в един детайл и заваряйте в тази точка завинтено съединение с резба от 1,0 или 1/2 инча.
  • Заграбваме две заготовки под прав ъгъл един към друг чрез заваряване. По същия начин правим още две детайли. След това събираме куб без дъно и капак, свързвайки тези ъгли чрез заваряване.
  • Заваряваме шевовете, докато се запечати. Тестваме ставите с креда и керосина.

За да се провери херметичността на шева, кредата се нанася отвън, керосинът отвътре. Ако след известно време не се появяват мазни петна, не се появяват мазни петна, шевът се заварява запечатан.

  • Заваряваме до дъното на куба - заготовка със заварена тръба. Проверете шевовете за течове.
  • Изгаряйте с горелка или дъга от електрод в последния отвор на отвора 5 × 5 сантиметра.
  • Заваряваме заготовката с отвора отстрани на капака на куба. Запечатването на шевовете в този случай не е необходимо.

В резултат на това имаме капацитет от 15,6 литра (25 × 25 × 25 = 15625 cm3 = 15,625 литра). В процеса на сглобяване използваме метал без остатък, а общата му мощност е достатъчна за 300-литрова система.

Единственият недостатък на този вариант е значителната трудоемкост на процеса. Такъв резервоар ще се събира само от опитен заварчик. И ако не знаете как да заварявате запечатани шевове, по-добре е да се обърнете към друг вид метални конструкции, например към резервоар, базиран на готов контейнер - балон.

Разширителен резервоар от цилиндъра



На експандиращия резервоар можете да поставите както 50-литров, така и 27-литров балон. Само в първия случай ще има достатъчно височина на сегмента от 25-30 сантиметра, а във втория - ще трябва да използва целия цилиндър.

Ето защо, от гледна точка на икономии на материали, е изгодно да се използва капацитет от 27 литра или дори от 12 литра. В крайна сметка дори и най-голямата версия от 12 литра не може да бъде свързана към системата, която излива до 240 литра вода. Процесът на трансформиране на балона в резервоар се осъществява съгласно следната схема:

Първо, отворете клапана и освободете останалия газ. След това завъртете ванилата и излейте парфюма, който се добавя към бутилките, за да образува специфичен аромат на газа. По-добре е да излеете парфюма от жилището.

Преди работа е необходимо да се намалят остатъците от газ

Преди работа е необходимо да се намалят остатъците от газ

На второ място, напълнете отвора на клапана в цилиндъра с вода и го запълнете до самия връх. След 5-10 часа източете водата, далеч от корпуса.

На трето място, отрязайте конусообразната част на клапана и го залепете върху фитинга с дясния диаметър с верижното колело - за да влезете в аквариума. Ако заваряването не работи - използвайте вентила като вход, като използвате мембрана за свързване със системата, която може да се завинти към външния съединител на клапана.

Четвърто, заварете краката до тялото на балона, като ориентирате капацитета на клапана надолу. В този случай краката от ъглите могат да бъдат фиксирани с помощта на самонарезни винтове за метал, като се използват силиконови шайби за херметичност.

На пето място, в горната точка на вече почти завършения резервоар (от дъното на резервоара) се разрязват размерите на люка с размери 50 × 50 милиметра. Чрез люка можете да излеете вода в системата или пара или въздух от охлаждащата течност. В открити резервоари тази част трябва да присъства.

Както виждате, не е толкова трудно да се събере резервоар от контейнер, но има още по-опростен метод на производство, който предполага използването на полимерния резервоар като основа.

Полимерна цистерна

В този случай просто трябва да вземете пластмасов резервоар с правилния обем. Това може да бъде една кутия от 10-40 литра и 5-литров резервоар под маслото или чистачката на предното стъкло, а дори и обикновена кофа с 10 или 12 литра. Макар че в този случай основата със квадратни лица ще бъде за предпочитане.

След това купи конвенционална резба с две втулки с резба (части в краищата), гумената шайба, чийто вътрешен диаметър съвпада с външния диаметър на улей и две гайки (резба муфи).

Подходящ за всеки пластмасов резервоар с необходимия обем

Подходящ за всеки пластмасов резервоар с необходимия обем

В следващата стъпка загрявате единия край на дюзата на огъня (можете да го използвате върху печката) и го изгорете до дъното на кутията, кофата или друг контейнер. След това отрежете горната част (ако е затворена) и изгорете горещия пирон с три дупки, като поставите техните триъгълници в горната част. С помощта на тези дупки ще монтираме кутията на стената, така че те трябва да бъдат разположени далеч от дъното.

На предпоследния етап поставете дюзата в дъното на резервоара. За да направите това, на устройството се навива гайка и се поставя в дупката. След това, отвътре, върху резбата се поставя гумено уплътнение (шайба) и се навива втора гайка. Тя трябва да смаже гумата до дъното, почивайки върху втората (външна) гайка.

На последния етап поставете контейнера под тавана, като използвате винтове или дюбели, които се вкарват в предварително пробити или с горещи дупки. Такова закрепване е достатъчно за фиксиране на 5-литрова кутия. За 10-литровата версия ще трябва да построите рафтове.

Как да свържете разширителя към отоплителната система

След като резервоарът е завършен, трябва да свържем разширителя към системата. И в този случай трябва да действате според следната схема:

  • Извадете системата. И не можете да отстраните целия обем, а само една десета, като намалите нивото на течността до горната тръба на клона на батериите.
  • Определете най-високата точка на напорната тръба и изрежете чантата на това място. Трябва да се отбележи, че за полимерни тръби може да се използва кофражно съединение, а ако топлинният проводник е сглобен от стоманена армировка, тогава вместо тройник може да се заварява разклонение с резбован край.
  • Инсталирайте разширителния резервоар на тавана или на тавана. Във втория случай таванът трябва да бъде оформен, като се отваря достъпът до тръбопроводната мрежа.
  • Завийте гайката на муфата на дюзата. Спуснете втория край на мембраната до нивото на чашата. Завинтете го върху клона на кабела (тръбна тръба или фиксираща тръба).

Вместо мембранен маркуч можете да използвате полимер или метална тръба, но тази стъпка усложнява инсталирането, така че ние избираме твърд маркуч, а не твърда конструкция. Вентилът в точката на вкарване на разширителя не трябва да се монтира. Разширителен резервоар за отопление на открит тип

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Разширителен резервоар за отоплениеРазширителен резервоар за отопление
Отопление на частна къща със собствени ръцеОтопление на частна къща със собствени ръце
Схема за отопление на едноетажна къща с принудителна циркулация, която е по-добре?Схема за отопление на едноетажна къща с принудителна циркулация, която е по-добре?
Налягането в отоплителната система намалява причините и се увеличаваНалягането в отоплителната система намалява причините и се увеличава
Има ли разширителен резервоар за отопление?Има ли разширителен резервоар за отопление?
Системи за отопление на вода от частни типове къщи, видове, схемиСистеми за отопление на вода от частни типове къщи, видове, схеми
Отопление с естествени функции на циркулация и принцип на работаОтопление с естествени функции на циркулация и принцип на работа
Отоплителна система с принудителна циркулацияОтоплителна система с принудителна циркулация
Дву-тръбна отоплителна система на частна къщаДву-тръбна отоплителна система на частна къща
Отворена отоплителна системаОтворена отоплителна система
» » Разширителен резервоар за отопление на открит тип
© 2021 BggeHat.com